Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Kuka muistaa ensimmäisen tietokoneensa?

  • 10 489
  • 89

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Eka kone C-64 ja eka peli mukana tullut Out Run. Muistaakseni ihan kohtuullinen autopeli. Tämän jälkeen meni kauan ennenkuin sain uuden koneen joka oli PC 486. Tehoa oli 400Mhz, muistia 32mb ja kovalevyä jonkin verran alle giga taisi olla. Se tuntui uskomattomalta myllyltä silloin. Sillä tuli jauhettua Piratesiä ja jotain viikinkipeliä.. The Lost Vikingshän se olikin.

Nykyinen kone on itseasiassa tuosta seuraava. Tätä on kyllä päivitelty aika reippaasti ja usein, mutta uuttahan tuo huutaa. Taitaa odottaa niinkauan, kun on varaa ostaa kunnon läppäri. Ei mitään 600€ tarjousromuja.
 

smasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Djurgårdens IF, Eintracht Frankfurt
Thoke kirjoitti:
Marraskuu 1998, silloin saapui perheemme ensimmäinen tietokone kotiin, se oli melko uusi IBM Aptiva 300 Mhz:n prosessorilla. Se oli melkoinen "tykki" siihen aikaan, nykyisin tuollaiset tehot lähinnä säälittävät. "Hittipeleinä" tuolla koneella mm. Nhl 98 ja FIFA: Road To World Cup 98. Varsinkin tota FIFAa tuli tahkottua melkoisen paljon, olihan siinä se paljon puhuttu sisäkenttä, joka nähtiin seuraavan kerran vasta FIFA Streetissä. Tuo oli kyllä loistavaa aikaa...

Hyvä lisäys! FIFA 98 RTWC pyöri meidänkin vanhalla koneella (166 mhz), ja se oli NHL97:n tavoin smasan tajunnan räjäyttävä kokemus. Tuli veivattua molempia ainakin ziljoona tuntia. Oli aina yhtä messevää päästä nostamaan World Cup-pytty pitkien karsintojen jälkeen. Kova juttu oli myös se, kun pari vuotta myöhemmin saatiin muistaakseni 56-kiloinen modeeminetti... Aika nostalgiaa.
 

bisnesman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pöytäkonehistoria:

1995: 486 DX2 66Mhz/4mt/420 päivitettiin 40mt muistiin saakka.
1997: Pentium 133/32/2500 mt Matrox Mystique 2mt

1999: Celeron 400/128mt/13gt Voodoo 3 2000 16mt
Upgrade 2001: Duron 750/320mt/13+30gt/ Gf2 mx400 64mt

2002: Duron 1300 Mhz/768mt/45 gt/ Gf2 mx400 (käytössä sukulaisella)
2003: Amd Athlon 2500+/1024mt/120gt/Radeon 9600 128mt (koneeni, vanhempien käytössä)

Noiden lisäksi kaikenlaisia kakkos- ja kolmoskoneita sekä läppärit

2002: 486-50/12mt/420mt
2002: P3 500/320mt/12 gt
2004: P4 2800/512mt/40gt/radeon 9600 128mt (isäni omistama, lainassa mulla toistaiseksi)


Pitäisi kai pöytäkonetta alkaa katselemaan, tai ainakin ostaa oma läppäri..
Olen harkinut siirtyväni Apple-mieheksi.
 
Viimeksi muokattu:

julijussi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jack "matkalla" Kerouac
Huerzo kirjoitti:
Noh, silloin kun minä oli nuori niin piti tietääkin jotain tietokoneista, että ne pelit sai pyörimään. Piti viilata config.sysiä ja autoexec.batia että sai ylämuistia vapaaksi muutaman hassun kilotavun lisää. Tulipa mieleen Bill Gatesin lausahdus "640K should be enough for anyone" vuodelta dos ja lerppu. Ehkäpä mies puhuikin rahasta, eikä muistitilasta...mutta vaikka se tuskaisa puuhaa olikin, niin karttuihan tuo ATK-tietous sitäkin kautta mukavasti ja oli osaltaan työntämässä nykyiseen ammattiin.

Samaa asiaa tulin itsekin postaamaan. Ei taida nykypiltit ymmärtää muistialueiden hiomisesta mitään. Meidän perheemme ensimmäinen atk-verme oli 486DX 33Mhz:n kellotaajuuteen yltävällä prosessorilla. Seuraavana jouluna pukki toi Creativen pahvilootan jossa oli äänikortti sekä cd-asema. Voi sitä ihmettelyn määrää kun ensimmäisen kerran näki videon pyörivän tietokoneella. Tietosanakirja cd-levyllä ääni- ja videoklippeineen oli jotakin järisyttävää.
 

brendadervin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas, Ilves, hcbat
Ihka ensimmäinen kuvatus oli vuonna -87 hankittu amstrad cpc 6128 värimonitorilla ja aina piti vääntää tikusta asiaa kavereiden kanssa joilla oli commodoret. Koneen näppäimistö oli yllättävän hyvä mutta äänipiiri oli revitty jostain 80-luvun alun arcade koneesta ja levy-asema söi 3" tuuman diskettejä joita ei oikein saanut mistään. Koska kenelläkään kaverilla ei ollut moista konetta joutui tietysti kaikki pelit ostamaan itse ja komentokeskus kunnostautui lähettämällä melkein aina pelin väärälle alustalle. Katu-uskottavuus nousi pilviin kun hommasi tanskalaisen käsikranaattia muistuttavan joystickin (terminator) joka toimi yllättävän hyvin ellei kyseessä ollut ns. vatkaus peli johon tac-2 oli kuin tehty. Kone on edelleen toimintakuntoinen mutta monitori on yksi hyvä esimerkki siitä miksi ennen pidemmät pelisessiot vaativat aurinkolaseja.

Ensimmäinen pc oli vuonna -95 hankittu amd dx4 100 / 4mb ram / trident 9440 vlb pönttö johon onnistuin tinkaamaan nhl95:n kaupan päälle. Sitten olikin sormi suussa kun sain koneen kasaan kotona eikä se suostunut pyörimään. Lopulta tajusin kokeilla bootti korpun tekoa ja sen jälkeen yöunet olivat menneet.

Nykyisin tulee vanhoja pelejä vielä satunnaisesti tahkottua dosboxin ja amstrad emulaattorin voimin mutta suurin tenho on kadonnut jopa football managerista. Nykyisin ei enää Kevin Toms:in naamataulu päätyisi pelin kansiin. Sai Alan Sugarin näyttämään hyvältä.
 
fastasashark kirjoitti:
Muisti tulee mahtavalla tavalla takaisin pätkittäin. Teko-teksinkäsittelyn minäkin olin "saanut" koululta, ja matriisilla niitä "tela-ketjuja" sitten tulostettiin. Väliäkö että dippi-kytkimet oli vähän väärin asetettuna tulostimessa: sivun vaihdot ja sivuleveydet toimivat miten sattui.

Tuosta TEKO-ohjelmasta on kerrottava mielenkiintoinen tieto, sillä kyseessä oli aidosti suomalainen tuote: TEKO tuli tietenkin sanoista TEkstin Käsittely Ohjelma.

Siis konehistoriani on ollut jokseenkin sellainen, että XT:tä seurasi 486-mikro, jossa oli jo EGA-näyttö - mikä tarkoitti sitä, että pääsi namuttelemaan kuudellatoista värillä silloisia Sierran pelejä kuten Kings Quest II. Graafinen käyttöliittymä tuli kun kirjoitti komentojonoon "win". Tuota en tietenkään osannut oikein käyttää, vaan kirjoittelin onnellisena DOS-komentoja. Vanhoissa koneissa oli lisäksi aina jokin helkkarin "turbo"-näppäin, minkä virkaa en oikein tajunnut. Miksi kukaan ottaisi sen pois päältä? Hidastaakseen konetta? Vai oliko niin, etteivät kaikki ohjelmat toimineet tai jotain jos turbo-näppäin oli päällä tai ei ollut?

Matriisikirjoittimet pitivät hirveää meteliä ja lisäksi niissä oli se ongelma tosiaan, että paperin reunassa oli rei'tetty kaistale, joka piti paperin oikeassa syöttöasennossa telassa. Joskus paperi juuttui sekaisin telaan ja tulosteet olivat mitä sattui. Ei paljon marginaaleista haaveiltu- tosiaan, kuten sanoin aiemmassa viestissäni niin "tavallisen kansan" parissa ihastusta pystyi helposti herättämään sillä, että osasi kirjoittaa ja tulostaa tietokoneella edes jotain. Olin muuten ensimmäinen vuosiluokka yläasteella joka sai ATK-opetusta. Koulun ATK-tunneilla liikuttiin DOS:in hakemistopuuta ylös ja alas sekä pelattiin salaa Tetristä. Ja tästä on alle 20 vuotta aikaa.

Tehot ja tallennusmediat sekä Internet ovat muuttaneet kaiken tietokoneissa. Aikoinaan luin jotain noista kummallisista "purkeista" Mikrobitistä ja nyt alkaa jo tuntua kivikautiselta soitella 28 kiloisella modeemilla, mutta sitäkin tuli tehtyä ja pitkään. 56 kbs toi jo hurjan lisäyksen ja jopa vielä ensimmäinen kaapeliverkkoyhteys silloisessa opiskelijakämpässä joku 6 vuotta taakse räjäytti pään- koska ei niin nopeaa Internetiä voinut olla olemassa.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
iiron_troikka kirjoitti:
Graafinen käyttöliittymä tuli kun kirjoitti komentojonoon "win". Tuota en tietenkään osannut oikein käyttää, vaan kirjoittelin onnellisena DOS-komentoja.
---
Koulun ATK-tunneilla liikuttiin DOS:in hakemistopuuta ylös ja alas sekä pelattiin salaa Tetristä.
Tänään muutenkin olen hyvällä tuulella (tietyistä syistä), mutta tässä on nimenomaan sitä nostalgiaa että hymy nousee korviin saakka!

Kun kekkasin että autoexeciin saa lisättyä loppuun sanan "win", ei enää tarvi kirjoittaa sitä käsin ja voi heti käyttää konetta hiirellä, silloin tuli (taas) melkein housuihin. DOS-komentoja käytän vielä tänä päivänä määrätyissä ongelmatilanteissa: pääsee vähän niinkun "takakautta" koneeseen kiinni, ei edes virukset ymmärrä olla varuillaan ja mennä piiloon...

Meillä koulussa pelattiin Larryä "tiedostopuukiipeilyn" ohella, mutta olinhan mä jo kauppiksessa enkä ylä-asteella ;)
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
julijussi kirjoitti:
Samaa asiaa tulin itsekin postaamaan. Ei taida nykypiltit ymmärtää muistialueiden hiomisesta mitään. Meidän perheemme ensimmäinen atk-verme oli 486DX 33Mhz:n kellotaajuuteen yltävällä prosessorilla. Seuraavana jouluna pukki toi Creativen pahvilootan jossa oli äänikortti sekä cd-asema. Voi sitä ihmettelyn määrää kun ensimmäisen kerran näki videon pyörivän tietokoneella. Tietosanakirja cd-levyllä ääni- ja videoklippeineen oli jotakin järisyttävää.

Joo olihan se mahtavaa selata tietosanakirjaa koneella. Itse ostin joskus talvella 95 -taisi olla ihan joulun jälkeen- romppuaseman ja Logitech SoundMan Wave äänikortin. Äänikortti maksoi 1500 markaa tai jotain sinnepäin. Mutta olihan se mahtava. 16bittinen kun muilla oli 8bittiset korit paitsi yhdellä kaverilla oli Pro Audio Spectrum 16.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
iiron_troikka kirjoitti:
Vanhoissa koneissa oli lisäksi aina jokin helkkarin "turbo"-näppäin, minkä virkaa en oikein tajunnut. Miksi kukaan ottaisi sen pois päältä? Hidastaakseen konetta? Vai oliko niin, etteivät kaikki ohjelmat toimineet tai jotain jos turbo-näppäin oli päällä tai ei ollut?
Eli tuo turbohan teki vähän omia temppuja koneesta riippuen. Toisissa se oli liitetty kiteeseen, joka joko sääteli suoraan prossun nopeutta tai väylänopeutta. Toisissa koneissa se kytki pois ja päälle välimuistin, toisissa (ylisimmin 286/386) se taas lisäsi wait stateja jotta kone hidastuisi.

Ja kyllä, se oli tarpeellinen. Mm. 88/86 - 286 aikaan suunnitellut pelit oli aika järkyttävää kamaa 486 koneilla, kun grafiikka pyöri n+1 kertaisella nopeudella ilman turbo-napin mukanaan tuomaa hidastusta.
 

Itse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Hirvittävän vinkumisen jälkeen sain syntymäpäivälahjaksi C64:n. Voi sitä autuutta kun pääsi pelaamaan GianaSisterssiä ja jotain lätkäpeliä (en muista mitä). Vuosi taisi olla 1990. Käytössä tietysti kasettiasema. Pelien kopsaaminen oli jännää tupladekkimankoilla:)

Oikea PC tuli joskus 92/93, jonka isäukko kantoi työpaikaltaan.
Prosessori 386Sx 25 mhz
muistia 2 mb
kovo ~50 mb
korppuasema

käyttiksenä pyöri DOS 5.0 ja myöhemmin 6.2, windowseille haistatettiin pitkät:)

myöhemmin kone päivitettiin:
+ 2 mb ram
+ 14 400 kbps sisäinen modeemi

Olihan kivaa värkkäillä autoexeccien ja config.syssien kanssa että sai Cannon fodderin ja muut "laatu"pelit toimimaan. Modeemin hankinnan jälkeen seikkailtiin kaverin kanssa eri purkeissa, joiden puhelinnumerot! hän hankki isoveljeltään. Verkkopelaamisen ihmeellistä maailmaa kokeiltiin Warcraft ykkösellä. Olihan sukulaiset ihmeissään ku rupes kertomaan niille ala-asteikäisenä config.sysseistä yms. :)
 

Kopteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Bruins
Commodore 128 lerppuaseman kerahan se oli.
Pirates, mikälie soccer ja ghosts`n`goblins olivat ainakin suosikkipelien listalla. Voi niitä aikoja.... tai ei ehkä sittenkään.
 

tabu7

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
VIC 20 kasettiasemalla ja olikohan saloran 17" väritelkkari. Tosin siitä koneesta ei tainnut saada värejä irti, en muista. Ja vuosi oli 198x.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
tabu7 kirjoitti:
VIC 20 kasettiasemalla ja olikohan saloran 17" väritelkkari. Tosin siitä koneesta ei tainnut saada värejä irti, en muista. Ja vuosi oli 198x.
Lähes sama, mutta kun itselläni ei ollut omaa televisiota vielä silloin niin tulin käyttäneeksi perheen yhteistä televisiota, joka sattumoisin oli (muistaakseni) 21" Salora väritelevisio. Vuosihan oli siinä 1985 noin suunnilleen. Eihän sitä kauaa katseltu. Usein matkasin enoni luokse pelailemaan Commodore "kuusnepaa". Seuraava oma koneeni oli joku 286.
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Jokeri23 kirjoitti:
Commodore 64, kasettiasemalla tietenkin. Sillä sit latailtin ensin peliä tunnin verran kunnes se kaatu ja homma oli aloitettava alusta. Yleensä laitettiin kaverin kanssa peli latautumaan ja mentiin ulos leikkimään. Myöhemmin käytiin katsomassa josko olisi onnistunut.
Latausajat olivat toosi pitkiä, siksi pitikin käyttää turboloaderia joka minulla oli joka kasetin alussa. Eli ensin sanottiin ladattiin "turbo" ja sit se käynnistettiin ja olikohan se niin että turbo lataukset piti ladata kirjottamalla <-L ja sitten entteriä. missä <- on nuoli vasemmalle. Se noupeutti huomattavasti latausta. Latauksen, myös normaalin sai luotettavammaksi säätämällä lukupään azimuth-kulmaa pienellä ruuvarilla
 

Bast

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Trojans, TuTo, Miami Dolphins, FC Inter Turku
Ensikosketukseni tietotekniikkaan otin Vic-20 koneella, mutta varsinainen ensimmäinen tietokoneeni oli Apple Macintosh Performa 450. Kovalevytilaa oli huimat 120Mt. Vuosi oli 1990 tai 1991. Tuntuu hassulta, että nykyään yhdelle cd-levylle mahtuisi 6-7 tuonaikaisen tietokoneen kovalevyn sisältöä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös