Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 911 657
  • 81 126

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tuossa preprint-vaiheen "huippututkimuksessa" (tai ainakin sen IS-tulkinnassa) on se ajatusvirhe, että lasketaan olevan olemassa iso kasa piilossa olevia koronatartuntoja, mutta ei yhtään piilossa olevia koronakuolemia. Eli tehdään arvio tartuntojen määrästä (mikä sinänsä voi olla hyvinkin pätevä), mutta luotetaan samalla kuolleisuuden olevan eksakti lukema. Ei näin. Kai niistä piilossa olevista tartunnoista loogisesti ajateltuna jokin osuus olisi osunut hoivakoteihin tai muille riskiryhmäläisille?

NY Times tekee tarkkaa seurantaa koronakuolleisuudesta ympäri maailman, kannattaa vilkaista ao. linkkiä jos aihe kiinnostaa. Tuolla on arvioitu Suomen ylikuolleisuus pandemia-ajalta, eli maaliskuun alusta lokakuun loppuun ja saatu tulokseksi 1100 ylimääräistä kuolemaa.

1100/130000 arviolla saadaankin tautikuolleisuudeksi pikaisella laskutoimituksella 0,85%, mikä onkin jo yli 8-kertainen luku influenssaan nähden. En henkilökohtaisesti usko ihan noin suureen eroon kuolleisuudessa, mutta varmasti ero on isompi kuin tuo tutkimuksen tulkinta antaa ymmärtää.


Jos käytetään ylikuolleisuutta proxynä piiloon jääville tartunnoille, pitää huomioida, että koko ylikuolleisuus ei johdu covidista.

Ensinnäkin Suomessakin kuolleiden määrät vaihtelevat vuosittain useilla sadoilla, joskus jopa tuhannella, ja näin ollen tuo ylikuolleisuustilasto ei ole mikään täydellinen mittari, jos vaikkapa vuosittaista kuolleisuutta mitataan ainoastaan edellisen viiden vuoden keskiarvoon nähden.

Toisekseen, tätä korona-ajan ylikuolleisuutta on analysoitu jonkun verran esim. Britanniassa: sairaalassa ja hoivakodeissa tapahtunut ylikuolleisuus on pitkälti covidista johtuvaa, mutta kotona tapahtuneet kuolemien lisääntymiset ei (vain 10% covidista johtuvia). Kun oletetaan, että sairaaloissa ja hoivakodeissa tapahtuvat covid-kuolemat melko korkealla osumatarkkuudella myös merkitään covidin "nimiin", voidaan arvioida, että tuo piiloon jäänyt koronakuolleisuus on huomattavasti vähäisempää, kuin miten hätäisellä tulkinnalla ylikuolleisuustilastoista voi lukea.

Eli summasummarumina: pandemian aikana yllättävän paljonkin koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittymätöntä kuolleisuutta on siirtynyt sairaaloista koteihin. Tämä johtunee pääosin kahdesta syystä: 1. pandemian takia normaalisti sairaalahoitoa saanut ei ole saanut sairaanhoita resurssipulan tai resurssien keskittämisen takia ja 2. jotkut ihmiset eivät ole hakeutuneet sairaalahoitoon koronan pelon takia.

Edellä mainituista jälkimmäinen kohta johtuu oikeastaan ongelmasta, josta mekin tällä hetkellä puhumme. Jotkut ihmiset pelkäävät koronavirusta niin paljon, että eivät ole hakeneet hoitoa edes iskeemiseen sydänsairaukseen tai aivoinfarktiin (näitä kahta on Britanniassa tilastoitu aikaisempia vuosia enemmän). Tuo on ongelma, joka johtuu todennäköisesti isoilta osin juuri siitä, että koronaviruksen aiheuttaman taudin vaarallisuutta on liioiteltu. Alkuun tietenkin siksi, että sitä ei tunnettu ja silloin se oli aivan ymmärrettäväkin reaktio. Mutta myöhemmin kun tauti itsessään on asiantuntijoiden taholta osattu jo paremmin asettaa realistiseen kontekstiin, pelkoja ylläpitää paitsi somen huhuilut ja mutuilut, mutta valitettavasti osin ihan mediakin.

Pandemia itsessään on tietenkin erittäin vakava asia siksi, että covid saattaa olla raju ja vaarallinen tauti monille ja se leviää varsin nopeasti ja arvaamattomasti. Se aiheuttaa itsessään kuolleisuutta, mutta voi aiheuttaa lisääntynyttä kuolleisuutta myös sairaanhoidon resurssipulan takia. Ongelma, johon olen halunnut ja haluan kiinnittää huomiota, on tuo osin pelotteleva ja osin ristiriitaisuuden takia polarisoiva informaatio, jonka myötä osa porukasta rajoittaa pelkonsa takia koko elämänsä ja altistuu samalla peloille, ahdistukselle, yksinäisyydelle ja masennukselle, kun taas osa porukasta ei tee mitään järjestelmän suojaamiseksi, koska "mun elämää ei ennenkään mitkään nuhat ole rajoittaneet".

Keskustelu käy tämän myötä liiaksi itse taudin vaarallisuuden tai vaarattomuuden ympärillä, kun siitä tässä nyt ensisijasesti ei todellakaan ole kyse. Kyse kun on teveysjärjestelmän kapasiteetista, joka on yksi yhteiskunnan peruskivistä. Toivoisin itse enemmän viestiä siitä, että "todennäköisesti tauti ei ole juuri sinulle erityisen vaarallinen, mutta it's not about you". Taudin vaarallisuus perusterveelle kun ei ole tämän jutun keskeisin pihvi.

Miksi selkeämpi ja tosiasioihin pohjautuva viestintä sitten olisi oleellista? Ja miksi liiaksi pelotteluun keskittyvä viestintä on haitallista, vaikka sillä saataisiin osa jengistä lukittautumaan tiukasti himaan ja estämään viruksen leviämistä? Koska jossakin vaiheessa yhteiskunta palaa taas normaalimpaan elämänmenoon ja silloin kaikille meille on eduksi yhtäältä se, että yhteiskunnallinen toimeliaisuus palaa normaaliin mahdollisimman ripeästi ilman pitkään jatkuvaa shokkivaikutusta ja toisekseen se, että tästä jäisi mahdollisimman vähän psyykkisiä vaikutuksia inhimilliseksi ja yhteiskunnalliseksi taakaksi.


 

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä
Ei tule, koska Italiassa tauti pääsi yllättämään. Suomessa ihmiset käyttäytyvät pääasiassa varovaisesti on rajoituksia tai ei, koska esimerkiksi Italian tilanteesta otettiin opiksi.

Talous sakkaa ympäri maailmaa. Suomen vienti alkoi sakata heti keväällä, vaikka ei Marin tainnut rajoittaa sitä mitenkään. Ihmiset vähensivät ravintoloiden ja palveluiden käyttämistä jo ennen rajoituksia.

Eniten koronasta tulevat kärsimään turismista riippuvaiset valtiontaloudet. Suomi selvinnee yllättävän vähällä verrattuna moneen länsimaahan.

Vientiteollisuuden tilauskirjat olivat pudonneet jo loppukesällä 25 prosenttia. Neuvostoliiton kanssa käyty idänkauppa taisi käsittää noin 15 prosenttia Suomen viennistä. Kun se loppui kuin seinään, Suomessa oli nopeasti puoli miljoonaa työtöntä. Helvetti on irti Suomen taloudessa ennen ensi kesää. Marinilla ei tosin vientiteollisuuden vaikeuksiin ole paljon osaa. Muukin maailma on seonnut. Marinin hallitus tappaa kotimaisenkin kysynnän sen 25 prosentin viennin pudotuksen päälle.

Tuo 1000 tehohoidon paikkaa tarkoittaisi n 5000 - 6000 hoitajaa. En osaa arvioida löytyisikö Suomesta edes osaavaa henkilökuntaa noin paljoa. Ainakin kaikki muu terveydenhuolto olisi ajettava alas.

Tuon aiemmin linkkaamani Ylen jutun (7.10) mukaan n. 100 tehohoidon koronapotilasta hoituu nykyisillä resursseilla.

Suomen tehohoidossa on arviolta sadan yhtäaikaisen koronapotilaan hoitovalmius – joillakin alueilla jo viiden potilaan hoito voi ylittää suorituskyvyn


Lääkärilehden haastattelema ylilääkäri siis puhuu pelkkää paskaa. Ylen toimittajilta se totuus tulee.
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Yrittämiseen sisältyy riski. Aina kaikki ei mene niin kuin on suunniteltu. Tuolla riskinotolla on hyvinä aikoina perusteltu sitä, että yrittäjät nostavat firmoistaan ulos kaiken liikenevän. Pitäähän siitä palkita, että otti riskin. Nyt kun riski realisoituu pandemian muodossa, niin valtion pitäisi heti rientää apuun ja kuitata tappiot. Ei se niin mene, että tuotot tulevat omaan kukkaroon, mutta tappiot maksetaan yhteisestä lompsasta. Vastuullisella yrittäjällä on näitä tilanteita varten oikein mitoitettu keskeytysvakuutus, joka korvaa pandemian tyyppisestä toiminnan keskeytymisestä aiheutuvat tappiot. Tietysti jos ne vakuutusmaksut menivätkin leasing-Porschen maksuihin eikä voitoista kerätty minkäänlaista reserviä kriisin varalta, niin sitten tilanne kieltämättä on hankala. Silloin pitää varmaan miettiä, olivatko yrittäjyyden realiteetit selvillä, kun firma rekisteriin vietiin. Ei tarvitse paljon älliä, että voi alkaa yrittäjäksi. Yrittäjänä toimiminen sen sijaan vaatii sitä hieman enemmän.

Tän oli pakko olla provo! Astun ehkä miinaan, mutta Koitan silti. Noilla keskytymisvakuutuksilla voi pyyhkiä aamupaskalla persettä jos ”vastuullinen” yrittäjä laittaa yrityksen kiinni! Ja eipä keskeytysvakuutuksista ollut keväällä ravintoloillekkaan mitään hyötyä vaikka valtio määräsi paikat kiinni. Näissä vakuutuksisss kun tuppaa olemaan kaikenlaisia ehtoja pandemian varalle. Olisiko huomenna kiva mennä aamulla töihin jos omistaja sanoisi, että laitan firman kiinni ja ilmoittelen kun korona ohi niin voit palata takaisin töihin?
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vientiteollisuuden tilauskirjat olivat pudonneet jo loppukesällä 25 prosenttia. Neuvostoliiton kanssa käyty idänkauppa taisi käsittää noin 15 prosenttia Suomen viennistä. Kun se loppui kuin seinään, Suomessa oli nopeasti puoli miljoonaa työtöntä. Helvetti on irti Suomen taloudessa ennen ensi kesää. Marinilla ei tosin vientiteollisuuden vaikeuksiin ole paljon osaa. Muukin maailma on seonnut. Marinin hallitus tappaa kotimaisenkin kysynnän sen 25 prosentin viennin pudotuksen päälle.
Marinin hallitus tasapainoilee yllättävänkin hyvin sen kanssa, että kasvavat covid-luvut vähentävät kotimaista kysyntää joka tapauksessa on rajoituksia tai ei. Nythän hyvin pieni osa kotimaisesta palvelutuotannosta on suljettuna rajoitusten takia ja valtaosa pyörii normaalisti. Ikävä toki niill jotka ovat yökerho- tai tapahtuma-alalla, mutta parempi niin, että osa kärsii kuin, että kaikki kärsivät.

En todellakaan ole Marinin tai demareiden fani, vaan täysin päinvastoin.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Lääkärilehden haastattelema ylilääkäri siis puhuu pelkkää paskaa. Ylen toimittajilta se totuus tulee.

En usko, että puhuu paskaa. 1000 tehohoidon paikkaa varmasti järjestyy jopa kohtuullisen lyhyellä varoitusajalla, eri asia on löytyykö osaavaa henkilökuntaa ja miten muu terveydenhuolto järjestettäisiin.
 
Marinin hallitus tasapainoilee yllättävänkin hyvin sen kanssa, että kasvavat covid-luvut vähentävät kotimaista kysyntää joka tapauksessa on rajoituksia tai ei. Nythän hyvin pieni osa kotimaisesta palvelutuotannosta on suljettuna rajoitusten takia ja valtaosa pyörii normaalisti. Ikävä toki niill jotka ovat yökerho- tai tapahtuma-alalla, mutta parempi niin, että osa kärsii kuin, että kaikki kärsivät.

En todellakaan ole Marinin tai demareiden fani, vaan täysin päinvastoin.

Harmi vain että kumulatiiviset vaikutukset tulevat olemaan hirvittävät. Olisikin noin, että vain Jethro ja Sedu olisivat vaikeuksissa. Historia tosin tuskin opettaa kokemattomille päättäjillemme mitään. Kunhan vain monisairaille muistamattomille palvelukotien vanhuksille saadaan muutama kuukausi lisäaikaa.

"Vuonna 1989 Neuvostoliitto oli Suomen viennin suurin kohdemaa ja Suomen Neuvostoliiton-viennin osuus vastasi 15:tä prosenttia tavaroiden viennistä. Neuvostoliiton hajoaminen vuonna 1991 romahdutti idänkaupan ja syvensi rahoitus- ja pankkisektorilta alkunsa saanutta lamaa (kuvio 2). Viennin supistuminen näkyi erityisesti kulkuneuvojen, koneiden ja laitteiden sekä puu- ja paperiteollisuuden tuotteiden kysynnän heikkenemisenä.

Huomionarvoista on, että syvästä lamasta huolimatta kauppatase koheni ja muuttui ylijäämäiseksi. Vaikka viennin arvo putosi vuoden 1989 huipun ja vuoden 1991 pohjan välisenä aikana 15 %, tuonti supistui samanaikaisesti 24 %, mikä viittaa kotimaisten tekijöiden suureen merkitykseen laman aiheuttajana."

 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Yrittämiseen sisältyy riski. Aina kaikki ei mene niin kuin on suunniteltu. Tuolla riskinotolla on hyvinä aikoina perusteltu sitä, että yrittäjät nostavat firmoistaan ulos kaiken liikenevän. Pitäähän siitä palkita, että otti riskin. Nyt kun riski realisoituu pandemian muodossa, niin valtion pitäisi heti rientää apuun ja kuitata tappiot. Ei se niin mene, että tuotot tulevat omaan kukkaroon, mutta tappiot maksetaan yhteisestä lompsasta. Vastuullisella yrittäjällä on näitä tilanteita varten oikein mitoitettu keskeytysvakuutus, joka korvaa pandemian tyyppisestä toiminnan keskeytymisestä aiheutuvat tappiot. Tietysti jos ne vakuutusmaksut menivätkin leasing-Porschen maksuihin eikä voitoista kerätty minkäänlaista reserviä kriisin varalta, niin sitten tilanne kieltämättä on hankala. Silloin pitää varmaan miettiä, olivatko yrittäjyyden realiteetit selvillä, kun firma rekisteriin vietiin. Ei tarvitse paljon älliä, että voi alkaa yrittäjäksi. Yrittäjänä toimiminen sen sijaan vaatii sitä hieman enemmän.

Kuulostaa niin helpolta ja fiksulta, että toivottavasti näiden viisauksien lisäksi olet itse yrittäjä, eikä sinua tule hetkauttamaan jos tulot tippuvat minimiin kuukaudeksi
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Harmi vain että kumulatiiviset vaikutukset tulevat olemaan hirvittävät. Olisikin noin, että vain Jethro ja Sedu olisivat vaikeuksissa. Historia tosin tuskin opettaa kokemattomille päättäjillemme mitään. Kunhan vain monisairaille muistamattomille palvelukotien vanhuksille saadaan muutama kuukausi lisäaikaa.
Edelleenkin näillä rajoituksilla suojataan myös niitä yrittäjiä ja työntekijöitä. Jos korona ryöpsähtäisi kunnolla, niin siitä kärsisivät taloudellisesti kyllä muut kuin palvelukotien vanhukset. Tätä et nyt jostain syystä hyväksy tai ymmärrä.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Järvenpää pisti muuten näemmä _kaikki_ ulkoliikuntapaikatkin, siis myös esimerkiksi jäät kiinni. Saapa nähdä, onko koko Uudenmaan kuvio sama. Aikamoista jos on.
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Kuulostaa niin helpolta ja fiksulta, että toivottavasti näiden viisauksien lisäksi olet itse yrittäjä, eikä sinua tule hetkauttamaan jos tulot tippuvat minimiin kuukaudeksi

juu yrityksiä on muitakin kun niitä yhden hengen pieniä puljuja. Mikäköhän show alkaisi kun joku vaikka 100 henkeä työllistävä yritys sanoisi että lomautetaanpas 100 henkilö alkuun vaikka kuukaudeksi pariksi kun haluan olla vastuullinen yrittäjä.
 
Edelleenkin näillä rajoituksilla suojataan myös niitä yrittäjiä ja työntekijöitä. Jos korona ryöpsähtäisi kunnolla, niin siitä kärsisivät taloudellisesti kyllä muut kuin palvelukotien vanhukset. Tätä et nyt jostain syystä hyväksy tai ymmärrä.

Kuten THL:kin totesi, työikäisten kuolemat ovat erittäin harvinaisia. Tilastot myös muualta maailmasta tukevat tätä. Tätä et nyt jostain syystä hyväksy tai ymmärrä. Vanhukset ja riskiryhmäläiset pitäisi suojella vielä nykyistä paremmin, mutta terveiden elämän rajoittaminen ja talouden itsemurha ovat järjettömyyttä.
 
Viimeksi muokattu:

Pepper Jack

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kuten THL:kin totesi, työikäisten kuolemat ovat erittäin harvinaisia. Tilastot myös muualta maailmasta tukevat tätä. Tätä et nyt jostain syystä hyväksy tai ymmärrä. Vanhukset ja riskiryhmäläiset pitäisi vielä nykyistä paremmin, mutta terveiden elämän rajoittaminen ja talouden itsemurha ovat järjettömyyttä.
Kuolemahan tunnetusti on ainoa asia, joka vaikuttaa työkykyyn.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kuten THL:kin totesi, työikäisten kuolemat ovat erittäin harvinaisia. Tilastot myös muualta maailmasta tukevat tätä. Tätä et nyt jostain syystä hyväksy tai ymmärrä. Vanhukset ja riskiryhmäläiset pitäisi vielä nykyistä paremmin, mutta terveiden elämän rajoittaminen ja talouden itsemurha ovat järjettömyyttä.
En minä ole väittänyt missään, että korona tappaisi työikäisiä. Kirjoitin taloudesta ja työpaikoista. Et ymmärtänyt yhtään sitä mitä olen sinulle kirjoittanut kuten et ymmärrä yhtään koko tilanteesta.

Hyvää yötä.
 

Morgoth

Jäsen
Kansa täysin sekaisin ja THL:n Nohynek heittää vettä kiukaalle mainitsemalla rokotteen mahdolliset haittavaikutukset. Kohta mennään. THL:n ylilääkäri: Koronarokotteen turvallisuudesta ei tingitä piiruakaan, harvinaiset haittavaikutukset silti mahdollisia

Lääkkeissä harvinaiset haittavaikutukset taitaa tarkoittaa yhtä tuhannesta, melko harvinainen alle kymmenen tuhannesta. En tiedä käytetäänkö rokotteissa samaa luokittelua?

Voin vaan kuvitella sitä hysteriaa ja mediasirkusta, jos yksikin ihmisen saa rokotteesta vakavampia haittavaikutuksia sitten joskus, kun ne toivottavasti saadaan jakoon.
 

Morgoth

Jäsen
Mitä ensi viikolla, vaatii ulkonaliikkumiskieltoa ja Uudenmaan sulkua?

Mä olen pettynyt taas näihin. Aika vaatimattomat kauhukuvat on "joulu pilallla" ja "Uudenmaan sulku". Haluaisin jotain kunnon uhkakuvia mielummin, että 50 % kansasta kuolee ja näistä 25 % kokee erittäin pitkän ja tuskaisen kuoleman. Lisäksi herkuttelua miten lapset jäävät orvoiksi, kun vanhemmat kuolevat jne.

Krista Kiuru voisi palkata, vaikka Renny Harlinin ohjamaan jonkun tuomiopäivänpätkän ja tähän voitaisiin käyttää apurahoja noin 500 miljardia ja työllistää kaikki työttömät taitelijat ympäri Suomea. Lisäksi lopuksi Sanna Marin näyttää tissit tai Krista oksentaa sinne Sannan tissien väliin.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
45-2019 ja 09-2020 viikkojen välinen selvä alikuolleisuus yksinään selittää jo noita pieniä heilahduksia.

Tästä olen aika pitkälti samaa mieltä, viime talven lämpimät kelit ja heikko influenssakausi varmasti osittain vaikuttavat. En ole varma onko tuossa NYT:n haarukoinnissa otettu tuota tekijää Suomen osalta tarpeeksi huomioon.

Aiheen käsittely karkasi kuitenkin aika kauas omasta alkuperäisestä pointista, joka oli se, etteivät 0,2-0,3% tautikuolleisuusarviot koronalle ole mielestäni realistisia Suomen kaltaisissa maissa, niin kuin tutkimuksen IS-tulkinta antaisi ymmärtää.

Koko viesti

Viestissäsi oli taas kerran paljon hyvää ja tärkeää asiaa. Ilman muuta koronan aiheuttamiin epäsuoriin ongelmiin (esim. mielenterveyspalvelut) tulee kiinnittää paljon huomiota nyt ja myös pandemian päättymisen jälkeen. Ja toivoisin itsekin, että keskustelussa teroitettaisiin taas kevään tavoin sitä, riskiryhmien suojeluhan tässä on se päätavoite.

Kuolleisuudesta vielä sen verran, että olen samaa mieltä että korona aiheuttaa myös epäsuorasti kuolemia. Sanoisin kuitenkin, että nämäkin lisääntyvät sitä mukaa kun tauti leviää väestön keskuudessa laajalti, erityisesti sen takia kun ihmiset eivät uskalla hakeutua vaivojensa kanssa sairaalaan tai heitä ei suuren tartuntariskin pelossa sinne edes oteta. Ja toisaalta kokevat stressiä omasta ja läheistensä terveydentilanteesta. Ties vaikka Maradonankin kuolema olisi epäsuoraa seurausta pandemiasta.

Toisaalta sitten esim. tapaturmat ja humalatoikkaroinneista aiheutuvat kuolemat ovat oletettavasti vähentyneet, kuten myös muihin tartuntatauteihin liittyvät kuolemat. Influenssaa ei ole liikenteessä käytännössä lainkaan.

Arvioisin itse, että nämä kaksi tekijää melko tarkkaan kumoavat toisensa, jonka seurauksena kuolleisuustilastoissa näkyy aika tarkasti vain covidiin suorasti liittyvät kuolemat. Tämä hypoteesi saa tukea mielestäni siitä, että vahvistetut koronakuolemat ja ylikuolleisuus kytkeytyvät toisiinsa tilastoissa hämmentävänkin selkeästi. Ja vielä tarkennuksena, en siis tietenkään kuvittele että vahvistetuissakaan koronakuolemissa covid olisi juuri koskaan ainoa syy kuolemaan.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Voin vaan kuvitella sitä hysteriaa ja mediasirkusta, jos yksikin ihmisen saa rokotteesta vakavampia haittavaikutuksia sitten joskus, kun ne toivottavasti saadaan jakoon.

Kun katsoo miten herkästi tuo tarttuu (vaikka toki jokainen tartunnan saaneen koko perhe ei tartuntaa saakaan) ja miten esimerkiksi tuolla keskemmällä Eurooppaa tauti on levinnyt, niin henkilökohtaisesti pidän jotain "pientä määrää haittavaikutuksia" ihan pieruna saharassa. Saa aika helvetin pahasta mennä rokotukset perseelleen, jotta tuossa olisi parempi olla ilman rokotetta. Yksilötasolla mitattuna paska voi osua tuulettimeen ja pahasti, mutta isossa kuvassa on todennäköisesti parempi ottaa osuma rokotteen tuomista ikävistä haittavaikutuksista kuin vedellä ilman piikkiä. Toivottavasti myös media ymmärtää sen, että pienempi paha on ottaa rokotteen tuomat mahdolliset ongelmat kuin jatkaa nykylinjalla. Jos sieltä vaikka tuplat tämän yhden rokotteen narkolepsiaa aiheuttaneen/"sytyttäneen" rokotteen tavoin nappaa vittumaisen taudin, niin sekin on kotiin päin. Yksilötasolla toki jotain täyttä paskaa, mutta isossa kuvassa pienempi paha.

Nimimerkillä piikki heti kun sen vain saa. Mielummin mulle vaikka se narkolepsia kuin tämän nykytilanteen jatkuminen loputtomiin.
 

Morgoth

Jäsen
Enpä ole hirveästi jaksanut seurata, mutta onko jossakin tietoa mikä viruksen variantti meillä täällä Suomessa on tai yleensä jotain dataa mitä variantteja missäkin päin maailmaa tällä hetkellä menee?
 

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Lääkkeissä harvinaiset haittavaikutukset taitaa tarkoittaa yhtä tuhannesta, melko harvinainen alle kymmenen tuhannesta. En tiedä käytetäänkö rokotteissa samaa luokittelua?

Voin vaan kuvitella sitä hysteriaa ja mediasirkusta, jos yksikin ihmisen saa rokotteesta vakavampia haittavaikutuksia sitten joskus, kun ne toivottavasti saadaan jakoon.
Jokaisessa lääkkeessä, jopa allergialääkkeestä, jota käytän kesäisin voi saada haittavaikutuksia, ainakin jos ohjeisiin on uskomista. Aivan varmasti alkaa järjetön ininä ja vikinä jos tosiaankin rokotteesta jotain, edes pientä jollekkin tulisi. Siellähän nuo ihmiset nytkin valittavat jatkuvasti jokaisen koronauutisen kommenteissa, oli kyse rokotteesta, rajoituksista, tai mistä tahansa. Rajoitukset ei kelpaa. Rajoituksien puuttuminen ei kelpaa. Maskit ei kelpaa tai sitten niistä ei ole hyötyä, mutta jos et siltikään käytä niin sitten valitetaan siitä. Rokote ei tosiaankaan kelpaa. Mikä helvetti näille ihmiselle kelpaa vai onko oikeasti tärkeintä päästä kitisemään jatkuvasti joka ainoasta asiasta? Miksei presidentti tai pääministeri tule esille ja sano, että nyt loppuu se vikinä ja kaikille testeissä turvalliseksi todettu rokote ennen kesää piste.
 
Viimeksi muokattu:

Soutukorva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Jokaisessa lääkkeessä, jopa allergialääkkeestä, jota käytän kesäisin voi saada haittavaikutuksia, ainakin jos ohjeisiin on uskomista. Aivan varmasti alkaa järjetön ininä ja vikinä jos tosiaankin rokotteesta jotain, edes pientä jollekkin tulisi. Siellähän nuo ihmiset nytkin valittavat jatkuvasti jokaisen koronauutisen kommenteissa, oli kyse rokotteesta, rajoituksista, tai mistä tahansa. Rajoitukset ei kelpaa. Rajoituksien puuttuminen ei kelpaa. Maskit ei kelpaa tai sitten niistä ei ole hyötyä, mutta jos et siltikään käytä niin sitten valitetaan siitä. Rokote ei tosiaankaan kelpaa. Mikä helvetti näille ihmiselle kelpaa vai onko oikeasti tärkeintä päästä kitisemään jatkuvasti joka ainoasta asiasta? Miksei presidentti tai pääministeri tule esille ja sano, että nyt loppuu se vikinä ja kaikille testeissä turvalliseksi todettu rokote ennen kesää piste.
Tämä on kuin omalta näppikseltä. Samaa olen pohtinut. Mikään ei kelpaa. Pohjimmiltaan kyse taitaa olla itsekkyydestä. Muut voi pitää maskia, muut saa luvan ottaa rokotteen ja sitä rataa, kunhan ei itse tarvitse muuta tehdä kuin parkua.
 

Morgoth

Jäsen
Mikä helvetti näille ihmiselle kelpaa vai onko oikeasti tärkeintä päästä kitisemään jatkuvasti joka ainoasta asiasta?

...se että jostakin tulisi äiti, joka tulisi lohduttamaan, suojelisi ja pelastaisi meidät pahalta maailmalta. Epämieluisan tilanteen sietokyky on lähinnä lapsentasolla ja lääkekin sylkäistään suusta, koska se on pahanmakuista.
 
Suosikkijoukkue
KK
Ruotsista hieman tilastoja lasten kuolleisuudesta. Samassa jutussa lukuja Amerikoista. Ei tuo nyt niin vakava tauti ole terveelle ihmiselle. Olisin kuvitellut, että USA:n kuolleissa olisi enemmän lapsia. Nyt varmaan moni ajattelee, että muutama urheilija on kuollut koronavirukseen. Pitää muistaa, että huippu-urheilijan kroppa on usein ylirasittuneessa tilassa tai muuten todella maksimilla. Ja mistä sitä tietää, jos näillä kuolleilla urheilijoilla oli jokin tai jopa kaksi perussairautta. No astmahan kaikilla urheilijoilla on.

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös