Viestin lähetti mjr
Kyllä silti näkisin että suurin vastuu asiasta on Saddamilla. Hyvinkin kosmeettisilla myönnytyksillä hän olisi pystynyt ruokkimaan väestönsä, mutta irakilaisten hätä oli hänelle minimaalinen tekijä niin kauan kun se ei uhannut hänen valtaansa. Ei kukaan pakottanut Saddamia hyökkäämään Iraniin tai sortamaan shiia-enemmistöä, siihen johti vain hänen häikäilemättömyytensä ja silmitön vallanhimonsa. Sitä tosiaan niittää mitä kylvää.
Se on tietenkin totta, että vastuunsa Saddaminkin on kannettava, että hän on suurin syyllinen kärsimyksiin joita kansalleen on tuottanut.
Tässä yhteydessä jos ryhdytään tarkastelemaan aiempia sotia niin ollaankin loputtomassa suossa, olisiko sotaa Irania vastaan koskaan siinä laajudessaan tullut jollei Saddam olisi saanut tukea silloisen Neuvostoliiton ohella Ranskalta ja Yhdysvalloilta laajassa mitassa? Yhdysvallat (yhdessä arabimaiden kanssa) osaltaan kannusti ja ruokki Irakia sodassaan Irania vastaan, Yhdysvallat ei myöskään tuominnut Irakin hallinnon kurdeihin kohdistamia sortotoimia millään muotoa koska nämä sortotoimet eivät sotineet Yhdysvaltojen etuja vastaan, itseasiassa ne olivat osittain Turkin tilanteen kautta myönteisetkin Yhdysvalloille. Irakin ja Turkin käymät sodat kurdeja vastaan pitivät kurdit epäyhtenäisenä ja laaja-alaisesta tarkasteltuna heikohkona, vaikkakin sodat olivat kuluttuavia molemmille valtioille.
Olisiko Kuwaitin kriisiä koskaan tullut jollei Irak olisi hyökännyt Iraniin sekä saanut katteettomia lupauksia naapurimailtaan (eli muun muassa Kuwaitilta ja Saudi-Arabialta)? Vastausta on vaikea antaa mutta vähintäänkin pieni vaikutus näillä katteettomilla lupauksilla oli Saddamin Kuwaitiin suuntaamaan sotaretkeen, jos Saddam olisi saanut kiistanalaisella raja-alueella haluamansa porausoikeudet (joita ilmeisesti Iranin sodan aikana oli lupailtu hänelle) Kuwaitilta olisi hyökkäys Kuwaitiin kenties jäänyt toteuttamatta, painotan sanaa "kenties" koska varmuutta asiasta ei ole kenelläkään (jos Saddamia ei lasketa huomioon).
Iranin ja Kuwaitin sotien jälkeen Irak joutui sitten Yhdysvaltojen masinoiman YKn suostumuksen saaneen sotaretken kohteeksi, tämän hävityn sodan seurauksena Irak joutui tiukan saarron kohteeksi. Saarron aikana Irak (ts. Saddam) suostui myönnytyksiin vähäisessä määrin, moni kuitenkin epäilee, etteivät mitkään myönnytkset olisi olleet riittävät vaan Yhdysvallat olisi aina kiristänyt lisää myönnytyksiä niin kauan kuin Saddam istui vallassa, eli tässä suhteessa melkoinen osa Irakin kansan kärsimyksistä johtuu myös Yhdysvaltojen tiukkuudesta (sekä Saddamin halusta pysyä vallassa).
YKn turvaneuvostossa ja YKssa yleisesti Venäjä ja Ranska sekä jossain määrinKiina koettivat saada aikaan myönnytyksiä 90-luvun lopulla sekä tällä vuosituhannella, likimain jokainen myönnytys tai suhteiden jonkin asteiseen normalisointiin tähtäävä aloite tyrmättiin Yhdysvaltojen toimesta - viimeistään turvaneuvostossa Yhdysvaltojen käyttäessä veto-oikeuttaan.
Yhteenvetona toteaisin, että suurin syy ahdinkoon löytyy tietty Saddamista itsestään ja hänen vallanhalustaan mutta melkoisen taakan irakilaisten kärsimyksestä joutuu myös kantamaan Yhdysvallat omalla ehdottomuudellaan.
vlad.