Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 959 937
  • 81 126

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Virus ei ole voinut muuttua noin paljoa. Ja hoito ei ole voinut kehittyä noin hyvin. Ainoa selitys on, että keväällä diagnosoitiin vain pieni osa tartunnoista.

Totta. Tosin toistakin osaselitystä voisi tarjota. Keväällä kuoli heikoimman vastustuskyvyn omaavat. Nyt heitä ei enää ole, ja toisaalta eri maissa on opittu suojelemisesta enemmän.
 
Uutisia kun lukee, niin jotain jää käteen. Ei jaksa linkata aina kaikkea. Mutta joo, tapahtunut on. Ei tuu suojaa, vaikka olet sairastanut taudin.

Nyt on ihan oikeasti pakko kysyä, että nuo kaksi Euroopassa uutisoitua tapaustako tämän sinun laivan nyt kaatoivat? Maapallolla on todettu noin 24 miljoonaa koronatartuntaa ja näitä uudelleen tartunnan saaneita on todettu varmaan alle kymmenen. Ihan valtavan isoa todennäköisyyttä en siis uskaltaisi luvata sille, että jos sairastuisit koronaan (tai olet sairastanut, en tiedä), niin saisit sen uudelleen.

Voisi huvikseen laskea ihan todettujen tapausten valossa, että mikä on todennäköisyys esim. täällä Suomessa saada koronatartunta, sairastaa se ja sairastua myöhemmin uudelleen. Varsinkin siten, että oireet olisivat vakavia.

Sanoisin, että kannattaa jatkaa elämistä kuten tähänkin asti.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Totta. Tosin toistakin osaselitystä voisi tarjota. Keväällä kuoli heikoimman vastustuskyvyn omaavat. Nyt heitä ei enää ole, ja toisaalta eri maissa on opittu suojelemisesta enemmän.

On. Hoito on myös kehittynyt paljon. Ymmärtääkseni esimerkiksi verenohennuslääkkeitä käyttämällä on saatu vakavia tautimuotoa ehkäistyä. En kuitenkaan millään usko tuon vaikuttavan tuossa kokonaiskuvassa kuin marginaalisesti. Nyt ero on niin suuri, ettei tuota oikein selitä muu kuin erot testauksessa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
WHO kertoi, että viruksen vauhdissa on viime viikkona ollut havaittavissa pieniä hidastumisen merkkejä. Ja kyllähän sen näkee esim. Worldometerin päivittäisistä uusista tartunnoista, jotka ovat laskemaan päin. Nyt on kuukauden sisällä tullut kolme alle 200 000 tartunnan päivää. WHO: Maailman koronatilanteessa valonpilkahdus – viruksen vauhti hidastumassa?

Tein saman havainnon, kun katsoin Worldometerin tietoja. Jo joku aika sitten ilmoitettujen tartuntojen perusteella alkoi näyttää siltä, että uusien tapauksien määrä suhteessa aiempiin päiviin alkoi olla pienempi kuin aiemmin. Ja tuo ilmiö on jatkunut, mikä on saanut uudet tartunnat nyt hienoiseen laskuun.

Itse kuitenkin olen hieman skeptinen näihin koko maailman tilastoihin. Esimerkiksi Intiassa on käytännössä mahdotonta pitää tarkkoja tilastoja tartunnoista, kun ei se Euroopassakaan ole oikein onnistunut...

USA:ssa lasku on kuitenkin ollut tilastojen mukaan jo varsin selvä, ja siellä luotan lukuihin sentään sen verran, että kyse on ihan aidosta ilmiöistä.
 

Vepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Vähän on valoa tunnelin päässä?? Kaivoin jo varastosta pölyttyneen ompelukoneen maskien valmistusta varten. Ahkeran koneen öljyämisen ja 15 tunnin harjoittelun jälkeen syntyi tänään ensimmäinen hyvä, lähes teollinen kangasmaski. Tuotantovauhti on n. 2 maskia päivässä mutta eipä tässä valmiissa maailmassa mihinkään kiirettä ole.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Kävin tänään kaupungilla kun oli aikaa. Koronatilanne on ollut täällä hyvin maltillinen, tartunta silloin tällöin niin ei tarvinnut kantaa syyllisyyttä että lähtee kotoaan vähän kylille. Käsidesin kanssa kyllä lotrasin siellä sun täällä ja lähes jatkuvasti. Eipähän päässeet kovin monet ihmiset paheksumaan etten desiä käyttänyt. Kirjastollakin käytin sisään käytyäni, ennen palautusta, palautuksen jälkeen, ennen lainaamista ja lainaamisen jälkeen. Niin oli ohjeistettu oli niin tein. Kirjastolla oli kaikki oleiluryhmät poistettu käytöstä (pöydät joissa oli tuoleja ympärillä) ja se on kyllä harmi. Koska eihän kukaan täällä mene istumaan samaan pöytään vieraan kanssa (kirjastolla) eli yleensä pöytäryhmissä on toisilleen muutenkin tuttuja. No näillä mennään kun on korona.

Tein yhden reissun bussilla ja olin ainoa joka käytti maskia. Ja minäkin tein sen takia että täällä on jokin suositus ja minä olen mallikas suomalainen joka toteuttaa myös suositukset. Ehkä ei olisi tarvinnut maskia kun turvavälit oli kunnossa kaikilla kahdeksalla matkustajalla. Mutta mitäpä ei Iisoppi tekisi ettei korona leviäisi... joo. Varmaan ne muut bussissa piti minua jonain panikoijana mutta sitä en todellakaan ole. Käytin maskia vain koska täällä on suositus käyttää... Pidän tartunnan todennäköisyyttä täysin minimaalisena enkä pelkää sitä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
YLE on näemmä eilen käsitellyt tätä samaa asiaa, mistä mainitsin täällä. Kuolemien osuus on pudonnut selvästi. Ja samoja selityksiä on löydetty, kuin mitä me jo tällä palstalla spekuloimmekin. Lisääntynyt testaus, kehittynyt hoito, nuoremmat sairastajat, viiveet...


Pieni kauneusvirhe uutisessa. Puhuvat tartuntojen maailmanlaajuisesta lisääntymisestä. Todellisuudessa uudet tartunnat ovat laskussa, ainakin virallisten tilastojen mukaan. Ja saman näkee YLE:n kuvaajastakin...
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Ihan ei uutisesta käy ilmi katastrofin laajuus, joten voisiko joku raahelainen hieman valaista kuinka pahasta tilanteesta on kyse?

KORONAKATASTROFI.

Raahen koronakatastrofi jäämässä säikähdykseksi? - "Näyttää lupaavalta", sanovat ylijohtaja ja terveydenhuollon johtaja

Kyse on siis siitä, ettei näistä viime päivinä uutisoiduista Raahen joukkoaltistumisista (koulu + baari) ole toistaiseksi seurannut yhtään jatkotartuntaa. Taudin itämisaika on 2-5 päivää, joten tilanteen pitäisi olla jo ns. päällä jos noista altistuneista yksikään olisi saanut tartuntaa, kuten terveydenhuollonjohtaja Halonenkin tuossa jutussa sanoo.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Taudin itämisaika on 2-5 päivää,

Onko todellakin näin? Olen nähnyt arvioita myös ainakin kahdeksaan päivään asti, mutta en todellakaan ole asiaan perehtynyt ja en oikeasti asiasta tiedä mitään. Sitten myös myös väsynyt "kaksi viikkoa", mutta se ei taida tarkoittaa itämisaikaa.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Onko todellakin näin? Olen nähnyt arvioita myös ainakin kahdeksaan päivään asti, mutta en todellakaan ole asiaan perehtynyt ja en oikeasti asiasta tiedä mitään. Sitten myös myös väsynyt "kaksi viikkoa", mutta se ei taida tarkoittaa itämisaikaa.

Ainakin terveydenhuollon johtaja tuossa Raahen Seudun jutussa sanoi taudin itämisajaksi pääsääntöisesti 2-5 päivää. Lainaus artikkelista:


Maanantai oli Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä poikkeuksellisen kiireinen, mutta jo tiistaina Susanna Halonen kuvaili tilannetta rauhalliseksi. Näytteenottoon oli saatu lisää henkilöstöä ja puhelinliikenne takaisinsoiton osalta kuntoon.

Maanantaina Raahessa kävi koronatestissä yli sata henkilöä, ja tiistainakin testattavia riitti.

– Varmaankin on niin, että ainakin loppuviikosta tilanne yhteydenottojenkin suhteen alkaa rauhoittua, kun huomataan, että tässä ei ole mistään katastrofista kysymys, Halonen toteaa.

Hän sanoo, että tämän viikon aikana nähdään poikiiko lauantaina tietoon tullut joukkoaltistuminen Raahen Oluthuoneella uusia positiivisia testituloksia.

– Tosin käytännössä ne olisi pitänyt jo tässä vaiheessa tulla esiin. Itämisaika on pääsääntöisesti kahdesta viiteen vuorokautta, sinä aikana tapaukset tulevat yleensä esille.

Luotan terveydenhuollon ammattilaisen sanaan tässä asiassa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onko todellakin näin? Olen nähnyt arvioita myös ainakin kahdeksaan päivään asti, mutta en todellakaan ole asiaan perehtynyt ja en oikeasti asiasta tiedä mitään. Sitten myös myös väsynyt "kaksi viikkoa", mutta se ei taida tarkoittaa itämisaikaa.

Ilmeisesti tuo 2-5 vuorokautta on sellainen tyypillinen luku, mutta viikkokaan (tai vähän yli) ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Kaksi viikkoa on kai se aika, jolloin kaikki tapaukset olisivat viimeistään tulleet julki. Eli se on kai se teoreettinen maksimi tartunnasta oireisiin?
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Varmaan ketjussa huolellisesti käsiteltynä tämä nostoni, mutta kai hakusanani olivat huonoja muotoiluja.
Johdantona IS artikkeli Helsinki-Vantaalla testattiin sunnuntaina vain yksi matkustaja – Husin diagnostiikkajohtaja huolissaan: ”Turun linja on täysin oikea”

Kuume taitaa olla koronan ensimmäinen oire hyvin todennäköisesti eli minä kysyn miksi ei kaikkia Suomeen landautuvia tai laivalta maahan astuvia voi tähdätä ns. kuumepistoolilla, lämpömittarilla?
Näitähän käytetään muualla maailmassa monin paikoin. Vehkeet eivät nykyään maksa maltaita, verrattuna johonkin junavaunullisen ihmismäärän karenssipäiviin. Muutamakin osumapoiminta ihmisvirrasta olisi todella kannattavaa.

Luultavasti eli melko tietysti jokin perustuslaillinen ihmisoikeus-pilkunnusaus tämänkin suhteellisen järkevän kansantaloustappion minimointitoimen estää. Koska jollakin ihmisellä voi olla vaikka kuukautiskuumetta tms...

Mikäli tulisin kotiSuomeen jostain Patagoniasta niin sietäisin (jopa toivoisin) lämpötilani arvioinnin. En loukkaantuisi lainkaan.
 

Salama44

Jäsen
Lue uutiset - tai kaiva oikea tieto. Tai seuraa tätä ketjua. Tilastoihin on lisätty tänään reilu 22k:n testin tulokset kerralla, siksi järisyttävät 43 tapausta.

Tässä taas helvetin hyvä esimerkki siitä miksi se faktapohjainen uutisointi olisi niin tärkeää.

Joka päivä lisätään joku luku. Jos eilen ei tieto ollut vain eiliseltä niin se on puuttunut aiemmilta päiviltä ja tilanne on näyttänyt silloin liian hyvältä Kyllä tuo tieto on ihan oikeaa, se on haettu oikeista lähteistä ja uutiset sekä tieto on luettu useammasta paikasta. Mitä isommat luvut aina ilmoitetaan takatuvasti sitä enemmän aempia lukuja korjataan ylöspäin. Kyllä se nousu näkyy siinä.

Kukaan ei ole väittänyt että ollaan huhtikuun tilanteessa, mutta ei olla myöskään heinäkuun alun tilanteessa. Jos laskette prosentit miten tilanne on siitä muuttunut saatte todelliset kasvuprosentit. Ne ovat ihan muuta kuin muutaman prosentin nousuja tartuntojen osalta.

Katsotaan jatkossa missä menee raja helvetin korkealle nousulle. Itse en ole väittänyt että sellaista vielä olisi vaan että on selvää nousua ja sehän pitää paikkaansa. Mielellään näytetään ja kerrotaan hyviä prosentteja, mutta kun tluee huonompia väitetään vain ettei tilanne ole mitenkään muuttunut tai muuttumassa. Siksi en kahlaa aina koko jatkoajan keskustelupalstaa läpi ja pidä sitä viimeisenä sanana. Sään näkee välillä parhaiten kun katsoo ikkunsta ulos.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Maa on sitten 90-luvun laman jälkeen vakavimman taloudellisen laman partaalla. Nyt soisi iltapäivälehdistön todellakin miettivän, että tarvitseeko ihan jokaista kohuotsikkoa kirjoittaa. Ihmiset pitää saada täällä maan sisällä käyttämään palveluita ja matkustamaan. Ei lukittautumaan 24/7 tutisemaan koteihinsa.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Iltalehdessä tällä hetkellä ykkösuutisena satojen koronaan sairastuneiden pitkään jatkuneet piinalliset oireet. Noh klikkasin tuon auki ja kuudennessa kappaleessa lukee Tesla-Joni, ei muuta kuin koko roskan sovellus takaisin kiinni. Kiitos Iltalehti.
OIkeasti ihan käsittämätöntä, että mies joka ei ole todennäköisesti koronaa koskaan sairastanut, saa joka viikko roppakaupalla palstatilaa kun kertoo "jälkioireista", eli todellisuudessa luulosairaudestaan. Tainnut olla jo kaikilla suurimmilla uutissivustoilla, ja joillakin useampaan kertaan. Korona on viimeistään paljastanut, että Suomessa ei ole yhtäkään laadukasta uutissivustoa, ainakaan ilmaiseksi luettavana. Kaikki juoksee pelkkien klikkauksien perässä vailla mitään vastuuta mistään.
 
K

kiwipilot

OIkeasti ihan käsittämätöntä, että mies joka ei ole todennäköisesti koronaa koskaan sairastanut, saa joka viikko roppakaupalla palstatilaa kun kertoo "jälkioireista", eli todellisuudessa luulosairaudestaan. Tainnut olla jo kaikilla suurimmilla uutissivustoilla, ja joillakin useampaan kertaan. Korona on viimeistään paljastanut, että Suomessa ei ole yhtäkään laadukasta uutissivustoa, ainakaan ilmaiseksi luettavana. Kaikki juoksee pelkkien klikkauksien perässä vailla mitään vastuuta mistään.

Juuri näin. Ja valitettavasti myös maksulliset Yle ja Hesari ovat lipsahtaneet koronan osalta tähän samaan Mutku-Jos-Viisi Syytä-Asiantuntija kertoo -sontaan.

Hesarilta tiedustelin voisiko koronauutiset blokata kokonaan pois apista. Ei kuulemma pysty. Luulisi, että tähän maailmanaikaan tuollainen kustomointi olisi helposti toteutettavissa.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Iltalehdessä tällä hetkellä ykkösuutisena satojen koronaan sairastuneiden pitkään jatkuneet piinalliset oireet. Noh klikkasin tuon auki ja kuudennessa kappaleessa lukee Tesla-Joni, ei muuta kuin koko roskan sovellus takaisin kiinni. Kiitos Iltalehti.

Iltalehtihän kunnostautui muiden muassa Barbara Lybeckin koronaoireiden kohdalla. Toki alkuperäinen juttu taisi olla Apu-lehdestä, mutta aivan huoletta reviteltiin väittämiä, jotka eivät Lybeckin mukaan pitäneet paikkaansa. Hieman toivoisi malttia, vaikka toki lukijaodottama on koronakohuilla kohdillaan.
 

Rannari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata
Nyt on ihan oikeasti pakko kysyä, että nuo kaksi Euroopassa uutisoitua tapaustako tämän sinun laivan nyt kaatoivat? Maapallolla on todettu noin 24 miljoonaa koronatartuntaa ja näitä uudelleen tartunnan saaneita on todettu varmaan alle kymmenen. Ihan valtavan isoa todennäköisyyttä en siis uskaltaisi luvata sille, että jos sairastuisit koronaan (tai olet sairastanut, en tiedä), niin saisit sen uudelleen.

Voisi huvikseen laskea ihan todettujen tapausten valossa, että mikä on todennäköisyys esim. täällä Suomessa saada koronatartunta, sairastaa se ja sairastua myöhemmin uudelleen. Varsinkin siten, että oireet olisivat vakavia.

Sanoisin, että kannattaa jatkaa elämistä kuten tähänkin asti.
Niin olen yrittänytkin, mutta Avi Suomessa hallituksen tukemana on tehnyt siitä lähes mahdotonta. Kaikenlaisia rajoituksia on ainakin meikäläisen perheen elämisen eteen laitettu. En pysty elämään niin, kuten olen ennen elänyt ja haluaisin jatkossakin elää. Ja kyllä, en tule esittämään listaa, miten meidän elämäämme on vaikeutettu. Joku, vaikka et sinä, sitä varmasti kysyy tai tulisi kysymään.

Toinen juttu taas on se, että paljonko uudelleen sairastuneita oikeasti on. Uskaltaisin väittää, että Suomessa ei ole tehty ainuttakaan testiä, jolla voitaisiin määritellä uudellleen sairastuminen, vaikka oireita olisi minkälaisia. Täällä kun ei alkuun
päässyt testiinkään, vaikka oireita oli yhtä sun toista.

Olen edelleen sitä mieltä, että yhteiskunta auki. Finnair hyvä esimerkki, miten tässä tulee käymään, jos asian kanssa vitkutellaan vielä kovinkin paljon pidempään. Yhtiöllä on kyllä valtion vankka tuki takana ja konkurssiin se ei mene, mutta monella on paljon vaikeampaa. Varsinkin paljon esille nostetut matkailuyrittäjät ja heidän työntekijänsä. He kun eivät ole millään tasolla kriisin sattuessa huoltovarmuuden kannalta siinä joukossa, jotka väkisin pidetään pystyssä.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Omaa elämää ei korona ole töiden ulkopuolella lopulta hirveästi rajoittanut. Ollaan käyty kesällä ulkomailla, matkusteltu Suomessa, harrastetaan ja eletään varsin normaalisti. Ainoa mikä on jääny väliin vielä on leffateatterit ja tavalliset teatterit, mutta eiköhän niissäkin tule tässä syksyn aikana käytyä.

Ihan hyvin tää systeemi toimii tällaisenaan.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
OIkeasti ihan käsittämätöntä, että mies joka ei ole todennäköisesti koronaa koskaan sairastanut, saa joka viikko roppakaupalla palstatilaa kun kertoo "jälkioireista", eli todellisuudessa luulosairaudestaan. Tainnut olla jo kaikilla suurimmilla uutissivustoilla, ja joillakin useampaan kertaan. Korona on viimeistään paljastanut, että Suomessa ei ole yhtäkään laadukasta uutissivustoa, ainakaan ilmaiseksi luettavana. Kaikki juoksee pelkkien klikkauksien perässä vailla mitään vastuuta mistään.

Oikeastaan lähes yhtä käsittämätöntä on se, että mies on saanut "virallisen" koronadiagnoosin lääkäriltä kuvailimiensa oireiden perusteella. Kyllähän sitä luulisi, että tauti, joka on laittanut koko maailman polvilleen ja sekaisin, haluttaisiin varmistaa ihan niillä oikeilla testeillä eikä alettaisi tekemään diagnoosia koronasta, koska "ei löytynyt muitakaan tauteja, niin koronaa sen on pakko olla".
 
K

kiwipilot

Oikeastaan lähes yhtä käsittämätöntä on se, että mies on saanut "virallisen" koronadiagnoosin lääkäriltä kuvailimiensa oireiden perusteella. Kyllähän sitä luulisi, että tauti, joka on laittanut koko maailman polvilleen ja sekaisin, haluttaisiin varmistaa ihan niillä oikeilla testeillä eikä alettaisi tekemään diagnoosia koronasta, koska "ei löytynyt muitakaan tauteja, niin koronaa sen on pakko olla".

Siellä on melko varmasti joku Tesla-Jonin kolmanteensataan lääkärikäyntiin vittuuntunut docci saanut tarpeekseen ja päättänyt kirjoittaa tyypille tämän haluaman diagnoosin.

Kahdenkymmenen vuoden päästä Hesarin Kuukausiliite tekee Tesla-Jonista jutun Missä hän nyt on -palstalle. Toivotaan että tuolloin ovat oireet ohitse.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Hauskoja tilanteita tulossa aamuyöllä baarien eteen kun juuri tavanneet pariskunnat poistavat maskejaan.
Isot pojat ovat kertoneet, että aamulla se totuus vasta paljastuu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös