Kyllä on huvittavaa tämä venkoilu. Jos mietit yhtään kuinka valtavasti veronmaksajat on pulittaneet, nostaakseen kiekkoa mahdollisuuteen ottaa se viime steppi omalla efortilla, pitäisi olla miettimättä selvää, ettei kiekko ole tarinaansa tyhjästä luonut ja sen alkusysäyksen on antanut ja omat toimet mahdollistanut sitten lisäksi ihan muut kuin lätkäväki itse.
Ihan saman alkusysäyksen ansaitsevat kiekkoilevat naiset, sama mahdollisuus myös heillä on menestyä, jos tuki ja tausta annetaan. se että naisetkin pääsee halleihin ylijäämä aikoina tai junnujen joukossa kunhan itse maksavat, ei ole maan rikkaimman lajiliiton reilu tuki.
Siis väitätkö vakavalla naamalla, että kiekkoilu on maksanut enemmän valtiolle kuin tuottanut?
Opetusministeriön tuet ovat luokkaa 8- 10% jääkiekkoliiton budjetista. Siis luokkaa 1,4 miljoonaa vuodessa. Millä se naiskiekkoilukin osittain rahoitetaan.
Silloin, kun SM-sarja alkoi kehittymään, tukia edes ollut. Pyynikin Panimon sivutuotteena saatiin Tampereelle tekojäärata. Toki sen jälkeen kaupunki rakensi, MM-kisat saadakseen, Hakametsän hallin, ILMAN valtiota. Ja ilmeisen hyvä sijoitus tuo Tampereelle oli.
Kyllä Liigajoukkueet, Liigassa pelaavat pelaajat ja työntekijät maksavat valtavasti enemmän veroja kuin saavat tukia.
Jos sovittaisiin, että valtio ei missään muodossa millään tavalla tukisi jääkiekkoa, muttei myöskään millään tavalla verottaisi, niin kumpi taho olisi voitolla?
Suomessa usein väitetään, että verot ja tuet edistäisivät asioita, mutta kannattavassa bisneksessä ne poikkeuksetta hidastavat, jarruttavat tai estävät kehitystä. Tai tukevat sellaista toimintaa, joka nyt vaan ei ole kannattavaa, eli elinkelpoista, millään mittarilla.
Miten siis suomalaisen kiekkoilun kehitys on ollut valtion rahoituksesta kiinni? Kun Tappara alkoi maksaa pelaajille kunnon palkkaa, myymään mainoksia, näkymään mediassa, valtion rooli oli vain vetää välistä vero-oikeuden varjolla.
Kyllä ne seurat sen pelin tasoa nostivat, jääkiekkoliitto vain päsmäröi ja valtio verotti. Sen takia 1975 perustettiin SM-Liiga, myöhemmin Liiga, ja siirryttiin OY-muotoisiin, koska oltiin orgaanisesti kasvettu pois kaikista julkiseen puoleen, tukiin, yms. liittyvästä, ja haluttiin pelata omilla rahoilla ja tienata omia rahoja.
Naiskiekko ei tuohon pysty, valitettavasti, mutta se, että sisäfile maksaa enemmän kuin nakkipaketti, ei ole sisäfileen tai nakkipaketin vika, vaan yksinkertainen kysyntään, tarjontaan, kustannusrakenteisiin ja luonnonlakeihin perustuva tosiasia, josta on turha vängätä.
Kyllä Suomessa taitaa, nyt kun velkaa kun on se 30 miljardia enemmän, paineet olla kaiken maailman tukien leikkaamiseen, mikä on myös tosiasia, josta on turha vängätä.