Esko Seppäsellä aika tiukat näkemykset taloudenhoidosta pankki-, valtio-, ja EU-tasolla: Milloin iskee seuraava pankkikriisi? | Politiikkaradio | Radio | Areena | yle.fi
Taloussanomat kirjoittaa tänään nettisivuillaan, raakaöljyn hinta on noussut eilen enemmän kuin kertaakaan seitsemään vuoteen. Jokohan se käänne parempaan on tapahtunut? Tuskimpa, mutta jos näin on, niin pistäkääpä ylös päivämäärä 12.2.2016. Täytyy uskoa ja luottaa tulevaisuuteen. Kaikkinainen vihoittelu ja sotiminen täytyisi heittää romukoppaan, tehdä rauha ja kompromisseja, ja alkaa myymään ja tekemään sitä oikeata kauppaa, joka pyörittää tätä maailmaa oikeaan suuntaan. Juuh.
...Jokatapauksessa markkinat ovat tällä hetkellä historiallisessakin kontekstissa täysin sekaisin. Korot ovat Euroopassa miinuksella ja pörsseissä tapahtuu suuria, jopa kymmenien prosenttien heilahduksia muutamien päivien aikajänteellä. Jos uusi romahdus iskee, joka koskee valtioiden velkapapereita, niin jälki tulee olemaan rumempaa kuin nykyisen finanssikriisin käynnistyessä..
@Murkula Koronnousuja tullaan näkemään loppuvuodesta ja ensi vuoden aikana korko heiluu parissa prosentissa. Seuraava ekp:n korotus heinä-syyskuussa tulee olemaan luultavammin 0,5% lisää.
Eiköhän vain katsota, kuinka tulee käymään.
Maailman kallispalkkaisimmat talousanalyytikot ovat ennustaneet tulevaisuutta aivan samalla tarkkuudella kuin hevosmiehen vaimo Miranda Hagert.
Revippä siitä!
Itsekin olen tällä kantamilla ollut viime vuodesta lähtienItsellä alkaa olla fiilis että sieltä se seuraava lama tekee jo tuloaan.
Tilastokeskukselta synkeitä lukuja: viimeisen 12 kuukauden aikana konkurssiin haettujen yritysten määrä suurin 25 vuoteen
Rakennustoiminnassa konkurssilukemat ovat samankaltaisia kuin finanssikriisin aikaan.yle.fi
Näinhän se on. Niin paljon asioita huonommalla jamalla kuin 5-6v sitten, ennen koronaa siis. Ja siltä ajalta jos lukee vaikka tätä ketjua niin on valitettu monesta asiasta jotka eivät hirveästi ole parantuneet..osa huonontunut. Perinteisesti valtion talous-asioissa mennään, tai pitäisi mennä, niin että nousukaudella yritetään hallita ja ohjailla kasvua ja toisaalta laskukausi/lama niin valtio ottaisi enemmän lainaa ja pumppaisi sitä rahaa sitten markkinoille jotta kulutus ja riskinotot pysyvät hyvinä, nyt näin ei ilmeisesti olla tehty eikä olla tekemässä.Itsellä alkaa olla fiilis että sieltä se seuraava lama tekee jo tuloaan.
Tilastokeskukselta synkeitä lukuja: viimeisen 12 kuukauden aikana konkurssiin haettujen yritysten määrä suurin 25 vuoteen
Rakennustoiminnassa konkurssilukemat ovat samankaltaisia kuin finanssikriisin aikaan.yle.fi
Suomen valtio velkaantui nousukaudellakin. Kun meillä meni nousukaudellakin päin helvettiä, niin kuinka perseelleen menee sitten kun lama oikeasti iskee?Näinhän se on. Niin paljon asioita huonommalla jamalla kuin 5-6v sitten, ennen koronaa siis. Ja siltä ajalta jos lukee vaikka tätä ketjua niin on valitettu monesta asiasta jotka eivät hirveästi ole parantuneet..osa huonontunut. Perinteisesti valtion talous-asioissa mennään, tai pitäisi mennä, niin että nousukaudella yritetään hallita ja ohjailla kasvua ja toisaalta laskukausi/lama niin valtio ottaisi enemmän lainaa ja pumppaisi sitä rahaa sitten markkinoille jotta kulutus ja riskinotot pysyvät hyvinä, nyt näin ei ilmeisesti olla tehty eikä olla tekemässä.
Itse ajattelen että syvään lamaan on "hyvät" edellytykset ainakin näistä syistä:
- energian hinta; vaihtelee aika lailla mutta on yleisesti ottaen kohonnut viimeisen 10v aika nopeasti. Erityisesti ne joilla on pörssisähkö saavat olla varuillaan mutta siirtomaksuista lähtien kulut ovat nousseet ja varmasti sähköverkkoyhtiöt nostavat joka vuosi sen maksimin mitä voivat nostaa.
-polttoaineen hinta; juuri nyt vuodenvaihteen jälkeen on tapahtunut maltillinen lasku mutta onhan tuo lähes 2€/ltr sellainen hinta joka tuntuu varsinkin paljon ajavalle.
-korkojen nousu; nollakoroista saatiin nauttia pitkään, nyt monelle asuntovelalliselle on hetkessä tullut se 3-4k€/vuosi lisälaskua. Osa on tähän varautunut mutta jotkut eivät mitenkään. Korkojen nousu on vielä erityinen asia kun se tappaa aika paljon riskinottoa ja esimerkiksi rakentamisen alottamista -> kerrannaisvaikutuksia paljon
-ruuan hinnan korotukset..
-heikennykset valtion taholta vähävaraisille..(tämä on oma, iso keskustelunsa johon en sinänsä ota mitään kantaa mutta taitaa olla yleinen konsensus että heikennyksiä on tullut tai tulossa)
-lukuisat konkurssit ("Viimeisen 12 kuukauden aikana konkurssiin on haettu 3 293 yritystä, mikä on suurin määrä 25 vuoteen, kertoo Tilastokeskus." , tosta Ylen linkistä)
ja syitä on varmasti monia muitakin (esim ainakin autopuolella on ollut komponenttipulaa joka on sakkauttanut uusien autojen myyntiä), nämä vain tulivat mieleen hetken miettimisellä.
Moni firma ja yksityinenkin vielä keräilee itseään koronan jäljilta, joten saapa nähdä mitä lähikuukausina tapahtuu.
Yksilötasolla varmasti hankala kevät tulossa monelle, mutta isossa kuvassa talous menossa parempaan suuntaan - tässä toki perspektiivi alkaa olla jo siellä 2024 toisella vuosipuoliskolla ja ensi vuonna.
Miten sellainen voi löytyä, kun Orpo EK:n kannustamana harjoittaa sanelupolitiikkaa neuvottelematta mistään?Yksi ratkaisu - oikeastaan välttämätön - on löytää yhteinen näkemys uudistuksista hallituksen ja ay-liikkeen sekä työnantajien välillä.
Mutta voi myös kysyä, miten monia muita maita taloudellisesti ja työvoimapoliittisesti suljetumpi Suomi voi enää pärjätä Euroopan muutoksessa. Lisäksi palvelusektori on monia EU-maita pienempi. Teollisuus ei kykene perustuotannolla muiden jalostettavaksi raapimaan talouskasvua Suomeen ja riittävän talouskasvun puuttuessa luokkaa 20 vuotta kestävyysvaje ja moni muu ongelma kasvaa.
Hyvää työtä on tehty, mutta vielä olisi paljon myös parannettavaa.Onneksi palvelullistumisen megatrendi ollut suomalaisessa teollisuusuudessa jo hyvän aikaa liikkeellä. Monessa isommassa pörssiyhtiössä palveluliiketoiminnan osuus huitelee jo siellä noin 40% liikevaihdosta, esimerkkeinä vaikkapa Kone ja Valmet. Tämä suojaa meitä osaltaan taantumalta kansakuntana, mutta toki perus duunaria ei välttämättä lohduta kun eihän sitä kiinalaisen yhtiön huoltosopimusta suomalaisella huoltohenkilöllä hoideta. Ilman tätä muutosta se 20 vuoden kestävyysvaje alkaisi kuitenkin olla jo melkoisen jäinen pulkkamäki.
Valitettavasti pitkällä perspektiivillä en ole enää ollenkaan niin varma, että Suomi saisi enää muuta Eurooppaa kiinni. Jos kääritään hihat ja unohdetaan perversiot "uudesta nokiasta" joka pelastaa kaiken, on meillä varmasti kuitenkin vielä mahdollisuus siihen.
Juu kannattaa ostaa krääsää ja käydä baareissa sekä ravintoloissa paljon. Sillä saa tuettua suomalaista työtä.Kyllähän viimeistään nyt koko kansan on syytä kääriä hihat ja laitettava työhanskat käteen, samalla tiedostaen, että oikotietä onneen ei toden totta ole, vaan jokaisen on omalla ahkeruudellaan ja luovuudellaan tehtävä osa maamme menestyksen takaamiseksi.
Sisäänpäin käpertyminen ei johda mihinkään hyvään. Sijaintimme Euroopan koillisnurkassa olevana saarekkeena ei tule muuttumaan, mutta meidän tulee rohkeasti pyrkiä kansainväliseen yhteistyöhön ja myös etujemme valvomiseen.
Suomi harmaantuu ja kalkkeutuu. Vaikka miten työteliästä kansaa olisimmekin, kasvu tulee olemaan haastavaa, kun työlle ei yksinkertaisesti ole tekijöitä. Maahanmuuttoon on saatava kategorinen asennemuutos ja eritoten työperäiseen maahanmuuttoon tulisi suhtautua nykyistä myönteisemmin. Kilpailu osaajista on kovaa ja vaikka meille joitain valtteja heidän houkuttelemiseksi onkin, tulee Suomen aktiivisesti pyrkiä olemaan maahanmuuttajaystävällinen maa.
Investointeja ja uusia innovaatioita tarvittaisiin. Yrityksissä varsinkin teollisuudessa olisi paljon tehtävää ja kehitettävää. Liian paljon on hakattu rahaa kaiken mailman erp uudistuksiin ja asiakkaat päässyt osalla unohtumaan. Lypsetään vaan ja ruuvataan olemassaolevasta koneesta kierroksia lisää niin kauan kun se kone kestää. Suomessa ei osata kasvaa.
Lätkäpelissä käyminen on myös isänmaallinen teko.Juu kannattaa ostaa krääsää ja käydä baareissa sekä ravintoloissa paljon. Sillä saa tuettua suomalaista työtä.
Ja kaljan ja nakkimukin ostaminen siellä tuplaisänmaallinen.Lätkäpelissä käyminen on myös isänmaallinen teko.