Asko Järvinen kertoilee pitkästä aikaa koronasta. Otsikko on taattua Iltalehteä, mutta artikkelissa on ihan kiintoisia kohtia.
Nyt meneillään oleva koronataudin suhteen rauhallinen aika johtuu osin siitä, että ei ole ilmaantunut uutta, entistä ärhäkämpää virusmuunnosta.
www.iltalehti.fi
Koronavirus on tähän asti kyennyt varsin nopeasti muuntautumaan sellaiseksi uudeksi muodoksi, joka onnistuu ihmisen immuunipuolustuksen kiertämään ja aiheuttamaan uusia tautiaaltoja. Nyt eletään kuitenkin suvantovaihetta.
Loppukesän ja alkusyksyn koronatapausten määrän nousua aiheuttivat koronan omikronvariantin uudet muunnokset, mutta niiden jälkeen uusia muunnoksia ei ole tullut.
Tämä vaihe on ollut yllätys myös Järviselle.
– Tähän asti koronavirus on ollut hyvin muuntautumiskykyinen. Voi kysyä, onko koronavirus käynyt nyt läpi ne muunnoksensa, jotka kiertävät immuunijärjestelmää, hän pohtii.
Muistelen jo jokunen vuosi sitten, että tässäkin ketjussa käytiin läpi artikkelia, jossa potentiaalisia piikkiproteiinin tyyppejä oli simuloitu tutkijoiden toimesta, ja silloinkin oli johtopäätös, että määrä on lopulta melko rajallinen. Olisiko sitten tuossa vaihtoehdot melko vähissä?
Koronapandemian alussa kukaan ei tiennyt, miten vaarallisesta taudista on kysymys. Hyvin moni sairastui vakavasti ja hyvin moni kuoli.
Kun aikaa kului, koronavirus muuntautui yhä enemmän sellaiseksi muodokseen, joka on kantajalleen entistä vähemmän vaarallinen. Tämä oli virukselle eduksi, sillä näin se pystyi pysymään itsekin paremmin hengissä.
Koronapandemian ensimmäisen vuoden lopussa saatiin käyttöön ensimmäiset koronarokotteet.
– Rokotteet ovat olleet valtavan tehokkaita, oikea läpimurto, Järvinen korostaa.
Eli viruksen evoluutio meni lopulta melko lailla samalla tavalla kuin tyypillisillä uusilla influenssaviruksilla (espanjantauti ei ollut tyypillinen). Ja rokotteet ovat siinä mielessä olleet hyvästä, että vaikka ne eivät itse tautia estäkään, ne estävät tehokkaasti sitä vakavaa taudinkuvaa, joka etenkin alkuvaiheessa pandemiaa oli paljon nykyistä yleisempi.
Olen sitäkin miettinyt, että kun rokotteet blokkasivat sangen hyvin näiden alfa-, beta- ja delta-varianttien yms. leviämistä, vaikuttiko se sitten osaltaan siihen, että omikron pääsi leviämään tehokkaasti ja nopeasti? Eli koronasta muodostui virustyyppi, joka leviää tehokkaammin, mutta aiheuttaa myös lievempää taudinkuvaa - koska ainoastaan tuollainen virustyyppi kykeni riittävän hyvin kiertämään ihmisten rokotesuojaa?
Valtaosa kansasta on koronalta hyvässä suojassa todennäköisesti aika pitkään. Paras suoja saadaan, kun on rokotukset ja korona jo sairastettuna, Järvinen kertoo.
Juuri nyt ei ole näkyvillä viitteitä uudesta koronaepidemia-aallosta.
– Se kutkuttaa optimismiin, mutta se ei tarkoita, että olisimme päässeet koronaviruksesta eroon. Emme tiedä sitäkään, miten virus tulevaisuudessa käyttäytyy.
Jätettiin kuitenkin takaportti sille, että jotain uutta voi vielä tulla. Itse mietin, että uusi ongelmallinen tilanne voi tulla siinä kohdassa, jossa koronarokotteiden teho alkaa väestössä hiipua. Siinä kohdassa voi taas periaatteessa käydä niin, että vakavat taudinkuvat alkavat yleistyä työikäisten keskuudessakin.