Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 891 248
  • 81 125

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Ja mitä sen jälkeen? - eihän se virus maailmasta katoa (tuskin edes Suomestakaan vaikka oltaisiin ihan kiinalaisia toimia käyttämässä). Pitäisikö pitää maa suljettuna siihen asti kunnes tulee rokote, jos tulee?

Eihän se virus toki häviä. Eikä se rokote taida tähän aaltoon vielä ehtiä. Tämä on nyt valittu linja ja näillä mennään. Lopputuloksen näemme jossain vaiheessa tulevaisuudessa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei tarvitse olla velaton. Valtionvelka on hyvä ja toimiva instrumentti päästä pahimpien kriisien yli. Nyt kuuluukin ottaa velkaa.

Totta.

Sitä olisi vaan ollut hyvä vähentää ennen tätä kun taloudella meni hyvin. Kaikki tuo lisävelka kasvattaa valtion korkokustannuksia eli nostaa vuotuisia menoja. Suomen valtio on heikossa hapessa.

Ei välttämättä. Valtio otti viime vuonna velkaa miinuskorolla. Lainarahaa olisi ollut Suomelle tarjolla lähes 14 miljardia euroa. Valtiokonttori otti velkaa "vain" kolme miljardia ja korko -0.734 prosenttia.

Tämä vain kommenttina. Samaa mieltä sinänsä syömävelan ongelmista ja velan vähentämisen tarpeista.
 

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
”Pyydän ihmisiä tulemaan pois mökeiltä”... No ei whitussa, mutsi ja faija (täysin omakotitalo-varusteisella) mökillään koronakaranteenissa, reilun puolen tunnin päässä Tampereelta, pysyvät 100% varmasti siellä!! Ollaanpas hiukan tarkempia noiden ohjeiden kanssa...
Eikö tuo pyyntö liittynyt tähän Uudenmaan sulkuun, mielestäni viimeiset pari päivää tätä on jauhettu. Mikäli ton pystyy ymmärtämään väärin, ei Korona-virus liene suurin uhka...
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
A-studiossa on vissiin vähän kirkkaat valot tai paska maskeeraus, näyttää et kaikki näistä on ihan hiessä ja nokat kiiltävinä.
 

Fordél

Jäsen
Taviolta (PS) melkoisen ufo heitto A-studiossa: Kriisin vaikutukset pitäisi kuulemma korvata täysimääräisesti valtion kassasta esim. ravintola-alalle.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät

Islannissa havaittu massatestaamisella, että puolet koronaviruksen kantajista on oireettomia. Pidemmällä seurannalla tuo määrä varmasti pienenee, mutta aika hurjaa silti.
Ei kyllä yllätä ollenkaan. Jotain tämän suuntaista olen ajatellutkin, koska eihän tuo pöpö muutoin pystyisi tuollaisella vauhdilla leviämään kuin nyt leviää. Hyvä puoli on se, että saavutetaan nopeasti laumasuoja ja sitten epidemia katoaa toivon mukaan.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
PS tulee iskemään ensi vaaleihin sellaisen kampanjan että heikompaa hirvittää... Voin vain kuvitella, millaisia laskelmia siellä heitetään ilmaan.

(Tässä tilanteessa itselleni on ihan sama mitkä puolueet ovat vallassa tai eivät siellä ole, ei sillä)
 

asyouwere

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tavion kanssa muuten siitä samaa mieltä (rasti seinään), että vähän napakammin voisi asiat sanoa. Siinä on kuitenkin ero, sanooko kehottaisin vai kehotan. Tämä on kuitenkin pieni miinus muuten mielestäni hyvin hoidetussa tilanteessa.

Sen sijaan Tavion politikointi tässä tilanteessa nostaa verenpainetta kotikatsomossa. Kontrasti toiseen opposition edustajaan eli Mykkäseen on todella suuri, Mykkäselle peukkua.
 

Kentsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Onko muuten koronan kohdalla hyödynnetty vielä lainkaan sitä television hätätiedotetta/vaaratiedotetta, jossa normaalisti ilmoitetaan vaikka karhuhavainnoista? Ja siis itsellä tuo töllö ei ole läheskään joka päivä auki, joten ihan puhtaasti tietämättömyydestä kysyn. Jotenkin voisi olettaa tällä hetkellä, että olisi käytössä vaikka uusien määräysten tiedottamisessa.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Liekö Koronan syy, kun jenkeistä tilattu tavara tulee tällä kertaa Japanin kautta :D Pieni kiertotie...
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Tartuttavuusluku. Kuvataanko sillä yhtälössä muuttujan, estimaatin ja ehkä myöhemmin parametrin tai jopa vakion arvoa?
Tartuttavuusluku. En kertakaikkiaan jaksa googlata tai altavistailla R# lukuja.

Mikä viimeinen tarjous? Mikä voisi olla järkevin eli paras tarjottu arvaus?
Minä taisin eilen törmätä lukuun 2,2 mutta en löytänyt tänään tuon lähdettä.

Varmaan tästä ketjusta löytyisi selaamalla, mutta toivon jonkun palstaihmisen heittävän viimeisen löytönsä julki minulle ja muillekin lukeville, informaation lisäys sopii suomalaiseen mentaliteettiin.

R(0) tai R(1),mitä perhanoita lukuja ovatkaan eli muuttujan kansankäsittämisen valistusajatus ja viimeisimpiä arvauksia, joita ei kannata vedonlyöntiin käyttää.
Kuinka monta äänestäjää pystyy tautinen välinpitämätön aktivoimaan? Mikä on Sinun R-faktorisi?
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Mielenkiintoiseksi nämä rajoitukset menevät, kun rajoja jo maan sisälläkin suljetaan Suomen kokoisessa maassa. Vaikeuksia tulee rajalle ihan varmasti. Korona "pakolaiset" pyrkivät vielä muualle maahan kriisialueelta...
 

kharon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Persujen Taivio oli kyllä ihan kujalla tuossa studiossa. Koitti tehdä politiikkaa, mutta ei toiminut edes vähää alusta kun moetti johtaako maata hallitus vai thl. Ihan kun tässä pärjäisi nyt sen mukaan millainen "tunne" oileista toimista on. Kokoomukselle Yläpeukkua vastuullisesta oppositiopolitiikasta vakavan aiheen äärellä. Tuodaan omaa kantaa esiin ja kehutaan kun aihetta on.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Jep, näinhän se on. Mutta ei meidän velkataakkamme kovin pahaksi ollut ehtinyt kertyä, joku Italia on tällä hetkellä jo hyvin heikoilla jäillä - ja kiinnostavaa nähdä, mitä Frankfurt ja Berliini sanovat, kun ehkä pitäisi noin iso talous pelastaa, jos siis halutaan euroalueen pysyvän koossa.

EKP hoitaa, niillä on loputon piikki. Devalvaatiota vaan pitää varoa.
 
Onko muuten koronan kohdalla hyödynnetty vielä lainkaan sitä television hätätiedotetta/vaaratiedotetta, jossa normaalisti ilmoitetaan vaikka karhuhavainnoista? Ja siis itsellä tuo töllö ei ole läheskään joka päivä auki, joten ihan puhtaasti tietämättömyydestä kysyn. Jotenkin voisi olettaa tällä hetkellä, että olisi käytössä vaikka uusien määräysten tiedottamisessa.

No ei tietenkään ole. Karhuvaarat sitten erikseen.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Esimerkiksi niin, että Uusimaa olisi eristetty jo siinä vaiheessa, kun muualta maasta ei ollut tullut ilmi kuin yksittäisiä tapauksia. Aivan kuten Kiinassa ymmärtääkseni toimittiin Wuhanin alueen kanssa. Epidemia olisi ollut silloin paljon helpompi rajata ja nitistää sekä myöskin kesto olisi jäänyt todennäköisesti lyhyemmäksi.

Mitäpä luulet,kuinka laajalle ja kuinka kauan virus oli Kiinassa levinnyt, jotta Wuhanin (asukkaita 11,08milj.) yhdelle lääkärille osuu seitsemän (7) potilasta yhtäaikaa hieman erikoisemman influenssan kanssa? Tuon kokoisessa kaupungissa on aika monta lääkäriä, joten seitsemän potilaan sattuminen sille yhdelle rohkealle, joka julkisti asian, on satumainen yhteensattuma. Tai sitten sairastuneita oli helvetisti ennen julkistamista. Wuhanista on suorat lennot 65 kaupunkiin ympäri maailmaa, ja siksi virus levisi globaaliksi niin nopeasti. Meillekin.

Suomen ensimmäinen korona varmistettiin Saariselällä Kiinalaisella turistilla 21.1.
Vielä 6..3 oppositio puuhasteli välikysymystä siitä, tukeeko Suomi Kreikan päätöstä olla käsittelemättä Turkista saapuneiden turvapaikkahakemuksia.
Oletko oikeasti sitä mieltä, että hallitus olisi siinä tilanteessa, saati aiemmin saanut läpi valmiuslakien käyttöönoton, jotka antaa viranomaisille riittävät toimivaltuudet toimia sota-aikana ja muissa poikkeusoloissa? Joita on viimeksi käytetty toisessa maailmansodassa? Joita nyt tarvittiin ensimmäistä kertaa rauhan aikana?
Suomesta matkustetaan 750000 matkaa vuodessa Espanjaan, ja Italiaan/Ranskaan 250000/maa/vuosi. Monenko voit kuvitella tuoneen viruksen maahan ennen 18.3. jolloin valmiuslakien käyttöönotto hyväksyttiin? Siinä vaiheessa paska oli syvällä tuulettimessa, vaikka todennettuja tartuntoja koko maassa oli alle 200, Italiassa 15500

Kiinalaiset eivät sulkeneet pelkästään Wuhania, vaan loppupeleissä periaatteessa koko Hubein maakunnan, jossa väkeä on 58,5milj. 185900km2 alueella, eli noin 19,5 kertaa Uudenmaan kokoinen alue. Ja alue todellakin suljettiin. Siellä ei ihmisoikeuksia niin ehditä miettiä, kun keskusjohto ohjeistaa.

Summarum, täällä saatiin pidettyä pyörät pyörimässä ja ihmiset töissä viime viikkoon saakka. Hallituksen ilmoitus valmiuslakien tuomisesta eduskuntaa sai kansassa aikaiseksi karmean paniikin, ostettiin kaapit täyteen vessapaperia ja lähdettiin Leville bailaamaan. Mikä vittu siinä on, että suomalaiselle pitää aina jonkun viranomaisen olla neuvomassa, että älä nyt ole vittu tyhmä?!? Tänään julkistettiin suunnitelmat Uudenmaan sulkemisesta, niin ensimmäisiä kysymyksiä oli, että mikä on rangaistus kiellon noudattamatta jättämisestä. Että vieläkin pitää jonkun uuvatin puntaroida, että jos vaan rikesakko tulee, niin hyvin voi mökille vetää vielä. Abloodeja.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Mielestäni helpottavana huomiona voidaan todeta että Italiassa kasvutahti on muuttunut viimepäivien aikana eksponentiaalisesta lineaariseksi. Toki tämä voi kääntyä vielä huonompaan, jos epidemia pääsee samalla tavalla valloilleen myös keski- ja eteläosissa maata, mutta Lombardian osalta uudet tapaukset ja kuolemat taitavat olla jo laskusuunnassa.

En tiedä voiko tästä vielä mitään johtopäätöksiä tehdä. Mutta kohta voisi olettaa että virus on pyyhkäissyt kunnolla kahden noin 10 miljoonan asukkaan alueen läpi (Wuhan, Lombardia). Kuolinmäärät ovat toistaiseksi 3200 ja 4400. Lombardian lukuihin tullee vielä pari tuhatta lisää. Molemmissa kuolintapaukset ovat saavuttaneet huippunsa noin kuukauden kuluttua ensimmäisestä kuolintapauksesta - Lombardian osalta pidetään toki vielä peukkuja.

Jos tästä nyt mitään voisi ekstrapoloida, niin näyttäisi että näillä rajaustoimenpiteillä akuutti paikallinen epidemia Wuhanin ja Lombardian kaltaisilla alueilla kestää sen pari kuukautta. Wuhanissa oli tiukemmat toimenpiteet, mutta se on myös tiheämmin asuttu alue.

Jos Uudenmaan maakuntaan vertaa, niin väkimäärältään Lombardia ja Wuhan ovat reilu 6-7-kertaisia, asukastiheydeltään selkeästi tiheämmin asuttuja. Jos puhtaasti tilastollisesti arvailee, ilman mitään lääketieteellistä ymmärrystä , niin Uudellamaalla päivittäiset kuolintapaukset saavuttanevat huippunsa 4-6vk kuluttua, päivittäisten kuolinmäärien ollessa pahimmillaan joitain kymmeniä päivässä, ja kokonaismäärät noussevat muutamiin satoihin. Saattaa mennä pahasti metsään koska eri toimenpiteet, asukastiheys, toivottavasti paremmin kestävä sairaanhoitokapasiteetti, jne.

edit. Lisättäköön että ennusteeni saatttaa olla varsin pessimistinen jos vertaillaan paremmin pärjänneisiin maihin, kuten Sveitsi tai Etelä-Korea. Toisaalta Ruotsissa ollaan jo yli 20 kuollessa / päivä.
 
Viimeksi muokattu:
Totta, mitä tuota turhaan käyttämään. Tiedotteethan voi lukea vaikka iltapäivälehdistä, somesta tai keskustelupalstoilta.

Niitäkin toki on, jotka ei lue iltapäivälehtiä tai käytä internetiä. Tuijottaa vain telkkaria. Siinä mielessä tuo television hätätiedoite olisi hyvä olla käytössä tässä tilanteessa. Mutta kuten todettua, asiat tärkeysjärjestykseen ja odotellaan tulevia karhuhavaintoja.
 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Voi vittu tota Taviota... Halliksella on maailman suurin naamapalmu otsassaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös