Tämä nyt ei ihan paikkaansa pidä. Marraskuun lockdown erosi eniten siinä, että sillä ei kovin paljon ollut vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen + sattui olemaan juuri se hetki, kun brittivariantti levähti.
Marraskuun versio oli jo lähtökohtaisesti löysempi kuin nykyinen tai orkkisversio viime keväänä. Ihmisten liikkuvuus, gallupit tekemisistä jne. kaikki kertoivat siitä, että silloin kontakteja oli vähennetty 50 %, näissä kahdessa muussa 80-90 %.
Koulut eivät ole myöskään olleet mitenkään kokonaan suljettuina, vaan kaikki vanhemmat, jotka eivät voi tehdä etätöitä, ovat saaneet viedä alakoululaisensa kouluun ja jossain määrin myös yläkoululaiset. Läsnäolo% ollut alueellisesti vaihdellen 20-40 %.
Ja varmasti laajamittainen yhdellä pumauksella kouluihin paluu tartuntoja tuo lisää. Toisaalta näkyy tehdyn pikatestejä ensisijaisesti juuri koululaisille sellaiset yli miljoona kipaletta päivässä. Noilla vähemmän tarkoilla testeillä se voi tarkoittaa jo 500-1000 väärään positiivistakin tilastoihin per pv.
Hyviä tarkennuksia, ja olen näistä samaa mieltä, mutta jäi hieman epäselväksi, mikä kohta viestissäni ei mielestäsi pitänyt paikkaansa? :)
Näitä esimerkkejä, joissa on tehty lockdowneja ilman koulujen sulkemisia, on muistakin maista. Portugalissa yritettiin tammikuussa hillitä epidemiaa käyttäen laajaa lockdownia ilman koulujen sulkemista. Tämä ei kuitenkaan tehonnut, tartuntamäärät yhä kasvoivat ja lopulta huitelivat 12K:ssa. Lopulta hallitus otti lusikan kauniiseen käteen ja kun koulujen sulku otettiin lockdowniin mukaan, niin tartunnat ovat Portugalissa laskeneet todella jyrkästi.
Varmasti myös yksi syy viime kesän hyvään tilanteeseen täällä Suomessakin oli koulujen lomat.
En kiistä sitä, etteikö etäopetus olisi todella kova toimenpide ja sillä on ihan varmasti merkittäviä haittoja lapsille ja vanhemmilleen. Silti se on mielestäni yksittäisistä konsteista epidemian torjunnassa yksi tehokkaimmista, varsinkin nyt kun brittimuunnos tuntuu kouluissa leviävän aiempia paremmin. Olen pohtinut, että yksi syy pandemian alkuvaihetta parempaan leviämiseen kouluissa voi olla sekin, että niitä kilttejä vanhoja kausikoronaviruksia ei ole enää pitkiin aikoihin kierrellyt kouluissa, minkä johdosta lapsilla ei ole enää nykyään yhtä hyvää immuniteettisuojaa valmiina.
Päivää ennen kun hallitus kertoi sulkutoimistaan, ehdotin muistaakseni täällä etäopetukseen siirtymistä 4.-9.-luokkalaisille leviämisalueilla. Ideana se, että 10-12 -vuotiaat alkavat jo olla sen verran itseohjautuvia, että etäopetus toimii jo paremmin kuin alaluokkalaisilla. Samalla kouluissa vapautuisi tilaa alaluokkalaisten opetukselle. Tätä mallia kokeiltiin Turussa joulukuussa hyvällä menestyksellä, ehkä voisi olla paikallaan ottaa uudestaan käyttöön.