Tein pari päivää sitten täytettyä karitsan satulaa Gordon Ramsayn ohjetta muunnellen (kun en sienistä pidä). Tuli niin helvetin hyvää, vaikka itse sanonkin, että laitan ohjeen tähän.
Täyte:
- Kaksi pakettia pinaattia
- Kaksi merguez-raakamakkaraa
- 100g cashew-pähkinöitä
- n. 50g mascarpone-tuorejuustoa
- Kananmunan keltuainen
- Salviaa
- Suolaa ja pippuria
- Paista kuumassa pannussa pinaatti pieneksi, mutta älä kokkaa kypsäksi asti. Lisää suolaa ja pippuria reiluhkosti oman maun mukaan. Tämä vaihe kestää vain parikymmentä sekuntia, joten ole hereillä. Laita pinaatti siivilään, jotta mahdolliset nesteet ja rasva valuvat pois.
- Murskaa cashewit mahdollisimman pieneksi muruksi, mutta ei jauhoksi. Suutuntuma säilyy näin paremmin, ja merguezin rasva imeytyy silti pähkinöihin antamaan lisää makua.
--> poista merguezit suolesta, pilko ne mahdollisimman pieniksi ja paista ne kuumassa pannussa kypsäksi. Lisää cashew-murska. Kun pannussa ei näy enää rasvaa, kaada seos pinaattien päälle ja sekoita siivilässä koko sotku ja anna jäähtyä.
- Kun seos on jäähtynyt ja valunut, kumoa se kulhoon. Sekoita seokseen kananmunan keltuainen ja mascarponea vähän kerrassaan. Näin täytteestä tulee "voimainen". Laita jääkaappiin n. puoleksi tunniksi.
Satula:
- Osta sellainen karitsan satula, jossa ulkofileiden vieressä on riittävän pitkälle jatkuvat rasva"lärpäkkeet" (n. 10-15 cm kummallakin puolella). Pyydä lihamestaria poistamaan ulkofileiden välistä selkäranka (ja ota se palasina talteen vaikkapa lientä tai kastiketta varten). Tässä toimituksessa irtoavat myös sisäfileet, mutta se ei haittaa, koska ne tarvitaan nimenomaan irrallisina.
- Laske satula rasvapuoli alaspäin leikkuulaudalle ja mausta ulkofileet suolalla ja pippurilla. Vuoraa ulkofileiden väli salvianlehdillä niin, että lehtien kiiltävä puoli on rasvaa kohti.
- Puhdista sisäfileet rasvaklönteistä ja viillä ne pituussuunnassa "auki", mutta älä halkaise. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Laita reilusti pinaattitäytettä salvianlehtien päälle ulkofileiden väliin koko satulan matkalta.
- Päällystä täyte avatuilla sisäfileillä.
- Käännä toisen puolen rasva liuska koko täytetyn keskiosan yli tiiviisti aina kauemmalle ulkofileelle saakka. Tavoittele pyöreää muotoa.
- Käännä sen jälkeen toinen rasvaliuska samalla tavalla. Tarkoitus on tehdä mahdollisimman tiukka rulla puristamatta kuitenkaan täytettä ulos päädyistä.
- Niinpä ota kaksi mahdollisimman suurta salvianlehteä, voitele kummankin lehden toinen puoli oliiviöljyllä ja "liimaa" ne satularullan kumpaankin päätyyn estämään täytteen ulostuloa.
- Sido rulla paistinarulla siten, että ensin kierrät rullan pituussuuntaan kertaalleen. Tämän jälkeen sido silmukka kerrallaan rullan ympäri jämäkästi, mutta ei liian tiukasti.
- Halkaise yksi kokonainen valkosipuli ja paista sitä kuumalla pannulla. Tämän jälkeen lisää pannulle hieman öljyä ja paista satularullan kaikki pinnat kiinni, myös päädyt. Heitä joukkoon pannulle myös reilusti salviaa makua antamaan. Lisää reilusti voita pannulle.
- Nosta satularulla valkoipulin puolikkaiden ja salvioiden päälle ja laita uunin keskitasolle.
- n. 190 astetta ja 50-55 minuuttia.
- Nosta uunista ja anna levätä vähintään kymmenen minuuttia.
- Leikkaa pois paistinarut ja irroita varovasti.
- Leikkaa terävällä (sahalaitainen voi olla pakollinen) veitsellä paksuja, n. 3-4cm paksuisia viipaleita ja nauti minkä ja kenkä tahansa kanssa nyt sattuu huvittamaan.