Kuka muistaa ensimmäisen tietokoneensa?

  • 10 425
  • 89

Mustaine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
fastasashark kirjoitti:
Näin muistaisin itsekin decathlonin ajoilta, kuluihan nekin loppuun ajan myötä. Muttei ainakaan jousia lentänyt niinkuin muista stickeistä. Taisi kumminkin tulla paljon "muovipölyä" niistä kun hinkkasis tositeolla edestakaisin, jos muistan oikein?

Kyllähän Competition Pro oli kaikkein paras, Tac-kakkosessa(joka muuten kopio tuosta) liikeradat, jotka sopivat vain vatkauspeleihin. Tuota ei muuten pidä sekoittaa Prof Competitioniin tjsp, joka oli umpihuono.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Noista "vatkauspeleistä" (decathlon ym.) Väsäsikö kukaan niihin peliohjaimiin, mitään kepulikonstihuijauksia? Itselleni tuli aikoinaan vastaan viritetty ohjain, jossa oli joku pieni pyörivä sähkömoottori joka sitten antoi hurrrjat vauhdit urheilijalle.. ja keppi lensi.
 

repe_joke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim
Immortal kirjoitti:
Detaljina muistelisin, että Decathlonia tahkotessa taisi hajota joystickkeja parhaimmillaan 3-4 viikossa!! (onneksi niitä oli iso kassillinen käytettyjä).

Voi tokkiisa Decathlonia sitä hakattiin isoveljen kanssa monet tunnit. Joystickkeja meni myös muikea määrä, ja lopulta isä vain otti vanhemmista ohjaimista jouset talteen, että saatiin uudemmista käyttöikää vähän pidemmäksi.

Decathlon oli siitä hassu peli, että kun siinä kerran veti 1500 läpi, niin sen jälkeen siinä sain helpommin täydet vauhdit äijälle.
Tämä tosin huomattiin vasta pari vuotta sitten, kun oluen voimalla kasattiin commodore ja ruvettiin fiilistelemään vanhojen pelien parissa.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
fastasashark kirjoitti:
.

Perus-speksit olivat seuraavat:
-Intel AT 80286, 8MHz (8-bit) prosessori (hurja teho verrattuna 4,77MHz XT:hen)
-720kB KORPPU-asema (muillahan oli lerput)
-20MB kiintolevy (ostohetkellä vain MS-Dos 2.jotain, mutta sain mahtumaan jopa Windows 3.0!)
-1MB muistia (muuthan väänsivät 640k muistilla)
-14" Väri-VGA-näyttö, huom. VÄRI-näyttö (16-väriä)
Samantyyppinen ja hintaluokan masina oli meikäläisenkin ensimmäinen oma PC syksyllä 89. Tosin siinä oli 1,2MB:n lerppuasema. Prossu oli tyyliä 8 ja turbolla 12 MHz ja muistia juuri tuo maaginen mega. VGA:han teki just tuolloin koneesta in masinan ja niin magian :).

Winkan kolmostahan jo tossa pyöriteltiin, mutta itse tuli kokeiltua myös vähän alkeeellisempaa win/286:sta, jossa ikkunoita ei wielä saanut päällekkäin. Alkuperäinen dossi taisi olla MS-DOS 3.2, jonka päivitin IBM-DOS 3.3:ksi. Tuolloinhan IBM ja MS Doseilla oli vinha ero. DR -Dos taisikin olla sitten vähän uudemmassa koneessa. Voi noita aikoja.

Ööh, niin PC:tähän en koskaan ole omistanut vaan AT:n :))
 

Thoke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Masokistien ja pessimistien suosikki=SaiPa
Marraskuu 1998, silloin saapui perheemme ensimmäinen tietokone kotiin, se oli melko uusi IBM Aptiva 300 Mhz:n prosessorilla. Se oli melkoinen "tykki" siihen aikaan, nykyisin tuollaiset tehot lähinnä säälittävät. "Hittipeleinä" tuolla koneella mm. Nhl 98 ja FIFA: Road To World Cup 98. Varsinkin tota FIFAa tuli tahkottua melkoisen paljon, olihan siinä se paljon puhuttu sisäkenttä, joka nähtiin seuraavan kerran vasta FIFA Streetissä. Tuo oli kyllä loistavaa aikaa...

PS. Isoveljeni mielestä oli tuolloin todella hienoa, kun sai siirrettyä netistä Jenna Jamesonin alastonkuvia korpulle. Itse olin tuolloin valitettavasti vielä niin pieni, etten tajunnut mitä niissä veljen disketeissä oikein oli. Jos vain olisin tiennyt ja olisin ollut tuolloin puberteetti-iässä, niin mällit olisivat lentäneet näppikselle melko nopeasti...
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Mikä ihmeen kermaperse-CGA, HÄH?-)

No nyt jos oikein tietokoneista puhutaan, niin se ensimmäinen oli - tai se oli faijan, mutta opettelin sillä jotain tekemään jos vain C64:n äärestä maltoin - Olivetti PC ja joskus vuonna 84-85. Nyt en kuollaksenikaan muista speksejä enkä jaksa googlailla, mutta olisiko ollut jokin 8086 prossu ----- äh, googlasin sittenkin, se on tämä: http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?st=1&c=535 \o/

Eli vuosi taisikin olla se 1984. Jos vielä muistan oikein, niin siinä koneessa ei ollut hardista (diskiä) ollenkaan, vaan DOS ladattiin aina käynnistysLERPULTA ja sitten siltä toiselta LERPPUASEMALTA tykiteltiin jotain todella rautaista tekstinkäsittelyä tai GW Basicia. Isälle vielä tätäkin kautta isot respektit: opetteli ikinä ennen PC:tä tai mitään vastaavaa käyttämättä ohjelmoimaan ja koodasi pahus itselleen sellaisen tekstidokumenteista sisältöä hakevan ohjelman, jota käytti vielä varmaan 10 vuotta myöhemminkin.

Ja voi herraisä että sillä koneella oli hintaa niihin aikoihin!
 

V-man

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
C-64
Atari ST

Ja sitten asiaan: 486DX 33MHz 120 megaa kovoa ja 4MB RAM.

Voi pojat miten minulla olikaan kavereita kun NHL 92-93 ilmestyi. Olisi mukava tietää tuntimäärät mitkä tuohon peliin upposivat. Levyn pakkaus on edelleen hyllyssä lapsuudenkodissani ja olen monet kerrat pelastanut sen joutumasta roskakoriin. EA:n NHL sarja ei ole muuttunut tuosta pelistä mihinkään. Jotain turhaa pikkukikkaa on tullut joka vuosi lisää ja grafiikka on parantunut, mutta grafiikat onkin huonoja pelejä varten. Parhaat pelit eivät hienoa grafiikkaa kaipaa (Nethack, Kickoff, Skijump jne.).

Janney-Tkachuck-Selänne jne. Voi veljet! Olo on kuin 13 vuotiaalla taas.
 

JuVii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo Blues
Hirveän tarkkaa muistikuvaa ei ole, vuonna 96-97 jouluna sain ekan koneen. 486, 100MHz, enempää en muista. Silloin taisi olla tärkeintä vaan megahertsit? :) Doomia ja Keen 5:ttä tuli pelattua joka päivä koulun jälkeen. Oi niitä aikoja!
 

ihmelaama

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Retroillaampa täälläkin...

S'ooli joskus 80-luvun alussa, kun Joulupukki meidän perheeseen "tietokoneen" toi:
- VIC=20 + Kasettiasema + monitoriksi värimatkateeveen 14" (huomioitavaa tässä on, että suurimmalla osalla kavereista moritorit olivat MV)!
Tämä tapahtui tarkalleen, olikohan -83 tai -84. Kaikenlaista sälää tuli sitten hankittua VIC:n jatkeeksi, lisää muistia (moduuli), graphiicca moduuli jne.

Sitten seuraava luonteva askel olikin:
- C-64 vuonna 1986. Nyt olikin jo levyasemaa, printteriä ja kaikkea. Huikeat AD&D seikkailut palautuvat mielen sopukoista...

- Amiga 500 1990

Näillä mentiin aina vuoteen 1995, jolloin hankin ensimäisen PC:n... Mikromikko oli se, 166Mhz ja 17" näyttö, 2Gt kovalevyä, 32Mt keskusmuistia, kortti 28.8 fax/modeemi ja maailma oli multimediamikron+internetyhteyden myötä olohuoneessani... heheh.

VICCI löytyy edelleen ullakolta "tehtaan" -paketissa, kuuslankku ja Amiga ovat tuhoutuneet muuttojen välillä. Jos hakis korin keskikaljaa ja virittelis VICin töllöön kiinni ja ottais muutaman erän Moonlanderia, joka muuten löytyy sekin alkuperäisessä kotelossa moduuli-pelinä...
 

majuho

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Osborne 486 sx 25Mhz ja oli 4Mb keskusmuistia. Ostin sen vuonna 1993 alussa ja taisin maksaa jotain 12000mk... Voi kiesus...
 

ipa rules

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Packers
1984 saapui ilokseni C-64 kasettiasemalla - johan oli mahtava laitos! :-)

-86 isän työkoneeksi saapui koko kaveripiirini ensimmäinen PC. Prossu oli muistaakseni 0,86, kovoa 10 megaa ja dossihan siinä käyttiksenä pyöri. Näyttönä oli VGA ja levykeasema oli mallia korppu - lerputhan kuuluivat kuusneloseen, :-)

Police Quest 1-2 ja Leiseure suit Larry olivat ensimmäiset pelit kyseisellä laitteella. Täytyy sanoa, että kolmannelle luokalle siirryttäessä englanninkielen sanavarasto oli pelin takia jo vähintäänkin kohtuullinen. Larryt II ja III vielä koneella pyörivät, mutta sitten loppuikin koneesta potku. Muistuupa mieleeni,kun ostin eräänä joukuna Winter Games pelin joka takakannen mukaan vaati 9,6 megaherziä prossutehoa - no tökkihän se mutta detaileja laskemalla pelaamisesta sai siedettävää.

Seuraava kone olikin sitten jo 133 megaherzinen pentium. Tuolla pyrittiinkin sitten tulemaan toimeen kohtuullisen pitkään, sillä seuraava kone olikin jo 1,7 gigan AMD:n prossulla varustettu jumaluus.

-ipa rules
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Vuonna 1983 saapui pienelle pojalle Sinclair ZX-81 - olihan siinä hommaa, ennenkuin ensimmäinen peli oli ohjelmoituna. Sen jälkeen koneita on ollut ja mennyt (C-64, Spectrum, Amiga, monta PC:tä). Ensimmäinen PC oli (muistaakseni) 286 joskus 90-luvun vaihteessa. Sen jälkeen oli jossain vaiheessa 8086:kin opiskelijan kroonisen rahapulan vuoksi, mutta mahtui sinne 386:ta, 486:ta ja sellaisia. 90-luvun puolivälin jälkeen olin pitkään ilman omaa konetta (s.o. koneet työpaikalta), kunnes sain edullisesti Compaq EVO -läppärin omakseni.

Tällaista konetta muistan kuolanneeni paikallisesta kodin elektroniikkaliikkeestä ZX-81:n vähemmän onnellisena omistajana:

Aquarius

(Siihen aikaan "uutuudet" tulivat Suomen pikkukylien perukoille vielä suhteellisen hitaasti).
 
Viimeksi muokattu:

Muksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
VIC-20, taisi olla vuotta 1982. Mikrobitti alkoi ilmestyä pian sen jälkeen, siitä voisi haarukoida tarkemman ajan.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Muksu kirjoitti:
VIC-20, taisi olla vuotta 1982. Mikrobitti alkoi ilmestyä pian sen jälkeen, siitä voisi haarukoida tarkemman ajan.
Ensimmäinen MikroBitti ilmestyi alkuvuodesta -84. Löytyy yhä hyllystä in mint condition.
 

grace

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ
Ensin tuli Commodore 64 ja sen perään Amiga 500 (lisämuistilla)...

Keväällä -96 eka PC. 120Mhz Pentium (rok, rok) ja muistia huimat 32Mb. Kovolla oli kokoa 1.4 gigaa! CD-rom asemakin löytyi. Muistan elävästi, kun naapurin setä ihmetteli, että mihin tarvitsen noin tehokkaan koneen ja noin paljon kovalevytilaa...
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
werther kirjoitti:
Amiga 500 oli 512kB muistilla ja 500Plus ja 600 1MB muistilla. Kovalevyä tuossa 600:ssa ei muistaakseni ollut vakiona. 600 oli fyysisestikin pienempi ja siitä taisi puuttua kokonaan numeropadi.

Olet oikeassa, kiitos tarkennuksesta. Amiga 600 tuntuikin juuri siksi paremmalle kuin 500, koska koko oli reilusti pienempi sen numeropadin puuttumisen takia. Tosiaan varmaan siinä 600:ssa ei vakiona ollut kovalevyä, mutta siihen koneeseen minkä ihan muuten data-kaupasta ostin, oli kovalevy-hienous jo asennettu.

A 600:sellakin oli muuten ongelmia joidenkin pelien toimivuudessa verrattuna 500:seen. Muistaakseni tällä oli jotain tekemistä eri muistityyppien kanssa..?
 

Sonic Empire

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Feikkiheikit
Ensimmäinen tietokone? Taisi olla Itäkeskuksesta, P-kerroksen tietokoneliikkeestä (en muista enää nimeä) ostettu 486 DX4 75MHz, jossa oli 8 megaa keskusmuistia ja 420 megainen kiintolevy. Näytönohjaimena oli joku mikälie 1-2 megainen kortti.
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ellei C64:sta kerran lasketa niin tämä millä nyt kirjoitan on ensimmäinen tietokoneeni. Vissiin jouluna 2000 tullut taloon. Silloin 700Mhz ja 10 Gigaa kovalevyä.

Nykyään vanhasta koneesta jäljellä vain kovalevy ja tietty näyttö, näppäimistö ja hiiri.
 

Glove

Jäsen
Ekaksi oli Sinclair ZX Spectrum 48 http://www.nvg.ntnu.no/sinclair/computers/zxspectrum/spec1648.htm

Aikanaan siirryttiin PC-aikakauteen paikallisesta liikkestä ostetulla koneella:
Intel 386 8 MHz, turbolla 25MHz
4 MB RAM
10 GB kovalevy
korppuasema
joku näytönohjain siinä oli
ja DOS jotain, myöhemmin jopa Windowssi, tuntui muuten oudolta silloin kun oli tottunut hoitamaan hommat DOSsilla.

Päivitin myöhemmin 486DX 100MHz prossun ja isomman kovon sekä jossain vaiheessa paremman näytönohjaimen sekä jonkun Sound Blasterin. Pitkään tuolla menikin kokoonpanolla pärjäsikin ja kone on ilmeisesti edelleen käytössä.
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Minulle pukki toi jouluna 1984 (?) kuusnepan+kasettiaseman ja matka-väritelkkarin. Muistatteko sitä lukupään atzimuth-kulman säätämistä että sai turboloaderin latamaan pelit kunnolla?
Onneksi se pahin säätäminen loppuj jo vuoden päästä kun kotiin saapui 1541:n
Ensimmäinen oikea tietokone oli niinikään Commodoren valmistama mutta tällä kertaa oikea PC. eli PC-10 III
http://www.ntrautanen.fi/computers/commodore/pc10_20-iii.htm Oli mahtava laite. Dip-kytkimillä sai vaihdettua grafiikkakortin tilan CGA:n ja tosi tarkan Herculeksen välillä. Normaalisti käytin Hercules-tilaa ja tarvittaessa emulaatorilla muutin sen CGA-tilaan. Kaikki pelit eivät tietenkään tästä tykänneet joten piti ruuvata koppa auki ja kääntää kytkimiä.
Sitten keväällä 1993 ostin 486:n taisi olla 33MHz ja 4M musitia ja tietenkin dos 6.2. Lisänä oli tietysti VGA kortti ja 15" näyttö. VGA-kortti oli tietysti VLB-väylässä. Levy tilaa taisi olla hurjat 170M!
Joku jo mainitsi siitä säätämisestä että olis saannut tarpeeksi muistia käyttöön. Huh-huh siinä oli välillä hommaa. Autoexec.bat ja config.sys saivat kyytiä. Ajurit ladattiit loadhigh komennolla. ja ennen sitä piti ajaa himem.sys. Ongelmaksi muodostui siitä että jotkut ohjelmat tarvitsi enennäm jatkettua muistia ja jotkut lisä-muistia. Expanded ja extended, en millään muista kumpi oli kumpi mutta eroa oli. Ennen kuin DOS:n tuli tämä booti-valikko piti väsätä skriptejä jotka korvasi autoexec.bat:n ja config.sys:n.
Joku myös mainitsi lisäkorttien asennuksesta. IRQ:t ja I/O:t piti olla kohdallaan. Hiiretkin aiheuttivat ongelmia kun modeemin ja hiiren com-portti menivät päällekäin. On se nykyään helpompaa, onneksi
 

Erkenholt

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TUTO, AIK
Minäkin aloitin mikroilun 1984 kuuslankulla. Ensimmäinen PC oli 1994 ostettu 486/66 4mt 210 mt kiintolevyllä ja 14 tuuman monitorilla. Pian kokoonpano täydentyi myös Soundblaster pro-äänikortilla sekä kaiuttimilla joissa oli pattereilla toimiva vahvistin. Viimeksi mainittua pidän eräänä käsittämättömimmistä hankinnoista, mitä olen ikinä tehnyt.

Pelipuolen minulle kovia juttuja olivat UFO- Enemy unknown, Civilization sekä Ultima VII.
 

TM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vic 20+kasettiasema vuonna 83(?) Sitten kuusnepa+levyasema. Amiga 500 jonka hankin Lontoon matkalta ja siihen monitorin Sähkötasosta, kuitti löytyy 3.9. 1987. Ensimmäinen PC Compaq 200 Mhz, toka 1200 mhz klooni ja nyt tämä kone taitaa olla 2800 Mhz.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Onhan nämä muistissa.

C64:n sain syksyllä 1986 ja ensimmäinen peli oli koripallo. Kun koneen laittoi päälle, niin se haittasi radion kuuntelua, ja en pystynytkään kuuntelemaan Ässät-TPS ottelua samaan aikaan kun hakkasin koripalloa.

repe_joke kirjoitti:
Decathlon oli siitä hassu peli, että kun siinä kerran veti 1500 läpi, niin sen jälkeen siinä sain helpommin täydet vauhdit äijälle.

Tämä oli varsinainen kummajainen. Me huomattiin kyllä heti alkuunsa tuo, kun mentiin kaikki lajit läpi ja toisella kerralla tuli paljon paremmat tulokset. Oli kyllä muutenkin hyvä juosta heti alkuun tuo 1500 niin sai "paikat lämpimiksi".

Lopulta pidin kuitenkin Track & Fieldistä enemmän, koska siinä sai aivan hurjia tuloksia tehtyä, mm 100 metriä ajassa 5,94, pituudessa äijä meni kahtia jossain 11 metrin kohdalla ja moukarissakin sai heitettyä "takalaittoman".

1994 oli sitten PC:n vuoro, hurjalla 270 megan kovalevyllä ja windows 3.1:llä varustettu IBM. 4 megaa oli muistia ja piti hankkia kohta 4 lisää, jotta NHL95 pyöri. Tämä kone vanheni melko nopeasti, esimerkiksi nykyinen omistamani yli 3 vuotta vanha XP-kone palvelee edelleen hyvin. Tuo 94 vuoden PC oli 3 vuoden kohdalla täysin vanhanaikainen.
 

V-man

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Entäpä kuka muistaa ensimmäisen pelaamansa tietokonepelin? Itse olin varmaan n. 5 vuotias kun isoveljeni sai kuusnepan. Koneen mukana tuli peli nimeltään Annihilator. Muistan edelleen elävästi minkälainen rutina kuului kun taivaalta tuli joku valkoinen meteoriitti tjms. Ääni kuullosti aivan pierulta ja mikäs sen hauskempaa 5 (tai 25) vuotiaan pojan mielestä.

http://www.commodore64.hu/kepek/t64/a0-aq/annihil1.jpg

ps. En osaa nykyään käyttää nuita hyperlinkkejä. Pitää käydä testiosastolla reenaamassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös