Mainos

Kuka muistaa ensimmäisen tietokoneensa?

  • 10 439
  • 89

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
Tuli tässä mieleen niin nostalginen juttu kun ensimmäinen PC:ni. (On mulla ollut C64:kin, mutta sitä en laske "tietokoneeksi"). Olisi kiva kuulla minkälainen kone teillä on ollut ensimmäisenä, koska ostettu, ja jos muistatte vielä mitä on maksanut.

Oma eka tietsikka, joka oli Goldstar, tuli ostettua 1990, hinta 9990 markkaa. Silloin se oli todellinen tykki verrattuna koulun koneisiin.

Perus-speksit olivat seuraavat:
-Intel AT 80286, 8MHz (8-bit) prosessori (hurja teho verrattuna 4,77MHz XT:hen)
-720kB KORPPU-asema (muillahan oli lerput)
-20MB kiintolevy (ostohetkellä vain MS-Dos 2.jotain, mutta sain mahtumaan jopa Windows 3.0!)
-1MB muistia (muuthan väänsivät 640k muistilla)
-14" Väri-VGA-näyttö, huom. VÄRI-näyttö (16-väriä)

Ensimmäinen peli jonka asensin oli Lesuire Suite Larry I, ihan uskomatonta pelata väreissä, kun koululla joutui pelaamaan kyseistä peliä "vihreäsävyissä". Arvatkaa oliko minulla paljon kavereita?

Verrataan huvin vuoksi tämän päivän koneeni tehoihin:
-P4 3,2Ghz (32-bit) prosessori (n. 400x4=1600 kertaa tehokkaampi),
-200GB kiintolevy (n. 10000 kertaa isompi),
-DVD-asema 9,4GB (n. 13000 kertaa isompi).

On tämä kehitys huikeaa n. viidessätoista vuodessa...
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
- Vuosi 1990 tai 1991.
- 386DX/33MHz
- Kiintolevy 105mb
- RAM 32mb
- SVGA-näyttö

- Hinta 11800mk

Kivastihan tuo pelitti.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Myöhäisherännäinen:

Vuonna 1999 joku Pentium 500 mhz prossulla, 128 megan muistilla ja muistaakseni 20? gigan kovalevyllä. Näytönohjain taisi olla 64 meganen. Polttavaa asemaa ei ollut, mutta ratti, polkimet ja Colin McRae Rally kyllä. Sekä tietenkin Nhl 2000.
 

Troy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Steelers
Ihan eka oli Spectravideo, joskus 80-luvulla. No ei se ollu tietokone.

Eka oli joku 486/50 mhz -värkki, joka ostettiin käytettynä. Aikaa en muista, mutta hommattaessa oli ihan pätevä suorituskyvyltään.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raimon Rakuunat
Eka oli c-64, mutta kun niitä ei lukemani mukaan lasketa, niin eka PC oli vuonna 92 tai 93, olivetti 486-25sx joku 100meganen levy ja 4 megaa muistia, parhaat pelit mitä tuolla myllyllä toimi oli kyllä wing commander 1 ja 2, (kakkosessa oli muuten eka speach pack ja kun sitten myöhemmin hankin sound blasterin 2.0 äänikortin niin voi veljet sitä autuutta :D), sittemmin kun Doom ilmestyi niin ei ollut enää riemulla mitään rajaa, edelleenkin suurin kokemus suhteellisesti mitä olen tietokoneella elämyksiä saanut, vaikka Ultima Underworld 1 ja 2 kyllä myös istutti penkissä joskus aamuun asti. Meni vähän pelien luettelemiseksi, mutta pakko oli mainita, että millaisilla softilla sitä vanhaa myllyä on "hyödynnetty".
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Minä muistan. Se on tämä. Vuosi sitten 80 e käytettynä. Joku Compakki tämä kai on.
 

lakimies

Jäsen
Vuosi taisi olla 1988 kun kotiimme ostettiin Schneider EuroPC.

http://www.ntrautanen.fi/computers/other/images/schneider_europc.jpg

Processor 8088
Mhz: 9,54
RAM: 512 KB
Data Medium: internal Diskdrive 3,5"
Graphic-Card Graphic: CGA 620x200, Hercules 720x384, Text: 80x25
Colors: 4
Sound: PC-Speaker
Operating Systems: MS-DOS 3.3
Ports: Seriel, Parallel, Mouse, Keyboard, Monitor, 1 ISA-Slot
Specials: The Systemspeed can be changed in the BIOS between 4.77, 8 and 9.54 Mhz

Ja joystick tuli pari vuotta myöhemmin joululahjaksi
 

OldTimeHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Bayern München, Deutschland
Heh, tylsien PC:iden sijaan olisi nimenomaan kiinnostavaa vertailla niitä ensimmäisiä kotimikroja.

Meillä käpistely aloitettiin Amstrad-merkkisellä vekottimella (nykyäänhän firma valmistaa budjettiluokan viihde-elektroniikkaa Medion-tuotemerkillä). Pakettiin kuului kiinteä kasettiasema ja värinäyttö. Muistia oli ruhtinaalliset 64kb. Muutaman vuoden päästä hankimme uudemman mallin, jossa kasettiasema oli vaihtunut levykeasemaksi ja muistiakin oli peräti tuplasti. Disketit olivat harvinaisia 3" korppuja, joita myi vain muutama liike sikahintaan.

Seuraava kone oli perinteinen kottaraisenpönttö eli Macintosh Plus, kaverinaan 20Mb ulkoinen kovalevy. Muutama vuosi meni ja siirryin PC-maailmaan. Koneen merkki oli jälleen Amstrad, 8MHz perus-PC muistaakseni megan muistilla ja 30Mb kovalevyllä. Kamala murheenkryyni, jota piti huollattaa tämän tästä.
 

Klinga

Jäsen
Vuosi tais olla 94-95. Silloin tuli ensimmäinen pc. Sitä ennen oli Sega!

Pc oli 486 DX4 100mhz
8mb-muisti.
1gb kovalevy ja Forefrontin 14" monitori.
Hinta tais olla 5000mk.

Lisä höysteeksi tuli pian 8x-cdrom ja soundblaster awe64.

Oli muutes kova peli silloin vaikka penat teki juuri tuloaan.
Pyöritti windows 95:sta ihan mukavasti.
 

Koira

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tähän ketjuun voisi häpeällisesti tunnustaa yhden jutun... Muistan pirun hyvin ensimmäisen PC:ni spexit (jopa sen että pidin kauhean metelin kaupassa kun yrittivän laittaa mulle muistia 4 Mb NELJÄLLÄ kammalla! Perkkele olis mennyt kaikki paikat jo heti täyteen) ...mutta suurin piirtein samoihin aikoihin aloin myös seurustelemaan "semivakavasti" ja en sitten pirullakaan muista kyseisen koppelon sukunimeä... Eh? No toisaalta ymmärtäähän sen että kunnon tietokone on aina paljon mieleenpainuvampi kuin joku kämänen blondi Nurmijärveltä.
 

.jarska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata
Hmm. C64, sitten tuli spectravideo svi 728, http://www.tdubel.com/laitteet/svi728.html
Ensimmäinen PC sitten olikin itse huikeus, http://www.system-cfg.com/pages/amstrad_pc1512.html. Tuolla tulikin sitten jo hieman koodailtua ja opeteltua käyttöjärjestelmän salat. Dos 3.2 oli muistaakseni käytössä. Ja olihan vallan huikeaa tehdä tekstinkäsittelyä WordStarilla ja vanhalla kunnon matriisiprintterillä. Ja kaksi lerppuasemaa, voi sitä tallennustilan määrää. Kone on muuten vieläkin maaseudulla nurkissa toimintakykyisenä.

Tuosta sitten eteenpäin tylsempiin koneisiin, 386:n jälkeen ei olekaan ollut mitään mielenkiintoisia kohteita. Nykykoneista on "koneromantiikkaa" turha etsiä. Kloonaus on tappanut persoonallisuuden.
 

scholl

Jäsen
Tottakai C-64 oli ensimmäinen tietokone. Lasken sen mukaan, koska olihan se ihan eri luokkaa kuin 70-luvun tv-peli tai taskulaskin. Se oli joskus 1983 muistaakseni ja maksoi 6000mk, josta puolet konetta ja puolet levyasemaa.

Ensimmäinen pc meille himaan ostettiin NokiaDatasta ja se oli Nokia Mikromikko. En muista mallia, mutta 386 se oli ja siinä oli windows, word etc. Ohjelmat olivat siihen aikaan perkeleen kalliita, koska joku piirto-ohjlelmakin maksoi vajaat 10000mk. Se oli kaikenlisäksi niin hankala, etten juuri sitä käyttänyt mihinkään. Ohjelmineen tuo MikroMikko maksoi vuonna 1990 60000mk.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Aaarghh...nyt kävi kuten sille maalaajalle The Fast Show'ssa, kun mainittiin sana "musta": demonit pomppasivat esiin...

Vuosi oli varmaankin 1993, kun Keltaisesta Pörssistä hankittiin sellainen käytetty menopeli kuin 80086 XT. Tarkempia tietoja en saa kaivettua muististani ylös, mutta näyttö oli rouheasti 14-tuumainen CGA. Merkittävin tieto tuossa lienee se, että värejä oli käsittämättömästi kokonaista 16 erilaista (muistaakseni). Kovalevy oli varmaankin 20 megatavun luokkaa, melkoinen monsteri. Koneessa jökötti lerppuasema, joskin siihen asennettiin myöhemmin olosuhteiden pakosta korppuasema. CD-ROM? Mihin tarvitaan 650 megatavua tilaa? Eihän sitä saada täyteen mitenkään...(tässä vaiheessa huomautan nuoremmille, että digitaalinen ääni ja tieto- sekä vertaisverkot eivät olleet vielä tavallisen bitinkuluttajan arkipäivää). Äänikortti oli...pilkkeenä Applen toimitusjohtajan silmäkulmassa.

Käyttöjärjestelmänä oli jokin MS-DOS, joko 4 tai 5. Jos halusi graafisempaa toimintaa, piti käynnistää Commander-ohjelma (tjsp), jossa ASCII-grafiikalla tehdyt laatikot toimivat grafiikkana. Pelitarjonnasta vastasivat Tetris ja joku korttipeli. Tekstinkäsittelyyn oli alan standardi WordPerfect (mitähän tuolle ohjelmistolle kävi, muistan ajan kun tietokoneiden näppäimistöjen funktionäppäin-rivistön päällä oli pahvinen "muistilappu" WordPerfectin eri komennoista?). Kuvankäsittelyyn...jaa-a...kuten arvata saattaa, jos näyttö kykenee näyttämään 16 eri väriä, niin ainoa järkevä editointikohde taisi olla lähikuva dalmatialaisen turkista.

Juu-u. En haikaile tuota aikaa millään tapaa takaisin. Ja vaikka tietokoneet ovat nopeutuneet, ovat ohjelmistojen ominaisuudet (lue: raskaus) kasvaneet samoissa suhteessa. Siten peukalonpyörittämiseen kuluvan ajan osuus on näköjään vuosikymmenestä riippumatta vakio.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
lakimies kirjoitti:
Operating Systems: MS-DOS 3.3
---
Specials: The Systemspeed can be changed in the BIOS between 4.77, 8 and 9.54 Mhz
Tuostahan tuli mieleen että se eka prosessorihan olikin 12MHz ja DOS 3.3. Näin vain se muisti pätkii!
 

laituri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hockey Reipas, Charlestown Chiefs
Voi kyllä!!

Eka PC -masiina oli Osborne 386SX/16 (muistaakseni). Joku Osbornen omaan kehitystä oleva emolevy mihin ei käynyt "normaalit" kortit. Eli äänikorttin hankkimen oli mahdotonta. Käyttiksenä meni kuitenkin Windows 3.11. Levyä oli ruhtinaalliset 40 megaa. Ja hintaa käytettynä 3500mk. Vuosi oli 1993.

Vajaan vuoden päästä hankin tehopaketin 486DX/50 ja 15" näytön ja levyäkin oli tajuttomat 500 meksua.

Oli pikkasen ärsyttävää säätää masiinaa, jotta saatiin kaikki pelit pyörimään. Ja voih, Windows 95 mahtui kaikessa säälittävyydessään kahdeksalle korpulle!
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mikäköhän oli sellainen kone jossa oli siniset kuminäppäimet? Vuosi oli varmaan joku 1984. Kone oli mahdollisesti Sega. Enivei, tuo kuminäppiskone oli ensimmäinen. Sen jälkeen olikin C64:n vuoro.
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
Gellner kirjoitti:
Mikäköhän oli sellainen kone jossa oli siniset kuminäppäimet? Vuosi oli varmaan joku 1984. Kone oli mahdollisesti Sega. Enivei, tuo kuminäppiskone oli ensimmäinen. Sen jälkeen olikin C64:n vuoro.

ZX Spectrum?

Kaverillani oli ko. kone joskus myös 80-luvun puolivälissä ja voi sitä onnen huumaa kun pääsi pelaamaan Jet Packia, joka oli tuolloin eittämättä maailman paras peli.
Oma konehistoriani on noudatellut tavallisen tylsää C64 -> Amiga 500 -> PC-linjaa.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
.jarska kirjoitti:
Tuosta sitten eteenpäin tylsempiin koneisiin, 386:n jälkeen ei olekaan ollut mitään mielenkiintoisia kohteita. Nykykoneista on "koneromantiikkaa" turha etsiä. Kloonaus on tappanut persoonallisuuden.
Puhumatta siitä että silloin joutui vääntämään tosissaan koneen ääressä muutaman päivän jos yritti asentaa uutta laitetta. Aina oli joku IRQ-ristiriita tai COM-portti joka oli eri mieltä kun itse oli. Nykyään näitä ongelmia ei enää esiinny.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
laituri kirjoitti:
Oli pikkasen ärsyttävää säätää masiinaa, jotta saatiin kaikki pelit pyörimään. Ja voih, Windows 95 mahtui kaikessa säälittävyydessään kahdeksalle korpulle!
Noh, silloin kun minä oli nuori niin piti tietääkin jotain tietokoneista, että ne pelit sai pyörimään. Piti viilata config.sysiä ja autoexec.batia että sai ylämuistia vapaaksi muutaman hassun kilotavun lisää. Tulipa mieleen Bill Gatesin lausahdus "640K should be enough for anyone" vuodelta dos ja lerppu. Ehkäpä mies puhuikin rahasta, eikä muistitilasta...mutta vaikka se tuskaisa puuhaa olikin, niin karttuihan tuo ATK-tietous sitäkin kautta mukavasti ja oli osaltaan työntämässä nykyiseen ammattiin.
 
Ensimmäinen tietokone on tämä millä vieläkin kirjoittelen. Ei mikään uusi enää. 900MH. Näytönohjaimen olen vaihtanut 16 megasesta 64:seen. Ja muistia lisännyt 256:sta reiluun 600:aan. Kovalevy 40 gigaa. Riittää meikäläiselle. Joskus jos on ylimääräistä rahaa niin vois uudemman koneen hankkia. Niin oli meilläkin kotona joskus c64. Se oli kyllä veljien. Ja sitten oli joku sharp vai mikälie. Ja segan master system oli ihan loistava.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Ensin faija osti itselleen 486:n kun ne olivat juuri tulleet markkinoille (90-luvun ihan alku?) ja vähän sen jälkeen roudasi pikkuiselle Sekolustille 286:n :) Pelejä faija kopioi kavereiltaan korpuille ja joskus löytyi joku peli, jota itsekin osasin pelata :P

Btw ensimmäinen peli johon tykästyin oli Wolfenstein 3D, ikää ehkä 4-5 vuotta.
 

Lexa

Jäsen
lakimies kirjoitti:
Graphic-Card Graphic: CGA 620x200, Hercules 720x384, Text: 80x25
Colors: 4

Itsekkin tuollaisen masiinan aikanaan omistaneena, kiinnitti huomio tuohon kohtaan. Muistaakseni laite pystyi kyllä ega-tarkkuuteen (16 väriä). 256 väriä taisi jo olla jo liikaa. Tuo oli muutenkin hurja laite, käyttöjärjestelmä ladattiin suoraan disketiltä.

Esim. cat-pelissä joutui tuon kellotaajuuden ruuvaamaan alaspäin (4,77 Mhz), kun muuten maisemat vaihtuivat turhan tiheään. Kone oli spekseihin nähden tehokas, hakkasi aikansa ohjelmissa/peleissä monet sen ajan kunkut (12Mhz 286) mennen tullen.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ehkäpä kehtaan laittaa tähän ketjuun nykyisen koneeni. Pentium II 300hz. tai jotain sinne päin. Hinta kaksi vuotta sitten 10e.

Olen toki suunnitellut uudempaan vaihtoa, mutta kun olen pihi luonteeltani.. Mutta kyllä nämä perussurffaukset ihan hyvin pelittää tällä museovempeleelläkin.

Tätä ennen ollut C64, Ibm(?)386, 166 pentium.. + jotain koottuja raatoja matkan varrella..
 

MusanMake

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Suomi
commodore-64, kasettiasema. Vuosi -86, Rambo ja Commando.Halleluja. Oi niitä aikoja... Seuraava kone sitten tulikin vasta tällä vuosituhannella.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös