En ole juristi, vaikka näistä asioista paljon tiedänkin, joten alla oleva ei ole niin apsoluuttinen totuus, että sen perusteella kannattaisi käräjille heilumaan lähteä.
Osakeyhtiölaki sanoo:
" 5§ Yhtiövastike
Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.
Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä perittäväksi siten, että erilaisia menoja varten on eri maksuperuste, kuten huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön tai muun hyödykkeen todellinen kulutus. "
Eli oleellista on, mitä yhtiöjärjestyksessä lukee. Jos sielä lukee, että yhtiössä on hlö-lukuun perustuva laskutus ainoa mahdollisuutesi on toivoa, että maksussa ei ole korotuksen varaa ts. yhtiö perisi korotuksen jälkeen enemmän rahaa kun veteen yhtiöltä kuluu. Mikäli yhtiöjärjestyksessä ei lue mitään vesimaksusta on yhtiö heikoilla.
" 42§ Päätös yhtiöjärjestykseen otetun vastikeperusteen muuttamisesta jo annettujen osakkeiden osalta vaatii 40 §:n mukaisen määräenemmistön kannatuksen lisäksi niiden osakkeenomistajien suostumuksen, joiden maksuvelvollisuus muutoksen johdosta kasvaisi. "
Eli tällöin voit muutoksen torjua, mikäli oma maksusi nousisi. Poikkeuksena tilanne, jossa siirrytään luotettavaan kulutusmittaukseen. (en jaksa koko lakia tähän kopioida)
Mitä tulee sinun tapaukseesi, niin siinä on useita toimintavaihtoehtoja riippuen tunteesta pääsi sisällä:
1.(alimman) tason vitutus
Annat asian olla, eihän tässä nyt niin suuresta asiasta ole kyse ja yhtiön ilmapiiri pysyy ehkä parempana.
2. tason vitutus
Ota selvää onko maksussa korotuksen varaa. Jos ei kieltäydy maksamasta.
3. tason vitutus
ota selvää yhtiöjärjestyksestä ja siitä, mitä se sanoo vesimaksuista. Hyvällä tuurille (ei mainintaa) voi tedeta, että kostajat voivat tunkea koko vesimaksulapun vaikka pers....
4. tason vitutus
edellisen lisäksi vaadi takaisin mahdolliset virheellisesti maksamasi vesimaksut. Tämä olisi hienoa saisit rahaa yhtiöltä.
5. tason vitutus.
Edellisten lisäksi
katso onko yhtiöjärjestyksessä velvoite talommiesvuoroihin. Jos ei totea, että PJ:lle he voivat hoitaa vuoronsa jatkossa ihan keskenään. Yhtiö ei voi noin vain määrätä osakkaalle velvoitteita, joita ei ole kirjattu yhtiöjärjestykseen. Itseasiassa en ole varma voidaanko talommiesvuoroja määrätä edes yhtiöjärjestyksessä, tod. näk. ei. Eihän sielä voida määrätä osakkaita laulamaan suihkussakaa. Kunnossapitovastuuta voidaan osakkaan hallitseman huoneiston osalta kyllä osakkaille kipata, mutta tuskin esim. taloyhtiön traktorin korjausvastuuta. Jokatapauksessa, mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole mainittu talommiesvuoroja etkä itse ole ollut niistä päättämässä, valita välittömästi
PJ:lle lumisista kulkuväylistä ja yhtiön asioiden ammattitaidottomasta hoitamisesta.
6. tason vitutus
Edellisten lisäksi.
etsi yhtiöjärjestyksestä kaikki mahdolliset paikat piruiluun ja asioiden vaikeuttamiseen. Lisäksi
ilmoita puheenjohtajalle kaikista pienistäkin puuteista ja vaadi aina kirjallinen kuittaus vikailmoituksesta. Lisäksi selvitä hyötyykö joku osakas yhtiön yhteisestä omaisuudesta enemmän kuin sinä. Osakkaita on kohdeltava tasaveroisesti. Jos esim. PJ. on vuokrannut halvalla yhtiöltä varaston ja sinulla ei semmoista ole, vaadi vuokran korottamista markkinatasolle. Samaa voi soveltaa kaikkeen mikä ei jakaudu tasan osakkaisen kesken.
7. tason vitutus
Edellisten lisäksi.
Ala vaatia erilaisten ylimääräisten yhtiökokousten järjestämistä mitä kummallisimmista asioista. Tämä voi olla mahdollista, koska yhtiösi on ilmeisen pieni ja sinulla on varmasti 1/10-osa osakkeista. Kokous on pidettä 14 vuorokauden kuluessa ja mikä hauskinta sinun ei itse edes tarvitse osallistua.
8. - n. tason vituts
Muuta pois ja suorita tason vaatimat kostotoimet...