Ihanku fiksua puhetta THL:n Nohynekiltä.
Suomessa odotetaan THL:n suosituksia neljänsistä koronarokoteannoksista tänään tai huomenna.
Taustalla on Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) arvio. KRAR on käyttänyt esityksensä pohjana suomalaisista kerättyjä terveysrekisteritietoja ja myös ulkomailta saatuja kokemuksia.
Suosituksessa painavat viime viikkoina lisääntynyt erikoissairaanhoidon potilasmäärän nousu ja omikron BA.2 -virusmuunnoksen voimakas leviäminen, kertoo THL:n ylilääkäri ja rokotusasiantuntijaryhmän jäsenen
Hanna Nohynek.
–
Tiedoista on täytynyt selvittää, ovatko ihmiset sairaalassa kuolleet koronan vuoksi vai koronan kanssa. On tärkeä erottaa, minkälaisesta ilmiöstä on kysymys.
Se mitä tiedetään tällä hetkellä rokotteiden tehosta omikron BA. 2:a vastaan, on, että teho on yhtä hyvä kuin mitä se on omikron BA.1 -varianttia vastaan. Siinä mielessä ei ole tullut huononnusta asiaan, Nohynek sanoo.
– Fokuksessa on pidettävä koko ajan, mitä me haluamme rokotusohjelmalla saada aikaan. Sen ytimessä on vakavan taudin ja koronakuolemien ehkäisy.
Uudessa arviossa on tarkasteltu suomalaista aineistoa yhdistämällä tietoja tartuntatautirekisteristä, sairaanhoidosta ja tehohoidosta ja rokotusrekisteristä.
– Näin voidaan katsoa, mikä on suomalaisilla eri ikäisillä ihmisillä rokotteen teho ihan viime aikoina. Se on meille tietysti erittäin tärkeä tietolähde, Nohynek sanoo.
Toistaiseksi maailmalla ollaan tilanteessa, ettei yhdellekään rokotteelle ole myyntilupaa neljännelle annokselle. Kansanterveysviranomaiset voivat kuitenkin poiketa myyntiluvasta, jos se katsotaan lääketieteellisesti ja epidemiologisesti perustelluksi.
Nohynekin mukaan tartuntojen määrään nykyisillä rokotuksilla ei voida tämän hetkisessä epidemiatilanteessa kovin paljon vaikuttaa.
Punnittavana on ollut, pystytäänkö Suomessa rokotteiden lisäannoksilla estämään vakavan taudin aiheuttamia kuolemia ja mikä on oikea hetki.
– Se riippuu siitä, mitä suojatehoa halutaan. Jos ollaan vakavassa epidemiatilanteessa, rokote voidaan antaa reilusti alle 6 kuukauden, mutta ihan immunologisten perussääntöjen mukaisesti saadaan parempi suojateho, jos kolmannen ja neljännen annoksen väli on pidempi. Esimerkiksi Saksa on terveydenhuollon ammattilaisten kohdalla toteuttanut tätä kuuden kuukauden minimiä.
Syksyllä on todennäköisesti odotettavissa uusia suosituksia rokotteisiin liittyen. Varmuutta ei vielä ole myöskään siitä, kenelle rokotukset tullaan jatkossa kohdistamaan.
– On mietitty, pitäisikö rokotteita antaa joka kuudes kuukausi vai olisiko parempi antaa kerran vuodessa, eli syksyllä vuoden välein. Jos koronavirus jää tänne ja aiheuttaa talvikautisia epidemioita, niin kyseeseen voisi tulla kerran vuodessa annettava tehoste juuri ennen epidemian alkamista. Samaan tapaan kuin influenssarokote, arvio Nohynek.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) odotetaan antavan tänään tai huomenna suosituksen neljännen koronarokoteannoksen antamisesta. THL on suositellut tähän saakka neljänsiä annoksia vain niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt.
yle.fi