Panzerfaust kirjoitti:
Edelleen. Suomi tulee kaikesta huolimatta voittamaan vielä mestaruuksia, varsinkin siksi, koska arvoturnaukset pelataan paras yhdestä systeemillä.
Hyvä esimerkki mahdollisesta pelisysteemin vaikutuksesta voittajaan olivatkin juuri nuo tuossa takavuosina käydyt tuplafinaalit Tsekkiä vastaan, jossa nykysysteemillä Suomi olisi selviytynyt voittajaksi ensimmäiseen peliin tuloksellisesti liittyneillä tekijöillä.
Mutta samaan hengenvetoon on syytä todeta, että eihän nyt pitäisi puhua arvoturnauksista lainkaan, koska parhaat pelaajat eivät lajiin itseensä liittyvistä tekijöistä johtuen ole normaalisti mukana, toisin kuin muissa joukkueurheilulajeissa, joita harjoitetaan ja harrastetaan kansainvälisessä tarkastelussa jääkiekkoa enemmän. (siis esimerkiksi krikettiä tai baseballia "harjoitetaan" jääkiekkoa enemmän, myös siis "vakavasti ottavien" maiden lukumäärän perusteella, jälkimmäisestä lajista esimerkkeinä Japani ja koko Väli- ja Keski-amerikka)
Tai jos ovat sitten mukana, niin turnauksen ajankohdan tai aikataulun vuoksi eivät "parhaat" ole vireessä (World Cup, olympialaiset) mahdollistaen liiallisen sattuman osuuden tulosten määrittymisessä.
Ja joka tapauksessa ns. arvoturnauksia on liian usein, antaen ihan yrityskertojen lukumäärään perustuvan mahdollisuuden myös muille kuin lajin taitajille mahdollisuuden menestyä tai ns. "voittaa". Ottaen vielä huomioon sen seikan, että lähes kaikki muut maat ja ao. maiden pelaajat suhtautuvat ao. turnauksiin enemmän tai vähemmän leikillisesti (eipä vuosi 2006 aiheuttanut Ruotsissa suurempaa kalabaliikkia yleisön tai pelaajien parissa), ja yleisemmältä taholta sen seikan, että jääkiekko Kanadaa ja Suomea lukuunottamatta on vain yksi pienehkö ja melko merkityksetön kilpailija uravalinnaksi tai ajanvietteeksi vakavammin otettavien valintamahdollisuuksien joukossa (lue: parhaat yksilöt, massat ja raha keskittyy johonkin hedelmällisempään puuhaan), niin aletaan lähestyä asian ydintä.
Tietyllä tavalla on yksi sama voittaako Suomi joskus tulevaisuudessa kerran tai kaksi, yrittäähän voi joka vuosi, koska ja kun kerran ei edes maan sisäisen ylivoimaisen ykköslajin asemasta saada pelaajatuotantoa vertailukelpoiseksi yhden käden sormilla laskettavien muiden kilpailijamaiden kanssa, niin kyllähän mahdollinen, mutta epätodennäköinen tuurinpoikanen siellä tai täällä asettuu oikeaan kontekstiinsa.
En siis tarkoita tätä sarkasmiksi, vaan siksi realismiksi, jonka perusteella esimerkiksi sidosryhmien olisi syytä miettiä tulevia valintojaan. Kuitenkin kulttuurin ja yleishyödyllisten pyrkimysten tukemisella on edes jokin positiivinen sisältö ihan sisäsyntyisesti, siinä missä jääkiekossa törmätään kummoloihin, sihvosiin, summasiin, autoritääriseen kulttuuriin, ihmisluonteen kauniimpaan puoleen monessa mielessä (esimerkiksi Jokerikannattajat Oulussa tämän vuoden finaaleissa) ja ylipäätään hampaiden kirskuntaan.
Käyrä on taloudellisesti alaspäin kaikkialla muualla kuin Kanadassa, siis myös Venäjällä vaikka ohi verottajan menevää rahaa siellä kiekossa pyöriikin vielä toistaiseksi. Edes turhan laaja ns. arvokisojen formaatti liiallisine osallistujamäärineen ei ole saanut juurikaan yhtään maata kiinnostumaan jääkiekosta viimeiseen kahteenkymmeneen vuoteen.
Voi olla tervettäkin, että se sitten sukeltaa myös täällä moninaisten ennusmerkkien viitoittamalla tavalla. Päästään sitten "leikkimään peliä" Apen malliin ja seuraamaan oikealla asenteella tehtyä jääkiekkoa Kanadasta ja osin NHL:stä vailla kotimaisia häiriötekijöitä, esimerkiksi liiallisen suomalaispelaajainvaasion muodossa.