Lakko!

  • 295 031
  • 2 354

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Offtopic:

Oliko kyseessä paperiliiton muutaman päivän lakko,vai työnantajien hiukan pidempään järjestämä työsulku..? Toki myönnän,että paperiliitto hävisi kyseisen taistelun,mutta työnantajapuoli järjesti työsulun.


Vieraaseen pöytään huudellen, kyseessä oli yli sata paperimiesten aiheuttamaa tuotannon alasajoa tuon työtaistelun yhteydessä.

Ja toisaalta, myös 6 viikkoa kestänyt työsulku, josta päätti siis työnantaja osapuoli.

ahneutta ja katkeruutta molemmin puolin, kuten nytkin.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Onhan se tietenkin töihin pääseminen niin vakava asia että siinä kannattaa vähän ihmisten päälle ajellakin.

Keskellä tietä seisoskelevat ahtaajatkin ymmärtänevät sen verran, että autolla on tuossa taistelussa massaetu. Olisivat väistäneet. Varmasti tiesivät joutuvansa niin tekemään, kun poliisi saapuu paikalle. Siihen asti olikin varaa leikkiä kovaa jätkää.

Ai niin, sovintoesitys on pöydällä, vastauksia odotetaan osapuolilta klo 13.
 

hemppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Vieraaseen pöytään huudellen, kyseessä oli yli sata paperimiesten aiheuttamaa tuotannon alasajoa tuon työtaistelun yhteydessä.

Ja toisaalta, myös 6 viikkoa kestänyt työsulku, josta päätti siis työnantaja osapuoli.

ahneutta ja katkeruutta molemmin puolin, kuten nytkin.

Ahneutta on vaatia enemmän kuin on perusteita vaatia - ei näistä lisävaatimuksista kieltäytyminen. Nythän ahtaajat haluavat vuoden työttömyyden jälkeen käteen korvauksen entiseltä työnantajaltaan. Työnantajalta, joka on joskus ottanut heidät hyväpalkkaiseen duuniin. Ansiosidonnainen työttömyyskorvaus jatkuu tuon vuoden jälkeenkin vielä yli vuoden eli eivät he silloin tyhjän päälle jää. Miksi kukaan työttömäksi jäänyt ahtaaja hakeutuisi uusiin töihin, jos voi vuoden makoilla sohvalla ja vetää keppanaa samalla, kun ansiosidonnainen työttömyyskorvaus juoksee ja vuoden makoilu palkitaan lisäbonuksella? Passiivisuudesta työmarkkinoilla pitäisi palkita? En ymmärrä.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Miksi entisen työnantajan tulisi rahoittaa perusduunarin opiskelua? Eiköhän se ole valtion tehtävä, ja kohtalaisen hyvin hoidossa. Ymmärtäisin ajattelun jos tuohon menisi yhteiskunnan rahoja, sillä yhteiskuntahan yleensä koulutetuista työntekijöistä hyötyy.

Miksi sen ei pitäisi maksaa? Sehän omalla toiminnallaan on aiheuttanut yhteiskunnalle ylimääräistä laskua, päästämällä työntekijän irti työelämästä (yhteiskunnan elätettäväksi). Lisäksi, vaikka tämä yksilö tosiaan oppisi mahdollisesti uuden ammatin, niin ei hänen edellisen ammattinsa osaaminen siinä häviä. Hänestä tulee vain entistä monipuolisempi osaaja, joka voi työmarkkinoilla täyttää entistä useamman ruudun. Eli näin ollen voi palata aikaisemmalle alalle, kun siellä suhtanteet muuttuvat suosiollisimmiksi.

Tää on tietenkin arvokysymys, mutta omasta mielestäni työnantajapuolta voitaisiin vähän nykyistä enemmän velvoittaa osallistumaan yhteiskunnan kuluihin, koska täällä on kuitenkin suhteellisen helppo irtisanoa työntekijöitä (joka on aina rasite yhteiskunnalle).

Olet oikeassa, Kiinan hintataso ei varmasti tule pysymään näin alhaalla. Olen ehdottomasti samaa mieltä. Otatkohan nyt kuitenkaan huomioon muuta kuin tuon yhden seikan? Oletko tullut ajatelleeksi mikä vaikutus on sillä, että elintason nousun myötä koulutettua henkilökuntaa on enemmän tarjolla, ja hups vain, Suomi ei välttämättä olekaan osaamisen saralla niin ylivertainen esim. Kiinaan nähden parinkymmenen vuoden päästä.

Tämähän entisestään lisää tarvetta sellaiseen järjestelmään, jossa irtisanottu (jos hänelle ei muuten töitä löydy) on kannustettava esim. muutosturvan voimin opiskelemaan lisää ja uusia aloja, joka lisää työvoiman joustavuutta.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Huoh. Vastaavasti muutosturvasta alkava kehitys on voinut johtaa siihen että pätkätyöt ja vuokratyövoiman käyttö lisääntyy joka vaikuttaa heikentävästi työurien kehitykseen.

Olin ihan siinä käsityksessä, että oltaisiin sovittu, ettei meidän välillä ole hedelmällistä jatkaa tätä keskustelua. No onhan tätä samaa tapahtunut muissakin ketjuissa =)

Kyllä, muutosturva tosiaan voi lyhyellä aikavälillä lisätä pätkätöitä ja vuokratöitä (jos työnantaja näkee siihen tarvetta), mutta pitkällä tähtäimellä se ei tule jatkumaan. Niinkuin sanottua, eläkepommi odottelee meitä ja sen myötä monilla aloilla työvoimapula. Uskotko tosissasi, että sellaisessa tilanteessa vuokratyö on kilpailuvaltti liian harvasta työntekijäjoukosta kampailtaessa? Entä seuraava nousukausi (johon ainakin itse haluaisin uskoa), kun silloin talouden pyörät alkavat taas pyörimään yhä kiivampaa tahtia, onko silloin vuokra tai pätkätyö kilpailuvaltti? Tää tällainen uhkakuvien maalaaminen on aivan samanlaista höpinää, kuin aikoinaan se, että lomaltapaluuraha tulee ajamaan Suomen perikatoon. Ei ajanut. Eikä tule muutosturvakaan ajamaan (tuli se ahtaajille tai ei).
 
Viimeksi muokattu:

Mace

Jäsen
Miksi sen ei pitäisi maksaa? Sehän omalla toiminnallaan on aiheuttanut yhteiskunnalle ylimääräistä laskua, päästämällä työntekijän irti työelämästä (yhteiskunnan elätettäväksi).

Tuo mainitsemasi "ylimääräinen lasku" olisi kaiketi paljon suurempi, jos yritys ei olisi alun perin edes palkannut tuota työntekijää, jonka se nyt irtisanoo? Eli yrityshän on siis kokonaisuutena katsottuna toiminut yhteiskunnan kannalta positiivisella tavalla, koska tuo henkilö on ollut irtisanomiseensa asti töissä eikä yhteiskunnan elätettävänä. Silti sinä vaadit lisää yhteiskuntavastuun nimissä, aivan kuin mikään ei riittäisi. Omituista.

Sinulla on tuossa taas se täysin käsittämätön sisäänrakennettu ajatusmalli, että aivan kuin yrityksellä olisi jonkinlainen velvollisuus hoitaa työntekijän kustannuksia vielä kauan työsuhteen päätyttyäkin, kun on kerran joskus työntekijän sattunut palkkaamaan. Miten tuollainen velvollisuus voisi syntyä, kun eihän yrityksellä ole edes alun perin ollut velvollisuutta palkata ketään, mutta silti se on noin tehnyt? Eli taas tuo "vittuakos palkkasit alun perinkään, nytpähän kärsit seuraukset" -periaate sen sijaan, että ajateltaisiin "hienoa, että yritys ylipäätään kykeni tarjoamaan työpaikan työntekijälle x pituiseksi ajanjaksoksi" -tyylillä. Tuollainen esittämäsi asenne varmasti rohkaisee yrityksiä palkkaamaan vakituista työvoimaa.

Itse olen työni puolesta melko tiuhaan tekemisissä erilaisten ja eri kokoisten yritysten kanssa. Noin yleisesti ottaen arvostan suuresti sitä, että yrittäjä työllistää itsensä. Vielä hienompaa on, jos hän kykenee työllistämään muitakin ihmisiä. Ne ovat asioita, jotka pitävät Suomen talouden jaloillaan. No, mielipiteitä on toki monenlaisia, ja hyvä niin, mutta juurikin mainitsemistani syistä pidän tuollaista esittämääsi ajatusmallia totaalisena vittuiluna ja perseennäyttämisenä yritystoiminnalle.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Tää on tietenkin arvokysymys, mutta omasta mielestäni työnantajapuolta voitaisiin vähän nykyistä enemmän velvoittaa osallistumaan yhteiskunnan kuluihin, koska täällä on kuitenkin suhteellisen helppo irtisanoa työntekijöitä (joka on aina rasite yhteiskunnalle)...

Ydinkysymys tässä on työntekijöiden halu säilyttää sama elintaso työttömänä kuin töissä ollessaan. Ahtaajan palkalla jää säästöön rahaa (mikäli on vähänkin älyä), auto vaihtuu vuosittain, omakotitalossa on pari sataa neliötä ja etelässä käydään pari kertaa vuodessa. Mutta ihminen elää jopa toimeentulotuella (~520€/ kk + harkinnanvaraiset) onnellisesti, vaikka muuta väitetään. Ammattiyhdistykset ajavat omiensa etuja, ei kaikkien työläisten. Tästäkään tapauksesta ei ole mitään hyötyä kuntasektorille tai työttömille, päinvastoin.

Suomessa joudutaan miettimään koko yhteiskunnan perustoja ensi vuosi kymmenellä, silloin näistä "saavutetuista eduista". Tällöin joudutaan miettimään esim. eläkekattoa tai erilaisia subjektiivisia etuja.
 
Suosikkijoukkue
TuTo
Se on lomaltapaluuraha! Aikoinaan se on saatu läpi ehkäisemään työntekiöiden pakoa Ruåtsiin. Alkuperäisissä säännöissä rahaan oli oikeutettu vain, jos puoleen päivään mennessä loman päätyttyä oli töihin ilmaantunut. Ei siis mikään korvaus siitä, että työntekijä suostuu lomailemaan.


Sen nimi on nykyään lomaraha, silloin aikoinaan tosiaan niin kuin tuossa yllä kerrotaan.

Mutta kun rikkureita rynnisti eilen Kotkan satamaan niin tässä kirjailija Jack Londonin käsitys heistä vuodelta 1876:


Sen jälkeen, kun Jumala oli tehnyt selvää kalkkarokäärmeestä, rupisammakosta ja vampyyristä, hänellä oli jotain kauheaa ainetta jäljellä, mistä hän teki rikkurin.

Rikkuri on kaksijalkainen eläin, jolla on korkkiruuvisielu, vesiaivot, selkäranka yhdistelmä hyytelöä ja limaa. Siellä, missä muilla on sydän, hän kantaa sisällään mätien periaatteiden kasvainta.

Kun rikkuri kulkee katua pitkin, ihmiset kääntävät selkänsä ja enkelit nyyhkyttävät taivaassa, ja piru sulkee helvetin portit pitääkseen hänet ulkopuolella.

Eesau oli petturi itselleen, Juudas oli petturi Jumalaansa kohtaan, Benedict Arnold oli petturi maataan kohtaan. Rikkuri pettää Jumalansa, maansa, perheensä ja luokkansa.
 

Neely#8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
täysin käsittämätön sisäänrakennettu ajatusmalli, että aivan kuin yrityksellä olisi jonkinlainen velvollisuus hoitaa työntekijän kustannuksia vielä kauan työsuhteen päätyttyäkin, kun on kerran joskus työntekijän sattunut palkkaamaan. Miten tuollainen velvollisuus voisi syntyä, kun eihän yrityksellä ole edes alun perin ollut velvollisuutta palkata ketään, mutta silti se on noin tehnyt? Eli taas tuo "vittuakos palkkasit alun perinkään, nytpähän kärsit seuraukset" -periaate sen sijaan, että ajateltaisiin "hienoa, että yritys ylipäätään kykeni tarjoamaan työpaikan työntekijälle x pituiseksi ajanjaksoksi" -tyylillä. Tuollainen esittämäsi asenne varmasti rohkaisee yrityksiä palkkaamaan vakituista työvoimaa.

[/QUOTE

Taas ot; Mutta mikäli yritys ei palkkaa työvoimaa,voipi olla tulos kohtalailla kehno...Eihän kukaan velvoita ketään palkkaamaan yhtäkään ihmistä töihin,mutta mikäli meinaa tehdä edes jonkinlaista tulosta,niin on työvoiman palkkaaminen edessä melkein väkisin.Ja vaikka ei yrittäjät sitä haluaisi myöntää,niin jossakin vaiheessa nämä työntekijät voivat myös vaatia kunnon korvausta tehdystä työstä/olosuhteista,tulivat he sitten kotimaasta tahi muualta.Edelleenkin,ei tää maailma ole niin mustavalkoinen.
 

Mace

Jäsen
Mutta mikäli yritys ei palkkaa työvoimaa,voipi olla tulos kohtalailla kehno...Eihän kukaan velvoita ketään palkkaamaan yhtäkään ihmistä töihin,mutta mikäli meinaa tehdä edes jonkinlaista tulosta,niin on työvoiman palkkaaminen edessä melkein väkisin.Ja vaikka ei yrittäjät sitä haluaisi myöntää,niin jossakin vaiheessa nämä työntekijät voivat myös vaatia kunnon korvausta tehdystä työstä/olosuhteista,tulivat he sitten kotimaasta tahi muualta.Edelleenkin,ei tää maailma ole niin mustavalkoinen.

No totta kai noin, eihän yritys tule toimeen ilman työvoimaa. Mutta eihän tuosta ollut kysekään. Nythän oli kyse siitä yrityksen toiminnan vaikutuksesta yhteiskunnallisella tasolla. On aivan se ja sama, palkkaako yritys työvoimaa vain ja ainoastaan tulostaan maksimoidakseen vai ajatteleeko se, että on samalla hienoa tukea suomalaista yhteiskuntaa työllistämällä. Lopputulos kun on molemmissa tapauksissa kuitenkin se, että ihmisillä on töitä, mikä taasen tukee Suomea. Ja tuo on se seikka, jolla on merkitystä Suomelle.
 
Suosikkijoukkue
TuTo
Ydinkysymys tässä on työntekijöiden halu säilyttää sama elintaso työttömänä kuin töissä ollessaan. Ahtaajan palkalla jää säästöön rahaa (mikäli on vähänkin älyä), auto vaihtuu vuosittain, omakotitalossa on pari sataa neliötä ja etelässä käydään pari kertaa vuodessa.

Jos heillä olisi vaikka noin 4000e/kk ansiot, niin ihan kaikkeen tuohon ei kyllä rahat riittäisi. Suomen verotus kyllä pitää huolen siitä että ahtaajienkin käteen jäävä tulo ei mahdollista tuollaista elämää, jollei tuloja sitten tule jostain muualtakin.

Ammattiyhdistykset ajavat omiensa etuja, ei kaikkien työläisten. Tästäkään tapauksesta ei ole mitään hyötyä kuntasektorille tai työttömille, päinvastoin.

Totta kai ay-liike ajaa jäsenistönsä etua. Mutta miten esim. kuntasektori kärsii jos paperimiehet ja ahtaajat onnistuvat hankkimaan hyvät tulot? Pikemmin se on niin että kuntasektori hyötyy kasvavien kunnallisverojen myötä, niillä rahoilla voidaan sitten palkata vaikka sosiaalipuolelle lisää väkeä.
 

Neely#8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Mutta eihän tuosta ollut kysekään. Nythän oli kyse siitä yrityksen toiminnan vaikutuksesta yhteiskunnallisella tasolla. On aivan se ja sama, palkkaako yritys työvoimaa vain ja ainoastaan tulostaan maksimoidakseen vai ajatteleeko se, että on samalla hienoa tukea suomalaista yhteiskuntaa työllistämällä. Lopputulos kun on molemmissa tapauksissa kuitenkin se, että ihmisillä on töitä, mikä taasen tukee Suomea. Ja tuo on se seikka, jolla on merkitystä Suomelle.

En nyt voi syyllistää yllekirjoittanutta,mutta olen huomannut tässä ketjussa kirjoittajia,jotka ovat valmiita tuomaan työvoiman esim.Puolasta,jotka olisivat valmiita tekemään saman duunin halvemmalla/huonommilla työehdoilla.Ja kuten kirjoitin,en vain voi uskoa,että nämä ihmiset tekisivät duunin "orjatyönä"..jatkossakin,varmasti hekin alkavat peräämään jonkinlaisia etuja.

Ja mitä tulee tuohon yhteiskuntavastuuseen,niin en usko hetkeäkään(oma työpaikkani),että esim.pörssiyhtiöt vittujakaan välittää,kuka työt tekee!Pääasia niille tuntuu olevan mahdollisimman hyvä osinkotulos.Totta ymmärrän,että sijoittajat(omistajat) haluavat sijoitukselleen mahdollisimman hyvän tuoton,mutta tuntuu välillä,että siellä sijoittajaportaassa ei ymmärretä,kuka tuoton tekee...Kyllä se on se perus tuunari!
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Eesau oli petturi itselleen, Juudas oli petturi Jumalaansa kohtaan, Benedict Arnold oli petturi maataan kohtaan. Rikkuri pettää Jumalansa, maansa, perheensä ja luokkansa.
Jossain muussa ajassa ja paikassa tämä rikkuri koettaa toiminnallaan pelastaa perheensä toimeentulon, työnantajansa elämän ynnä muutaman toimialan ja välillisesti jopa kansakunnan pärjäämisen ja työllistämiskyvyn. On tietysti määrittelykysymys onko korrektia nimittää esimiesvoimin tapahtuvaa työntekoa rikkuritoiminnaksi, tai edes silloin kun liittoihin kuulumattomat väliaikaistyöntekijät tekevät vastaavia töitä. Paljon ovat asiat muuttuneet sitten 1800-luvun. Nyt kyse ei enää ole taistelusta riistettyjen työläisten epäoikeudenmukaista kohtelua vastaan, vaan jostakin aivan muusta.

Meidän aikamme hyvin syötetyt ja juotetut ahtaajat eivät ole sen enempää absoluuttisesti kuin hankkimaansa koulutustasoonsa nähden erityisen huonosti pärjääviä tai työmarkkinoilla väärin kohdeltuja. Etäämmältä seuraten vaikuttaa siltä, että tässä uhittelussa on kysymys kotimaisen ay-liikkeen epätoivoisesta profiilinnostoyrityksestä. Jotain tällaista uumoilin tapahtuvaksi Ihalaisen jäädessä eläkkeelle, ja kuinkas kävikään. Duunarit sahaavat nyt omaa oksaansa todella vaarallisen näköisesti. Tällä tyylillä työpaikat siirtyvät entistäkin varmemmin pois Suomesta, ja uusia työpaikkoja syntyy yhä nihkeämmin.

Kiireet omalla työpaikallani eivät valitettavasti salli hakeutumista väliaikaisiin ahtaajan hommiin, mutta täytyy sanoa että sopivissa olosuhteissa olisin vakavasti harkinnut lakonaikaisiin satamahommiin hakeutumista vaikka palkastani tinkien. Sen verran isänmaallisesta teosta tässä rikkuroinnissa on loppupeleissä kysymys.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Jos heillä olisi vaikka noin 4000e/kk ansiot, niin ihan kaikkeen tuohon ei kyllä rahat riittäisi. Suomen verotus kyllä pitää huolen siitä että ahtaajienkin käteen jäävä tulo ei mahdollista tuollaista elämää, jollei tuloja sitten tule jostain muualtakin.
On aivan hyvä saavutus yltää nykypäivänä 4000e/kk ansioihin, jos keskimääräinen koulutuspohja on pyöristetysti nolla. Moni pitkään ja hartaasti kouluttautunut ansaitsee suht vaativistakin hommista selvästi vähemmän, myös yksityisellä sektorilla.

Vallitsevan vasuri-illuusion mukaan mitä tahansa työtä tekemällä - ja myös tekemättä mitään työtä - pitäisi päästä johonkin porvallisen keskiluokkaiseen elintasoon, joka sitten kustannetaan viimeistään tulonsiirroilla ja verotuksellisin keinoin. Jossakin vaiheessa tämän lystin maksumiehet vaan loppuvat sitä mukaa, kun työpaikatkin lakkaavat olemasta.
 

Mace

Jäsen
Ja mitä tulee tuohon yhteiskuntavastuuseen,niin en usko hetkeäkään(oma työpaikkani),että esim.pörssiyhtiöt vittujakaan välittää,kuka työt tekee!Pääasia niille tuntuu olevan mahdollisimman hyvä osinkotulos.

Kyllä minäkin ainakin pääasiallisesti näen asian noin, mutta nuo isot mörssäriyritykset ovat silti "moraalittomuudessaankin" tärkeitä työllistäjiä. Lisäksi asiaa kannattaa kuitenkin ajatella laajemminkin kuin vain valtavan isojen pörssiyhtiöiden kautta. Esimerkiksi viime aikoina paljonkin positiivisessa mielessä esillä ollut Pekkaniska Oy tuntuu aidosti olevan kiinnostunut nimenomaan suomalaisesta työvoimasta ja sen pitämisestä, vaikkei se taloudellisesti järkevin vaihtoehto yritykselle olekaan. Uskoakseni myös suuri osa pienyrittäjistä ajattelee niin, että työllistää muita ja välttää irtisanomisia, jos se vain on mahdollista. Eli ei sitä joka paikassa olla vain maksimaalisen voiton perässä juoksemassa, vaan ajatellaan asioita myös muista näkövinkkeleistä. Olisi siis kaiken kaikkiaan oikein hienoa, jos yritysten asemaa ja niiden työllistämistä ei tietoisesti lähdettäisi hankaloittamaan älyttömillä päätöksillä, koska moiset päätökset eivät oikeasti ole Suomelle hyväksi.
 

Neely#8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Kyllä minäkin ainakin pääasiallisesti näen asian noin, mutta nuo isot mörssäriyritykset ovat silti "moraalittomuudessaankin" tärkeitä työllistäjiä. Lisäksi asiaa kannattaa kuitenkin ajatella laajemminkin kuin vain valtavan isojen pörssiyhtiöiden kautta. Esimerkiksi viime aikoina paljonkin positiivisessa mielessä esillä ollut Pekkaniska Oy tuntuu aidosti olevan kiinnostunut nimenomaan suomalaisesta työvoimasta ja sen pitämisestä, vaikkei se taloudellisesti järkevin vaihtoehto yritykselle olekaan. Uskoakseni myös suuri osa pienyrittäjistä ajattelee niin, että työllistää muita ja välttää irtisanomisia, jos se vain on mahdollista. Eli ei sitä joka paikassa olla vain maksimaalisen voiton perässä juoksemassa, vaan ajatellaan asioita myös muista näkövinkkeleistä. Olisi siis kaiken kaikkiaan oikein hienoa, jos yritysten asemaa ja niiden työllistämistä ei tietoisesti lähdettäisi hankaloittamaan älyttömillä päätöksillä, koska moiset päätökset eivät oikeasti ole Suomelle hyväksi.

Se on totta,että pörssiyhtiöistäkin löytyy niitä,jotka ajattelevat myös Suomen parasta.Ja itse heitän kättä lippaan mm.Pekkaniskalle,joka kuuluu olevan helmi pörssiyhtiöiden korallimeressä.
Mutta valitettavasti yhtiöt,jotka Suomea "pyörittävät",katsovat vain tulosta.Ja nimenomaan nämä firmat myös ilmeisesti päättävät tulevasta neuvottelutuloksesta. Mikäli yhtiöillä on niin kova hinku vaalia suomalaista työvoimaa,niin miksi sitten kiistellä yhdestä muutosturvasta??Olettaen,että tosiaankin haluavat työn pysyvän Suomessa?Aikaisemmin mainitsin,että yhtiöillä on isommat intressit lähteä pois Suomesta,energiaverotuksen ja päästösopimusten takia.
 
Suosikkijoukkue
TuTo
On aivan hyvä saavutus yltää nykypäivänä 4000e/kk ansioihin, jos keskimääräinen koulutuspohja on pyöristetysti nolla. Moni pitkään ja hartaasti kouluttautunut ansaitsee suht vaativistakin hommista selvästi vähemmän, myös yksityisellä sektorilla.

Minustakin 4000e/kk on hyvä ansiotaso. Vähäinen koulutus ei minusta kuitenkaan ole sinänsä mikään kriteeri, ei mikään pakota istumaan pitkään koulussa lopputuloksena pieni palkka, aina voi vaikka jo yläasteen jälkeen suunnata ahtaajaksi. Mahdollisuuksien tasa-arvo toimii myös siihen suuntaan.

Vallitsevan vasuri-illuusion mukaan mitä tahansa työtä tekemällä - ja myös tekemättä mitään työtä - pitäisi päästä johonkin porvallisen keskiluokkaiseen elintasoon, joka sitten kustannetaan viimeistään tulonsiirroilla ja verotuksellisin keinoin. Jossakin vaiheessa tämän lystin maksumiehet vaan loppuvat sitä mukaa, kun työpaikatkin lakkaavat olemasta.

Höpö höpö. Työmies on palkkansa ansainnut, oli hänellä sitten sininen haalari tai kauluspaita päällä. Kemian ylemillä toimihenkilöillä on taatusti ahtaajia parempi tulotaso, kuitenkin he ovat menossa lakkoon 6.4. Ja ihan hyvästä syystä. Ei kannata keksiä vasuri-illuusioita ja sitten julistaa niitä totuuksina, kun ne eivät vastaa todellisuutta.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Sinulla on tuossa taas se täysin käsittämätön sisäänrakennettu ajatusmalli, että aivan kuin yrityksellä olisi jonkinlainen velvollisuus hoitaa työntekijän kustannuksia vielä kauan työsuhteen päätyttyäkin, kun on kerran joskus työntekijän sattunut palkkaamaan.

En tiedä, kertooko yllä oleva tekstinpätkä ahdasmielisyydestäsi vai teetkö tätä tahalleen, mutta ei sinun tarvitse kuin hypätä laivaan ja suunnata vaikka Saksaan, huomataksesi, että tämä "täysin käsittämätön sisäänrakennettu ajatusmalli" toimii aivan käytännöntasolla. Voit jatkaa Saksasta vielä eteenpäin (moneen suuntaan) ja sieltäkin löydät samanlaisia ratkaisuja.

Jossain ymmärretään, että kun yritykset hyötyvät yhteiskunnan tarjoamasta työvoimasta, niin siitä pitää myös jotain maksaakin (toki arvokysymys). Jostain syystä täällä se tuntuu ilmeisesti vielä täysin käsittämättömältä, mutta niin ne on muutkin ison maailman ajatukset tuntuneet täällä joskus vierailta, kun ne on jo toiminu muualla. Periferiaan ajatukset tulevat ajan kanssa.
 

Mace

Jäsen
Jossain ymmärretään, että kun yritykset hyötyvät yhteiskunnan tarjoamasta työvoimasta, niin siitä pitää myös jotain maksaakin (toki arvokysymys). Jostain syystä täällä se tuntuu ilmeisesti vielä täysin käsittämättömältä, mutta niin ne on muutkin ison maailman ajatukset tuntuneet täällä joskus vierailta, kun ne on jo toiminu muualla. Periferiaan ajatukset tulevat ajan kanssa.

Niinhän se yritys maksaakin, luonnollisestikin. Minä puhuin kuitenkin nyt siitä ajasta, kun yritys ei enää hyödy siitä "yhteiskunnan tarjoamasta työvoimasta", niin miksi sen pitäisi silti vielä kauan aikaa maksaa siitä, että on joskus hyötynyt ja silloin siitä maksanut. Ja samalla noin toimimalla hyödyttänyt myös yhteiskuntaa. Tuota en pidä oikeudenmukaisena enkä järkevänä suuntauksena.

Ja nyt kannattaa ottaa huomioon, että minä en perustele näkemyksiäni sillä, miten jossain toisessakin maassa tehdään, vaan yritän perustella omien järkeilyjeni kautta, miksi mielestäni meillä pitäisi toimia tietyllä tavalla. Samaa toivon sinultakin, koska se ei ole kauhean hyvä peruste, jos vain sanoo, että jossain muuallakin on jo käytössä ehdottamasi malli, joten siksi se pitää saada meillekin.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
No totta kai noin, eihän yritys tule toimeen ilman työvoimaa. Mutta eihän tuosta ollut kysekään. Nythän oli kyse siitä yrityksen toiminnan vaikutuksesta yhteiskunnallisella tasolla. On aivan se ja sama, palkkaako yritys työvoimaa vain ja ainoastaan tulostaan maksimoidakseen vai ajatteleeko se, että on samalla hienoa tukea suomalaista yhteiskuntaa työllistämällä. Lopputulos kun on molemmissa tapauksissa kuitenkin se, että ihmisillä on töitä, mikä taasen tukee Suomea. Ja tuo on se seikka, jolla on merkitystä Suomelle.


Jos tässä irtisanomis/muutosturva asiassa lähdetään spekuloimaan yhteiskunnallisia vaikutuksia ja uudelleenkouluttamisen kustannuksia, niin eikö silloin olisi loogisempaa, että irtisanova työnantaja maksaisikin korvaukset suoraan yhteiskunnalle, eli valtiolle? Eräänlaiseen uudelleenkoulutusohjelmaan?

Siellä sitten irtisanonut opiskelisivat uusia uria, tällöin voisi olla varma, että kukaan ei jäisi täydellä palkalla lomailemaan.
 

Mace

Jäsen
Jos tässä irtisanomis/muutosturva asiassa lähdetään spekuloimaan yhteiskunnallisia vaikutuksia ja uudelleenkouluttamisen kustannuksia, niin eikö silloin olisi loogisempaa, että irtisanova työnantaja maksaisikin korvaukset suoraan yhteiskunnalle, eli valtiolle? Eräänlaiseen uudelleenkoulutusohjelmaan?

Siellä sitten irtisanonut opiskelisivat uusia uria, tällöin voisi olla varma, että kukaan ei jäisi täydellä palkalla lomailemaan.

Kyllä, noinhan se loogisesti ajateltuna menisi.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Ja nyt kannattaa ottaa huomioon, että minä en perustele näkemyksiäni sillä, miten jossain toisessakin maassa tehdään, vaan yritän perustella omien järkeilyjeni kautta, miksi mielestäni meillä pitäisi toimia tietyllä tavalla. Samaa toivon sinultakin, koska se ei ole kauhean hyvä peruste, jos vain sanoo, että jossain muuallakin on jo käytössä ehdottamasi malli, joten siksi se pitää saada meillekin.

Mielestäni on sopivaa, että muutosturva maksatettaisiin työnantajilla, koska meillä on verrattain halpaa irtisanoa työntekijöitä. Eli joustavuudesta lisää hintaa ja edelleen, vaikka tällaiseen mentäisiin, niin ei siltikään oltaisi överikalliita. Ja vaikka paremmassa maailmassa tuleva työnantaja maksaisi muutosturvan/mahdollisen uudelleen koulutuksen, niin täydellisessä maailmassa meidän ei tarvisi edes neuvotella muutosturvasta. Meillä on vain tämä maailma ja sen työkalut (ja mahdollisesti tahto) tehdä siitä niin hyvä kuin mahdollista.
 

FreezingHell

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En tiedä, kertooko yllä oleva tekstinpätkä ahdasmielisyydestäsi vai teetkö tätä tahalleen, mutta ei sinun tarvitse kuin hypätä laivaan ja suunnata vaikka Saksaan, huomataksesi, että tämä "täysin käsittämätön sisäänrakennettu ajatusmalli" toimii aivan käytännöntasolla. Voit jatkaa Saksasta vielä eteenpäin (moneen suuntaan) ja sieltäkin löydät samanlaisia ratkaisuja.

Jossain ymmärretään, että kun yritykset hyötyvät yhteiskunnan tarjoamasta työvoimasta, niin siitä pitää myös jotain maksaakin (toki arvokysymys). Jostain syystä täällä se tuntuu ilmeisesti vielä täysin käsittämättömältä, mutta niin ne on muutkin ison maailman ajatukset tuntuneet täällä joskus vierailta, kun ne on jo toiminu muualla. Periferiaan ajatukset tulevat ajan kanssa.
Periaatteessa ihmisen on pakko tehdä jonkinlaista työtä elättääkseen itsensä. Sen voi tehdä poimimalla marjoja tai veistämällä jotain ja koittamalla myydä niitä muille. Jos kaikki suomalaiset toimisivat edellä mainituilla tavoilla, niin kansantalous ei olisi kovin kehittynyt tai tehokas, jolloin kaikilla kuluisi valveillaoloajasta enemmän aikaa työntekoon, koska työn tuottavuus on vähäistä. Kuten aiemminkin mainittua yritykset ovat periaatteessa vain sopimuskasoja, jotka liittävät tuotannontekijät yhteen pääomien avulla. Yrityksiä ei välttämättä ole, mutta työvoimaa on niin kauan kuin on ihmisiä. Yritykset tekevät palveluksen yhteiskunnalle tehostamalla sitä. Siksi asia kuuluu ajatella niin päin, että yritykset eivät aiheuta kuluja yhteiskunnalle antaessaan potkuja, vaan auttavat yhteiskuntaa silloin kun palkkaavat ihmisiä. Muutosturvassa nostettaisiin yrityksen työvoimakustannuksia, mikä sinänsä on normaalia kun työntekijän etua ajetaan, mutta lisäksi haitattaisiin kansantaloutta kannustamalla olemaan työllistymättä.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Höpö höpö. Työmies on palkkansa ansainnut, oli hänellä sitten sininen haalari tai kauluspaita päällä. Kemian ylemillä toimihenkilöillä on taatusti ahtaajia parempi tulotaso, kuitenkin he ovat menossa lakkoon 6.4. Ja ihan hyvästä syystä. Ei kannata keksiä vasuri-illuusioita ja sitten julistaa niitä totuuksina, kun ne eivät vastaa todellisuutta.
Itse olette illuusionne keksineet. Mitä on tapahtunut työpaikoille vaikkapa paperiteollisuudessa? Alan maailmanlaajuinen ylikapasiteetti ei tietenkään ole suomalaisten työntekijöiden ja ammattijärjestön ahkerien vaatimusten ansiota, mutta heidän toimintansa on vaikuttanut voimakkaasti siihen, että tehtaiden ylikapasiteettia on purettu ja jatkossakin puretaan juuri Suomessa.

Omakin mielipiteeni on että työmies on palkkansa ansainnut, mutta katson myös että työstä maksettavan korvauksen pitää olla suhteessa tuotannon arvoon ja markkinoiden maksamaan tuotannon hintatasoon relevantilla aikavälillä. Ay-väki on toki aina viimeiseen saakka sitä mieltä, että työmies on palkkansa ansainnut, silloinkin kun työntekijäpuolen vaatimukset ja neuvottelumenetelmät menevät absurdiuden tuolle puolen. Ongelma on siinä, että ylimitoitetut vaatimukset ja etenkin lakkoilu syövät kohtuuttomasti firmojen kannattavuutta ja kilpailukykyä. Räty ja ahtaajat paskat välittävät työnantajien kilpailukyvystä ja pitkän aikavälin työllistämiskyvystä mitään. Silloin ahneet takovat kun rauta on kuumaa, eli kiristävät kun on millä kiristää.

Työntekijäpuolen ammattijärjestöillä ei ole käytännössä mitään korvausvelvollisuutta työnantajille ja veronmaksajille aiheuttamistaan vahingoista. Pitäisi ehdottomasti olla. Rikollisista toimenpiteistä kuten laittomista lakoista koituu heille lähinnä symbolisia seuraamuksia.
 

Viljuri

Jäsen
Toisin kuin marxilaisesta talousopista ainoat yliopiston opintoviikkonsa kerännyt Heinäluoma ja muut "gansterismia" ajavat tahot haluaisivat ihmisten uskovan, ay-toiminta omalta osaltaan estää hyvinvoinnin toteutumista ja ennen kaikkea se yksilön kannalta estää tämän tuottavuutta vastaavan palkkakehityksen ja muidenkin yksilöllisten elämänratkaisujen mukaisten olosuhteiden huomioonottamisen. One size fits all? Maybe in their ass?

Kiitos Heinäluoman, sinulla oli eilen, sinulla on tänään ja aivan varmasti sinulla on huomenna vähemmän rahaa ja resursseja käytettävissä omaasi, perheesi ja muiden hyvinvointiin.

Ei Rädyn tai Heinäluoman etu ole hyvinvoiva Suomi, tai mikään muukaan rationaalinen ja järjellinen konstruktio, tieteen, taiteen tai keskustelun vapaus, diskurssi tai sukupuolten välinen ja globaali oikeudenmukaisuus, heidän viimekätinen etunsa on kurjistaa ja valehdella, jotta heille ja heidän kaltaisille toimijoilleen syntyisi tarvittava poliittinen tilaus myös sankkojen eläkeläisrivistöjen ulkopuolella.

Ei ole rikos olla tyhmä tai tietämätön, mutta on moraalitonta olla oppimatta mitään siitä, mitä on tapahtunut sitten 1800-luvun.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös