Kyseenalaiset taklaukset Liigassa 2019–2020

  • 727 376
  • 4 986

Piikkiperse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mielestäni kiekon lämääminen kohti maalia pitäisi kieltää koska siinä saattaa joku loukata todella pahasti itsensä. Ei mulla todellakaan muuta.
 

Jupe#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Voi veljet, etten paremmin sanoisi. Ymmärrätkö tarkoituksella väärin vai onko ulosantini todella noin epäselvää? Minähän nimenomaan tarkoitan kyseisiä näkemyksiä kirjoittaneiden nimimerkkien mielipiteiden objektiivisuutta.
- Moni kärppäfani (ei suinkaan kaikki) näkee taklauksen puhtaana, koska Åsten taklasi taannoin Kristofia hieman samankaltaisessa tilanteessa eikä saanut tästä minkäänlaista rangaistusta. Tilanteissa nähdään korkeintaan nyanssieroja, mutta pääkohdat ovat, että pelaajaa taklattiin ja ko. pelaaja loukkaantui -> identtinen tilanne -> puhdas taklaus. Sinä et vain voi väittää, ettei tällaista olisi kuulunut kärppäleiristä.
— Miksi väitän, että näistä kirjoituksista (ei siis siitä homogeenisesta kärppäfanien koalitiosta, jonka mielipide on aina yksi ja sama; eiku...) puuttuu objektiivisuus? Siksi, että kaikesta paistaa läpi pettymys siihen, ettei ”Predator” saanut rangaistusta, vaikka Kristof loukkaantui. Ummistetaan silmät siltä, että taklaus oli teknisesti puhdas (siis Åstenin), ja vaahdotaan suuna päänä, kuinka Vartiaisen taklaus oli identtinen Åstenin taklauksen kanssa, vaikka yhtäläisyyksiä on lopulta melko vähän. Objektiivisuutta on yhtä paljon kuin siinä, että minä väittäisin Änärin reaktion tullessaan taklatuksi vaihtoaitioon olisi täysin identtinen Bertrandin naamapoikkarin kanssa. Ei ole identtinen.
- Moni pelsufani (ei kaikki) näkee tilanteen puhtaana, koska taklaaja on Pelicansin pelaaja. Tämä on tältäkin palstalta tuttu värilasi-ilmiö, jossa jokainen oman suosikkijoukkueen pelaajan suorittama taklaus on puhdas ja moni vastustajan omiin suorittama on törkein ikinä missään. Tämä on ollut viimeisen vuorokauden sisällä vahvasti esillä esim. Tapparan ja Ilveksen fanien keskuudessa.
— Objektiivisuudesta ei varmasti tarvitse paljon kysellä. Tämän vuoksi pyrin nykyään itse olemaan ottamatta kovin voimakkaasti kantaa tilanteisiin, joissa toinen osapuoli on IFK:n pelaaja. Fanien seasta löytyy toki paljon myös sellaisia kirjoittajia, jotka pystyvät perustelemaan näkemyksensä kiihkottomasti, ja tällaiset kirjoitukset on helppo ottaa vakavasti. Itse en varmasti lukeudu niihin, koska värilasini ovat erittäin punaiset.
Näinhän se menee. Jos Mäntylän tilalla olisi ollut jonkun muun seuran pelaaja niin täällä olisi huudeltu, että taklattavalla oli katse kentälle päin eikä taklaus tullut pimeästä kulmasta ja että kun on kiekko niin pitää varautua tulevansa taklatuksi tai että taklaajalla nyt ollut kova vauhtikaan...nää menee vähän Rautakorven tyylisesti nämä mielipiteet porukoilla. Rautakorvellahan on selvä agenda noissa märinöissään eli haluaa saada kurinpidon ja tuomarit vähän hölläämään pillejään Tapparan pelaajien rikkomusten kohdalla ja taas kiristää linjaa vastustajien kohdalla.
 

bar1

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paikalliset jengit
Eli jos taklaus hipaisee ensin olkapään suojuksia, päähän saa vetää niin kovaa kuin huvittaa. Check. Näin täällä jotkut perustelee sitä, että taklaus oli PUHDAS

Taklaushan tosiaan viistää olkapäätä sen verran, että suojus työntyy pois taklauksen tieltä ja valitettavastihan varsinainen voima kohdistuu päähän ja toki varmaan vartaloonkin osittain samanaikaisesti tai hieman pääkontaktin jälkeen.

Ja taklattavan vastuu. Jos kaveri ei ole valmiina ottamaan taklausta, niin saa teloittaa. Melkoista UFC-meininkiä.
 

Hockey#11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Voi veljet, etten paremmin sanoisi. Ymmärrätkö tarkoituksella väärin vai onko ulosantini todella noin epäselvää? Minähän nimenomaan tarkoitan kyseisiä näkemyksiä kirjoittaneiden nimimerkkien mielipiteiden objektiivisuutta.

Ehkä ymmärrän väärin paljonkin. Itsellä on tapana hakea jokaiselle taklaukselle vertailukohtaa ja nyt se oli vielä lähellä Åstenin taklauksen muodossa. Moni täällä pelästyi seurausta ja oli vaatimassa ihan älyttömiä pelikieltoja taklauksesta, jossa ei välttämättä ollut juurikaan mitään väärää. Joo.. pääosuma ratkaisee paljon onko puhdas vai ei, mutta pääpiirteissään hyvin paljon samaa. Se, että minulla lukee suosikkijoukkueen kohdalla Kärpät ja mainitsin Åstenin, tarkoittaa että en ilmeisesti voi kirjoittaa objektiivisesti kyseisestä taklauksesta.

Playoff peleissä oma objektiivisuuteni varmasti kärsii, mutta en minä värilaseja runkosarjaan pue.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Molemmat eilisistä taklauksista olivat puhtaita. Harmillisesti Puistola ja Mäntylä loukkaantuivat oman varomattomuuden ja puutteellisen taklauksen vastaanoton vuoksi.
Haluatko lukita vastauksen? @Snagari

Lue vielä alta aiemmin kirjoittamani viesti, johon on kirjoitettu sääntökirjan määritelmä laitataklauksesta.

Taklaus kun voi olla laitataklaus teknisesti puhtaankin taklauksen jälkeen. Sääntökirjassa laitataklauksen määritelmä: Pelaaja taklaa vartalolla, kyynärpäällä, ryntäämällä tai kampittaen vastustajaa aiheuttaen vastustajan voimakkaan sinkoutumisen laitaa vasten. Lihavointi minun.
Nyt kun luit tuon, niin kerro vielä, mitä tapahtui Mäntylälle Vartiaisen taklauksen seurauksena. Sinkoituiko Mäntylä laitaan?

Korostan vielä tuota aiemmin kirjoittamani - sinänsä teknisesti täysin puhdas taklaus voi olla laitataklaus, jos taklattu sinkoutuu taklauksen seurauksena laitaan.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Täytyy kyllä suunnattomasti ihmetellä usean kirjoittajan asennetta ylipäätään lajia kohtaan. En mene sen syvemmälle koska jonkunlaista offtopiccia tämä on, mutta että kirjoitellaan Mäntylän vetäneen teatteria ja päälle sai mitä tilasi. Ei millään pahalla, mutta huh huh.
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mikä siinä mättää? Jos molemmat taklattavat olisivat nousseet vieterinä pystyyn taklauksen jälkeen niin yleisö olisi taputtanut, peli jatkunut ja täällä ei puhuttaisi näistä 20-sivua. Seuraukset olivat ikäviä, taklaukset puhtaita.

Patrik Puistolan tavoite on NHL, hänelle tuli oppitunti. Tuukka Mäntylä on loukkaannuttanut useita pelaajia puhtailla taklauksilla, kuten törkytaklauksillakin, hänelle tuli takaisinmaksu.
Ensinnäkin, taputtelijoita olisi varmasti riittänyt, mikäli taklaukset olisivat olleet puhtaita, jolloin suurin todennäköisyyksin taklattavat olisivat nousseet vieterinä pystyyn.

Toisekseen, sanoisin, että meidän on turha jatkaa keskustelua, sillä tulkintani mukaan mielestäsi puhtaita taklauksia ovat:
- laitataklaus
- päähän kohdistunut taklaus
- taklaukset, jotka kohdistuvat pelaajaan, jonka taklauksista on toisia pelaajia loukkaantunut.
 

DAVIS

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Vielä mitätön yksityiskohta Puistolan tapauksesta. Tuomarithan ei ollut antamassa tilanteessa Mieholle rangaistusta. Loukkaantumisen aikana tilannehuone antoi Mieholle 5+20 ESTÄMISESTÄ. Eli nyt kurinpito selvittää onko kyseessä tarpeettoman kova estäminen...ei jumalauta. Mitä me täällä pallotellaan oliko kyseessä päähän kohdistunut taklaus vai ei, nyt pitäisi väitellä oliko kyseessä estäminen vai ei.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Ja taklattavan vastuu. Jos kaveri ei ole valmiina ottamaan taklausta, niin saa teloittaa. Melkoista UFC-meininkiä.

Niin kumpikin taklaaja olisi voinut ottaa pois vauhtiaan tai muuten hiljentää voimaa osuessaan. En vaan usko, että kiekkoilijat olisivat niin tyhmiä ja hidasälyisiä, että eivät siihen kykenisi. Molemmat taisivat nähdä tilaisuuden ja halusivat vetää maksimaalisella voimalla vastustajan kanveesiin. Ei tarkoituksena aiheuttaa tajunnan menetystä, mutta antaa tajuttoman kova pommi. Miksi sitten pelaaja ei ymmärrä että tajuttoman kovalla laittomalla taklauksella voi aiheuttaa vakavan vamman? Kai ne sen tajuaa, mutta siinä tilanteessa ne ei vittuakaan välitä. Valitellaan ja ollaan sitten pahoillaan jälkeenpäin. Mielenkiintoisia ovat ihmisten aivot, taklaajan ja taklattavan
 

Snagari

Jäsen
Haluatko lukita vastauksen? @Snagari

Lue vielä alta aiemmin kirjoittamani viesti, johon on kirjoitettu sääntökirjan määritelmä laitataklauksesta.


Nyt kun luit tuon, niin kerro vielä, mitä tapahtui Mäntylälle Vartiaisen taklauksen seurauksena. Sinkoituiko Mäntylä laitaan?

Korostan vielä tuota aiemmin kirjoittamani - sinänsä teknisesti täysin puhdas taklaus voi olla laitataklaus, jos taklattu sinkoutuu taklauksen seurauksena laitaan.
Eikös kaikissa laidan vieressä tapahtuvissa taklauksissa taklattava sinkoudu laitaan, jos ei tämä kirjaimellisesti halaa päätyplankkia? Sinkoutuuko 5, 15 vai 150 senttimetriä sitten määrittelee laitataklauksen. Mäntylä on tuossa hyvässä asennossa taklausta varten, kiekollinen ja normaalin etäisyyden päässä laidasta. Puhdas taklaus.
 

Jalat1990

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Toimi erinomaisesti mm. Steve Moorelle.
Kyllä, tarkoitin juuri että teurastetaan toinen lyömällä takaapäin niskaan. Silloin kun yleisö, vastustajat ja omat pelaajat odottavat ja olettavat että tänään joudut ottamaan miehestä mittaa, seurauksena kun ajoit kaverin lasaretiin, niin herää myös pieni kunnioitus lajia ja vastustajaa kohtaan. Takaisin ne ajat, kun Helsingissä Tuukka Mäntylä toivotettiin tervetulleeksi Hifkn vieraaksi ja muistanko väärin, että rauhoittui Mäntylän tämän jälkeen edes pieneksi ajaksi.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Hyvin kyllä näkee miten nykysukupolvella ei ole pienintäkään käsitystä, kuinka taklata oikein tai kuinka ottaa vastaan taklaus tai ylipäätään ymmärtää lähestyvän taklauksen mahdollisuus.

Aina kun tilanteen yksi osapuoli on näitä taitamattomia, niin jotain käy. Junnukiekko ei selvästikään tuota oikeanlaista kamppailu- ja taklausosaamista.

Jokaisten niittien jälkeen, jossa kieltoja jaetaan, pitäisi myös tiimit velvoittaa pitämään joku palaveri ja näyttämään tilanteista mikä meni pieleen ja pistää porukka keskustelemaan miten ens kerralla taklata/ottaa takli vastaan järkevämmin.
 

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä
Hyvin kyllä näkee miten nykysukupolvella ei ole pienkntäkään käsitystä, kuin taklata oikein tai kuin ottaa vastaan taklaus tai ylipäätäön ymmärtää sen mahdollisuus.
Mäntylä on 38v, eikä vieläkään osaa taklata, eikä ottaa taklausta vastaan.
 

bar1

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paikalliset jengit
Mikä vähentäisi päähänkohdistuneita ja muita "törky" taklauksia. Silloin kun tiedät sen, että seuraavassa kohtaamisessa vastustajan mörkö noutaa sut ja joudut maksamaan tempustasi, niin tämä varmasti puhdistaisi peliä. Tämä toimii Khl:ssä ja Nhl:ssä, mutta Suomessa aiheuttaa puheenaiheen eduskunta salissa ja lisää töitä Virkavallan väkivaltarikosyksikössä.
Oletko oikeasti tuota mieltä? En usko että nuo mörköhippaset varsinaisesti ketään pelottaa tai varsinkaan miettivät taklaustilanteessa että taklaisinko vaiko enkö koska henkilö X saattaa tulla hieromaan nenää. Melko juro ja vanhanaikainen käsitys. Sellaista Don Cherry-kamaa.
 

AaTee

Jäsen
Suosikkijoukkue
lunettes couleurs
Näen tässä Miehon taklauksessa kyllä aineksia todella pitkään pelikieltoon. Ei tuossa ole mitään puolusteltavaa. Jäällä muutama litra verta, pää melkein irtoaa taklauksessa.. se on yks ihan vitun sama, mihin se ensimmäinen kontakti hipaisee. Sokea mummokin näkee miten pää retkahtaa osuman voimasta ja jamppa sen jälkeen tajuttomana jäässä. Ei puhdas taklaus tee tuollaista jälkeä. Ja kyllä minä pidän taklauksista ja paljon!

Näen itse tämän ihan samoin.

Mutta sitä tulin sanomaan, että huhhuh onneksi taitaa Puistolakin selvitä edes kohtuudella, ainakin nyt lupaavia tietoja tuli! Oli niin pahan näköinen et paljon paljon pahempaankin oli ainekset.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Eikös kaikissa laidan vieressä tapahtuvissa taklauksissa taklattava sinkoudu laitaan, jos ei tämä kirjaimellisesti halaa päätyplankkia?
Ei.

Sinkoutuuko 5, 15 vai 150 senttimetriä sitten määrittelee laitataklauksen.
Juuri näin. Toki käsitteen sinkoutui määritelmästä voisi keskustella ja väitellä, mutta arvelisin varsin vahvan konsensuksen olevan, että se tarkoittaa jotain seuraavanlaista: kaatui tai lensi rajusti, voimalla tai hallitsemattomasti.

Mäntylä on tuossa hyvässä asennossa taklausta varten, kiekollinen ja normaalin etäisyyden päässä laidasta. Puhdas taklaus.
Ensimmäisestä virkkeestä samaa mieltä, toisesta eri mieltä.
 

haepis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit, KooKoo, Red Wings
Eikös kaikissa laidan vieressä tapahtuvissa taklauksissa taklattava sinkoudu laitaan, jos ei tämä kirjaimellisesti halaa päätyplankkia? Sinkoutuuko 5, 15 vai 150 senttimetriä sitten määrittelee laitataklauksen. Mäntylä on tuossa hyvässä asennossa taklausta varten, kiekollinen ja normaalin etäisyyden päässä laidasta. Puhdas taklaus.
Hyvin kiersit kysymyksen.

Sinkoutuiko Mäntylä voimakkaasti laitaa vasten Vartiaisen taklauksesta? Vastausvaihtoehdot kyllä/ei.
 

AaTee

Jäsen
Suosikkijoukkue
lunettes couleurs
Monta päätaklausta Wilson on jakanut ison kieltonsa jälkeen?
Vai tulkitsinko tän nyt ihan väärin

No mielestäni kyllä. Siinähän puhuttiin vastustajan mörön noutamisesta ja turpaan saamisen uhasta eikä pelikielloista.

Minusta tämä silmä silmästä hammas hampaasta logiikka ontuu aika paljon. Siis tavallaan ymmärrän sen ja itsekin toisinaan ajattelen niin, esim. jotain raiskaajaa kohtaan on aika vaikeaa tuntea armoa.
Mutta silti, jos tuolla linjalla mentäsiin/jatkettaisiin, niin mihin se ikinä loppuu? Miten voi tuomita jonkun jostain - jos tekee itse samaa? Ja aiemmin oli goonimeininki, eikö silloin tapahtunut törkeyksiä muka? No mielestäni kyllä tapahtui ihan samoin - silloin vain oli vielä sen lisäksi se et päät sai osumaa turpaan vedoista jne. .. parempi? No minun mielestä ei.

Ja sitten juuri se, että nyt "mäntylä sai mitä ansaitsi" .. ? no eikö samalla logiikalla nyt seuraavassa pelissä Taavin sitten pidä saada mitä ansaitsee? Joku ajaa täydellä höyryllä yli ja taklaa sen ensiviikolle ja sairaalaan? ja sitten taas se taklaaja, turpaan ja sairaalaan vittu ajoi Taavin sairaalaan.

Huomaako tässä kukaan muu sitä mikä minusta ontuu? Mihin se ikinä loppuu?

Eikö kuitenkin olisi parempi, kuten mitä yhteiskunta ja säännöt ja lait ja niiden noudattaminen ja "armo/oikeus" yrittää ja mihin ne pyrkii, että tuomitaan siitä teosta ns. fiksummin ja pyritään oikeasti lopettamaan sellaiset järkevämmin, sillä tavalla ettei ruokita sitä itse lisää.
Vähän kuin se, että älä mene sinne lapsen tasolle samanlaiseksi, vaan käyttäydy aikuisen tavoin ja hoida homma fiksummin.

Kärjistetysti turpaan vedoista halutaan eroon, keinona turpaan vetäminen.. "et saatana aja muiden yli autolla" ja ajetaan siitä ajajasta autolla yli. Mielestäni on aika heikolla pohjalla, ja tätä näkee juuri siellä hiekkalaatikolla kun lapataan lapiolla sitä toista päähän joka löi lapiolla itseä päähän. Mihin se koskaan loppuu jos joku ei lopeta sitä lapiolla päähän lyömistä vaikka itse saikin?
 

Hexa

Jäsen
Näen itse tämän ihan samoin.

Mutta sitä tulin sanomaan, että huhhuh onneksi taitaa Puistolakin selvitä edes kohtuudella, ainakin nyt lupaavia tietoja tuli! Oli niin pahan näköinen et paljon paljon pahempaankin oli ainekset.
Samalla tavoin näin itsekin tuon tilanteen. Onneksi pahemmilta seurauksilta nyt ilmeisesti vältyttiin. Aivotärähdys nyt ainakin on todennäköisesti. Tämä huojentava tieto tulee kuitenkin vaikuttamaan myöskin määrättävän rangaistuksen pituuteen. Seurauksilla on yleensä merkitystä jaetuissa rangaistuksissa. Niin se vain tahtoo olla, vaikka ensisijaisesti vain teolla pitäisi olla merkitystä.
 

Snagari

Jäsen
Hyvin kiersit kysymyksen.

Sinkoutuiko Mäntylä voimakkaasti laitaa vasten Vartiaisen taklauksesta? Vastausvaihtoehdot kyllä/ei.
Kuten ylle kirjoitin, kaikista taklauksista jossa taklattava taklataan laitaan (90 % taklauksista) voi sanoa että taklattava sinkoutui voimakkaasti laitaa vasten. Se, miten kaukana laidasta ollaan määrittää onko kyseessä laitataklaus eli rangaistava teko. Mäntylä oli mielestäni normaalin taklausetäisyyden päässä laidasta ja sinkoutui voimakkaasti laitaa vasten. Kyseessä oli siis taklaus, ei laitataklaus.
 

Jalat1990

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Oletko oikeasti tuota mieltä? En usko että nuo mörköhippaset varsinaisesti ketään pelottaa tai varsinkaan miettivät taklaustilanteessa että taklaisinko vaiko enkö koska henkilö X saattaa tulla hieromaan nenää. Melko juro ja vanhanaikainen käsitys. Sellaista Don Cherry-kamaa.
En tarkoita, että joukkueeseen tarvitsee Englannin kaljaliigasta hankkia mitään katutappelijaa, vaan monesta tämän päivän liigajoukkueestakin löytyy näitä, jotka osaavat antaa muistutuksen tapausten jälkeen, mutta tämän päivän Liigassa ei tule enää homma kuuloonkaan ja jotku siitä nauttii, toiset eivät. Muistan tapaus Kovasen jälkeen, kun ihan muutama pelaaja antoi medialle kommentin, että enään pelaajan ei tarvitse pelätä "seuraamuksia" sikailujensa jälkeen, toisin kuin ennen.
 

Kukko

Jäsen
Kuten ylle kirjoitin, kaikista taklauksista jossa taklattava taklataan laitaan (90 % taklauksista) voi sanoa että taklattava sinkoutui voimakkaasti laitaa vasten. Se, miten kaukana laidasta ollaan määrittää onko kyseessä laitataklaus eli rangaistava teko. Mäntylä oli mielestäni normaalin taklausetäisyyden päässä laidasta ja sinkoutui voimakkaasti laitaa vasten. Kyseessä oli siis taklaus, ei laitataklaus.

Etkö sää oikeasti tajua olevasi väärässä, vai onko tässä trolli?
 

AaTee

Jäsen
Suosikkijoukkue
lunettes couleurs
Vielä mitätön yksityiskohta Puistolan tapauksesta. Tuomarithan ei ollut antamassa tilanteessa Mieholle rangaistusta. Loukkaantumisen aikana tilannehuone antoi Mieholle 5+20 ESTÄMISESTÄ. Eli nyt kurinpito selvittää onko kyseessä tarpeettoman kova estäminen...ei jumalauta. Mitä me täällä pallotellaan oliko kyseessä päähän kohdistunut taklaus vai ei, nyt pitäisi väitellä oliko kyseessä estäminen vai ei.

Tämä kyllä oikeasti kohotti kulmakarvoja jos näin on, enkä nyt sen enempää sinua epäile en sillä sano. Jos näin on niin huhhuh... Rautakorvella todellakin pointtia, ei tämä näin vaan voi jatkua. Ihan tälläiseen urpoiluunkin sen voisi ulottaa..
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös