Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 949 448
  • 81 126

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Itse taisin juuri sairastaa toisen kerran tämän viruksen. Itselläni oli pitkät vapaat ja tulin kipeäksi toisen Lapseni kanssa melko samaan tahtiin. En käynyt testissä, kun karanteeni kestäisi vähemmän kuin vapaani. Meillä siis pitää vielä käydä testissä töiden vuoksi... Ei riitä kotona tehtävät.

Tyttären joukkueessa oli ollut sairastelua ja sitten siskoni sai miesystävänsä kanssa myös tartunnan, kun näimme sopivasti juuri tuossa sairastumisen yhteydessä...tai no samana iltana/seuraavana aamuna oli kipeä olo.

Nyt olen ollut vielä 4 päivää vapaiden päälle saikulla. Ei kuumetta, mutta karhea kurkku ja kova yskä. Sama väsymys vaivaa kuin vajaa vuosi sitten.

Huomenna pitäisi mennä töihin, mutta vieläkin vähän hutera olo, kun jotain tekee. No aina voi testailla onnistuuko.
Viimeksi verenpaineet oli ihan mutkalla 2 viikkoa, mutta toivotaan että ei tällä kertaa.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

RaumTiger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Kolla/Rauma Tigers, New York Rangers
Kuinkakohan pahasti tuo Kiurun fanikerho on järkyttynyt tosta uutisesta että heidän lähes Jumalana pitämänsä suojelija on nyt sairastunut tähän meidät kaikki tappavaan virukseen joka joidenkin mielestä niittää jo enemmän porukkaa täällä Suomessa kuin mitä tuo sota tuolla Ukrainassa...
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Työkaveri nyt kolmatta kertaa koronassa, tasaiseen tahtiin puolen vuoden välein on taudin aina haalinut. Tai lapset sen vissiin ovat ainakin kaksi kertaa tuoneet. Tuo puoli vuotta on ilmeisesti se normaali aika, minkä edellisestä saa vastustuskyvyn? Tästä päätellen tauti jää tuleviksi vuosiksi pyörimään näiden vanhojen viruksien lisäksi talven flunssakaudeksi.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Paremmalta ja paremmalta, alkaa kokoajan tämä koronatouhu näyttämään.

Henkilöstöpulan takia suljettu Laakson sairaalan koronaosasto on avattu uudestaan.

Johtajaylilääkäri Laura Pikkaraisen mukaan osasto toimii 25-paikkaisena. Kaupungin sairaanhoidossa on nyt 63 koronapotilasta. Laakson sairaalan osasto 1:n lisäksi kaupunki on osoittanut kolme osastoa koronapotilaiden hoitoon.

Koronatilanne on pysynyt koko syksyn vakaana Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus).

Infektioylilääkäri Asko Järvinen sanoo, että syksyn aikana tautitilastoissa on tapahtunut vain hyvin pieniä muutoksia.

Valtaosa Husissa hoidettavista koronatartunnoista tulee ilmi jonkun muun sairaalahoitoa vaativan toimenpiteen vuoksi. Husissa sairaalahoitoon hakeutuneista noin 20 prosenttia on siellä koronaoireiden vuoksi.

”Äärimmäisen harva potilas on hakeutunut sairaalaan, koska heillä on vaikeita hengitysongelmia. Sairaalahoidossa valtaosa koronan vuoksi siellä olevista potilaista iäkkäitä ihmisiä, jotka tarvitsisivat sairaalahoitoa minkä tahansa hengitystieinfektion vuoksi.”

”Luokittelu yleisvaaralliseksi tarkoittaa myös sitä, että sairaustuessaan meidän työntekijämme joutuvat eristäytymään pitemmäksi aikaa kuin, jos koronatauti ei olisi yleisvaarallinen”, Järvinen sanoo.


”Kun koko terveydenhoidon ketju on rikki, koronataudin luokittelu yleisvaaralliseksi lisää painetta monin tavoin.”

Koronataudin asemasta yleisvaarallisena päättää valtioneuvosto, ja vain valtioneuvosto voi tämän luokittelun purkaa. Järvinen muistuttaa, että laissa on määritetty hyvin tarkat kriteerit yleisvaarallisille taudeille, eivätkä nämä kriteerit enää toteudu.

 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuo puoli vuotta on ilmeisesti se normaali aika, minkä edellisestä saa vastustuskyvyn? Tästä päätellen tauti jää tuleviksi vuosiksi pyörimään näiden vanhojen viruksien lisäksi talven flunssakaudeksi.

Ymmärtääkseni tuolle ei ole mitään suurempaa arviota annettu, vaan kaikki riippuu varianteista. Ja ihmisten kyvyssä kehittää vastustuskykyä on myös aika suurta eroa.

Omassa kuplassani on ollut tapaus, joka sairasti omikronin BA1:n tämän vuoden tammikuussa. Ja BA2:n hän sairasti maaliskuussa. Väliä oli vain noin kaksi kuukautta. Virallinen positiivinen testitulos molemmista. Siitä en ole aivan varma, että miten tuo variantti oli selvitetty, mutta hänen mukaansa tuloksissa oli lukenut, että "todennäköinen BA1" ja "todennäköinen BA2".

Aitajuoksija Annimari Korte taas sairasti koronan kahdesti vain viiden viikon välein alkukesästä.


Itse kyselin tästä immuniteetin kestosta eräältä tuntemaltani lääkäriltä, ja hänen mielipiteensä oli, että se on todella yksilöllistä. Ja riippuu myös kovasti siitä, miten varianttien välillä on eroa. Joka tapauksessa tyypillisesti sairastettu tauti antaa hyvän soluvälitteisen immuniteetin pitkäksi aikaa, ja vaikka tauti iskeekin meistä varmaan jokaisella useammankin kerran, todennäköisyys sille, että seuraava infektio on lievempi, on varsin suuri. Tosin myös sellaisista tapauksista kuulee jatkuvasti, joissa se toinen kierros onkin kovempi, joten selvää idioottivarmaa linjaa ei tunnu olevan. On vain todennäköisyyksiä.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Juuri ulkomailta, Espanjasta (Kanarian saarilta) palanneena, niin siellä korona näkyi edelleen katukuvassa siten että julkisessa liikenteessä (busseissa ja takseissa) sekä apteekeissa käydessä vaaditaan maskin käyttöä. Muuten tuo ei näkynyt. Toki menolennolla Finnairilla tuonne siis vaadittiin myös maskin käyttöä koska Espanja näin sinne matkaavilta vaatii.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Toki menolennolla Finnairilla tuonne siis vaadittiin myös maskin käyttöä koska Espanja näin sinne matkaavilta vaatii.

Tämäkin on tosiaan mielenkiintoinen, että vaatiiko Espanja oikeasti, sillä Norwegianilla Espanjaan lentäessä ei maskia tarvitse käyttää.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
@iibor Näin ainakin meille kerrottiin ja paluulennolla ei siis Finnairilla vaadittu maskia. Vai olisiko niin ettei Norwegian vain noudata Espanjan vaatimusta (tai sitten Norja ei ole saman vaatimuksen piirissä kuin Suomi ja Norwegian noudattaa sitä mitä Norjalta vaaditaan)? Kukaanhan tuota ei siis Espanjassa tarkista että oliko lennolla maski päällä vai ei, eikä myöskään Finnairilla asiaan puututtu muuten kuin kuulutuksella, eli osa käytti, osalla se oli leukalappu ja osalla se oli hetken päällä.

Ainakin tämän Kanarian saarten FAQ ohjeen mukaan lentokoneessa pitäisi käyttää maskia:

Sieltä lainaus:
"4. What measures will I find at the airport and/or on board the aircraft?

Remember that you must wear a mask and comply with all the safety measures imposed by the airline and the airport authorities throughout the flight."
 
Viimeksi muokattu:

Andrej

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
@flintstone Kyse taitaa olla siitä, että Norwegian jättää maskin käytön asiakkaan harkintaan ja vastuulle. Niin itse asiassa kertomasi perusteella tekee Finnairkin, jos kerran komentoa ei mitenkään valvottu. Erona siis vain tuo, että Finnair asiasta kuuluttaa.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Mites muuten on, kun Kiinassa alkaa nyt korona näköjään vihdoinkin jyllätä, niin onko sieltä tulossa joku uusi jätticovid-aalto sitten muuhunkin maailmaan, ja uusia kahta kauheampia virusmuunnoksia taudista, joihin nykyiset rokotukset eivät tepsi?
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Mites muuten on, kun Kiinassa alkaa nyt korona näköjään vihdoinkin jyllätä, niin onko sieltä tulossa joku uusi jätticovid-aalto sitten muuhunkin maailmaan, ja uusia kahta kauheampia virusmuunnoksia taudista, joihin nykyiset rokotukset eivät tepsi?

Vai jyllääkö siellä vain nämä nykyiset variantit, jotka Kiinassa eivät vain ole kierrosta päässeet heittämään, koska maa on ollut niin eristettynä.

Tokihan Kiinassa on valtava määrä rokottamattomia ja vanhoja sekä ilmeisemmin paikalliset rokotteet eivät ole länsimaisten veroisia. Sikäli jälki voi olla nyt ikävää.

Yhdistetään siihen, että jättimäiset eristystoimenpiteet ovat sitten ehkäisseet sen luonnollisen vastustuskyvyn kasvun populaatioon myös.

Aikanaan tuli sanottua, että vaikka kaivaisit itsesi maakuoppaan ja vetäisit kannen päälle, on se virus edelleen odottamassa kun lopulta kuopasta ylös nouset. Ja pakkohan sieltä on joskus nousta.

Ikävä kyllä, taitavat kiinalaiset nyt alkaa kärsiä noista omista eristystoimistaan.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tänään tosiaan 7pv:n ajanjaksolle 10 537 tartuntaa.

Edelleen 40-60v osuus tartunnoista 39,6%. Monia viikkoja pyöritty näissä lukemissa.
Tämä osuus kun alkaa laskea, epidemia alkaa kohtuu voimakkaasti laskea.

Pientä laskua tilastoiduissa viikkotartuntamäärissä. Mutta aika pientä.
Epidemiahuippu oli tämän mukaan viikolla 45.


Sairaalahoidossa 904 potilasta.
904 911 930 923 920. Tässä viikottainen kehitys, aika vakaata on.

Teholla 21 potilasta. Viikko sitten 15 potilasta.
21 15 17 23 15. Tässä viikottainen kehitys, aika vakaata on edelleen.

Erikoissairaanhoidossa + teholla nyt 378 potilasta. Viikko sitten 377 potilasta.
2 viikkoa sitten 365 potilasta.
Eipä tämä Omikronin vakavuus mihinkään ainakaan lisäänny.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Oma korona pitää sitkeästi puoliaan, vaikka olo alkaa olla jo suht normaali, semisti nuhainen. Mutta pysyttelen nyt ainakin viikonlopun vielä kotona pojan kanssa. Perheen naiset sairastivat koronan aiemmin, eivätkä ole nytkään tartuntaa saaneet. Toisaalta me poijjaat emme sairastuneet aikanaan naisväen ollessa kipeänä.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Vai jyllääkö siellä vain nämä nykyiset variantit, jotka Kiinassa eivät vain ole kierrosta päässeet heittämään, koska maa on ollut niin eristettynä.

Tokihan Kiinassa on valtava määrä rokottamattomia ja vanhoja sekä ilmeisemmin paikalliset rokotteet eivät ole länsimaisten veroisia. Sikäli jälki voi olla nyt ikävää.

Joo ja olenko ymmärtänyt että vaikka uusia varianteja syntyisi olisi aika epätodennäköisestä että siitä syntyisi jotain semmoista joka kokonaan ohittaisi nykyisen suojan mitä syntynyt rokotteilla ja tartunnoilla. Eli lähtötilanteeseen ei paluuta ole vaikka varmasti jotain paikallisia epidemioita varmasti myöhemminkin luvassa.

Aika karu muuten tuo kiinan tilanne, en ole nähnyt onko uutisoitu viimeaikoina paljonko kansasta rokotettu mutta jonkun uutisen perusteella puolivuotta sitten oli ilmeisesti vain noin 40% yli 80v ihmisistä saanut yhden piikin. Täällä esimerkiksi vastaava luku 96% ja neljä rokotetta saanut n.80%. Ottaen kuitenkin huomioon vanhusten tehosteiden tarve ja heikommat rokotteet niin kiinassa taidetaan olla lähellä alkutilannetta tai korkeintaan sitä mitä Suomessa oltiin alkuvuodessa 2021 kun porukka alkoi rokotteita pikkuhiljaa saada. Ei tuollakaan siis mitään oikotietä, vanhukset piikille ja kansan läpi.
 
Pari viikkoa sitten oli ensimmäinen korona, ääni ei vieläkään täysin palautunut. Pari päivää meni silloin niin ettei ääntä lähtenyt yhtään.
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Työkaverilla tänään positiivinen kotitesti. Keskiviikkona oltiin pikkujouluissa mm. istuttiin ravintolassa vierekkäin. Saa nähdä, tarttuiko tauti jouluksi.

Edit. Ainakin voi todeta, että on altistunut:

"Olet altistunut koronavirukselle, jos olet ollut lähikontaktissa COVID-19-tapauksen kanssa 48 tunnin aikana ennen tapauksen oireiden alkua"
 
Viimeksi muokattu:

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Mites muuten on, kun Kiinassa alkaa nyt korona näköjään vihdoinkin jyllätä, niin onko sieltä tulossa joku uusi jätticovid-aalto sitten muuhunkin maailmaan, ja uusia kahta kauheampia virusmuunnoksia taudista, joihin nykyiset rokotukset eivät tepsi?
Vastaan itselleni tämän USA TODAY-lehteen menevän linkin avulla. Aika paljon samanlaista pohdintaa kuin minä esitin yllä olevassa viestissäni: USA TODAY artikkeli
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Jatketaan yksinpuhelua. Kuulin kaveriltani (joten ei mitään virallista tietoa), jonka vaimo on Kiinasta ja he asuvat siis Yhdysvalloissa, että vaimon 75-vuotiaat sukulaiset ja 65-vuotias veli olivat jo saaneet koronatartunnan. Kellään ei ole mitään rokotteita ollut, ja kuulosti, ettei ole paljon kenellä muullakaan Kiinassa. Ruumishuoneisiin on jo pitkät jonot ja ihmiset kantavat kuolleitaan sinne. Samoin sairaaloihin, joihin on kuulemma "first come, first served" periaatteella pääsy, eikä sen mukaan, kuinka vakava terveydentila on. Suuri johtaja kuulemma ei hyväksy länsimaisia rokotteita tuotavaksi Kiinaan, ja Kiinan omat eivät oikein taida olla yhtä hyviä, eikä niitä kai juuri ole saatavillakaan, eikä koronalääkkeitäkään. Sairaiden käsketään vain olemaan kotona ja sulkemaan ovet.

Kyllä jos tuossa on vähääkään totta niin tässä on valtavan katastrofin ainekset. Kuulemma oliko jotain yli 10% kiinalaisista yli 65-vuotiaita. Miten tuossa pystytään välttymään miljoonakuolemista? Emme kai koskaan saa tietää todellisia numeroita, niitä ei varmaan ole edes saatavilla ja tuskin Kiina rupeaa niitä mainostamaan muille maille.

Minua pelottaa siis lähinnä se, että mitkä ovat seuraukset muille maille? Ilmeisesti Kiinasta ja Kiinaan saa jonkun verran matkustaa nykyään? Sieltä tulevat sitten kaikki pöpöt tänne meille muille, ja varsinkin jos tulee uusia Le Mutant:eja niin tiedä sitten miten nykyiset rokotteet niihin purevat ja kuinka nopeasti saadaan uusia rokotteita ja lääkkeitä kehitettyä...joten ketjun otsikkoon vastaten kuulostaa lähinnä ihmiskunnan lopulta!?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Minua pelottaa siis lähinnä se, että mitkä ovat seuraukset muille maille? Ilmeisesti Kiinasta ja Kiinaan saa jonkun verran matkustaa nykyään? Sieltä tulevat sitten kaikki pöpöt tänne meille muille, ja varsinkin jos tulee uusia Le Mutant:eja niin tiedä sitten miten nykyiset rokotteet niihin purevat ja kuinka nopeasti saadaan uusia rokotteita ja lääkkeitä kehitettyä...joten ketjun otsikkoon vastaten kuulostaa lähinnä ihmiskunnan lopulta!?

Uudet variantit ovat aina riski, mutta itse en niistä olisi hirveän huolissani. Jos ne aikovat olla elinkelpoisia, niiden pitäisi syrjäyttää nykyinen omikron. Ja se vaatisi taas sitä, että ne tarttuvat tehokkaammin ja kiertävät aiempaa immuniteettia. Tämä taas käytännössä tarkoittaisi sitä, että viruksen pitää lisääntyä aiempaa paremmin nimenomaan ylähengitysteissä. Tämä taas tarkoittaa sitä, että viruksen kyky aiheuttaa vakavia taudinkuvia heikkenisi entisestään. Ja kun mietitään Länsimaissa olevaa laajaa immuniteettia, joka on saatu rokotteista ja sairastamalla, riski vakavalle epidemialle alkaa olla aika pieni.

Kiinassa tilanne on eri, koska eivät ole rokottautuneet tehokkaasti, eikä siellä ole laajassa mittakaavassa sairastamalla saatua suojaa. Jälki voi olla rumaakin. Jos Kiinan tilastot olisivat Länsimaiden kanssa luotettavuudessaan samalla tasolla, saataisiin nyt hyvää "laboratoriodataa" rokotteiden hyödyistä omikronin suhteen. Mutta kun tilastot ovat mitä ovat, ne kannattaa jättää omaan arvoonsa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kun tässä ketjussa on aikoinaan puhuttu erikoiselta vaikuttavista maskinkäyttötilanteista, olen yleensä pyrkinyt löytämään jonkun loogisen meriselityksen sille, miksi maskia on käytetty. Nyt on kuitenkin pakko myöntää, että kohtasin sellaisen, joka meni oman käsityskykyni yli. Tällä viikolla eräänä arki-iltana näin tällä suhteellisen rauhallisella asuinalueella kävelijän, jolla oli kertakäyttömaski. Hän liikkui kävelytiellä asuinalueen laitamilla ja näytti olevan matkalla kohti toista vähän vielä syrjemmässä olevaa asuinaluetta. Ulkona liikkui vain yksittäisiä ihmisiä, joten oli todella rauhallista. Maski oli varmasti tuossa pakkasessa varsin märkä hengitysilmasta, eli hyötyä sen käytöstä tuskin oli.

No, uskon, että henkilöllä oli perusteltu syy maskille, eikä tuo minua häirinnyt. Ihmetytti hieman, mutta sekin unohtui kun vastaan tuli moottoripyöräilijä, jolla roikkui pyörässään neljä suurta Ikean kassia täynnä tavaraa...
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Uudet variantit ovat aina riski, mutta itse en niistä olisi hirveän huolissani. Jos ne aikovat olla elinkelpoisia, niiden pitäisi syrjäyttää nykyinen omikron. Ja se vaatisi taas sitä, että ne tarttuvat tehokkaammin ja kiertävät aiempaa immuniteettia. Tämä taas käytännössä tarkoittaisi sitä, että viruksen pitää lisääntyä aiempaa paremmin nimenomaan ylähengitysteissä. Tämä taas tarkoittaa sitä, että viruksen kyky aiheuttaa vakavia taudinkuvia heikkenisi entisestään. Ja kun mietitään Länsimaissa olevaa laajaa immuniteettia, joka on saatu rokotteista ja sairastamalla, riski vakavalle epidemialle alkaa olla aika pieni.

Joo ja pitää muistaa että nykyään saadaan aika lyhyelläkin aikavälillä tehtyä räätälöityjä rokotteita joten aivan immuniteetin ohittavaa tilannetta vaikea enää nähdä. Lisäksi rokotteita ylipäätänsä alkaa olemaan niin hyvin saattavilla tarvittaessa että esimerkiksi semmoista tilannetta että terveydenhuolto olisi romahtamassa tuskin nähdään vaikka paikallisesti osastot voikin täyttyä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös