Carlos kirjoitti:
Toisekseen, palkat ovat kovaa vauhtia nousemassa myös Kiinassa, veikkaan että parin vuosikymmenen sisään palkkataso ei ole enää kamalan kaukana Eurooppalaisesta. Silloin tullaan siihen tilanteeseen että Euroopassakin alkaa taas kannattaa tehdä jotain.
Vapaan markkinatalouden labiliuden tajusi jo 20-luvulla lordi John Maynard Keynes. Hän ehdotti niin sanottua säänneltyä markkinataloutta, jota ensimmäisenä kävi toteuttamaan USA:ssa pörssiromahduksen ja suuren laman jälkeen presidentti Roosevelt.
Siis taloutta jossa verovaroin hoidetaan tärkeimmät makrotason rakenteet. Euroopassa myös koulutus ja terveydenhoito sisällytettiin näihin rakenteisiin. Samaten vahva valtio oli taloussyklien puskurina. Eli huonoina aikoina alijäämäisiä ja hyvinä aikoina ylijäämäisiä valtion budjetteja.
Vahva julkinen sektori nähtiin yhtäläisten, turvallisten ja ennustettavien lähtokohtien tarjoamisena yrityselämälle. Verot nähtiin yrityksissä maksuna toimivasta ympäristöstä ja terveestä osaavasta työvoimasta.
Missään ja koskaan ultraliberalismi ei ole toiminut. Siksi, että hintana on väestön valtaosalle liian suuri inhimillinen hätä ja kärsimys. Tosi on, että Kiinaan on kasvanut suhteellisen hyvinvoiva keskiluokka. Hyvä näin. Kiinan talouskasvun kääntöpuolena on miltei miljardiin nousevan maaseutuväestön KÖYHTYMINEN suurin piirtein kulttuurivallankumouksen elintasoon. Aliravittuja hökkeleissä asuvia kiinalaisia on satoja miljoonia. Heidät pitää stalinistinen diktatuuri kurissa ja Maon nuhteessa.
Täälläkin ollaan itketty Venäjän tilanteesta. Eipä olla itketty Kiinan tuhansista telotetuista Falun Kong:in jäsenistä ja siihen liittyvästä elinkauppabisneksestä. Bisnes on bisnestä. So what?
Onko sinusta pari kolme sukupolvea Euroopan väestön enemmistön kurjistumista sopiva aika odottaa, että elintaso on koko maapallolla jakautunut tasaisesti? Entäs jos et olisikaan voittajien puolella? Pitäisikö sinusta vapaa ammatillinen järjestäytyminen kieltää? Kuten Myanmarissa, Pohjois-Koreassa, Kiinassa ja Kuubassa.
llman markkinoiden ja yritystoiminnan säätelyä on aina käytännössä todennettu Marxin teorioiden toimivuus. Koskaan ei olla todennettu Adam Smithin "näkymättömän käden" läsnäoloa.
peruna kirjoitti:
Joku vielä kommentoi, että mm. Yhdysvalloissa varallisuus on keskittynyt yhä enemissä määrin rikkaiden ympärille viime aikoina. Minulla on kotona tutkimus viime kesältä, jossa todetaan, että varallisuusrakenne on pysynyt samankaltaisena viimeisen sadan vuoden aikana eli nykyään on yhtä paljon rikkaita suhteellisesti kuin sata vuotta sitten, kuten on myös köyhiä. Ainoa ero on, että kaikkien elintaso on noussut huimasti. Laitan lähdettä peliin, kunhan pääsen kotiin.
Laitatko kehiin myös tietoja varallisuuden kasvusta vuosien 1936-1980 välillä. Silloin USA oli mitä suurimmassa määrin keynesiläinen sekatalousmaa, jossa hyvinvoitivaltion ajatus nautti ihan oikeasti kannatusta. Kuriositeettina mainittakoon, että silloin mm. konkurssiin menneen Penn Centralin rautatiet kansallistettiin.