Suomessa duunareista pääsee helposti eroon ja siinä on mielestäni jo aivan tarpeeksi joustoa työnantaja puolelle. Mielestäni tätä saisi jopa hieman kiristää ja siten kannatan AKT pyrkimyksiä, vaikka jotkut koittavat väittää tämän olevan turmiollista Suomelle. Nythän ahtaajat ovat käsittääkseni sopimuksettomassa tilassa ja jos työnantaja ei pysty markkinoilla käypää hintaa maksamaan, niin työt seisoo. Nyt ollaan vaan saatu median myötävaikutuksella kansalaisille vaikutelma, että tää on työntekijöiden vika. Vanha sanonta sanoo, että "ei auta itku markkinoilla" vai miten se nyt meni.
Ahtaajien lakon yhteydessä paljon keskustelua herättänyt irtisanomissuoja on tervetullut ja odotettu aihe suomalaisiin neuvottelupöytiin.
Aiheesta on keskusteltu varsin vähän ja vain harva tietää, että Suomessa irtisanomissuoja kuuluu Euroopan heikoimpiin, Euroopan alimpaan kolmannekseen.
Täällähän työntekijä saa useimmiten vain irtisanomisajan palkan ja työnantajan vastuu päättyy siihen.
Monessa Euroopan maassa työnantajat joutuvat sitoutumaan laajempaan sosiaalipakettiin, johon sisältyy usein yli vuoden palkka, koulutustukia jne. Saksassa ja Ranskassa työntekijälle suunnitellaan erityinen sosiaalisuunnitelma, johon sisältyy työnantajan vastuita ja myös esim. Espanjassa, Hollannissa ja Belgiassa YT-velvoitteet otetaan erittäin vakavasti.
Useimmissa Euroopan maissa on käytössä irtisanomisraha. Saksassa sen suuruus on useissa tapauksissa puolen kuukauden palkka per tehty työvuosi, eli jos irtisanottu on ollut työssä 10 vuotta, hän saa 5 kk:n palkan (+ koulutustuen ja muut sosiaalisuunnitelmaan kuuluvat etuisuudet).
Italiassa työntekijä on rahallisesti parhaiten suojattu, sillä siellä irtisanottu työntekijä saa kuukauden palkan jokaista tekemäänsä työvuotta kohden : 1 v. työssä = 1 kk:n palkka...10 v työssä = 10 kk:n palkka...20 vuotta työssä = 20 kk:n palkka jne. Ylärajaa ei ole ! Käytäntö on voimassa, tapahtuipa irtisanominen mistä syystä hyvänsä.
Esimerkkinä voidaan mainita myös eräs ranskalainen paperitehdas, joka irtisanoi 207 työntekijää. Paperitehdas joutui maksamaan jokaiselle irtisanotulle työntekijälle 350.000 euroa + koulutuspaketin !
Jokainen, joka kauhistelee Suomen ahtaajien vaatimuksia, voi tutustua muiden EU-maiden käytäntöihin. Muistelkaa vaikkapa Siemens-Nokian irtisanotuille työntekijöille Bochumissa maksettuja korvauksia.
Aikoinaan Suomessa kauhisteltiin, että joku kehtaa vaatia lauantaipäiviä vapaapäiviksi ! Tai kuinka jotkut tohtivat vaatia vuosilomia jne. Nyt ne ovat aivan luonnollisia asioita. Kaikkein eniten ihmettelen, että työntekijöille mahdollisesti tulevia etuuksia vastustavat muut palkkatyöläiset, jollaisia suomalaisista on sentään valtaosa.
Mainittakoon, että tästä aiheesta (irtisanomissuojasta) on Suomessakin keskusteltu jo tämän vuosituhannen alusta lähtien. Siitä on vaan laajemmassa mitoin vaiettu tehokkaasti. Miksiköhän ? Ehkäpä siksi, että irtisanomissuoja koskisi toteutuessaan myös lehtitalojen ja muun median työntekijöitä.
Varmaa on, että irtisanomissuoja toteutuu Suomessakin...joskus !