Ilmeisesti opettajat tarkkailivat kiusaamista uuden lukuvuoden alussa tavallista tarkemmin, sillä myöhemmin en tiedä kiusaamistapauksiin puututun, vaikka jatkuvastihan niitä yläasteella esiintyi.
Tiedä sitten onko tämä jotenkin paikkakuntakohtaista, koulukohtaista vai vuosikohtaista, mutta oman oppivelvollisuuteni aikana en koulukiusaamista huomannut henkilökohtaisesti tai kavereitani kohtaan. Aikaisemminkin tässä ketjussa mainittua poikien keskinäistä luonnetta kasvattavaa "hevosenleikkiä" tietysti esiintyi, mutta minkä sitten ketäkin ottaa koulukiusaamiseksi. Ilmeisesti minulla on sitten ollut hemmetin fiksut koulukaverit tai sitten vain olen yksinkertaisesti liian tyhmä tajutakseni mikä on koulukiusaamista mikä normaalia kanssakäymistä. Tietysti, jos menit hölmöilemään, niin varmasti sait myös kuulla siitä. Edelleenkin tänä päivänä yläasteelta saamieni kavereiden kanssa normaaliin jokapäiväiseen kanssakäymiseen kuuluu myös yläasteella tehtyjen hölmöilyjen muistelu/suoranainen vittuilu.
Oltiinko me kaikki sitten jo yläasteella niin pikkuvanhoja vai mistä on kyse, mutta kyllä ne kaikki viisitoista-kaksikymmentä vuotta sitten tapahtuneet asiat ovat edelleen tuoreessa muistissa. Niistä "kiusattiin" silloin ja "kiusataan" edelleen ilman mitään nykyisiä turpaanvetojuttuja tms. joita tässäkin ketjussa on tullut esille aivan riittävästi. Niihin osattiin suhtautua silloin ja osataan suhtautua edelleen. Jotenkin tuntuu merkilliseltä, että suomalaiselle ei saa (iästä riippumatta) mainita sitä, että hän käyttäytyy huonosti/hölmösti/tyhmästi. Se on tullut todettua tässä viime vuosien aikana töissä aika konkreettisesti.
Jos yläasteella et palauttanut tehtävää sovittuun aikaan mennessä, jos et tiennyt mitä tehdä, kun käsi on pikkuhousuissa tai jos et ollut sovittuun aikaan sovitussa paikassa, niin varmasti sait kuulla siitä jälkeenpäin. Jos tänä päivänä et saa sovittua hommaa hoidetuksi sovittuun aikaan mennessä, jos et edelleenkään tiedä mitä tehdä, kun käsi on pikkuhousuissa tai jos et ole sovittuun aikaan sovitussa paikassa, niin edelleenkin saat kuulla kunniasi. Aivan turha se on jälkeenpäin tulla vinkumaan asioista, jotka olisit voinut hoitaa ajoissa/kunnolla. Onko tämä sitten tätä nykypäivänä mainostettua työpaikkakiusaamista? Minusta ei!
Toinen asia on sitten erilaiset vanhempiin tai olosuhteisiin liittyvät asiat. Mitään rikasta perhetaustaa ei minullakaan ole, joten siihen on turha vedota. Ala-asteella pelattiin ja leikittiin yhdessä, jollei itse halunnut jäädä porukan ulkopuolelle. Kaikki otettiin mukaan, mutta ulkopuolellekaan jääneitä ei sorsittu millään tavalla. Yläasteella meininki muuttui, kuten murrosikäisten keskuudessa sopikin odottaa. Ketään ei edelleenkään pakotettu mihinkään. Urheilua, parranajoa, lintsaamista, luokkabileitä, juopottelua, tupakointia, naisia... kaikkea opeteltiin koulunkäynnin ohella, mutta mihinkään ei ollut pakko tulla. Kaikki olivat kuitenkin yhtä tervetulleita mukaan, kun vain itsestä siltä tuntui.
Omalla kohdallani yksi ainoa "koulukiusaus" sattui seiskaluokan keväällä. Syytä en edelleenkään muista, mutta jostain syystä oltiin todella huonoissa väleissä yhden rinnakkaisluokkalaiseni kanssa. Yksi kaunis kevätpäivä yhdellä välitunnilla tilanne kärjistyi niin, että oli pakko tehdä jotain. Riittävän kauan kun tönittiin, niin otettiin tasainen paikka ja katsotaan ihan mies miestä vasten. Koulun jalkapallokenttä kävi alustaksi ja ympärillä varmaan kaksi-/kolmekymmentä innokasta. Kaksi kunnon kutiahan siinä tuli omaan turpaan ennen kuin pääsin jonkinlaisessa möykyssä maahankaatuessa päälle. Samalla välituntivalvojat väliin ja kutsu rehtorin kansliaan.
Kyllä siinä rehtorin kanslian eteisessä ja jälki-istunnossa istuessa tuli useampaankin kertaan lyötyä kättä päälle rehdistä voimainkoitoksesta. Aivan samahan se on kaukalossakin; ei siellä mikkihiiriä kumarrella. Kerran kun menet selkäsi kääntämään, niin pommia tulee oikealta ja vasemmalta. Kerran kun otat rehdisti pommia vastaan oikealta ja vasemmalta, niin sana kiertää ja haasteita tulee entistä vähemmän. Kyllähän minäkin tiesin jo alunperin, miten kahakassa tulee käymään. Kyse oli vain siitä, että rehdisti osoittaa sen, että ei suostu tönittäväksi. Ei mulla sieltä jälki-istunnosta poistuessa tai seuraavina päivinä ollut mitenkään uhattu olo eikä toisaalta ollut mikään tarve pullistella. Kuitenkin kyseessä oli oma ikätoveri, eikä mikään kasin tai ysin "konkari".
Mopopesujakaan ei meille pahemmin jaettu. Ensimmäisinä päivinä tietysti oltiin rituaalin omaisesti hiukset märkinä, mutta sen jälkeen meidänkin luokan noin viidestätoista jätkästä vain kahta taidettiin raahata altaille. Näilläkin molemmilla syynä oli pari vuotta vanhempi isoveli.
Varsinkin yläasteen alkuaikoina olin kohtuullisen pitkä, mutta heiveröinen ja enemmänkin kiinnostunut koulunkäynnistä kuin oheistoiminnoista. En harrastanut esim. lätkää missään seurassa, vaan pelasin shakkia ja tulin suht normaalioloista, joten tavallaan olisin hyvinkin voinut olla se silmätikku. Noihin aikoihin oli muuten vielä hammasraudatkin. Kasiluokalla tutustuin raudanvääntöön ja ysillä kuvioihin tuli juopottelu. Tupakkaakin taidettiin maistaa. Tyttöihin tutustumisen jätin ihan suosiolla lukioaikoihin, vaikka taitavat ne olla sellainen elinikäinen opettelunaihe.
Olihan siellä joukossa niitäkin, jotka olivat jo ennen yläasteelle tuloa tupakoineet, juopotelleet ja torttuakin maistaneet. Itse en ainakaan huomannut minkäänlaisia syrjinnän merkkejä meidän keskuudessa, jotka aloittivat erilaiset harrastukset vasta sitten, kun itsestä siltä tuntui. Toisaalta nykyisinkin, kun riittävän kauan tönittäisiin, niin varmasti lähtisin tasaiselle. Shakkiinkin saa tulla haastamaan, vaikka varmaan viiteentoista vuoteen en ole nappuloihin koskenutkaan. Siinähän se neuvo nykyajankin "koulukiusatuille" on: uskalla lähteä mukaan, mutta oman järjen käyttö on sallittua.