Ilmoitukset

Nimimerkki Salama15 pääsee viikon päästä kokeilemaan uudelleen, jos Trumpin ketjuun eksyisi pelkän nimittelyn ja sisällöttömän huutelun sijasta välillä vaikka jotain asiaakin.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Nynoamous jatkoi offtopicia ja turhaa vääntöä ketjunootin jälkeenkin, joten hän saa harjoitella viikon ajan luetun ymmärtämistä.

Sulje ilmoitus

Kotiteatteri – mikä kannattaa ostaa?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana MC61, 29.02.2004 klo 10.56.

 1. stiflat Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  New York Rangers, HIFK
  Tagataanpa nyt alkuun edelliset auttajani @marse ja @Takiainen

  Saisin suht sopuhintaan vaihdettua tuon Onkyo NR636 vahvistimeni toistaiseksi uusimpaan 656:een, nyt kun uudet vahvarit tekevät tuloaan. Tuossa käsittääkseni löytyy se HDMI 2.0a, joten HDR/4K -läpivienti kaiketi olisi täten kunnossa, eikös näin ole? Nyt tällainen ennustajan ominaisuuksia vaativa kysymys vielä loppuun; onkohan jotain uutta ja tarpeellista tulossa (vahvistinrintamalla) tämänvuotisiin malleihin, joka jäisi harmittamaan puutteena?

  Lainaus:
  Televisioista ihastuin Philipsin Ambilightiin, ainakin idea- ja videotasolla, livenä en ole päässyt todistamaan. Lopulta päädyinkin etsimään 65PUS7601-mallia aktiivisen epäaktiivisesti. Samalla tänne palattuani huomasinkin että marse oli päätynyt kyseiseen töllöön. Mitkäs ovat nyt käytön jälkeen omat kokemuksesi televisiosta? Paljonko muuten maksoit laitteesta, nyt hinta on yli 2000e, mutta ilmeisesti jonkun verran edullisemminkin on vekotinta saanut. Harmiksi ei hinnan laskua uusien mallien alla ole ainakaan nyt havaittavissa, tuo nykyinen hinta kyllä ylittää kipurajan. Haluatko myydä omasi pois edullisesti? :D

  Eikös tuo televisio myös täten täyttäisi nuo 4K/HDR-vaatimukset (pl. noi jotkut nitsit, josta ylempänä mainittiin - jotain valaisutehoako)?
  Onhan muuten tuo soveltuva pelikäyttöön, eli mitään häiritsevää inputlagia ym. ei ole esteenä? Käsitin jutuista ainakin että ihan normiarvoissa mentäisiin tässä. Mutta kuten sanottua, itselleni on miljoona uutta käsitettä näissä asioissa, joten kaikkea tarpeellista ei aina pysty sisäistämään. Jep, siinä mietteet tällä kertaa, kiitos avusta.
   
 2. marse Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Lainaus:
  Maksoin televisiosta 1798 euroa, josta tosin 200 euroa oli palautusta Philipsiltä, silloin sattui olemaan tuollainen kampanja päällä tiettyjen mallien ostajille. Eli kaupassa hinta oli tuolloin 1998 euroa. Kyllä olen ollut erittäin tyytyväinen, Ambilight on tosiaan hauska lisä, mutta en nyt osaa arvioida, onko siitä oikeasti mitään hyötyä. Päällä olen sitä kyllä jaksanut pitää edelleen.

  Nitsit ovat epästandardi luminanssin mittayksikkö, käytännössä kai sama kuin kandela per neliömetri. Tosiaan tämä televisio olisi muuten standardin mukainen, mutta nitsejä ei ole tarpeeksi. Eli käytönnössä HDR-kuvan kontrasti ei voi olla niin hyvä kuin jos nitsejä olisi enemmän (käytännössä siis maksimikirkkaus ei riitä). Mutta koska laite on kuitenkin taustavalaistu ja varustettu local dimmingillä, kuva (kontrastin tuntu) hakkaa väitteeni mukaan reunavalaistut täysien nitsien telkkarit (koska musta on niin paljon mustempaa). Mutta kuten todettua, kannattaa vertailla omilla silmillä.

  Tuo on meillä myös pelikäytössä, ei mitään valittamista.
   
 3. ace Jäsen

  Ostin Gigantista tällaiset kaiuttimet
  Yamaha NS-333 2 kpl (kiiltävä musta) - Kaiuttimet - Gigantti

  Nyt pitäisi hommata keskikaiutin joka toimisi noiden kanssa. Taajuushan ilmeisesti pitää olla eri, jottei kaikki kolme toista samoja ääniä. Toinen kriteeri keskikaiuttimelle on se, että se saisi olla korkeintaan 10cm korkea. Tuollaisiahan on valmiissa kotiteatteripaketeissa, mutta saako noita ostettua erikseen? Kaikki kun tuntuu olevan paljon korkeampia.
   
 4. rpeez Jäsen

  Lainaus:
  Jos tarkoitat oikeasti keskikaiutinta, niin se pitäisi olla mahdollisimman samanlainen äänellisesti kuin reunassa olevat. Sen tarkoitus on toistaa esimerkiksi puhe. Koska sinulla on vain kaksi kaiutinta et ilmeisesti ole rakentamassa mitään tilaäänisydeemiä, joten tällainen keskikaiutin on käytännössä ihan turha. Niitä on yleensä esim 5+1 järjestelmissä (kolme kaiutinta edessä (joista yksi keskikaiutin), kaksi takakaiutinta, 1 subwoofer).

  Mutta arvaan että tarkoitatkin subwooferia eli kaiutinta joka toistaa vain matalimmat tehosteäänet noiden Yamahoiden toistoalueen alapuolelta? Niitä saa ostettua erillään, kuten yleensä kaikkia laatukaiuttimia. Niissä on säätö joilla voi säätää sen toiston alkavan sopivaksi Yamahoiden kannalta. Jos vain matalimmat otetaan siitä, kaiuttimen sijainnilla ei ole juuri väliä koska korva ei havaitse mistä suunnasta hyvin matala ääni tulee ts. ei tarvitse laittaa keskelle.
   
 5. Takiainen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Lainaus:
  Pahoittelut, mennyt tämä ohi..

  Mutta vahvistimesta näyttäisi löytyvän kaikki tarpeelliset ominaisuudet Dolby Atmoksesta lähtien, joten tuolla pärjää varmasti pitkälle.

  Philipsin töllö on voittanut EISA:n vuoden TV palkinnon, joten pätevältä laitteelta vaikuttaa. Toki nämä ovat aina mielipide kysymyksiä ja päädyin itse ennen joulua ostamaan LG:n OLED-television. Tähän oli lähinnä syynä suora siirtyminen plasmasta uuten. Tarkoittaen siis, kun en ole tottunut valovuotoa tv:ssä näkemään, niin en halunnut että sitä uudestakaan TV:stä mahdollisesti löytyisi. En tarkoita tällä sitä, että Philipsissä olisi valovuoto ongelmaa, mutta mahdollisuudet tälle on kuitenkin suuremmat tausta- tai sivuvalaistuissa LED telkkareissa kuin OLED malleissa.
   
 6. ace Jäsen

  @rpeez

  Tarkoitan nimenomaan keskikaiutinta, subbari löytyy jo. Omien kokemusten mukaan myös kahdella kaiuttimella on hyvä olla keskikaiutin, puhe tulee jotenkin selkeämmin esille. Tietysti kyse voi olla myös siitä, etten osaa säätää vahvistimen ääniasetuksia optimaaleiksi kahta kaiutinta varten.

  Jos nyt katsotaan noiden Yamahojen speksejä, niin pitääkö tuo taajusvaste olla keskikaiuttimessa sama kuin noissa, vai mistä tietää että se on samanlainen äänellisesti?

  5.1 systeemiin laajennan jossain vaiheessa kun budjetti antaa myöten. Suunnittelin siinä vaiheessa siirtäväni nämä Yamahat taakse ja hommaavani eteen isommat lattiakaiuttimet. Toistaiseksi mennään kuitenkin näillä.

  Ja se ensisijainen ongelmahan oli se, että mistä löydän tuollaisen litteän keskikaiuttimen, joita yleensä on noissa (halvemmissa?) kotiteatteripaketeissa? Aikaisemmin minulla tälläinen oli ja totesin sen riittäväksi, mutta oli jo niin iäkäs että piti heittää pois. Tilaa ei vain ole tuollaiselle normikokoiselle kaiuttimelle kuin tv:n takana, mutta ei sitä varmaan kannata sinne sijoittaa.
   
 7. Leon Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK, Liverpool, HIFK
  Lainaus:
  Tuskin saat tietää tuota muuten kuin kokeilemalla. Jos oikeasti rupeat hifistelemään tuolla 5.1 systeemillä, sun tarttee hankkia viisi samanlaista kaiutinta. Oikeasti sillä on hyvin vähän merkitystä. Mulla oli aikanaan 5.1 ja edessä oli kolme samanlaista. Nyt sitten sisustus sanelee keskikaiuttimen muodon, keskari meni siis vaihtoon. Pääkaiuttimet ovat edelleen nuo Gradientin Preludet. Kohinatestillä (vahvari syöttää kohinaa vuorotellen eri kaiuttimille) huomaa selvästi, että tuo erimerkkinen on äänenväriltään täysi erilainen. Kukaan ei kuitenkaan jaksa kovin pitkää aikaa kuunnella pelkkää kohinaa, joten väliäkö hällä. Ei se kuitenkaan leffakäytössä erotu mihinkään suuntaan, kun keskikanavalle ohjataan milloin mitäkin. Tasot vaan suunnilleen kohdilleen, niin kyllä tuo asiansa ajaa. Ja musiikkia kuunneltaessahan tuo keskari on mykkänä.

  Ikä muuten ei merkkaa kajareiden kohdalla yhtään mitään.
   
 8. ace Jäsen

  @Leon

  Samaa mieltä, juuri näin minulla oli edellisten kajareiden kanssa, keski- ja pääkaiuttimet eri merkkiä, mutta riittivät minulle. Itseasiassa siihen aikaan en edes tiennyt että tälläisellä asialla saattaa olla väliä.

  Tajusin itsekkin että kommenttini kaiuttimen iästä kuulosti hölmöltä ja saatetaan ymmärtää väärin. Tarkoitin että ilmeisesti vanhuuttaan se pahvikartiosysteemi siellä sisällä oli haperoitunut ja revenyt ja ääni alkoi särisemään. Ainakaan tietääkseni mitään osumaa se ei ollut saannut.

  Edelleen se litteämpi keskikaiutin pitäisi jostain löytää.
   
 9. Schadowan Jäsen

  Itselläni on tällä hetkellä samsungin about 3-4v vanha soundbar ja nyt olisi aika päivittää hifi-osastoa, koska ostin juuri uuden 4k televisionkin. Tilana epämääräisen muotoinen olohuone, ei sen kummempaa huomiota kiinnitetty akustointiin jne, telkkari seinällä kiinni ja kajarit haluisin kanssa seinälle. Geneleccejä olen selaillut nyt jo kuukausia ja faktahan on se, että g2 x2 pitäisi hommata vähintään+vahvistin ja sitten vielä subbari. Tai sitten G3 x2+vahvistin. Molemmat setit siellä yli puolentoistatonnin kieppeillä, menee aika rankasti yli budjetissa, mutta toisaalta tämähän on elinikäinen sijotus, joten ei viitsisi alkaa nihkeilemään rahan kanssa .Käyttötarkoitus on 1) TV:n äänet paremmaksi (leffoihin kunnon jytinää+peleihin laadukkaampaa äänentoistoa) 2) musiikin kuuntelu bt:n kautta.

  Mutta, kysymykseni kuuluukin, onko mitään järkeä ostaa geneleccejä, jos ei tilan akustointiin ei ole panostettu eikä luultavasti sen enempää tulla panostamaankaan, johtuen erinäisistä syistä. Mitä vaihtoehtoja jatkiksen ammattilaiset suosittelevat, pl soundbarit+bt-kajarit (bose jo löytyy itseltäni, mutta ei ihan riitä omaan käyttöön, vaikka semivakuuuttavaa ääntä tuokin puskee ulos)?
   
 10. Veijari Jäsen

  Voit tiputtaa heti tuon vahvistimen välistä pois koska Genet on aktiivikaiuttimia eivätkä vaadi moista.
   
 11. JZZ Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
  Lainaus:
  Jos tarkoituksena on katsoa leffoja surroundilla ja kuunnella musaa, niin suosittelen ostamaan jotkut hyvät pääkaiuttimet, ja lisäksi jonkun setin jossa keskikaiutin ja takakaiuttimet ja lisäksi surround-vahvistimen. Tuolla tavalla saa varmasti pienimmällä budjetilla laadullisesti siedettävimmän äänentoiston eri vaihtoehdoista. Genelecit on tosiaan aktiivikaiuttimet, jotka eivät sinänsä tarvitse siis erillistä vahvistinta, mutta vaativat kuitenkin esivahvistimen (toki jossain telkkareissa saattaa olla jo itsessään esivahvistin).

  Leffoja katsottaessa pääkaiuttimista tulee musiikki ja suurin osa äänitehosteista, joten tuossa kohtaa niiden laadulla on eniten merkitystä. Keskikaiuttimesta tulee pääosin vain puhe, joten sen laadulla ei ole ihan yhtä suurta merkitystä kuin pääkaiuttimilla, mutta keskikaiuttimeen kannattaa myös panostaa jos rahaa löytyy. Takakaiuttimista tulee pääosin vain täyteääniä ja tilan tuntua, ja niiden laatu (hinta) voi olla selvästi muita kaiuttimia heikompi.

  Subbari tietysti vaaditaan ainakin omasta mielestäni, varsinkin jos pääkaiuttimet ovat pienemmät eivätkä toista kauhean matalia ääniä.

  Musiikkia kuunnellessa vahvistimesta vain pääkaiuttimet käyttöön.

  Itse kysymykseesi, Genelecit ovat tosiaan hyvänlaatuiset, ja niitä voi käyttää ihan hyvin pääkaiuttimina. Tilan akustoinnilla ei nyt ihan niin kauheasti ole merkitystä, kyllä sen soundieron huomaa vaikkei akustointia olisikaan, jos nyt muuten tilassa on sohvaa, tuolia, verhot ja mattoa noin niinkuin normaalisti.

  Itselläni on pääkaiuttimina Amphion Helium 3:t, ja loput Jamo A102 -settiä, josta käytössä keskikaiutin, subbari ja takakaiuttimet (tosin vaihdoin setin pääkaiuttimet takakaiuttimiksi). Subbariin ja takakaiuttimiin olen tyytyväinen, keskikaiutin menee vaihtoon jossain vaiheessa kun löytyy sopiva (speksissä tärkeänä osana että pitää olla pieni ja valkoinen). Erityisesti tuo subbari on jopa yllättävän hyvä hintaisekseen. Koko setti vahvistimen kanssa irtosi n. tonnilla uutena.
   
 12. Schadowan Jäsen

  Jes, kiitos vastauksista.

  Tarkennuksia:
  -Hakusessa vain 2.1 setuppi, ehkä JOSKUS on tarvetta lisäillä taka/keskikaiutinta. Nykyiseen olohuoneeseen noita ei saa mitenkään fiksusti aseteltua.
  -Esivahvistin tarvitaan sen takia, että kuuntelen musiikit bt:n kautta spotifylla. Eli vahvarissa pitäisi luonnollisesti olla BT-ominaisuus.
  - Subbaria ei G3 kanssa tarvitsisi, g2set sen sijaan mitä luultavammin tarvitsevat.
   
 13. JZZ Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
  Lainaus:
  Tuolla speksillä melkein ostaisin nuo G2:t, ja subbarin niihin sitten joskus jos koet tarvitsevasi. G2:sta ei ole kokemuksia, mutta ainakaan studiopuolella 8000-sarjan isommat möykyt ei mielestäni subbaria tarvitse. Mikä telkkari sulla on? Onko siinä rca-äänilähtöjä? Todennäköisesti on, niin ennemmin kuin esivahvistimen, niin ostaisin melkein appletv:n tai chromecastin ja sen kautta sitten ääni telkkariin josta kaiuttimille. Ellei sitten telkkariin saa suoraan spotify-soitinta, niinkuin usein nykyään saa.
   
 14. Breathe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Philadelphia Flyers & Eric Lindros 88 & Kanada
  Kysytäänpäs täältä kun on hiukka epäselvää audio hommien kanssa:

  Elikkäs tarkoitus on hankkia kaiuttimet telkkarin kaveriksi. Lähinnä elokuvien ja satunnaisen musiikin kuunteluun ja tälläinen paketti tuli vastaan; JBL LSR305 ja ProCaster PRE-01 ‐kaiutinsarja, valkoinen – Kaiutinparit – TV-kaiuttimet – Kaiuttimet – Audio ja hifi – Verkkokauppa.com . Tuo vahvistin taitaa olla pakollinen mikäli haluaa liittää television kaiuttimiin (?) Jos parempaa on tuohon hintaan tarjolla niin voi ehdotella ja onko tuo vahvistin tuolla hinnalla järkevää hankkia vai joku muu viritys?

  Telkkarina toimii Samsungin UE40KU6075.
   
 15. Jupe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Helsingin IFK
  Tämä ei varsinaisesti liity todelliseen kotiteatteriin, mutta kun teeveiden kaiuttimet on järjestäen aivan uskomattoman huonoja niin vinkkinä että nykyään löytyy jo alle satasella laadukkaita bluetooth-kaiuttimia mitkä toistaa ääntä ihan eri tavalla ja niillä on paljon muutakin käyttöä.
  Olen mielenkiinnosta testaillut JBL Chargea tv:n yhteydessä tässä muuton yhteydessä kun tv- ja audiojutut on vielä aika sekaisin.
  Bluetoothin ongelma on pitkälti lip sync, mutta itsellä kaiutin on kiinni kuulokeliitännässä.
  Ero originaaliin LG:n tv-kaiuttimeen on huikea ja kun kaiutin on keskellä tv:tä siinä etualalla niin äänensuuntaus on hyvä.

  Sanoisinkin että jos talouteen tälläinen on hankittu niin käyttäkää ihmeessä sitä myös tv:n äänenä niin saatte edes jonkun verran bassotoistoa ja syvyyttä ääneen.

  _
   
 16. olkikuukkeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
  Lainaus:
  Nuo JBL:t ovat oikeasti aika hyvät kaiuttimet hintaluokassaan (parempi hinta-laatusuhde kuin kehutuissa Geneleceissä) ja toimivat varmasti aika hyvin kun etäisyys kuunteluetäisyys on lyhyehkö. Voittavat jo sellaisenaan aika lailla kaikkien telkkareiden omat kaiuttimet 100-0, joskin leffoihin varmasti kaipaa subwooferia kaveriksi.

  Sen sijaan tuo ProCasterin esivahvari on aika lelu, eikä edes tarpeellinen mikäli voit liittää kaiuttimet suoraan äänilähteeseen. Pistät esim. täältä: JBL LSR 305, aktiivikaiutin - St. Paul's Sound verkkokauppa nuo kaiuttimet tilaukseen ja katselet esivahvistinta erikseen ja vaikka käytettynä mikäli tarvetta on.
   
 17. Breathe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Philadelphia Flyers & Eric Lindros 88 & Kanada
  Lainaus:
  Onnistuuko nuiden kaiuttimien liittäminen telkkariin siis ilman mitään välikappaleita ja virityksiä? Mitään tarvettahan tuolle välivahvistimelle en koe jos tosiaan onnistuu nuin.

  Edit: ei taida telkkariini saada suoraan kiinni. Olisiko sitten parempi hankkia aktiivikaiuttimet, vahvistin + kaiuttimet tai soundbar? Hinta pyörisi siinä 500-600e hujakoilla. Pitäisi vissiin olla myös Hdmi paikka vahvistimessa jos meinaa Blu ray soittimen äänet?
   
  Viimeksi muokattu: 16.10.2017 klo 12.56
 18. Breathe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Philadelphia Flyers & Eric Lindros 88 & Kanada
  Mitenkäs tälläinen setti: yllä mainitut kaiuttimet kiinni tähän Cambridge Audio DacMagic 100 DA-muunnin -Toimitus 0€!- HIFIKULMA ja TV optisella kiinni kyseiseen laitteeseen? Jos tämän jälkeen laittaa Blu ray soittimen telkkariin kiinni hdmi Piuhalla saako siihen äänet vai tarvitseeko siihen vielä jotain?(rupeaa kyllä menemään jo suht hankalaksi tämä touhu) :D
   
 19. Rommeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko, Pale Knuckles - EASHL
  Lainaus:
  Tuo lienee erittäin hyvä vaihtoehto. Kannattaa tosin huomioida, että tuohon tarvitaan esimerkiksi tällainen adapteri (@Verkkokauppa.com), jotta kytkentä onnistuu tavallisilla RCA-johdoilla.
   
 20. Breathe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Philadelphia Flyers & Eric Lindros 88 & Kanada
  Lainaus:
  Eli nuo adapterit tarvitsee kaiuttimille? Mites muiden laitteiden äänet eli miten saan Blu-ray aseman äänet kuulumaan kaiuttimista?
   
 21. Rommeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko, Pale Knuckles - EASHL
  Lainaus:
  Yksi vaihtoehto on kierrättää ääni telkun kautta, kuten tuossa edellä jo esititkin. Tällöin äänenvoimakkuuden säätö onnistuu telkun kaukosäätimellä. Jos soittimesta löytyy koaksiaalinen digilähtö, voi soittimen kytkeä suoraankin DACiin, mutta tällöin volumea joutunee säätämään kaiuttimista.
   
 22. Breathe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Philadelphia Flyers & Eric Lindros 88 & Kanada
  Lainaus:
  Kärsiikö tuossa äänenlaatu verrattuna siihen jos aseman saisi hdmi kaapelilla suoraan vahvistimeen?


  Olisiko sama sitten satsata vahvistimessa vähän enemmän. Saisi myöhemmin subbarit yms kiinni Yamaha HTR-3071 ‐5.1 AV-viritinvahvistin, musta – Kotiteatterivahvistimet – Vahvistimet – Audio ja hifi – Verkkokauppa.com
   
 23. olkikuukkeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
  Lainaus:
  Viritinvahvistimen kanssa alkaa sitten uusi pohdinta, eli saisiko paremman setin noiden JBL:ien sijaan passiivikajareilla jne... Se on totta, että jos leffapuoli on tärkeä, niin subbarilaajennus on varmasti ennen pitkää ajankohtainen.
   
 24. Breathe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Philadelphia Flyers & Eric Lindros 88 & Kanada
  Lainaus:
  Olisiko heittää suositusta 2kpl kaiutin + subbari combolle? Tuleeko miten kalliiksi, saako esim 300-500e järkevää kokoonpanoa?
   
 25. olkikuukkeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
  Lainaus:
  No eipä kyllä kaupasta. Hyvät subbarit ovat liian kalliita. Tuolla budjetilla sijoittaisin hyvään hyllykaiutinpariin ja säästelisin hieman rahaa, jotta subbaria ei sitten tarvitse koko ajan vaihtaa tai kytkeä pois päältä musiikkia kuunnellessa.

  Käytettyjen markkinoilta sen sijaan voi tuurilla löytää hyvän 2.1-setinkin tuohon hintaan. Omat pääkaiuttimeni ovat oikeasti laatukamaa (Dynaudio Excite X12 + BK electronics XLS200) ja sain ne alle viidensadan yhteensä kun jaksoin tarpeeksi kauan kytätä typeriä myynti-ilmoituksia.