Kotivalmisteiset alkoholijuomat

  • 33 518
  • 93

ämjiijii

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Suomen maajoukkue, Sharks bandwagon 2016
Onko muuten niin, että kun kotiviinin pullottaa lasipulloihin, on kannattavampaa korkittaa ne luonnonkorkeilla kuin lasipullon alkuperäisillä kierrekorkeilla säilyvyyden ja bakteerien välttämisen kannalta?

Ellei kierrekorkkeja saa jotenkin laitettua alkuperäistä vastaavalla tavalla kiinni, niin on riski että viiniin menee bakteereja. Luonnonkorkissa sanotaan olevan myös se etu, että se läpäisee jonkun verran happea viinin kypsymistä varten. Tiedä sitten tuosta jälkimmäisestä että onko se maku siitä parantunut. Kaapissa olisi vielä yksi pullo aikalailla tasan vuosi sitten tehtyä kotiviiniä, pitääpä tässä jonain päivänä testata.
 

Rixa88

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kotiviiniprojekti on nyt sitten lähtenyt käyntiin, sillä tänään tuli hankittua erinäisiä tarvikkeita, mm. Preston vadelmaviinipakkaus. Enää puuttuu siiviläpussi, desinfiointiaine, ominaispainomittari sekä pullot ja korkit. Niin ja sokeri tietenkin. Tyhjiä pulloja ajattelin tilata Viinitalo Melkosta 24 kpl sillä muuten menee ikuisuus että saan kasaan sen n. 30 tyhjää 75 cl lasipulloa.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tyhjiä pulloja ajattelin tilata Viinitalo Melkosta 24 kpl sillä muuten menee ikuisuus että saan kasaan sen n. 30 tyhjää 75 cl lasipulloa.
Jos pienellä budjetilla touhuat niin ei nuo lasipullot ole välttämättömiä. Ainakin omat kokemukset (tosin useamman vuoden takaa) on että ihan hyvin menee hyvin pestyissä esim 1,5l muovipulloissakin. Jos innostut hommasta niin kyllä niitä lasipulloja ehtii myöhemminkin hankkia..
 

Hereworth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Joni Puurula, Ikaalisten Nouseva-Voima
Kotiviiniprojekti on nyt sitten lähtenyt käyntiin, sillä tänään tuli hankittua erinäisiä tarvikkeita, mm. Preston vadelmaviinipakkaus. Enää puuttuu siiviläpussi, desinfiointiaine, ominaispainomittari sekä pullot ja korkit. Niin ja sokeri tietenkin. Tyhjiä pulloja ajattelin tilata Viinitalo Melkosta 24 kpl sillä muuten menee ikuisuus että saan kasaan sen n. 30 tyhjää 75 cl lasipulloa.

Tuollaisella Preston setillä tuli itsekin tämä harrastus aloitettua, ja täytyy kyllä sanoa sen olleen kaikista keitoksista se huonoin. Tuolloin tosiaan sokeroitiin tuo mansikkamehu turhankin vahvasti ja lopputulos oli aivan liian makea. Päähän meni kyllä, voi helvetti sentään. Ikinä en ole myöskään antanut ylen muista alkoholijuomista kuin tästä kyseisestä litkusta.

Nyttemmin olemme kehitelleet aika ajoin uusia makuvariaatioita, ja pönttö on pulissut tasaisin väliajoin. Kuivasta valkoviinistä aina itse poimituista metsämarjoista valmistettuun viiniin. Kunhan kotiudun Suomeen, olisi taas aika laittaa satsi tulille. Tuotekehittely on kuitenkin vielä kesken.

Noista pulloista sen verran, itse aluksi pidettiin Alkosta ja muualta ostetut kaikenlaiset pullot tallessa ja huolellisesti pestyinä ja desinfioituina ajoivat kyllä asian. Toki jos et ehdi tarpeeksi viiniä nautiskella pullojen kerryttämiseksi käymisen aikana, on lasipullojen osto suositeltavaa. On se niin vain fiinimpää.

Ja ehdottomasti luonnonkorkeilla pullot kiinni.
 

Rixa88

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Noista pulloista sen verran, itse aluksi pidettiin Alkosta ja muualta ostetut kaikenlaiset pullot tallessa ja huolellisesti pestyinä ja desinfioituina ajoivat kyllä asian. Toki jos et ehdi tarpeeksi viiniä nautiskella pullojen kerryttämiseksi käymisen aikana, on lasipullojen osto suositeltavaa. On se niin vain fiinimpää.

Ja ehdottomasti luonnonkorkeilla pullot kiinni.
Näin se menee. Juuri kun tuli kipinä valmistaa kotiviiniä niin ei tietenkään ollut enää tyhjiä lasipulloja kotona, ainoastaan yksi vanha viinipullo. On tarkoitus tilata 24 tyhjää lasipulloa netistä ja loput 4-5 tyhjää pulloa tulevat kun ostan Alkosta jotain halpaa viiniä ja juon ne. Budjetti ei ole pieni, mutta tuntuu hieman masentavalta, että pitäisi juoda noin 29 pulloa Alkon tuotteita ennenkuin pääsee omaa viiniä pullottamaan :D

Koska juon vain viikonloppuisin, arvostan sitä että omatekoinen litku säilyisi mahdollisimman optimaalisesti. Siksi ajattelin käyttää ihan lasipulloja ja luonnonkorkkeja säilytyksessä. Toki, kyllähän eka 1,5 litraa menisikin varmasti ihan hyvin muovipullossa..
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tässä parin opiskelukaverin kanssa tuli tekaistua joku kaupan halvin vattuviinisetti. Sokeria ohjeen maksimimäärä ja käyttöaikaa lipsahti oikeasti vahingossa 3 viikkoa ohjeistetun kahden sijaan (johtuen siitä että kaveri kenen kämpillä pöntöt ruplatti, oli reissussa). Eli aika helvetin pahaa (pistelee suuta ja haisee pikaliimalta), mutta tehoa piisaa riittämiin :D Hyvin on säilyny siinä 30 litran pöntössä, tänään käväisin kaverilla niin pullotettiin muovipulloihin ja pöntönpohjat viemäriin. Ensi viikolla vois käväistä jonkun setin hommaamassa ja tällä kertaa koittas vaikka tehdä maunkin puolesta hieman juomakelpoisempaa.

(Ei sillä, toi tänhetkinen kotikilju maistuu jaffaan sotkettuna aika liki kaupan kiljulonkerolta ja potkua kuitenkin se likemmäs 10 volttia vielä fifti-sixti sekoitusten jälkeenkin :D )
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itse tein joskus opiskeluaikana pariin otteeseen kotiviiniä kavereiden kanssa. Kamalimman krapulan ikinä sain joskus muinoin juomalla kotitekoista punaviiniä, jota emme edes silloin tajunneet siivilöidä toiseen sammioon... pari lasia riitti... Sen jälkeen viinistä tuli parempaa, mutta eipä tuotakaan ole enää vuosiin tehty.

Kaikkein kaunein kotitekoinen alkoholijuoma, jota olen tehnyt, on kuitenkin sahti. Viime kesänä kunnioitettavassa 92 vuoden iässä edesmennyt mummuni opetti tuon taidon minulle vuosia sitten. Tein hänen opastuksessaan kavereitteni kanssa lukioiässä sahdit mm. juhannusjuhliimme sekä lakkiaisiimme. Juoman litrahinnaksi tuli noin yksi markka, eli nykyrahassa inflaatiokertoimineen noin 20 senttiä. Ongelma vain oli, että juomaa tuli kerralla vähintään 50 litraa, ja se säilyi vain pari viikkoa. Siksi iso porukka oli tarpeen.

Sahtia en ole tehnyt enää vuosiin, koska mummu on jo edesmennyt. Ja toisaalta tuo mummulan vanhan navetan karjakeittiö meni manan majoille jo muutama vuosi ennen mummua... reseptin unohtumista harmittelin alkuun, mutta sitten muistin, että taisin kirjoittaa sen vuosia sitten tänne. Ja sieltä se löytyi. Vanha viesti se on tosiaan, sillä tuota kirjoittaessani mummuni oli vasta 81-vuotias...

Mummuni ei ollut mitenkään tapakristittyä uskovaisempi, mutta naureskeli usein, että "ei taida tämä mummu päästä taivaaseen, kun kerran on opettanut lapsenlapsensa tekemään sahtia"... itsehän en kuolemanjälkeiseen elämään usko, mutta jos olen väärässä, niin tuolla se taivaspaikka olisi mielestäni pitänyt aueta...

Niin, se resepti... tässä: Jatkoajan keskustelupalsta - Yksittäisen viestin lukeminen - Sahti
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Sahdin ja oluen valmistus on menetelmältään lähes yksi yhteen ja sahtia nyt voidaan kutsuakin suomalaiseksi perinneolueksi. Tuorehiivasta johtuen sen säilyvyys ei vaan ole samaa luokkaa kuin oluen.

Ette nähtävästi Sistis mitään maustamiseen käyttäneet? Useinhan sahdissa kai käytetään katajanoksia tai katajanmarjoja? Humalaakin käytetään toisinaan, mutta käsittääkseni se sotii jokseenkin sahtiperinnettä vastaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ette nähtävästi Sistis mitään maustamiseen käyttäneet? Useinhan sahdissa kai käytetään katajanoksia tai katajanmarjoja? Humalaakin käytetään toisinaan, mutta käsittääkseni se sotii jokseenkin sahtiperinnettä vastaan.

Mielestäni emme käyttäneet. Tästä mummu kertoi tarinaa karjakeittiön hämyssä. Hänen mielestään katajaa ei tarvittu, vaan hyvin tehty sahti maustoi itse itsensä. Kataja toi hänen mielestään vain tarpeetonta kitkeryyttä. Mutta tuostahan on eri koulukuntia. Humalahan sotisi täysin perinnettä vastaan, sillä siitä ei kai oltu kuultukaan näillä leveysasteilla silloin kun esi-isät sahdin keksivät...
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Humalahan sotisi täysin perinnettä vastaan, sillä siitä ei kai oltu kuultukaan näillä leveysasteilla silloin kun esi-isät sahdin keksivät...
Kyllähän humalaa Suomen oloissakin kasvaa, mutta nähtävästi nämä meidän lajikkeet on oluessa yleisesti käytettäviin lajikkeisiin nähden aika mietoja tapauksia.

Monet muut yrtit ja kasvit on olleet maustamisen lähtökohta Suomessa, jo mainitun katajan lisäksi ainakin suopursua on taidettu käyttää. Mutta tosiaan näistä on eri koulukuntia ja varmaan alueittaisia erojakin.
 

Rixa88

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tänään sitten kotiviini käymään. Käymisastia ja myöhemmin pullot puhdistan luonnollisesti desinfiointiaineen kanssa. Tulen alussa keittämään kattilassa vettä jotta saan sokerit liuotettua veteen. Tuleeko kattilakin käsitellä desinfiointiaineella ennen vedenkeittoon ryhtymistä? Kuitenkin samat vedet ovat osa tulevaa viiniä. Ja entä marjojen siiviläpussi jonka tilasin netistä, pitääkö sekin puhdistaa ihan desinfiointiaineella vaikka on aivan käyttämätön? Onko noin tarkkaa?
 

U2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & anyone against russia...
Tänään sitten kotiviini käymään. Käymisastia ja myöhemmin pullot puhdistan luonnollisesti desinfiointiaineen kanssa. Tulen alussa keittämään kattilassa vettä jotta saan sokerit liuotettua veteen. Tuleeko kattilakin käsitellä desinfiointiaineella ennen vedenkeittoon ryhtymistä? Kuitenkin samat vedet ovat osa tulevaa viiniä. Ja entä marjojen siiviläpussi jonka tilasin netistä, pitääkö sekin puhdistaa ihan desinfiointiaineella vaikka on aivan käyttämätön? Onko noin tarkkaa?

En mä ainakaan ole kattilaa desinfioinut koskaan. Siinähän se vähän niinkuin desinfioituu kun vesi kiehuu. Siiviläpussia en ole käyttänyt ikinä, niin siitä en osaa sanoa.
 

Rixa88

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Game on! Eilen siis tuli postissa loput tarvikkeet joita tarvitaan tässä harrastuksessa. Siitä sitten samantien rupesin joidenkin haukkumaa Preston vadelmaviiniä tekemään ohjeiden mukaisesti. Eilen illalla puoli kymmenen aikaan käymisastian kansi kiinni ja vaatekaappiin käymään. Yöllä alkoikin kuulumaan tuttua pulputusta. Tuota pullotusvaihetta odotan kauhulla, ja/tai pullojen desinfiointivaihetta :S
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jos yhtään enempää kotitekoisia juomia valmistaa niin suosittelen desinfiointiaineeksi StarSania, ei kaikkein halvinta mutta riittoisaa ja suurimpana etuna se ettei sitä tarvitse huuhdella. Sen kaveriksi vielä Avvinatore huuhtelulaite niin pullojen desinfiointi menee jo suht kivuttomasti.
 

Rixa88

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Helmikuussa käyntiin laitettu kotiviini tuli sitten lauantaina valmiiksi. Maku muistutti ensin jotain mehua, mutta jälkimaku oli todella alkoholipitoinen. Kyllähän tuo lauantaina päähän nousi ja voin vain kuvitella kuinka pahasti olisi noussut päähän jos en olisi juonut toista päivää putkeen. Ei mennyt edes pakki sekaisin tuosta lauantaina eikä seuraavana päivänäkään eikä muutenkaan vaikuttanut siltä, että jotain olisi mennyt valmistusvaiheessa pieleen. Ja miksi olisikaan mennyt :D

Antoi kyllä tuon valmistuminen motivaatiota valmistaa uusi satsi viiniä jo kesän kynnyksellä seuraavan kerran. Mutta seuraavan satsin voisi kyllä varastoida hanapakkauksiin, koska pullojen desinfiointivaihe oli todella rasittava ja pullotusvaiheessakin odotti jo, että olisi jo ohi.
 

Rixa88

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Laitoin elämäni toisen kotiviinisatsin eilen käymään ja yöllä alkoi vesilukossa pulputusta kuulumaan ihan normaalisti. Kyseessä on Preston Liebling-valkkaria, onko kenelläkään kokemusta siitä? Preston viinit ovat tässä ketjussa saaneet makunsa puolesta hieman kritiikkiä, mutta tuo vadelmaviini mitä tein helmi-maaliskuussa, oli onnistunutta ja sai muiltakin maistajilta hyvää palautetta. Koska tuohon Lieblingiin meni vain 4 kg sokeria, niin siitä tuskin tulee samanlaista "tappojuomaa" kuin tuosta vadelmaviinistä.
 

Worrell

Jäsen
Suosikkijoukkue
RIP Coyotes 1996-2024
Laitoin elämäni toisen kotiviinisatsin eilen käymään ja yöllä alkoi vesilukossa pulputusta kuulumaan ihan normaalisti. Kyseessä on Preston Liebling-valkkaria, onko kenelläkään kokemusta siitä?

On kokemusta. Oli ensimmäinen toimmoinen valmispaketti, josta viiniä kokeilin tehdä. On se ihan hyvää ja juotavaa, mutta tuskin teen toiste. Itse laitoin sokeria 7kg ja aika tujua tavaraa tuli.

Kymmenkunta kertaa on tullut tehtyä kotiviinit ihan joko omista marjoista tai kaupasta ostetuista hedelmistä. Mielummin pysyttelen niissä kuin käytän noita valmispaketteja. Toki noi valmispaketit on siitä hyviä, että saa nopeasti tehtyä ja aloittelijoille varmaan ihan jees. Kesäksi pitää satsi tai pari tehdä. Lähen todennäköisesti siltä pohjalta, että isken settiin päärynää ainakin. Kaveriksi ehkä ananasta ja hivenen omenaa, mutta kattoo nytten. Päärynää pohjalle kuitenkin, kun en ole aiemmin kokeillut.

Parastahan tässä koko hommassa on se tekeminen. Ei se juominen niinkään. Se on vaan semmosta kivaa bonusta, kun saa halvalla hyvää.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Hiljattain tuli maisteltua eka pullo kotivalmisteista belgialaistyyppistä dubbelia, joka on siitä merkittävä, että se on kotipanimomme ensimmäinen tuote jonka reseptissä olen ollut mukana vahvasti ja muutenkin ideoinnissa.

Ihan hyväähän se oli, mutta hitusen raakile vielä. Antaa muiden pullojen kypsyä rauhassa. Eniten tietysti petyin väriin, joka on hyvinkin sameankeltainen, eikä ruskea kuten dubbelin yleisesti ottaen kuuluisi olla (tai ainakin ne dubbelit ovat olleet mitä olen juonut). Ilmeisesti olisi pitänyt olla tummempia maltaita, koska kandisiirappi ei riittänyt värjäämiseen.

Mutta katsotaan miten tuo kehittyy pulloissa, eikä tehdä lopullisia tuomioita vielä.
 

Rixa88

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Perinteisesti varmaan ajatellaan, että kotiviinin ja kiljun ero on se, että kotiviinissä käytetään kokonaisia marjoja ja kiljussa lähinnä mehua (jos sitäkään.) Minua on kuitenkin nyt vähän aikaa askarruttanut, että mikä on se tekijä, joka tekee kotiviinistä ylivoimaisesti pidempään säilyvää kuin kiljusta? Onko se siinä, että kiljua ei yleensä säilytetä lasipulloissa luonnonkorkilla kuten kotiviiniä? Kotiiviiniin laitettava sitruunahappo? Entsyymit? Vai joku muu ainesosa jota on kotiviinissä mutta ei kiljussa?
 

Worrell

Jäsen
Suosikkijoukkue
RIP Coyotes 1996-2024
Perinteisesti varmaan ajatellaan, että kotiviinin ja kiljun ero on se, että kotiviinissä käytetään kokonaisia marjoja ja kiljussa lähinnä mehua (jos sitäkään.) Minua on kuitenkin nyt vähän aikaa askarruttanut, että mikä on se tekijä, joka tekee kotiviinistä ylivoimaisesti pidempään säilyvää kuin kiljusta? Onko se siinä, että kiljua ei yleensä säilytetä lasipulloissa luonnonkorkilla kuten kotiviiniä? Kotiiviiniin laitettava sitruunahappo? Entsyymit? Vai joku muu ainesosa jota on kotiviinissä mutta ei kiljussa?

Tämä nyt on vähän mutuilua ja omiin kokemuksiin + asiasta tietävien kanssa keskustelleena saanutta tietoa, mutta kerrotaan kuitenkin. 100% tosiksi en mene näitä asioita väittämään.

Perinteisesti kiljuhan valmistetaan vain vedestä, sokerista ja hiivasta. Siinä ei siis käytetä mitään muuta, mitä kotiviinissä on. Kotiviinin valmistusseteissä mukana tulee kaikki entsyymit, viinihiivat, ravinteet etc. etc. Eiköhän se säilyvyys selity itsessään jo ihan noilla. Kiljussa, kun nyt vain ei ole oikein mitään. Sen enempää en ole asiaan perehtynyt, kun en ole tuota säilyvyys asiaa miettinyt, kun sinänsä se ei minua kiinnosta. Minua kiinnostaa lähinnä nuo eri makusekoitukset.

Mutta joo. Katellaa!
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Käytetäänkö kiljussa tuorehiivaa, eli ns. pullahiivaa? Jos käytetään, niin se voi selittää miksei se säily. Esim. sahdissa käytetään tuorehiivaa ja sahti onkin tuoretuote ja ei säily kovin pitkiä aikoja yleensä.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Eiköhän suurin ero ole siinä, että viinin valmistuksessa käyminen pysäytetään, hiivalillinki erotellaan lopputuotteesta lapolla ja jääneet epäpuhtaudet erotellaan ja gelatiinilla ja poistetaan lapolla. Kiljumiehet lappoaa enimmät hiivat pois, jos raskivat ja tuote juodaan käytännössä käymistilassa olevana mahd nopeasti pois. Harvoin kai kukaan kiljua pitkiä säilytysaikoja ajatellen edes yrittää tehdä.
 

Worrell

Jäsen
Suosikkijoukkue
RIP Coyotes 1996-2024
Eiköhän suurin ero ole siinä, että viinin valmistuksessa käyminen pysäytetään, hiivalillinki erotellaan lopputuotteesta lapolla ja jääneet epäpuhtaudet erotellaan ja gelatiinilla ja poistetaan lapolla. Kiljumiehet lappoaa enimmät hiivat pois, jos raskivat ja tuote juodaan käytännössä käymistilassa olevana mahd nopeasti pois. Harvoin kai kukaan kiljua pitkiä säilytysaikoja ajatellen edes yrittää tehdä.


Tässähän tämä kiteytettynä. Tuossa ne suurimmat syyt taitavat olla. Näistähän tuo varmasti johtuu.

Tedin kysymykseen sen verran, että Kiljun teossa ei käytetä mitään käymisen pysäyttäjiä saatika kirkasteita. Hiivana nyt voi olla oikeastaan mitä vain. Kyllähän sitä kotiviiniäkin voi yrittää tehdä "pullahiivalla" mutta lopputulos on mitä on ja käyminenkään ei mitään parhautta välttämättä ole.

Mutta joo. Katellaa!
 

ämjiijii

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Suomen maajoukkue, Sharks bandwagon 2016
Kyllä kiljua varten kannattaa ostaa kuivahiivaa. Varsinkin turbohiiva on kiljuntekijöiden suosiossa, koska sillä pitäisi tulla kiljut/viinitkin todella nopeasti. Nopeimmillaan luvataan kahta vuorokautta. Mutta ainakin viikossa saa ihan hyvät kiljut jotka kyllä nousee päähänkin ihan mukavasti. Itse pyrin lappomaan kiljun aina kahdesti jotta saa hiivaa enemmän pois. Hifistelyä joo tiedetään, mutta eipähän oo myöskään mennyt maha mitenkään erityisemmin sekaisin. Opiskelijana on kyllä pakko vetää kiljukännit aina silloin tällöin, ei tahdo rahat riittää kaljaan.
 

Cocktus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins, HPK
Olutta tulee itse pantua ja sokkotestien perusteella ne on vähintään samaa tasoa kaupallisten oluiden kanssa. Toki jokainen resepti ei ole jackpot, mutta huonoimmillaankin on tullut maittavia oluita. Eikä ole vaikeaa, mutta suhteellisen työlästä hommaa kuitenkin. Suosittelen kokeilemaan!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös