Kummola ”rakentaa” Tampereelle jäähallin -seurantaketju

  • 1 310 873
  • 3 959
Suosikkijoukkue
Steelborn, Ich bin ein mouhijärveläinen
Onhan tuo halli ja sen ympärille suunniteltu kompleksi komea. Liiketilaa yms. näyttäisi tulevan kosolti hallin yhteyteen, mikä osaltaan lisäisi sen monikäyttöisyyttä.

Joka tykkää itäsaksalaisesta betonista tai vegasilaisesta lasihelvetistä, niin mikäs siinä. Onko tämä ihmisen mittakaava?

Nyt on mennyt kaupungit päättäjiltä sekaisin. Keski-Pasila sijaitsee about 180 kilsaa etelään, tiedoksi vaan.

Konsepti on kuin suomalainen juntti. Lapset on tehty, asunto maksettu, ja sitten vaihdetaan vaimo nuorempaan.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Saneerataan monitoimihalliksi (säilyykö jäähdytysputket?) jollain aikavälillä, jolloin Tampereen kilpailukyky talvisten sisäurheilutapahtumien järjestäjänä paranee oleellisesti.

Hakametsän jäähalli muutetaan sisäliikuntakeskukseksi siten, että halli jaetaan kahteen osaan väliseinällä hyödyntäen mahdollisimman hyvin nykyisiä rakenteita, katsomoita, sosiaalitiloja ja ravintolatiloja. Kokonaisuus sisältää areenan, liikuntasalit, kuntokeskuksen ja näiden tarvitsemat oheistilat.

Areenan kenttä koko on 30 m x 46 m. Se mahdollistaa keskeisten sisäpalloilulajien
kansallisten ja kansainvälisten turnausten pitämisen. Katsojakapasiteetiltaan areena on noin 3350 katsojaa. Pienillä muutoksilla tapahtumasta riippuen katsoja paikkoja voidaan nostaa noin 5 000. Tämä mahdollistaa myös keskikokoisten konserttien toteutuksen
hallissa. Myös kansainvälisten kamppailuurheilutapahtumien (mm. Tammerturnaus)
järjestämiseen tila olisi sopiva.

Liikuntasalit muodostuvat hallin kahteen tasoon niin, että nykysen sisääntulotasoon rakennetaan osittainen välipohja. Alempi taso on noin 1 000 m2 ja vapaalta korkeudeltaan noin 3 metriä. se mahdollistaisi kamppailuurheilulajien (paini, nyrkkeily, judo, budo, karate) ja erilaisten vähän korkeutta vaativien lajien harrastamisen.

Ylemmällä tasolla, jonka pintaala on noin 1 300 m2 ja vapaakorkeus vähintään 10 metriä, on mahdollista esimerkiksi voimisteluharrastuksiin. Kuntosaliosuus, joka mahdollistaisi monen tyyppisen kuntosalitoiminnan, on viitesuunnitelmassa noin 1 200 m2. Toimintojen tarvitsemat oheistilat ovat hallissa pääosin jo olemassa.

Erilaisten liikuntatoimintojen tarpeisiin joudutaan lisäämään mm. sosiaalitiloja. Hankkeen muutoskustannukset ovat noin 1 miljoona euroa sisältäen lähinnä jakavan seinän ja uuden välitason rakentamisen. Tämän lisäksi tulee rakennuksen ylläpitoon liittyviä peruskorjauskustannuksia.



Areena: mahdollisuudet
5 kpl Curlingratoja
Salibandy, futsal, käsipallo,tennis, koripallo, lentopallo -kenttä
6 kpl sulkapallokenttää
14kpl pöytätenniskenttää

Salit 1 - 3
Jaettavissa 1 - 3 osaan
Judo, paini, karate, miekkailu, painonnosto

Salit 4 - 5
korkeata tilaa 10m, teleskoopikatsomo
Voimistelu, rytminen voimistelu

lisäksi Kuntokeskus
 

Orava

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Joka tykkää itäsaksalaisesta betonista tai vegasilaisesta lasihelvetistä, niin mikäs siinä. Onko tämä ihmisen mittakaava?
Minkä sille voi, että suomalaiset arkkitehdit osaavat vain yhden muodon: neliö. Käytetyt materiaalit toki tulevat vaikuttamaan huomattavasti lopputulokseen ja sitä onkin tuon sivuston perusteella melko vaikeaa arvioida.
Nyt on mennyt kaupungit päättäjiltä sekaisin. Keski-Pasila sijaitsee about 180 kilsaa etelään, tiedoksi vaan.
Ei millään pahalla, mutta Keski-Pasila näyttää ainakin viimeisten piirrosten perusteella oikeasti tyylikkäältä alueelta. Toki niitä piirrustuksia ei ole vielä kai annettu suomalaisille arkkitehtitoimistoille karsittaviksi ja neliöitäviksi.
 

kritiikki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mihinkäs pyöreät muodot ovat kadonneet. Se aikaisempi luonnostelma oli tyylikkäämpi. Nyt lähestytään vaarallisesti Hankkijan varastohallin arkkitehtoonisia muotoja. Kyllä nuo abstraktiot tuosta vielä suorenevat kunhan hommiin päästään.

Ja sen minä vaan sanon, (aina siitä pelikieltoa on tullut kun meikäläinen jotain sanoo, ne on ne nuoret moderaattorinplantut, joille ei muuta päätösvaltaa uskalla antaa, se on nähty tässäkin laatikossa.)

Niin, missäs minä olinkaan.....-Joo, että sen minä vaan sanon, että heti aluksi pitää hommata lähestymiskielto Myllysillan siltainsinööreille kun rekrytointia aloitetaan. Varmuuden vuoksi. Ei sitä koskaan tiedä kuka siellä töitä kyselee.
 

Ultra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pyynikki bollklubbar, TBK & vadelmavenepakolaiset
Radio975 sivuilta juttua:
- Tampere mukaan 19 miljoonalla
- 65 miljoonaa puuttuu. Rikard Bjurström vaitonainen siitä, ketkä hankkeeseen sijoittavat ja kuinka paljon.
- MM-kisat eivät ole merkittävät koko hankkeen elinkaarta ajatellen.

Riku vedättää kaupunkia ja mediaa 100-0...
 

PJx

Jäsen
Hakametsän jäähalli muutetaan sisäliikuntakeskukseksi siten, että halli jaetaan kahteen osaan väliseinällä hyödyntäen mahdollisimman hyvin nykyisiä rakenteita, katsomoita,..
Rakennetaan ensin se toinen halli ja katsotaan mitä lopulta päätetään nykyisen kohtalosta ja millä aikataululla. Kiva suunnitelma, mutta...
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Rakennetaan ensin se toinen halli ja katsotaan mitä lopulta päätetään nykyisen kohtalosta ja millä aikataululla. Kiva suunnitelma, mutta...

JOS hallit tulee, niin toi Hakametsän suunitelma on jo päätetty....
 

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Joka tykkää itäsaksalaisesta betonista tai vegasilaisesta lasihelvetistä, niin mikäs siinä. Onko tämä ihmisen mittakaava?

Eiköhän kyse ole enemmänkin siitä, kuinka kallis betonikansi saadaan tehokkaimmin hyödynnettyä. Pyöreillä muodoilla ja oleskelutoreilla tämä ei toteudu.

Minua lasi-ikkunat laatikkomaisuus ei häiritse. Tuskin se nykyistä ratapihaa rumentaa. Pääasia on, että hallista saadaan kannattava ja ottelutapahtumista toimivia oheispalveluiden ym. myötä.
 

Rodion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
Vai ei kaupunki osallistu? Ei voi kuin nauraa... pelkkä "betonikannen" osuus Tampereen kaupungin osalta 18 miljoonaa euroa.

Käsittääkseni tuo betonikansi ei ole mitään perusinfraa kun puhutaan rakennushankkeista yleensä.

Lisäksi huomattavaa, että nyt hankkeen kokonaishinta oli 400 miljoonaa euroa. 2,4 Miljardia markkaa... hinta nousee kun ulkonäköä tehdään yksinkertaisemmaksi?

Onkohan Novagroup käynyt voitelemassa Tampereen päättäjiä? ei siellä nyt ihan hereillä olla.
 

Kissa Jansson

Jäsen
Suosikkijoukkue
We never give in
Onhan tuo suunnitelma aika kunnianhimoinen ja mielenkiintoinen. Toivon kyllä kovasti että toteutuu mutta mielellään ilman mitään kupruja, tarkoitan että ei tehdä sokeina mitään älytöntä överi-investointia ja hukata veronmaksajien varoja taivaan tuuliin (vrt. Sonera ja Saksan 3G-kaupat aikoinaan) ja toisaalta jos tehdään niin tehdään kunnolla. Kalliilta vaikuttaa, 400 miljoonaa euroa on perkeleesti rahaa.

Mitä liiketiloja tuohon kompleksiin sitten tulisi? Vieressä on Tulli Business Park ja kohtapuoliin valmis Technopolis, kauppakeskuksia on keskustassa Anttila, Sokos, Stockmann ja Koskikeskus sekä kaupungin laitamilla olevat ostoshelvetit Ideapark, Elo ja vaikka Partolan alueen hässäkät. Niin ja eikös siihen Ratinaan, linja-autoaseman viereen ole tulossa joku uusi ostari? Tuntuu liialta tämän kokoiseen kylään.

Vaan olisihan se hienoa kannustaa tuliterässä pyhätössä Ilves mestaruuteen!
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Lisäksi huomattavaa, että nyt hankkeen kokonaishinta oli 400 miljoonaa euroa. 2,4 Miljardia markkaa... hinta nousee kun ulkonäköä tehdään yksinkertaisemmaksi?

Niin siis nimenomaan hankkeen kokonaishinta, ei hallin. Perustamperelaisessa negatiivisessa ajattelussa tuo tietysti taipuu siten, että halli maksaa 400-600 miljoonaa, kaupunki maksaa sen kaiken, ja rahat on suoraan pois vanhuksilta ja köyhiltä. Tampereella on helppoa rakentaa uutta.
 

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Vanhuskortin käyttö nousee aina näissä esiin. Olisiko siis parempi antaa kaupungin kuihtua pienteollisuuden hävitessä alemman tuotantokustannustason maihin ja jättää nahanluominen tekemättä?

Hallikompleksi tuo välillisiä tuloja kaupunkiin monellekin eri taholle, luo työpaikkoja ja houkuttelee alueelle todennäköisesti erilaisia suurtapahtumia, joista kaikista on saatavissa irti verotuloja kaupungille. Työttömillä ei maksella vanhusten huoltoa tulevaisuudessakaan.

Nythän betonikantta maksamaan saadaan muitakin tahoja (toimisto- ja yritystilat, asunnot) kuin pelkkään areenaan sijoittavat, joten onko tämä loppujen lopuksi mitenkään erityinen satsaus kaupungilta? Rakennetaanhan sitä kunnallistekniikkaa yms. muillekin alueille.
 

Rodion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
Millä perusteella Tampereen kaupunki ei ole hereillä jos se tukee jääkiekkohankkeita?

Tilanteessa, jossa tiedetään, että:

a) toimitilojen ns. vacancy rate on nousemassa
b) riskirahan saaminen maailmalta on vaikeaa ja vaikeutumassa
c) kaupungin taloustilanne on heikko ja suuria investointeja tulossa muutenkin
d) kaupungista on lähtemässä ne viimeisetkin firmat (Abloy, Sandvik, Kalmar, Metso, jne)

aletaan pykätä tällaista monumenttia keskustaan. Onneksi Tampereen hitaudet tuntien tätäkin suunnitellaan 20 vuotta ja silti hommaa ei saada alkuun, kuten esimerkiksi pikaratikka.

Pelkään, että halliyhtiö ajautuu maksuvaikeuksiin, koska projektin loppusumma tuplaantuu eikä lisärahoitusta tule. Lopulta halliyhtiöstä myydään puolet kaupungille ja kaupunki rahoittaa loppuunrakentamisen. Mark my words.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Mua alkaa jo oikeesti hieman huvittamaan tämä homma. Kun menee muutaman sivun takaspäin, ei Tammereen pitänyt osallistua hankkeeseen millän summalla, vaan piti koko jutun rahojen olla jo about kasassa ja Tampere lupasi vaan liikenne järjestelyt.

Nyt sitten yllättäen löytynyt tuollainen 19 miljuunan reikä Tampereellekkin, ja yllättäen ei ole edes kaikkia rahoja kasassa ja hintakin noussu vaivasella 100 miljoonalla eli palttee rallaa 33%. Tää on oikeesti hieno hanke, mutta mitä edemmäs tää homma menee sitä epäuskottavammalta tää alkaa kuullostaa, jollei kohta kaupunkilaiset maksa koko roskaa.
 

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Nyt sitten yllättäen löytynyt tuollainen 19 miljuunan reikä Tampereellekkin, ja yllättäen ei ole edes kaikkia rahoja kasassa ja hintakin noussu vaivasella 100 miljoonalla eli palttee rallaa 33%. Tää on oikeesti hieno hanke, mutta mitä edemmäs tää homma menee sitä epäuskottavammalta tää alkaa kuullostaa, jollei kohta kaupunkilaiset maksa koko roskaa.

Niin Tampereen kaupungin osuus lienee lähinnä tuossa hallin alle rakennettavassa kannessa ja mahdollisissa oheisrakennuksissa. Nythän on niin, että hallin lisäksi koko kompleksiin tulee kuulumaan hotellia, toimistorakennuksia ja myös asuinrakennuksia. Ja kokonaisbudjetti ei ole noussut 33%:lla, vaan koko touhu on moninkertaistunut. Korkein arvio, mitä olen nähnyt oli 400Me, kun alunperin puhuttiin tosiaan alle 100Me hankkeesta.

Ilmeisesti selvitykset ovat osoittaneet, että tästä jo ennestään isosta hankkeesta kannattaa tehdä suorastaan massiivinen. Mikäs sen parempaa :)
 

Ultra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pyynikki bollklubbar, TBK & vadelmavenepakolaiset
Niin Tampereen kaupungin osuus lienee lähinnä tuossa hallin alle rakennettavassa kannessa ja mahdollisissa oheisrakennuksissa.
Radio975 haastatteli pormestari Timo P.Niemistä asiasta. Kanteen uppoaa 19 miljoonaa ja kun siihen lisätään vielä tarvittava kunnalistekniikka niin kaupungin investoinin osuus kasvaa 27 miljoonaan. Mutta tämä ei selvästikkään hätkäytä pormestari Niemistä. Sillä rahankiilto silmissä tulevaisuus näyttää aina paremmalta. Ja miksi ei näyttäisi. Palkittiinhan Tampere jälleen kerran Suomen parhaaksi asuinpaikaksi. Asuntokauppa kukoistaa ja rajalla piileksivä Ideaparkikin menestyy niin hyvin että se laajenee 11 hehtaarista 18 hehtaariin. Tampereen kaupungin missiona on kangeta talous nousuun sijoittamalla ja rahaa täten halutaan vapaasti kylvää uusiin sampoihin. Siitä sammosta saadut almut voidaan sitten myöhemmin ripotella avustuksina vaikkapa tuottamattomille ihmisille, jottei vasemmisto mellakoisi. Tampereen Kansi ja 'Bjurström-areena' -hankkeet tulevat kruunaamaan Niemisen kaupunkikehityksen guruna ja nostavat Tampereen aivan uusiin taloudellisiin stratosfääreihin. Kapital kapital kapital...
 
Viimeksi muokattu:

Rodion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
Laina- ja tukirahojen sulkeutuessa jää vain nähtäväksi kuka sen tuottavan työn Tampereella tekee, jotta virkamiesarmeija ja palvelukeskittymä voi työllistyä?

Kannattaa katsoa tämä:

http://www.tampere.fi/material/attachments/t/5oRVaTkRH/toimintaymparisto_tyollisyys10.pdf

Tampereen työttömyys on surkeinta (Suomen) suurkaupungeista ja suurin osa muuttajista on opiskelijoita.

Helsingillähän tilanne on paha myös, mutta "valtio maksaa" pelastuksen, eli pääkaupunkistatus ja maahanmuuttajat auttavat, työttömyys ei lähelläkään Tampereen lukuja.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
d) kaupungista on lähtemässä ne viimeisetkin firmat (Abloy, Sandvik, Kalmar, Metso, jne)
Tämähän pikemminkin puoltaa monitoimihallin rakentamista.

Kun perinteinen savupiipputeollisuus lähtee halvemman työvoiman maihin, työllistymismahdollisuuksia löytyy sellaisilta aloilta, joita ei niin helposti siirrä Kiinaan tai Intiaan. Asiaa voimakkaasti kärjistäen voisi sanoa, että Suomeen jää lähinnä erittäin korkeaa ammattitaitoa vaativia töitä - sekä palveluja.

Näistä monitoimihalli tarjoaa töitä (rakentamisvaiheen jälkeen) juurikin erilaisiin palvelualojen tehtäviin. Siellä tuolee työskentelemään mm. myyjiä, siivoojia, järjestysmiehiä, huoltoa jne.

Rakennemuutoksen kautta menetettyjä työpaikkoa ei saada koskaan takaisin, mutta niiden tilalle syntyy uusia - jos vain annetaan syntyä. Suomessa palvelualat työllistävät vähemmän kuin muissa vastaavan BKT:n omaavissa maissa. Siten on helppo ennustaa, että jos Suomi haluaa selvitä väistämättömästä rakennemuutoksesta, juuri palvelualat tarjoavat tulevaisuudessa työpaikkoja varsinkin sille kansanosalle, joka on perinteisesti työskennellyt teollisuudessa.

Puhtaasti julkisin varoin ei kannata ylläpitää kannattamatonta bisnestä - ei edes työllisyyssyistä. Mutta jos julkinen sektori voi infrarakentamisen (mikä mielestäni kuuluukin julkiselle sektorille) kautta edistää yksityistä työllistävää investointia, niin luultavasti se kannattaa tehdä. Koska jos halli jää kokonaan rakentamatta, Tampereen talousalue menettää suuren yksityisen investointipääoman, joka valuu johonkin toiseen hankkeeseen - joka todennäköisesti sijaitsee jossain muualla. Hallin kannattavuuteen kohdistuu varmasti riskejä, mutta jos mitään investointeja ei tule, sadat Tampereen työnhakijat jäävät varmasti ilman työpaikkoja.

Näin emigranttitamperelaisena ei aina pysy kärryillä ex-kotikaupungin tapahtumista. Niinpä kysynkin vilpittömästi, onko Tampereella jotain toista saman suuruusluokan yksityistä investointihanketta, joka kilpailee samasta kaupungin infrarakentamisen osuudesta?
 

Rodion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
Näin emigranttitamperelaisena ei aina pysy kärryillä ex-kotikaupungin tapahtumista. Niinpä kysynkin vilpittömästi, onko Tampereella jotain toista saman suuruusluokan yksityistä investointihanketta, joka kilpailee samasta kaupungin infrarakentamisen osuudesta?

Ei nyt ihan aiennut kysymys? Yksityinen hanke joka kilpailee kaupungin infrarakentamisen osuudesta?

Lopultahan se pääoma tulee aina yksityispuolelta (mistä luulet Tampereen velkarahaa tai verorahoja saavan?).

Samoin palvelutuotantoon sanoisin "kuuluisan" emme voi elää pesemällä toistemme paitoja. Pienenä valtiona olemme aika riippuvaisia vientituloista. Tampereen mittakaavassa vientituloksi voi ajatella jos vaikka Helsingistä tullaan kaljoittelemaan sinne, tällöin työllistetään paikallista tsupparia ja hotelliakin usein.
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Tilanteessa, jossa tiedetään, että:

a) toimitilojen ns. vacancy rate on nousemassa
b) riskirahan saaminen maailmalta on vaikeaa ja vaikeutumassa
c) kaupungin taloustilanne on heikko ja suuria investointeja tulossa muutenkin
d) kaupungista on lähtemässä ne viimeisetkin firmat (Abloy, Sandvik, Kalmar, Metso, jne)

aletaan pykätä tällaista monumenttia keskustaan. Onneksi Tampereen hitaudet tuntien tätäkin suunnitellaan 20 vuotta ja silti hommaa ei saada alkuun, kuten esimerkiksi pikaratikka.
Jaa. Minä kun luulin että jääkiekkoihmiset täällä jääkiekkopalstalla olisivat erittäin tyytyväisiä siihen että edes joku kaupunki on noinkin merkittävästi tukemassa jäähallirakentamista. Hämmentävää. Ei sitten muuta kuin vähän maalia pintaan Hakametsään ja kaupungin miljoonat vaikka Tammelan potkupallostadionin täysremonttiin.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Lopultahan se pääoma tulee aina yksityispuolelta (mistä luulet Tampereen velkarahaa tai verorahoja saavan?).

Samoin palvelutuotantoon sanoisin "kuuluisan" emme voi elää pesemällä toistemme paitoja. Pienenä valtiona olemme aika riippuvaisia vientituloista. Tampereen mittakaavassa vientituloksi voi ajatella jos vaikka Helsingistä tullaan kaljoittelemaan sinne, tällöin työllistetään paikallista tsupparia ja hotelliakin usein.
Öö, tuota noin... Tietenkin verotulot ovat peräisin yksityisiltä. Mutta loput investoinnista - vajaa 400M€ - tulee Tampereen talousalueelle yksityiseltä sektorilta vain tätä projektia varten. Jos ei ole projektia, ei tule myöskään fyrkkaa. Eli jos Tampereen kaupunkin päättäisi olla osallistumatta tämän investoinnin infrastruktuurin rakentamiseen, hankkeeseen kanavoituva yksityinen pääoma ei todellakaan automaattisesti siirtyisi muun (tamperelaisen) elinkeinoelämän hyväksi, vaan se jäisi kokonaan saamatta: ei töitä rakennusmiehille, eikä hallin henkilökunnalle.

Kyselin muiden saman kokoluokan yksityisten investointien perään, koska ymmärrän toki, että Tampereen kaupunkin ei pysty osallistumaan moneen suurhankkeeseen yhtä aikaa. Mutta jos vastaavaa yksityistä projektia ei ole tiedossa, kaupungilla on vaihtoehtona joko säästää verorahoja nyt, ja menettää koko investointi ja sen mukanaan tuomat työpaikat ja verotulot tulevaisuudessa, tai ottaa asiaan luonnollisesti liittyvä riski ja saada hankkeen kautta lisää liiketoimintaa koko talousalueelle.

Olet myös väärässä vähätellessäsi palveluiden merkitystä. Yhtä väärässä kuin lauseen alkuperäinen esittäjä. Nykyaikainen taloustiede kyllä tunnustaa palveluiden merkityksen talouskasvulle. Ei ole sattuma, että mitä rikkaampi maa, sitä suurempi osuus BKT:sta tulee palveluista. Palvelutuotanto voi synnyttää aitoa taloudellista lisäarvoa siinä missä alkutuotanto tai jalostuskin.

Jos Suomi jämähtää vanhanaikaiseksi teollisuusyhteiskunnaksi, Suomen elintaso romahtaa sille tasolle, millä pystytään kilpailemaan palkoista muiden teollisuudesta elävien maiden (nykyään ennenkaikkea "kehittyvät maat"). Vain monipuolistamalla yhteiskunnan taloudellista pohjaa, Suomi voi rahoittaa korkean elintason. Siinä savupiippujen vaihtuminen kaupaksi ja palveluiksi näyttelee tärkeää osaa.
 

Rodion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
Öö, tuota noin... Tietenkin verotulot ovat peräisin yksityisiltä. Mutta loput investoinnista - vajaa 400M€ - tulee Tampereen talousalueelle yksityiseltä sektorilta vain tätä projektia varten. Jos ei ole projektia, ei tule myöskään fyrkkaa. Eli jos Tampereen kaupunkin päättäisi olla osallistumatta tämän investoinnin infrastruktuurin rakentamiseen, hankkeeseen kanavoituva yksityinen pääoma ei todellakaan automaattisesti siirtyisi muun (tamperelaisen) elinkeinoelämän hyväksi, vaan se jäisi kokonaan saamatta: ei töitä rakennusmiehille, eikä hallin henkilökunnalle.

Tämä pätee vain jos lasketaan, että käytetään tamperelaisia rakennusfirmoja ja tamperelaisia työntekijöitä. Lyön vetoa, että tuosta hankkeesta vain muruset jää Tampereen alueelle ja suurin osa palkoista, yhteisöveroista ja palkkojen "tuhlailusta" menee jonnekin aivan muualle.

Hanke on 400 M€, kannattava (väitteiden mukaan), miksi betonikannen rakentaminen tekee hankkeesta kannattamattoman ja on välttämätöntä saada kaupunki rakentamaan tätä? Alunperin kun on ollut maininta, että kaupungin ei tarvitse osallistua mitenkään (paitsi vetää perusinfra tontille). Kummasti se kaupungin potti kasvaa ja kuten kerroin, kasvaa hankkeen aikana aivan varmasti.

Kyselin muiden saman kokoluokan yksityisten investointien perään, koska ymmärrän toki, että Tampereen kaupunkin ei pysty osallistumaan moneen suurhankkeeseen yhtä aikaa. Mutta jos vastaavaa yksityistä projektia ei ole tiedossa, kaupungilla on vaihtoehtona joko säästää verorahoja nyt, ja menettää koko investointi ja sen mukanaan tuomat työpaikat ja verotulot tulevaisuudessa, tai ottaa asiaan luonnollisesti liittyvä riski ja saada hankkeen kautta lisää liiketoimintaa koko talousalueelle.

Kaupungilla on omia suurhankkeita jonossa aimo liuta. Tämä yksityisen rahan perässä juokseminen on hieman naurettavaa, kun hyvin tiedetään mihin suurin osa rahasta valuu nykyisenkaltaisilla rakennusprojektitavoilla. Ymmärtäisin, jos hankkeen rahoittaisi esimerkiksi joku tamperelainen henkilö, joka käyttäisi vain paikallisia toimijoita.

Olet myös väärässä vähätellessäsi palveluiden merkitystä. Yhtä väärässä kuin lauseen alkuperäinen esittäjä. Nykyaikainen taloustiede kyllä tunnustaa palveluiden merkityksen talouskasvulle. Ei ole sattuma, että mitä rikkaampi maa, sitä suurempi osuus BKT:sta tulee palveluista. Palvelutuotanto voi synnyttää aitoa taloudellista lisäarvoa siinä missä alkutuotanto tai jalostuskin.

Vähättelen näitä elämyspalveluita ja "paidanpesuja" (voitaneen laskea elämykseksi sekin?). Palvelutuotantoahan on myös esimerkiksi softan vääntäminen, lakiasiat ja lääkärit. Korkea palvelutuotanto meinaa monessa maassa juuri tietoteollisuutta, mikä on erittäin hyvä asia. Esimerkkinä vaikka F-secure, jonka tuotteita menee maailmalle suurin osa.

Palveluahan ei Suomessa saa mistään, ei tarvitse mennä kuin Ruotsiin, niin muistaa miten mukava on käydä kahvilassa kun saa palvelua eikä vain jonota tiskillä. Jos haluamme tänne tätä piikayhteiskuntaa, täytyy luoda puitteet sille eikä alkaa rakentaa mausoleumeja sinne sun tänne.

Jos Suomi jämähtää vanhanaikaiseksi teollisuusyhteiskunnaksi, Suomen elintaso romahtaa sille tasolle, millä pystytään kilpailemaan palkoista muiden teollisuudesta elävien maiden (nykyään ennenkaikkea "kehittyvät maat"). Vain monipuolistamalla yhteiskunnan taloudellista pohjaa, Suomi voi rahoittaa korkean elintason. Siinä savupiippujen vaihtuminen kaupaksi ja palveluiksi näyttelee tärkeää osaa.

Aivan, vientikauppaa ja vientipalvelua.
 
Viimeksi muokattu:

Draco

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Nojoo, otetaan nyt vähän sitäkin aspektia pöydälle, että millä realiteetilla tuo kompleksi on siinä radan päällä pystyssä 2013. Nimittäin jos Helsingissä kauppakeskus Kampin kyhääminen kesti ainakin sen 4 vuotta, jos ei 5, niin ei minusta ole realismia tässä vaiheessa ajatella, että halli olisi kisoihin valmis. Tai sitten pitäisi olla jo kovaa kyytiä kuskaamassa kakkosnelosta sinne radan varteen, eikä enää miettiä, että kuka maksaa.

Että okei, Kampissa kesti pari vuotta, kun ensin pohja myllättiin, että sinne maan alle saatiin bussiasemat ja sitä ei tuossa tarvitse tehdä, mutta kyllä silti tekisi jo mieli luvata, että syön hatullisen paskaa, jos halli on valmis MM-kisoihin 2013 mennnessä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
mutta kyllä silti tekisi jo mieli luvata, että syön hatullisen paskaa, jos halli on valmis MM-kisoihin 2013 mennnessä.

Kiire tulee, mutta on mahdollista, jos asiat menee kutne elokuvissa. esimerkkinä ruotsista:


"The pace was tough: the arena was built in just 20 months. Not even changes were avoided. When the roof was already completed, it was decided to extend the arena by a further six metres. In addition, one floor was added just for the sake of the view at roof-top level."

Kyse on siis 2008 valmistuneesta 13 000 katsojan monitoimiareenasta ruotsissa, jonka yhteyteen tuli kauppakeskus ja toimistorakennnuksia
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös