Kuntavaalit 2021

  • 140 417
  • 1 161

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ainakin heidän kannatus laski kuin lehmän häntä. Näin käy useimmiten, kun kovia puheita ei lunasteta.
Hallituksessa kannatus yleensä laskee. Osasyy sille on se, että monipuoluejärjestelmässä hallituksessa olevat puolueet joutuvat tekemään kompromisseja.

Boldauksessa on ongelmansa. Kun jokin termi vesitetään tarkoittamaan melkein mitä tahansa, siltä katoaa selitysvoima.
Se, joka määrittelee termit, on hyvin pitkälti määrittänyt myös muun sisällön. Populismi voidaan määritellä monella tapaa. Samoin feminismi. Joidenkin mielestä jälkimmäinen tarkoittaa sukupuolten välistä tasa-arvoa, toiset ovat sitä mieltä, että ko. sana mielellään määritellään "virallisesti" noin, mutta termi on laajentunut tarkoittamaan naisten suosimista. Tämän tietysti kiistävät ne, jotka selkeästi ajavat naisten suosimista, sillä feminismi on sanana käyttökelpoisempi "neutraalina" sukupuolten tasa-arvoa tarkoittavana sanana.

Sillä ei lopulta ole itselleni hirveästi väliä (eikä pitäisi olla muillekaan), miten "populisti" määritellään. Se on sanana leimakirves, jota käytetään, kun muut argumentit loppuvat. Ja sikäli se on siis sisällyksetön sana. Sen voi argumentoinnissa sanana pääosin jättää pois kokonaan, ja käyttää sanoja "valheellinen" tms. jotka paremmin kuvaavat jonkin ulostulon asiasisältöä tai sisällöttömyyttä.

Kaikki politiikka on toki osin populistista, koska politiikalla haetaan hyväksyntää ja kannatusta omille tavoitteille. Kaikki puolueet eivät kuitenkaan ole populistisia, vaan yleensä niillä on jokin selkeä intressiryhmä tai tavoiteohjelma.

Mainituilla demareilla on esim. hyvin selkeitä eturyhmiä (eläkeläiset, palkansaajat, toimihenkilöt) sekä aatteellisia tavoitteita (hyvinvointivaltio, kohtuullinen tulotaso työläisille jne). Siihen peilaten tuo vappusatanen on pikemminkin perinteistä intressipolitiikkaa, jossa ajetaan omien äänestäjäryhmien etuja sekä poliittisia tavoitteita.

Populistipuolueilla, kuten persuilla, on joukko keskenään ristiriitaisia tavoitteita ja ideoita, jotka ovat usein vaikeasti toteutettavissa. Populismi toimiikin parhaiten oppositiosta käsin, kun voi haukkua kaikkien muiden yritykset, mutta samanaikaisesti välttyä likaamasta omia käsiä.
Kaikki politiikka on (osin) populistista, siitä olemme samaa mieltä. Se, että joku puolue voitaisiin leimata populistiseksi ja toinen ei, -siitä emme ole. Sen myönnän, että Persut ovat olleet ulostuloissaan enemmän populistisia kuin joku toinen puolue, ja samalla sitä arvioitaessa tulee myös huomioida se, että Persut ovat myös olleet enemmän oppositiossa. Vappusatanen oli populismia, sen tiesi Rinnekin sen sanoessaan. Nevögonnahappen.

Päinvastoin, itseäni kiinnostaa maahanmuutto kokonaisuutena. Humanitäärinen osuus on siitä melko pieni.
Siltä osin kuin maahanmuutto ei koske humanitaarista maahanmuuttoa, eri puolueet ovat siitä ymmärtääkseni suurin piirtein samoilla linjoilla. Eli tervetuloa tänne kaikki "hyvät veronmaksajat". Ongelma vaan on siinä, että korkeasti koulutettu väki, jota tänne mielellään haalittaisiin, tienaa muissa maissa ns. "vitusti enemmän" kuin Suomessa. Lisäksi ongelmana on suomen kieli, pohjoinen eristyksissä oleva sijainti ja sää. Miksi huippuproffa tulisi tänne jollain 6-8k€ palkalla, kun muualla huippuproffa voi saada tuplat tai triplat, jopa enemmän?

En myöskään näe, että maahanmuutosta voisi poimia vain rusinat pullasta. Jos Suomi on monokulttuurinen ja erilaisuutta karsastava, tuskin tänne hakeutuu sankoin määrin edes niitä saksalaisia insinöörejä.
Itse en näe, että Suomi olisi jotenkin erityisen monokulttuurinen. Täällä on ollut keskenään erilaisia "kantasuomalaisia" (varsinais-suomalaiset, hämäläiset, savolaiset, karjalaiset yms.), puhuen eri murteitaan, käyttäytyen eri tavoin, ja erot näkyvät edelleenkin. Ei ole liioiteltua sanoa, että kateus näkyy Pohjanmaalla positiivisena voimana (jos naapurin isännällä on Mersu, kyllä meilläkin on siihen varaa, tehdään sitten vaikka lisää duunia) ja Itä-Suomessa (joka on köyhempää aluetta ylipäätään) kateus näkyy negatiivisena kyräilynä. Savolaiset ovat puheliaita, hämäläiset hitaita ja harkitsevia... Lisäksi meillä on ollut tataareja, romaneja, juutalaisia ja venäläisiä sekä ruotsia äidinkielenään puhuvia iät ja ajat. Kaikki ovat mahtuneet suuren katon "suomalaisuus" alle. Joo, suomalaiseen (länsimaiseen) kulttuuriin kuuluu tiettyjä fundamentteja, mutta niihin en olisi koskemassa.

Kaikki kulttuurit eivät mielestäni ole samanarvoisia. Olen sitä mieltä, että esim. naisten asema on Suomessa (suhteellisen) hyvä, enkä kaipaa asiaan muiden kulttuureiden "isä päättää", "kunniaväkivalta" "tytär ei saa seurustella ennen avioliittoa" "naisten ympärileikkaus" yms. asioita tänne. Siinä mielessä olen kulttuurirasisti. Mulle on ihan sama, minkä värinen iho jollakin ihmisellä on, mutta tiettyjä tapoja pidän yksiselitteisesti vanhakantaisina jäänteinä 2020-luvun Suomessa, enkä niitä toivo tänne. Monikulttuurisuuden puolestapuhujat ovat ymmärtääkseni näissä asioissa paljolti samaa mieltä kanssani. Mitä se monikulttuurisuus sitten on? Rusinat pullasta - värikkäitä vaatteita ja mausteista ruokaa? Joo-o, ne ovat olleet täällä aiemminkin sallittuja, sillä ne eivät ole mitenkään horjuttamassa oman länsimaisen kulttuurimme peruskiviä.

Monokulttuurisuus esteenä tänne muuttamiselle? Sorry, en oikein tunnista tuota. Se, että työelämässä pärjätäkseen vaaditaan usein hyvää suomen kielen taitoa on varmasti yksi este. Onko se sitten monokulttuurisuutta, (ehkä ?). Oy Suomi Ab on houkutteleva sille saksalaiselle insinöörille, jos Suomi tehdään houkuttelevaksi. Tällä hetkellä ison pääoman ihmiset ovat enemminkin lähtemässä maasta kuin tulossa tänne. Yksi ilmeinen syy on verotus. Toinen on tietysti kielitaito: täältä on helppo lähteä, kun lähes joka heppu osaa suomen lisäksi englantia (ja ruotsia), sekä usein vielä saksaa, ranskaa, espanjaa tms. maailman valtakieltä, etenkin koulutettu väki. Tänne tuleminen ja täällä työllistyminen edellyttää usein suomen taitoa. Jos puhumme varakkaista (omistavan luokan) henkilöistä, niin Suomi ei ole ykkös- eikä edes kakkosvaihtoehto: verotus, sijainti (sää, eristys Keski-Euroopasta) ja kieli pitävät siitä huolen.

Huoltosuhteeseen liittyen: sitä ei voi jatkuvasti parantaa tekemällä lisää lapsia tai haalimalla maahanmuuttajia.
Miksei voisi?

Käytännössä Suomen ikärakenne ei korjaannu muutoin kuin luettelemillasi keinoilla. Ihmisiä ei voi pakottaa lisääntymään, joten maahanmuutto on "helpompi" skenaario. Toki huoltosuhteen kannalta myös tuottavuuden kasvu on yksi mahdollisuus, mutta sekään ei ole helppo tie.
Minusta tämä ongelma (huoltosuhde) on itse aiheutettu, ja korjaus tulisi myös tehdä itse. Se, että siirretään ongelmaa seuraavaaville sukupolville ei ole ratkaisu. Se on ongelman siirtämistä. Huoltosuhteen ongelma on pidentyneet eliniät. Kuten aiemmin totesin, ongelma on siinä, että 0-25 -vuotiaat ja yli 65-vuotiaat ovat elätettäviä. Mitä pidemmäksi odotettavissa oleva elinikä nousee, sen pidemmiksi työelämässä olon tulee nousta.

[Huoltosuhteen yksi ongelmista on se, että vanhusten määrän kasvuun ei varauduttu "juuri mitenkään" suurten ikäluokkien kohdalla. Lyhyesti: eläkejärjestelmä toimii siten, että työssä käyvät maksavat eläkemaksuillaan nykyisten eläkeläisten eläkkeet. 1970-luvulla suuret ikäluokat maksoivat palkoistaan 5 % eläkemaksuja, (jolla määrällä voitiin maksaa edellisen sukupolven eläkkeet), (joista osa oli jäänyt rintamalle). Järjestelmä toimi hyvin siihen asti, kunnes väki alkoi vähenemään. Nykytyöläiset maksavat 25 % palkoistaan maksaessaan nykyeläkeläisten eläkkeitä. Ongelman voi ratkaista kahdella tapaa: a) pyramidipelinä, jossa työläisiä on aina enemmän kuin eläkeläisiä -> tehdään lisää lapsia tai hankitaan maahanmuuttajia tekemään duunia ja elättämään eläkeläiset. Kuten kaikki ponzi-huijaukset, tässäkin tulee pää vetävän käteen jossain vaiheessa. (Viimeistään siinä vaiheessa, kun Suomessa asuu Telluksen kaikki 12 miljardia ihmistä). Hymiö. Toinen tapa on "suu säkkiä myöden", eli joko b1) pidennetään työikää, eli nostetaan eläkkeelle pääsyä (johonkin 70 vuoteen) tai b2) maksetaan eläkeläisille vähemmän eläkettä. Vaihtoehto b2 on sikäli huono, että suurelta osaa eläkeläisistä ei voida enää laskea eläkettä (ovat lähes perustulolla jo nyt) ja muiden osalta eläkkeen pudottaminen pudottaa motivaation tehdä töitä, kun eläke on kuitenkin se "perustulo". ]

"Tuottavuuden kasvu" ei ole vaihtoehtona helppo, mielestäni se on vaihtoehtona lähinnä diipadaapaata, taikuri hokkuspokkuksen populistinen "tulevaisuudessa rahaa sataa taivaalta"- höpinää. Jälkiteollisena globalisaation aikanan tuottavuuden kasvu tarkoittaa lähinnä työpaikkojen siirtymistä halpamaihin ja/tai koneellistumisen myötä työpaikkojen katoamista kokonaan. Ei tarvita enää talkkareita lapioimaan (lunta/hiiltä) joka taloyhtiöön, kun yksi huoltoyhtiön ukko voi traktorilla ajaa monen talon lumet ja säätää lämmöt taloyhtiöihin puhelimestaan.
 
Viimeksi muokattu:

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Nyt kun listat täyttyvät ja sivustojakin alkaa olemaan pystyssä, niin mietin että millaisiakohan kriteereitä tai taustojen tarkistuksia on tälle kertaa tehty vai onko kelvanneet kaikki jotka ovat suostuneet? Tuli vain mieleen, kun eräänkin toisen palstan kuvafoorumilla on aika mielenkiintoisia persoonia ehdolla ainakin kaakonkulmalla.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Veikkaan vahvasti, että vaalit tullaan siirtämään. Nykyisessä tilanteessa niiden järjestäminen olisi sietämättömän työlästä ja kallista.

Jo pelkästään kotiäänestykselle pitäisi järjestää mahdollisuus todella paljon tavallista useammalle, koska jengiä on koko ajan karanteenissa.
Viisasta olisi myös jakaa varsinainen vaalipäivä kahdelle päivälle, yli 65 vuotiaille ja muille omansa.

Mikään lyijykynien määrä tässä ei ole ongelma. Vaalilautakuntien olisi todella vaikeaa löytää riittävää määrää ihmisiä vaalien toteuttamiseen.

Toisaalta onhan meillä sivarit joita vielä on enemmän niissä kunnissa joissa karanteenissa kököttäjiäkin on runsaammin.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Kuntavaaleja voi politiikan paikallinen kerma lähestyä monelta suunnalta, mutta ehkä Porissa ei olla toimittu mahdollisimman fiksusti. Kaupunginjohtaja, joka sattuu olemaan demari, sai hoitaakseen konsulttikohun mahdollisimman huonoon ajankohtaan. Tilannetta ei helpota tulituki kaupunginhallituksen puheenjohtajaltakaan (joka sattuu olemaan demari), koska hänessä olisi jopa ministeriainesta.

Ainakin jos sen mittaa kyvyllä puhua täydellistä sannamarinia, mihinkään ei oikeasti vastaa.

Jännä nähdä, paljonko vaikuttaa lopulta uurnilla tämä sekoilu. Melkein olisi kannattanut ottaa oppia apupuolueen vaikeuksista konsulttihommissa.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Veikkaan myös, että vaalit saatetaan siirtää, vaikka mitään todellista syytä sille ei ole. Korona ei ole mikään syy, eikä raha. Hyvin siellä Jenkeissä presidentinvaalit saatiin järjestettyä koronasta huolimatta. Täällä riittää miljardeja jaettavaksi muihin EU maihin, niin eiköhän nuo kustannukset ole suhteellisen pieniä tuohon verrattuna.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Veikkaan vahvasti, että vaalit tullaan siirtämään. Nykyisessä tilanteessa niiden järjestäminen olisi sietämättömän työlästä ja kallista.

Jos vaalit siirrettäisiin, ne pitäisi siirtää kesään tai alkysyksyyn, jotta siirrolle olisi epidemologisesti järkevät perusteet. Tätä hallituspuolueet eivät halua, koska joutuisivat uudelleen siirtämään puoliväliriiheä, jossa joudutaan tekemään ikäviä päätöksiä uuden vaalipäivän yli ja se A. haiskahtaisi ja olisi vaikea perustella ja B. taloudellisen tilanteen heikentyminen lisää toisi vielä ilmeisemmäksi hallituksen politiikan surkeuden ennen vaaleja.

Näistä syistä vaaleja ei tulla siirtämään.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kysymyspatteriin on pitänyt vastata jo jonkin aikaa, mutta aina on ollut olevinaan jotain esteitä.

  1. Aiotko äänestää näissä tulevissa kuntavaaleissa (miksi, miksi et)?
  2. Äänestätkö puoluetta vai henkilöä (miksi näin)?
  3. Poikkeaako äänestyskäyttäytymisesi kunta- ja EK-vaaleissa toisistaan (miksi)?

  4. Mitä tapahtuu Keskustalle, pelastaako maakuntahimmeli vai tuhoutuuko hallitusyhteistyön myötä?
  5. Vaikuttaako Haavisto-case negatiivisesti Vihreiden kannatukseen vai onko usko yhä vahva?
  6. Kuinka paljon Marinin hahmo tukee Demareita kuntavaaleissa vai tukeeko lainkaan?
  7. Mitä tapahtuu Kokoomukselle? Löytyykö vielä äänestäjiä lepsusta oppositiopolitiikasta huolimatta?
  8. Entä Perussuomalaiset - kantaako kriittinen maahanmuuttopolitiikka myös kuntatasolla?
  9. Mistä puolueesta valuu äänestäjiä mihinkin puolueeseen? Äänestysvilkkaus, miten vaikuttaa kokonaistulokseen?
  10. Helsinki - onko kyse pormestari- vai kuntavaalista?

1. Tiedostan kuntavaalien tärkeyden, käytännössä ne ovat kansalaisten elämän kannalta tärkeimmät vaalit, mutta jostain syystä en ole oikeastaan koskaan innostunut niistä, joten hyvin usein olen jättänyt äänestämättä tai äänestänyt tyhjää. Muutin viime kuntavaalien jälkeen nykyiselle asuinpaikkakunnalleni, en ole jaksanut perehtyä lainkaan kunnan päätöksentekoon - itse asiassa tiedän naapurikunnan päätöksenteosta enemmän kuin asuinkuntani. Vastaan kysymykseen, etten tiedä äänestäkö vaiko en.

2. Kuntavaaleissa on yleensä helpompi äänestää henkilöä, tosin itse en ole juuri koskaan tehnyt niin. En edes tiedä mitkä kaikki puolueet ovat saaneet ehdokkaita kotikuntaani, oikeastaan ei edes kiinnostakaan, kun ei koko vaalit kiinnosta juurikaan.

3. Kyllä poikkeaa. Kuntavaaleissa olen jättänyt useammin äänestämättä kuin äänestänyt, EK-vaaleissa on käynyt kerran siten, etten äänestänyt.

4. Olen toivonut jo kolme vuosikymmentä keskustan tuhoa mutta kepu pettää aina, niin nytkin.

5. Todennäköisesti edessä on uusi Haavisto-case, jolla voi olla joku vaikutus (mutta olettaen hyvin vähäinen), UM:n tavatessa Lavrovin. En oikein usko, että kuntavaaleissa Haavisto-casen vaikutus on suuri - ei ainakaan, jos verrataan puolueen edellisissä kuntavaaleissa saamaan kannatukseen.

6. Varmasti jonkin verran, ainakin jos tilanne Suomessa ei merkittävästi muutu heikommaksi. Ja kun seuraa Mariniin kohdistuvaa arvostelua ja loanheittoa, josta osa on hyvinkin perusteetonta, niin näkisin, että monella taholla ymmärretään asia siten, että Marin henkilönä joko nostaa tai laskee puolueen kannatusta, loanheitolla toivotaan sen laskevan.

7. Tällä hetkellä minulle tulee kokoomuksesta ensinnä mieleen Jan Vapaavuoren kitinät Helsingissä, joten omiin silmiini ja korviini puolueen oppositiopolitiikka on ollut aika rauhallista - ottamatta sitten kantaa siihen onko se hyvä vai huono asia.

8. Suomalaiset ovat ymmärtämättömiä, joten kantaa - valitettavasti.

9. Todennäköisesti persuihin valuu jonkin verran ääniä kokoomuksen laitaoikeistosta, vaikka Helsingistä löytyykin ehdokkaita, jotka pyrkivät tätä vuotoa tilkitsemään. Koko Suomi huomioiden, kysymykseen on aika hankala vastata, koska kuntia on niin paljon, ja osassa kunnista tietyillä puolueilla on sellainen asema, ettei pieni vuoto vielä realisoidu paikkoja jaettaessa.

10. En asu Helsingissä, joten jätän vastaamatta (vaikka pormestarivaalejahan osa puolueista on järjestämässä).
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Veikkaan vahvasti, että vaalit tullaan siirtämään. Nykyisessä tilanteessa niiden järjestäminen olisi sietämättömän työlästä ja kallista.

Jo pelkästään kotiäänestykselle pitäisi järjestää mahdollisuus todella paljon tavallista useammalle, koska jengiä on koko ajan karanteenissa.
Viisasta olisi myös jakaa varsinainen vaalipäivä kahdelle päivälle, yli 65 vuotiaille ja muille omansa.

Mikään lyijykynien määrä tässä ei ole ongelma. Vaalilautakuntien olisi todella vaikeaa löytää riittävää määrää ihmisiä vaalien toteuttamiseen.

Toisaalta onhan meillä sivarit joita vielä on enemmän niissä kunnissa joissa karanteenissa kököttäjiäkin on runsaammin.

Pidän hyvin epätodennäköisenä sitä, että kuntavaalit siirrettäisi - todennäköisesti tätä vaihtoehtoa kaikesta huolimatta joku joutuu miettimään ja samalla huomioimaan mahdollisesta siirtämisestä aiheutuvan, Suomelle koituvan, "mainehaitan". Mikäli eläisimme tavanomaisia aikoja (epidemiasta huol imatta), en usko, että suuremmin tarvitsisi pohtia tällaista "mainehaittaa" ja sitä, kuinka se saattaisi iskeä vasten Suomea, mutta nyt, vähintäänkin pohdinnan tasolla on myös otettava huomioon sellaiset syytökset ja niiden seuraukset, joita ei tavallisesti tarvitsisi samalla tavalla huomioida. Tarkoitan tässä nyt erilaisia vaalivilppi-syytöksiä ja niistä koituvia seurauksia.

Jos tarkkoja olemme, jo edellisten eduskuntavaalien jälkeen esitettiin vähäisiä vaalivilppisyytöksiä, tämän kamppanjan taustalla oli Johan Bäckman ja muutama hänen lähipiiriin kuulunut henkilö. Tuolloin syytökset eivät levinneet kovinkaan laajalle, vain perssuomalaisia lähellä oleva vaihtoehtomedia nosti teeman esille, nyt tilanne on olennaisesti huonompi johtuen useammasta syystä.

- vaalivilppi ja vaalien varastaminen nousivat voimakkaasti esille viime syksynä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa, teema välittyi myös Suomeen ja sitä toistettiin hyvin voimakkaasti erilaisissa vaihtoehto- ja vastamedioissa, alkaen Uudesta MV-lehdestä ja päätyen suomalaisten New Apostolic Reformation eli NAR ja World of Faith eli WoF -liikkeiden julkaisuihin, kuten rapsodia.fi. Teema sai näkyvyyttä myös salaliittoteorioita julkaisevissa ryhmissä, ja luonnollisesti myös suomalaisessa QAnon-liikkeessä. Näiden liikkeiden ja ryhmien suomalaisia jäseniä on ehdolla jonkin verran tulevissa kuntavaaleissa.

- perussuomalaisiin kuuluva Ossi Tiihonen on nostanut vaalivilppi- ja vaalien varastamis -teemat esille jo viime vuoden elokuusta lähtien. Tämän vuoden tammikuussa politiikan tutkija Johanna Vuorelma kiinni huomiota aiheeseen, ollen varsin huolestunut. Poikkeuksellista on, että paikallistasolla kohtuullisen tunnettu (tosin tunnettu myös salaliittoteorioihin hurahtaneena) poliitikko ryhtyy spekuloimaan vaalivilppien mahdollisuudella näinkin näkyvästi. Perussuomalaisissa, unohtamatta muita laitaoikeistoon kuuluvia ehdokkaita, on muitakin spekulaatiotasolla vaalivilpistä puhuneita/ kirjoittaneita.

Tutkija huolestui perussuomalaisen kirjoituksesta: ”Entä jos tällainen lietsonta valtavirtaistuu puolueessa, joka on tällä hetkellä kannatusmittausten kärjessä?”

- emme myöskään voi unohtaa, aina niin ahkeraa, kohudosenttia, joka jo keväällä 2019 nosti vaalivilpin mahdollisuuden esille, joskin vasta vaalien jälkeen. Mutta, toisin kuin keväällä 2019, nyt samainen kohudosentti on liikkeellä ennenaikaisesti eli omaan verkostoonsa hän ujuttaa viestiä vaalivilpistä erimuodossa käytännössä päivittäin. Näille jutuille olisimme nauraneet muutama vuosi sitten, mutta nyt tämä toiminta on vähintäänkin huomioitava (myös päätöksenteossa), koska Suomeen vihamielisesti suhtautuva valtio voi omassa propagandassaan hyödyntää näitä väitteitä ja täten synnyttää lisää eripuraa päätöksenteon kuntatasolle. Jokainen ymmärtänee, mikä tämä "vihamielisesti suhtautuva valtio" on.

Kyseinen kohudosentti on havaintojeni mukaan kerännyt omaan verkostoonsa talven 2019 jälkeen jopa pari tuhatta laita- ja äärioikeistoon kuuluvaa henkilöä, joukossa satoja kuntavaaliehdokkaita.


- kuntavaalien luonteen vuoksi (runsaasti ehdokkaita, osalla hyvin epämääräinen tausta) disinformatiivisen narratiivin läpimenolle on suurehko mahdollisuus, mikä voi heijastella kuntatasolle yksittäisissä kunnissa.

En edelleenkään usko, että valtakunnallisella tasolla vaalivilppisyytöksillä saadaan suuren suurta tuhoa aikaan, mutta yksittäisissä kunnissa aktiivisella toiminnalla ja häiriköinnillä voidaan synnyttää ongelmia, esim. pk-seudun ympäriltä löytyy muutamia kuntia, joihin on keskittynyt useita laita- ja äärioikeiston ehdokkaita, jotka omassa viestinnässään hyvin aktiviisesti toistavat viestiä valtiosta vihollisena ja uhkana, joka tekee kaikkensa varastaakseen Suomen kansalta. Eli ikävimmässä tapauksessa voimme nähdä paikallisella tasolla masinoituja häirintäkampanjoita, jotka kohdistuvat vaalitoimitsijoihin ja vaaleihin yleisesti.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Ymmärrän kaiken vaikeuden, mikä liittyy kuntavaalien järjestelyihin. Sitä taas en ymmärrä, jos tämä uuden maan tavan mukaan viedään läpi "ai nyt vähän poljettiin perusoikeuksia, kun siltä sattui tänään tuntumaan"-meiningillä. Äänestyksen järjestys esimerkiksi karanteeniin ei ole kenellekään kivaa tai hauskaa, mutta jotain muuta se on.

Ensiksi kunnan velvollisuus, joka on hoidettava. Toiseksi pienellä luovuudella se on toteutettavissa, ja siihen kuvitteelliseen tilanteeseen oli mielestäni riittävä aika valmistautua. Ei niitä karanteenissa olevia äänestysikäisiä nyt kovin montaa miljoonaa ole.
 
Virkamiehethän olivat ehdottaneet vaalien siirtämistä jo joku aika sitten, mutta puolueiden johtajat yksimielisesti olivat sitä mieltä, ettei niitä siirretä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Virkamiehethän olivat ehdottaneet vaalien siirtämistä jo joku aika sitten, mutta puolueiden johtajat yksimielisesti olivat sitä mieltä, ettei niitä siirretä.

Näin oli ja puoluesihteerit tekivät yhdessä linjauksen.

YLE:n haastattelussa yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass Helsingin yliopistosta sanoo, että kaikille on turvattava mahdollisuus käyttää äänioikeutta. Hänen mukaansa sellaista linjausta ei voida perustuslain mukaan tehdä, että joillekin ryhmille äänestäminen ei olisi mahdollista.

Wass painottaa, että kaikilla täytyy olla yhtäläiset mahdollisuudet käyttää äänioikeutta. Se on demokratian kannalta vakava ongelma, jos jotkin ryhmät kokevat, että heidän huoliaan ei oteta vakavasti tai äänestämään meneminen on riski. Heille täytyy tulla viesti siitä, miten asia on hoidettu niin että heidän osallistumisensa turvataan. Jos vanhemmat ikäryhmät jättävät äänestämättä, se alkaa nakertaa luottamusta hallitukseen, vaaliviranomaisiin ja koko demokraattiseen järjestelmään.

Jos koronatilanne heikkenee, kotisairaanhoidossa olevien äänestäminen tuottaa haasteita. Samoin ehkä sairaaloissa ja laitoksissa olevien.

Henkilökohtaisesti en ole huolissani, sillä vanhemman väestön äänet menevät usein "väärille puolueille" eli ohi Kokoomuksen tai edes Vihreiden. Mutta olen kyllä Wassin kanssa samaa mieltä siitä, että kaikilla on oltava yhtäläiset mahdollisuudet käyttää äänioikeutta.
 

Joukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vantaalla yksi keskustalainen ja kaksi kokoomuslaista pitkänlinjan kuntatoimijaa ovat siirtyneet persujen riveihin ja ovat tulevissa kuntavaaleissa ehdolla. Mielenkiintoista on nähdä tuleva äänestyskäyttäytyminen. Tuovatko nämä "äänensä" mukanaan vai kokevatko yleisemmän loikkarin kohtalon ja jäävät kokonaan ilman valtuustopaikkaa? Kuntavaalit saattavat olla luonteeltaan enemmän henkilövaalit, joten mahdollisuudet läpipääsyyn on olemassa ja samalla sitten persujen paikkamäärä saa kasvua.

Oulussa on ollut liikettä persuista kokoomukseen. Hetki on vielä aikaa suorittaa vaihdoksia ennen kuin ehdokaslistat on lyötävä lukkoon.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Virkamiehethän olivat ehdottaneet vaalien siirtämistä jo joku aika sitten, mutta puolueiden johtajat yksimielisesti olivat sitä mieltä, ettei niitä siirretä.

Näin oli ja puoluesihteerit tekivät yhdessä linjauksen.

Tässä juuri tänään asiaa mediassa taas sivuttiin. Jako on edelleen sama, eli vastaavan ministeriön virkamiehet suosittelevat vaalien siirtämistä, mutta puolueet eivät halua tehdä sitä, molempiinhan sisältyy hirvittävä demokratian ongelma. Jokainen tietysti ymmärtää maalaisjärjellä syyn puolueiden haluttomuuteen: vaalien siirtäminen tuo mukanaan hirvittävän poliittisen riskin siitä, että tulos on "väärä", koska se näyttäisi helposti ihan puhtaalta poliittiselta kieroilulta ja taktikoinnilta. Tosin mediassa on nostettu esiin myös se, että yhtälailla vaalien pitäminen nyt 1,5 kuukauden päästä sisältää myös ison riskin, että vaalien tulos on yhtälailla "väärä". Johtuen tietysti siitä, että olosuhteiden vuoksi äänestysprosentti saattaisi jäädä katastrofaalisen alhaiseksi..

Sehän on sitten erillisen eettisen pohdinnan paikka, voiko vaalien tulos ylipäätään koskaan olla "väärä"? Jos vain kaikilla kansalaisilla on ollut aito ja tasapuolinen mahdollisuus halutessaan äänestää, ja sitten ne äänestävät jotka äänestävät, niin tuloshan ei voi teknisesti ottaen olla "väärä"

Oikeusministeri tuossa juuri Ylen lähetyksessä (jossa seurattiin ministereiden menoa neuvotteluihin) kommentoi, että 9.3 päättyy vaalien ehdokasasettelu, ja se on osaltaan takaraja jolloin on pakko päättää pidetäänkö vaalit vaiko ei. Koska kotiäänestyksen määrä kasvaisi luultavasti räjähdysmäisesti, niin ehdittäisiinkö kotiäänestyksiä hoitavia vaalitoimitsijoita enää edes rokottaa, koska siitähän on puhuttu että se pitäisi ehdottomasti tehdä, jotta ketään voi ylipäätään velvoittaa menemään koronakaranteeni koteihin..
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tämä kuvio menee nyt odotetusti. Marin tai oikeammin Sanna I saa haluamansa poikkeustilan erityisvaltuuksineen. Siihen vedoten vaalit, joissa hallituspuolueet demareita lukuunottamatta olisivat ottaneet pahasti pataansa ja Persut nousseet maan suurimmaksi puolueeksi lykätään epämääräiseen tulevaisuuteen, jolloin A. Marin on saanut takaisin jo rapissutta "kriisijohtajan" statustaan ja B. Persujen momentum (ainakin laskelmien mukaan) on mennyt. Tämä taktinen kuvio varmistaa hallituksen kasassa pysymisen ja saattaa jopa pelastaa demareille suurimman puolueen paikan. Näin tämä oli suunniteltu koko ajan.
 
Tämä kuvio menee nyt odotetusti. Marin tai oikeammin Sanna I saa haluamansa poikkeustilan erityisvaltuuksineen. Siihen vedoten vaalit, joissa hallituspuolueet demareita lukuunottamatta olisivat ottaneet pahasti pataansa ja Persut nousseet maan suurimmaksi puolueeksi lykätään epämääräiseen tulevaisuuteen, jolloin A. Marin on saanut takaisin jo rapissutta "kriisijohtajan" statustaan ja B. Persujen momentum (ainakin laskelmien mukaan) on mennyt. Tämä taktinen kuvio varmistaa hallituksen kasassa pysymisen ja saattaa jopa pelastaa demareille suurimman puolueen paikan. Näin tämä oli suunniteltu koko ajan.

Missä jaksossa mä saan sen 5g-sirun?
 

Tjapalala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, FC Honka
Missä jaksossa mä saan sen 5g-sirun?
Se on osa tätä Sanna I suunnitelmaa. Tosiaan korona oli alunperin osa tätä suunnitelmaa ja hänen käskystään laitettiin tämä Kiinassa viritteille. Tarkoituksenaan juuri siirtää kuntavaaleja, että voidaan tuhota Perussuomalaisten menestys kuntavaaleissa. Sanna 1 haluaa siirtää vaalit että saa rokotuksissa laittaa 5G sirut meihin ja voi sitten niiden avulla kontroilloida meidän äänestyskäyttäytymistä ja näin hänestä tuli diktaattori. Tai niin nämä asiat vain koetaan.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Tämä kuvio menee nyt odotetusti. Marin tai oikeammin Sanna I saa haluamansa poikkeustilan erityisvaltuuksineen. Siihen vedoten vaalit, joissa hallituspuolueet demareita lukuunottamatta olisivat ottaneet pahasti pataansa ja Persut nousseet maan suurimmaksi puolueeksi lykätään epämääräiseen tulevaisuuteen, jolloin A. Marin on saanut takaisin jo rapissutta "kriisijohtajan" statustaan ja B. Persujen momentum (ainakin laskelmien mukaan) on mennyt. Tämä taktinen kuvio varmistaa hallituksen kasassa pysymisen ja saattaa jopa pelastaa demareille suurimman puolueen paikan. Näin tämä oli suunniteltu koko ajan.
Tämä on varma tieto HTT:stä.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Sori, mutta 5 G sirun kanssa en voi auttaa. Mitä tulee muuhun, niin katsotaan mitä tapahtuu. Jos vaaleja ei siirretä, myönnän mielelläni olleeni väärässä. Ja sitten pakollinen disclaimer: en ole persu vaan ihan vakaasti kokoomuslainen.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Se on osa tätä Sanna I suunnitelmaa. Tosiaan korona oli alunperin osa tätä suunnitelmaa ja hänen käskystään laitettiin tämä Kiinassa viritteille. Tarkoituksenaan juuri siirtää kuntavaaleja, että voidaan tuhota Perussuomalaisten menestys kuntavaaleissa. Sanna 1 haluaa siirtää vaalit että saa rokotuksissa laittaa 5G sirut meihin ja voi sitten niiden avulla kontroilloida meidän äänestyskäyttäytymistä ja näin hänestä tuli diktaattori. Tai niin nämä asiat vain koetaan.

Siellä vasemmalla kannattaa harkita lukemisen opettelemista. En ole missään vaiheessa väittänyt, että korona olisi Marinin aikaansaannosta tai keksimä. Olen vain todennut, että Marin ja hänen hallituksensa ottavat koronasta kyynisesti kaiken poliittisen hyödyn irti.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Twintterissä Espoon Kokoomuksen ehdokas Marjorie Taylor Greene (eiku @AuteroMiia) ilmeisesti yrittää demonstroida miltä tulevaisuuden Kokoomus näyttää:



Kys. tyypistä on ”raportoitu” Kokoomukselle jo aika monen Kokoomuslaisen toimesta, saas näkee kestääkö edes vaaleihin asti kunnes Miia tekee ”näyttävän loikan” Persuihin?
 
Viimeksi muokattu:

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Ja sitten pakollinen disclaimer: en ole persu vaan ihan vakaasti kokoomuslainen.
Onko sulla kravatti ja kalliimmat vaatteet vai mikä ero noissa enää on?
 

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU
Twintterissä Espoon Kokoomuksen ehdokas Marjorie Taylor Greene (eiku @AuteroMiia) ilmeisesti yrittää demonstroida miltä tulevaisuuden Kokoomus näyttää:



Kys. tyypistä on ”raportoitu” Kokoomukselle jo aika monen Kokoomuslaisen toimesta, saas näkee kestääkö edes vaaleihin asti kunnnes Miia tekee ”näyttävän loikan” Persuihin?


Saattaa se loikata myös SDP:n leiriin. Muistaa vaan pyydellä anteeksi.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Onko sulla kravatti ja kalliimmat vaatteet vai mikä ero noissa enää on?

Vaikka tuo postauksesi onkin kuudennen luokan provo, teeskentelen, että se on vakavasti otettava kysymys ja vastaan:

1. Luultavasti mulla on kalliimmat vaatteet ja kravatteja pirusti.
2. Kokoomuksen ja persujen erot pähkinänkuoressa:
- Kokoomus on EU ja Euroopan integraatiomyönteinen puolue, persut eivät
- Kokoomus (valtaosin) kannattaa Nato-jäsenyyttä, persut eivät
- Kokoomus ei diggaa Putinin systeemiä, persuissa on kahdenlaista suuntautumista
- Kokoomus kannattaa voimakkaasti työperäistä maahanmuuttoa, persuista suuri osa ei kannata minkäänlaista ja osa hyväksyy pitkin hampain työperäisen
- Kokoomus tiedostaa ilmakehän lämpenemisen ongelmat, mutta hakee niihin realistisia ja Suomen kansantalouden kannalta vähemmän haitallisia ratkaisuja kuin hallitus, persut pyyhkivät koko asialla hanurinsa.

Yhteisiä piirteitäkin toki löytyy kuten se, että kumpikaan puolue ei pidä nykyhallituksen äärivasemmistolaisesta politiikasta.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Twintterissä Espoon Kokoomuksen ehdokas Marjorie Taylor Greene (eiku @AuteroMiia) ilmeisesti yrittää demonstroida miltä tulevaisuuden Kokoomus näyttää:



Kys. tyypistä on ”raportoitu” Kokoomukselle jo aika monen Kokoomuslaisen toimesta, saas näkee kestääkö edes vaaleihin asti kunnes Miia tekee ”näyttävän loikan” Persuihin?

Neljän lapsen äiti, opettaja, lentoemäntä ja sivistyspoliitikko Espoosta laittoi sen vaan läpällä. Kännistä en osaa sanoa. (boldaus oma)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös