Kuka muistaa ensimmäisen tietokoneensa?

  • 10 425
  • 89

werther

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ensin oli Sinclair ZX48, sitten Sinclair ZX48Plus, sitten Amiga 500Plus ja tuon viimeksimainitun lasken jo "oikeaksi" tietokoneeksi. Ensimmäinen PC tuli ostettua 5.12.1995 ja kyseessä oli Pentium 75MHz, 8MB RAM, 609 MB HDD, 15" näyttö, 4xCD-asema, integroitu Mozart-äänikortti ja integroitu näytönohjain 1MB muistilla. Valmistaja oli Olivetti ja käyttiksinä DOS 6.22 ja Win 3.11. Hintaa laitteella oli 9990,- Nykyisin kokoan koneeni itse.
 

smasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Djurgårdens IF, Eintracht Frankfurt
Muistan muistan. Vuosimalli 1997, Pentium 166MHz MMX, 32 mt ja 2.1 gb. Näyttö 15 tuumaa ja Windows 95, olisko ollut 16x cd-asema. Lahden Tietotalon kloonikone, maksoi ostettaessa kaiketi reilut yhdeksän tonnia. Oli muuten meikäläisen käytössä vielä reilu vuosi sitten.

Ai juu, edittiä. Kukaan ei varmasti usko niitä tuntimääriä, joita tuolla tahkosin NHL97:a! Se oli jotakin aivan uskomatonta... Alkuaikoina myös Windowsin oma Hover tuntui ihan mielettömän jännittävältä. Puhumattakaan Geoff Crammondin Grand Prix 2-formulapelistä! Oi niitä aikoja.
 
Viimeksi muokattu:

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Ensimmäinen oma kone oli nimetön kivijalkanarikan kokoama 8:n MHz:n 8088-kone joskus vuonna 1987.

Muistia 640 kiloa, kovalevy 30 megaa sekä Hercules näytönohjain CGA-emuloinnilla ja 12:n tuuman keltamusta näyttö. Kirjoittimena matriisi Panasonic. Myöhemmin hommasin koneeseen huippunopean Nokian 1200 bps korttimodeemin sekä Procomm-ohjelman. (kuka muistaa ääkkösten virittelyä tälle ohjelmalle? :). Oli se messevää kun modeemilla sain eka yhteyden muistaakseni Infotel palvelun!

Koneen mukana tuli DOS 3.2. Ainoa kaupasta ostettu ohjelma oli Ouick Basic kääntäjä. Muut hommat hoituivat sharewareohjelmilla.
 
Viimeksi muokattu:

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
IBM:n PS2, mallia 286. Tämä oli n. vuonna 1990. Näissä releissä parasta oli hieno design ja niissä olosuhteissa muistaakseni hyvä käyttövarmuus. Liekö tuo telkänpönttö kaatunut kertaakaan.

Alkeellinen rysä maksoi nykyrahassa n. 2200 euroa, mikä herättää jo sinänsä sympatiaa.
 
Viimeksi muokattu:

Mustaine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Sharp MZ-700 integroidulla kasettiasemalla. Ja vuosi tais olla -84 tjsp. Yhä satunnaisessa käytössä.
 

repe_joke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim
Vähän myöhäisherännyt olen näiden tietokoneiden suhteen, joten minun ensimmäinen tietokoneeni oli jopa suht hyvä.

Elikkäs Fujitsu Siemens 500mhz celeron, 64MB muistia, 8MB ati rage fury näyttis ja 8GB kovalevy. Tuolla koneella hakattiin monet illat nhl99 ja myöhemmin 2000:sta. Kone maksoi 8000mk aikanaan, joten mikään huikea tehomylly se ei silloin ollut, mutta keskitasoa kuitenkin.
Tuosta koneesta minulla on vielä emolevy tallella. Muut osat tuli myytyä pois, kun päivittelyvimma iski.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
lihaani kirjoitti:
Myöhemmin hommasin koneeseen huippunopean Nokian 1200 bps korttimodeemin sekä Procomm-ohjelman. (kuka muistaa ääkkösten virittelyä tälle ohjelmalle? :). Oli se messevää kun modeemilla sain eka yhteyden muistaakseni Infotel palvelun!
Eka modeemi oli samaa nopeutta, Procomm oli itsellänikin. Tuli tosiaankin melkein housuihin kun pääsi ekaa kertaa kiinni johonkin palveluun (saattaa hyvinkin olla että oli Infotel). WinSock kiusasi pitkään ennenkuin sain kaikki komennot kohdalleen, mutta yht'äkkiä mä olin kiinni "saiberspeississä", ja pääsin selailemaan tiedostoja toisilla tietokoneilla! Uskomatonta!
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Tokihan mullakin c-64 oli ensimmäinen masiina. Taisi olla 13-v synttärilahja vuonna 1988 ja jotain reilut kolme tonnia maksoi.

Ensimmäinen PC oli Tandy 1000-TL. Kuvan kokoonpanossa tosin vain keskusyksikkö sama mikä minulla oli. Huikea Tandyn oma kolmeääninen biipperi ja keltainen yksivärinäyttö.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ensimmäinen oma kone oli Osborne 5ST (jos oikein muistan) 640kb, kovalevy ehkä 32 megaa, kellotaajuus jotain hyvin huvittavaa. Taisi maksaa about 5000 markkaa, uusi hieno vehje, vuosi oli 1988. Mutta vuosikymmenen alkupuolella olin jo saanut leikkiä isonveljen Telmacilla, mikä oli joku hyvin varhainen suomalainen viritelmä, jota pystyi ohjelmoimaan basicilla - tosi hienoja pelejäkin siihen sai - kun vain jaksoi kopioida basic-ohjelman rivi riviltä koneelle. Ainoa pikku ongelma sitten oli että muisti tyhjeni kun otettiin tepseli seinästä (no, sai siihen jonkun kasettinauha-aseman lisälaitteeksi). Ei nämä nykyajan nuoret ymmärrä...
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Mulla taisi olla aika poikkeava ensimmäinen kotikone, Digital Hinote-läppäri TFT-näytöllä (!!!) vm. 1995. Kovalevy taisi olla 640 kb ja muistia 8 RAM. Laajensin sitten peräti 24 RAM:iin. Hintaa oli toosalla superalessa jotain 16000 mk, mukaan tuli Canonin laserprintteri ja Digitalin oma irrotettava CD-asema, jonka Windows pian hukkasi eikä enää löytänyt.

Käyttöjärjestelmä oli aluksi Win 3.12, joka suoraan sanottuna oli hirmuisella marginaalilla huonoin koskaan kokeilemani. Win95 oli todellista hermolepoa ja terapiaa kun sen sain laitteeseen ympättyä.

Kotelon saranat hajosivat takuun aikana ja sitten 5 vuoden päästä uudelleen. Sen jälkeen laite on ollut odottelemassa roskiin heittoa.

Nyt on sitten Fujitsu Siemens Scaleo T, XP, 80 gigan kovo, muistia 1536 DDRAM ja tupla-DVD/CD jne. -asema sekä Samsungin 19" SyncMaster 913N lituska näyttö. Hintaa oli yhteensä n. 1300 € eli kyllä on hinta/teho-suhde aika eri planeetalta. Pärjäis vaan ilman noita helvatan palomuureja ja norttoneita, ne sotkee puolet nopean koneen nautinnosta.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Eka kone Sega vuonna miekka ja kypärä.Oli parempi kuin VIC-20 ja Commodore64:n kilapilija. Pelit vaan oli moduuleina ja kopiointi ei onnistunut, mistä seuraksena häviö kuusnepalle. Se oli sitten seuraava masiina.
 
Ensimmäinen tietokoneen oli PC, olin tuolloin ylä-asteella, eli 90-luvun vaihdetta elettiin. Työpaikan kimppahankinnassa meidänkin perheeseen tuli PC. Merkkiä en muista, mutta XT-kone oli kysymyksessä. Prosessoria tai megatavuja en niitäkään tähän hätään muista, mutta 16 mhz ja 8 mt ei ole varmasti kaukana. Koneeseen piti ladata käyttöjärjestelmä kahdelta levykkeeltä. Tyylikkäästi koneeseen oli sijoitettu kaksi levykeasemaa 5.25 tuuman levykkeille. Näyttönä toimi XGA, joka oli nelivärinen. Kirjoitin oli rouskuttava matriisikirjoitin. Koneella ei voinut tehdä paljoakaan. Siinä oli muutama alkeellinen peli, kuten addiktoiva matopeli (josta tuli kymmenen vuotta myöhemmin jälleen hitti Nokian puhelimissa, kiehtoo näköjään sukupolvesta toiselle). Mukana tuli jokin käyttöohje, DOS-komentoja josta en tajunnut tuon taivaallista. Isä kirjoitteli TEKO-ohjelmalla sillä tekstejä, ja vieläkin väittää, että TEKO on paras tekstinkäsittely ikinä, missään.

Em. kone maksoi tuohon aikaan noin 20.000 markkaa, eli about 3.350 euroa. Nyt kun ajattelee, niin eipä turhempaa ostosta olisi voinut juuri olla- tai ehkä se antoi jonkun kipinän tulevaisuudelle. Mene ja tiedä.
 
Viimeksi muokattu:

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Ensimmäinen oli tietenkin Commodore 128 kaikilla herkuilla eli lerppu- ja kasettiasemilla. Kunnon vehje! Tosin hieman vaikeuksia joidenkin pelien toimimisessa oli. Onneksi se Commando kuitenkin pelitti!

Perinteiden jatkajana Amiga 600, jossa muistaakseni jopa vakiona 1 mega muistia ja 20 megan kovalevy, tai jotain sinnepäin. Luvut ei näköjään ole kovinkaan hyvin jääneet päähän. Eikö Amiga 500:ssa ollut vain puolikas mega, ja piti aina ostaa se lisämuisti?
 

Lexa

Jäsen

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Ensimmäinen tietokone oli Mikromikko 286, 20 megan kovalevyllä ja 3.5 diskettiasemalla, jolla sitten innolla pelailtiin. Vuotta en muista(olisikohan voinut olla ihan 80-luvun lopussa), mutta mutsin työpaikan kautta tuo silloin saatiin, olisikohan hinta normaalisti ollut 30 000 markkaa ja saimme sen 15 000 mk:lla.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
iiron_troikka kirjoitti:
Isä kirjoitteli TEKO-ohjelmalla sillä tekstejä, ja vieläkin väittää, että TEKO on paras tekstinkäsittely ikinä, missään.
Muisti tulee mahtavalla tavalla takaisin pätkittäin. Teko-teksinkäsittelyn minäkin olin "saanut" koululta, ja matriisilla niitä "tela-ketjuja" sitten tulostettiin. Väliäkö että dippi-kytkimet oli vähän väärin asetettuna tulostimessa: sivun vaihdot ja sivuleveydet toimivat miten sattui.

Muistaako joku Wayne Gretzky Hockeyn? Koko peli yhdellä korpulla. Grafiikka oli... sanoinkuvailematon.
EDIT: Tuli vielä mieleen että kun ostin (jep, ostin) kyseisen pelin niin se oli HD-korpulla ja koneessa oli vain DD-asema, ei muuta kun rahaa lisää mutsilta että pelin saisi toimimaan. Olinhan minä köyhä opiskelija.
 
Viimeksi muokattu:

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
fastasashark kirjoitti:
Muistaako joku Wayne Gretzky Hockeyn? Koko peli yhdellä korpulla. Grafiikka oli... sanoinkuvailematon.
EDIT: Tuli vielä mieleen että kun ostin (jep, ostin) kyseisen pelin niin se oli HD-korpulla ja koneessa oli vain DD-asema, ei muuta kun rahaa lisää mutsilta että pelin saisi toimimaan. Olinhan minä köyhä opiskelija.

Muistaa! Varsinkin sen legendaarisen tappelumoden jossa pelaajat alkoivat tappelun tullessa luistella rinkiä porukassa.

Mutta WGH II se vasta legenda olikin.
 

JustinCase

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, FC Liverpool
fastasashark kirjoitti:
Muistaako joku Wayne Gretzky Hockeyn? Koko peli yhdellä korpulla. Grafiikka oli... sanoinkuvailematon.

Tuo peli on tavallaan osasyyllinen siihen, miksi minusti tuli lätkäfriikki. Samoin syytän Face Off - lätkäpeliä sekä ensimmäisiä NHL sarjan pelejä mm. Segalla.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
Andi kirjoitti:
Muistaa! Varsinkin sen legendaarisen tappelumoden jossa pelaajat alkoivat tappelun tullessa luistella rinkiä porukassa.

Mutta WGH II se vasta legenda olikin.
Löytyihän sekin, Koko: 2 korppua. Ei siitä ole kun n. 2-3 vuotta kun tippa silmässä heitin alkuperäiset disketit roskikseen DOS vitosen kanssa. Siinä meni muutama "huippu" omatekoinen makro jotka olin tallentanut disketille jos vaihdan konetta. Totesin että taitaa DOS:in aika olla ohi... (tai sit se oli vaimo joka totesi)
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
fastasashark kirjoitti:
Muistaako joku Wayne Gretzky Hockeyn?
Face offia tuli itse hakattua. Vieläköhän jostain löytyisi tuo legendaaristakin legendaarisempi peli.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jaahas. Pohditaanpa.

Spectravideo 738 X'Press
C64
Vic 20
Sinclair ZX 81

Amiga 500
Atari ST 512

IBM PC 8088 (Yhä tallella)
Loput itse kasattuja, aina 286 masiinasta lähtien. Eeeeerittäin useita erilaisia kokonaisuuksia.

Ja se ensimmäinen OIKEA tietokone oli tietenkin Mac Plus. Siitä lähtien ei ole päivääkään talossa tullut asuttua jossa ei Maccia olisi ollut (paitsi mitä nyt kyläsillä).
 

Immortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raipen ja Robbien jengit
C-64 se oli ja vuosi taisi olla 1984 tai -85. Legendaarinen kapine, jonssa oli paskana oleva muuntaja. Tunnin pelaamisen jälkeen se ylikuumeni ja pakko oli odotella jäähtymistä. Isäukko oli niin pihi, että uutta muuntajaa ei saanut niin pakko oli rytmittää pelaaminen muuntajan mukaan!!

Onneksi kaverilla oli Amiga 500. Ports of callia, Empireä, MechForcea ja muita tahkottiin kyllä saatanallisia tuntimääriä.

Detaljina muistelisin, että Decathlonia tahkotessa taisi hajota joystickkeja parhaimmillaan 3-4 viikossa!! (onneksi niitä oli iso kassillinen käytettyjä).

Olikos überjoystick c-64:seen Tac-2 vai muistanko väärin.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
Immortal kirjoitti:
Olikos überjoystick c-64:seen Tac-2 vai muistanko väärin.
Näin muistaisin itsekin decathlonin ajoilta, kuluihan nekin loppuun ajan myötä. Muttei ainakaan jousia lentänyt niinkuin muista stickeistä. Taisi kumminkin tulla paljon "muovipölyä" niistä kun hinkkasis tositeolla edestakaisin, jos muistan oikein?
 
Viimeksi muokattu:

werther

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Andi kirjoitti:
Perinteiden jatkajana Amiga 600, jossa muistaakseni jopa vakiona 1 mega muistia ja 20 megan kovalevy, tai jotain sinnepäin. Luvut ei näköjään ole kovinkaan hyvin jääneet päähän. Eikö Amiga 500:ssa ollut vain puolikas mega, ja piti aina ostaa se lisämuisti?
Amiga 500 oli 512kB muistilla ja 500Plus ja 600 1MB muistilla. Kovalevyä tuossa 600:ssa ei muistaakseni ollut vakiona. 600 oli fyysisestikin pienempi ja siitä taisi puuttua kokonaan numeropadi.
 

JanJ

Jäsen
mice kirjoitti:
Vieläköhän jostain löytyisi tuo legendaaristakin legendaarisempi peli.
Jo vain,
tuolta: http://www.alex-soft.net/

Sieltä vasemmalta palkista "old" ja sitten oikealta dos-laatikosta F:n kohdalta niin avot!

Eka kone... hmm... jotain kuminäppäinromuja oli mutta eka millä pystyi jotain tekemään oli Spectravideo 728 MSX.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös