En sitten tiedä, viitattiinko tällä duunaritausta yms jutuilla minuun, koska itseltä saattaa provosoituna lähteä näpeistä ajoittain hyvinkin punaista läppää, mutta silloin se on yleinsä vain vastausta (omasta mielestä) yliampuvaan antipunaisiin läppiin.
Itselläni tässä keskustelussa eteenpäin ajavana voimana on tulevaisuus, ehkä siksi, että ainakin toivottavasti omaa elämää on vielä reippaasti yli puolet jäljellä. Meille on ehditty jo pelotella, että nykymenolla ei hyvä heilu tulevaisuudessa ja varsinkaan jos emme jaksa nykyistä pidempiä työuria. Kun sitten ajatellaan, miten me saamme työuria pidemmäksi, niin ainakin itselle tuntuisi, että paineen vähentäminen ja ennustettavuuden lisääntyminen työurissa voisi olla avain pidempään jaksamiseen. Tämän takia olen muunmuassa tämän muutosturvan takana. Korostan kuitenkin, ettei se voi olla ainoa muutos tällä tiellä.
Muutosturva voi ja todennäköisesti aiheuttaakin lyhyellä tähtäimellä vuokratyön lisääntymistä, mutta jos asiaa koitetaan katsoa tyyliin 20 vuoden päähän, niin siitä voi syntyä työkalu juurikin tuohon ennustettavuuden lisääntymiseen ja paineen vähenemiseen työvoimaa kohtaan. Itse en jaksa uskoa, että vuokratyö tulee loputtomiin kasvamaan, vaan jossain vaiheessa herätään siihen, että nyt on mopo karannut jo käsistä ja tarvitaan uudenlaisia sääntöjä vuokratyöhön. Jos se ei muuhun pysähdy, niin viimeistään siinä vaiheessa, kun se ennustettu työvoimapula alkaa, suurien ikäryhmien siirtyessä eläkkeelle. On aivan selvää, että jos työvoimapulan aikana kilpaillaan työntekijöistä, niin vuokratyö ei ole kilpailuvaltti kuin vain pienelle vähemmistölle (opiskelijat ja perheetöntä elämää viettävät).
Täällä myös tavan takaa tuodaan esille, että pääomalla on oma logiikkansa, eikä sitä kiinnosta paikalliset ongelmat. Pelkästään tuotto omistajille. Tässäkin ollaan aivan oikeassa ja näin sen pitääkin mennä. Tästä kuitenkin aiheutuu se, että jonkunhan näitä asioita on ajettava ja silloin esiin astuu ammattiliitot. Monien kirjoituksista täällä paistaa läpi ajatus, että maailma (tai ainakin Suomi) olisi parempi ilman ammattiliittoja. Pitää kuitenkin muistaa, että ammattiliitot ovat saaneet paljon hyvää aikaiseksi Suomessa. Toinen näkemys on sitten se, että ok, ammattiliitot ovat saaneet aikanaan paljon hyvää aikaiseksi, mutta mennyt on mennyttä. Tähän haluaisi kysyä, että onko kaikki oikeasti jo tehty? Onko meillä maailman parhaat työpaikat ja siten ei ole enää mitään, mitä ammattiliitot voivat meidän hyväksemme tehdä tulevaisuutta silmällä pitäen (esim. vaatia muutosturvaa)?