...Ja nimenomaan lailliset sellaiset. Lakihan kieltää mm. kiljun sekä tislaamalla valmistettujen alkoholijuomien kotona valmistamisen. Tähän ketjuun siis reseptejä, kokemuksia ja vinkkejä mm. kotiviinin, oluen, sahdin ja siiderin valmistukseen.
Viinitalo Melkko Oy Tästä osoitteesta löytyy kattavasti tietoa valmistuksen perusteista. Sivustolta löytyvät ohjeet eivät pakolta ole täysin universaaleja, esim. valmispakkauksissa mukana olevat ohjeet saattavat hiuksenhienosti erota muista/toisistaan.
Itse olen alalla todella uusi ja kokematon, olen kerran valmistanut 25 litran satsin kotiviiniä valmispakkauksesta (jonka merkkiä en nyt valitettavasti muista, mutta jonkin sortin Exotic fruit -setti se oli) ja tällä hetkellä on käymässä jonkin sortin hunajaviiniä. Ensimmäisestä viinistä tuli kaikessa kiljumaisuudessaan oikein hyvää. Kertaakaan en pelkästään sillä kännejä vetänyt, mutta useana ryyppyiltana korkattiin pullollinen. Pahaa krapulaakaan se ei aiheuttanut.
Nyt on sitten siis hunajaviinit käymässä. Sovellettiin kämppisten kanssa tällaista reseptiä:
- 25l vettä
- 5kg hunajaa
- 2kg fariinisokeria
- 30g hiivaa
- 1rkl rosmariinia
- kourallinen neilikoita (mieluiten itse rouhittuna)
- 15g jauhettua kanelia
- 1tl sitruunahappoa
- 1 pussi käymisenpysäyttäjää
- 1-2kpl 30l käymisastiaa tippalukolla
Valmistusvaihetta en nyt tässä ulkoa muista, mutta jotenkin näin se kait meni:
1. Kiehuta 25 litraa vettä ja sekoita hunajan ja fariinisokerin kanssa käymisastiassa.
2. Anna nesteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
3. Sekoita hiiva noin puoleen litraan kädenlämpöistä vettä ja lisää tämä sekoitus huoneenlämpöiseen hunaja+vesi sekoitukseen.
4. Lisää mukaan mausteet ja sitruunahappo
5. Laita käymään
6. Anna käydä muutama päivä, noin 10-11% asti. Alkoholipitoisuuden voi mitata siihen tarkoitetulla mittarilla, joka on todella kätevä väline. Tässä tapauksessa oikea alkoholipitoisuus on tärkeää siltä kannalta, ettei viini kävisi liian kuivaksi.
7. Lappoa toiseen käymisastiaan ja lisää käymisenpysäyttäjä, jonka annetaan vaikuttaa pari päivää.
8. Lappoa uudelleen. Lappoamisellahan saadaan enimmät hiivamällit juomasta pois.
9. Pullota
Tärkeitä asioitahan valmistuksessa ovat:
1. Käymisastioiden puhtaus. Homeet ja bakteerit eivät tee juomalle eikä juojalle hyvää. Tämän takia kaikki valmistuksessa käytettävät astiat, sekä myös kaikki muu juoman kanssa tekemisissä oleva, kuten lämpö- ja alkoholimittarit, sekoitusvälineet sekä pullot on desinfioitava erittäin hyvin. Desinfiointiainetta saa kotiviininvalmistusosastoilta.
2. Käymisastian tiiviys. Käyminen on anaerobinen (hapeton) prosessi, ja jos happea pääsee mukaan, syntyy etikkaa.
3. Ei ehkä pakollista, mutta kannattaa hommata kerralla asianmukaiset välineet. Eli siis kunnolliset käymisastiat vesilukkoineen, lappo, alkoholimittari ja lämpömittari.
Usein ollaan kyselty että onko alkoholin valmistaminen turvallista, vai lähteekö näkö jne. Käymisteitse valmistettuihin alkoholeihin käy aina jonkin verran myös metanolia, mutta määrä on niin pieni, ettei siitä koidu terveydellistä haittaa, varsinkin kun juomassa on moninkertainen määrä etanolia, joka estää metanolin muuttumisen sen vaarallisiksi aineenvaihduntatuotteiksi.
Tulevaisuudessa minua kiinnostaisi kokeilla tehdä olutta ja siideriä. Varsinkin tummat oluet kiinnostavat erittäin paljon. Onko kenelläkään kokemuksia? Tuleeko kaupan valmispakkauksilla tehdystä tummasta oluesta hyvää?
Viinitalo Melkko Oy Tästä osoitteesta löytyy kattavasti tietoa valmistuksen perusteista. Sivustolta löytyvät ohjeet eivät pakolta ole täysin universaaleja, esim. valmispakkauksissa mukana olevat ohjeet saattavat hiuksenhienosti erota muista/toisistaan.
Itse olen alalla todella uusi ja kokematon, olen kerran valmistanut 25 litran satsin kotiviiniä valmispakkauksesta (jonka merkkiä en nyt valitettavasti muista, mutta jonkin sortin Exotic fruit -setti se oli) ja tällä hetkellä on käymässä jonkin sortin hunajaviiniä. Ensimmäisestä viinistä tuli kaikessa kiljumaisuudessaan oikein hyvää. Kertaakaan en pelkästään sillä kännejä vetänyt, mutta useana ryyppyiltana korkattiin pullollinen. Pahaa krapulaakaan se ei aiheuttanut.
Nyt on sitten siis hunajaviinit käymässä. Sovellettiin kämppisten kanssa tällaista reseptiä:
- 25l vettä
- 5kg hunajaa
- 2kg fariinisokeria
- 30g hiivaa
- 1rkl rosmariinia
- kourallinen neilikoita (mieluiten itse rouhittuna)
- 15g jauhettua kanelia
- 1tl sitruunahappoa
- 1 pussi käymisenpysäyttäjää
- 1-2kpl 30l käymisastiaa tippalukolla
Valmistusvaihetta en nyt tässä ulkoa muista, mutta jotenkin näin se kait meni:
1. Kiehuta 25 litraa vettä ja sekoita hunajan ja fariinisokerin kanssa käymisastiassa.
2. Anna nesteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
3. Sekoita hiiva noin puoleen litraan kädenlämpöistä vettä ja lisää tämä sekoitus huoneenlämpöiseen hunaja+vesi sekoitukseen.
4. Lisää mukaan mausteet ja sitruunahappo
5. Laita käymään
6. Anna käydä muutama päivä, noin 10-11% asti. Alkoholipitoisuuden voi mitata siihen tarkoitetulla mittarilla, joka on todella kätevä väline. Tässä tapauksessa oikea alkoholipitoisuus on tärkeää siltä kannalta, ettei viini kävisi liian kuivaksi.
7. Lappoa toiseen käymisastiaan ja lisää käymisenpysäyttäjä, jonka annetaan vaikuttaa pari päivää.
8. Lappoa uudelleen. Lappoamisellahan saadaan enimmät hiivamällit juomasta pois.
9. Pullota
Tärkeitä asioitahan valmistuksessa ovat:
1. Käymisastioiden puhtaus. Homeet ja bakteerit eivät tee juomalle eikä juojalle hyvää. Tämän takia kaikki valmistuksessa käytettävät astiat, sekä myös kaikki muu juoman kanssa tekemisissä oleva, kuten lämpö- ja alkoholimittarit, sekoitusvälineet sekä pullot on desinfioitava erittäin hyvin. Desinfiointiainetta saa kotiviininvalmistusosastoilta.
2. Käymisastian tiiviys. Käyminen on anaerobinen (hapeton) prosessi, ja jos happea pääsee mukaan, syntyy etikkaa.
3. Ei ehkä pakollista, mutta kannattaa hommata kerralla asianmukaiset välineet. Eli siis kunnolliset käymisastiat vesilukkoineen, lappo, alkoholimittari ja lämpömittari.
Usein ollaan kyselty että onko alkoholin valmistaminen turvallista, vai lähteekö näkö jne. Käymisteitse valmistettuihin alkoholeihin käy aina jonkin verran myös metanolia, mutta määrä on niin pieni, ettei siitä koidu terveydellistä haittaa, varsinkin kun juomassa on moninkertainen määrä etanolia, joka estää metanolin muuttumisen sen vaarallisiksi aineenvaihduntatuotteiksi.
Tulevaisuudessa minua kiinnostaisi kokeilla tehdä olutta ja siideriä. Varsinkin tummat oluet kiinnostavat erittäin paljon. Onko kenelläkään kokemuksia? Tuleeko kaupan valmispakkauksilla tehdystä tummasta oluesta hyvää?