Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 020 401
  • 81 135

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Esim. sydänleikkaukseen menevä. Semmoinen, jonka leikkausaika on sovittu, mutta ei kuitenkaan ole niin päivän päälle. Moisia leikkauksia on peruttu vielä, kun potilas on jo esilääkitty ja matkalla leikkaussaliin, kun teholla onkin koronapotilas ja leikkauspotilas ei mahdu sinne teholle leikkauksen jälkeen. Tehohoitoa vaativat koronapotilaat vie muilta tehohoitoa tarvitsevilta potilailta sitä hoitokapasiteettia.

Ei mun käsittääkseni tässä puhuttu muista kuin koronaan sairastuneista rokottamattomista, joiden tehohoitoa lievennettäisiin vs. rokotetut koronaan sairastuneet ja näiden henkilöiden välisestä priorisoinnista.

Mainitsemasi potilasryhmät ja "oikeasti" tehohoitoa muista syistä tarvitsevat hoidettaisiin ihan normaalisti, ei heidän tasoaan tarvitse laskea, koska näiden potilasryhmien ennustettavuus ja resursointi on huomattavasti helpompi järjestää.

Koronapassin vastustajien retoriikassahan yhteiskunta on matkalla fasismiin kun passia vaatimalla ihmisten vapauksia rajoitetaan. Mutta ilmeisesti kellariin sulkeminen pariksi vuodeksi olisi kuitenkin ok?

Monet 70-vuotiaat saattavat viettää parempaa elämää kuin sinä tai minä, joten isku elämänlaadulle voisi olla suuri jos kellariin joutuvat. Jopa kovempi kuin mitä meille koronapassin näyttämisestä aiheutuu.

Ei, mutta toimenpiteenä tehokkaampi ja kohdistuisi suurimmassa vaarassa olevaan kohderyhmään kuin koronapassi. Se että koronapassi on tehoton pandemian hoidossa lienee kuitenkin asia mikä tämän keskustelun aloitti.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Jahas tästä se taas alkaa. Nyt peruttiin eka lätkäturnaus meidän 7v juniorilta.
Saas nähdä koska menevät lasten harrastukset kokonaan säppiin.
Alkaa niin sanotusti pieni vitutus hiipimään.

Mitähän vittua, eikö se ollut niin että lasten elämää ei nyt rajoiteta. Katoin just tuon Pohjois-Pohjanmaan AVIn tiedotteen niin siellä oli about kaikki muu bannissa paitsi 2004 ja sitä myöhemmin syntyneiden ohjattu harrastetoiminta.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Rajoitukset ovat äärimmäisen ikäviä ja ainoastaan pitkittävät pandemiaa. Tämä on selvä. Kuitenkin myös sairaanhoidon kapasiteetin kestävyyttä on suojeltava. Sekin on selvää. Sen verran kapitalisti kuitenkin olen, että kaikki kivet tulisi kääntää terveyspoliittisten linjausten lisäksi sen puolesta, että taloudellinen toimeliaisuus ei pandemian aikana vaarannu.

MUTTA

Se mikä minua tässä muuten varsin asiallisessa koronakeskustelussa vaivaa on se, että jotenkin kovin monet yhteiskuntavastuunsa kantavistakin vaikuttavat kokevansa itsensä jotenkin immuuniksi ja kuolemattomaksi tämän viruksen edessä - rokotettu tai ei. Tässä on kuitenkin matkanvarrella korostettu ihan esimerkkienkin kera, että sairaalaan ja jopa tehohoitoon on joutunut hyväkuntoisiakin perusterveitä ihmisiä. Kova kunto tai pieni rasvaprosentti ei tuo mitään immuniteettia vakavaa sairustumista vastaan. Kuitenkin tuntuu, että moni kokee asian niin, että on jotenkin turvassa jos terveys on hyvä ja elämäntavat kunnossa. Maallikkona olen ymmärtänyt asian niin, että toistaiseksi tutkijat eivät tiedä syytä vakavan sairastumisen mekanismissa. Todennäköisesti selittävä katalyytti löytyy lopulta jostakin genettisestä tekijästä.

On toki arvostettavaa, että täälläkin mainittu yhteiskuntavastuu on kannustin rokotesarjan ottamiselle, mutta kyllä se ihan oman terveydenkin kannalta olisi suotavaa ottaa, kun kukaan ei voi tietää ennalta miten kovaa se virus omalla kohdalla elimistössä jyllää. Oikeastaan tässä on Deltan kanssa otettu tässä maassa suhteellisen rennosti, vaikka kahden rokotteen suoja Deltaa vastaan selvästikin vuotaa, vaikka suoja vakavalta tautimuodolta on edelleen hyvä. Itse näin tämän konkreettisesti oman isäni tapauksessa. Makailee nyt melkoisen voimattomana kotonaan karanteenissa Deltan kourissa, vaikka kaksi rokotetta on alla. Jaksaa hädin tuskin puhua.

Mikään flunssa tämä ei todellakaan ole.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
– Pyrimme saamaan Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan osalta päätökset tänään tai viimeistään huomenna ulos, kertoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen.

Koska Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolla on vastuullaan viisi sairaanhoitopiirin aluetta, pitää virastolla kiirettä rajoituksien määrittelemisessä. Tästä syystä saattaa olla, että Keski-Pohjanmaan rajoitukset tulevat voimaan vasta joulun jälkeen. Koronanyrkki on esittänyt toiveen, että kokoontumiset rajoitettaisiin kahteenkymmeneen tai jopa kymmeneen henkilöön.

Etelä-Pohjanmaan koronanyrkki oli esittänyt aluehallintovirastolle toiveen kokoontumisrajoituksen tiukentamisesta 50:stä 20:een. Myös tätä aluehallintovirasto valmistelee parhaillaan voimaan tulevaksi.

Koronarajoituksia ei tiukenneta aluehallintoviraston toimesta Pohjanmaalla. Alueen koronanyrkki ei esittänyt toiveita esimerkiksi kokoontumisrajoituksista.

– Jos epidemiologinen tilannekuva ei tiukempia rajoituksia edellytä, niin ei me ominpäin sitä lääketieteellistä arviota tilanteen kehityksestä sairaanhoitopiirin alueella. Se on sairaanhoitopiirin tehtävä, Pukkinen toteaa.

 

444

Jäsen
Ei mun käsittääkseni tässä puhuttu muista kuin koronaan sairastuneista rokottamattomista, joiden tehohoitoa lievennettäisiin vs. rokotetut koronaan sairastuneet ja näiden henkilöiden välisestä priorisoinnista.

Mainitsemasi potilasryhmät ja "oikeasti" tehohoitoa muista syistä tarvitsevat hoidettaisiin ihan normaalisti, ei heidän tasoaan tarvitse laskea, koska näiden potilasryhmien ennustettavuus ja resursointi on huomattavasti helpompi järjestää.



Ei, mutta toimenpiteenä tehokkaampi ja kohdistuisi suurimmassa vaarassa olevaan kohderyhmään kuin koronapassi. Se että koronapassi on tehoton pandemian hoidossa lienee kuitenkin asia mikä tämän keskustelun aloitti.
Kerrotko vielä, mitä tämä tehohoidon lieventäminen on käytännön tasolla? Hoidetaan vähemmän tehokkaasti? Annetaan vähän vähemmän lisähappea kuin mihin on tarve? Käännellään vain kerran viikossa? Tehdään kahden päivän kohdalla lopullinen arvaus, että selviääkö potilas vai ei ja jos kolikko putoaa kruunapuoli ylöspäin, niin jatketaan kolmaskin päivä ja klaavalla sitten letkut irti?
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Toivottavasti muistetaan sitten eritellä, kuinka moni sairaalaan joutuneista on Omicronin saaneita. Ettei samassa köntässä ole tyyliin 100 Deltaa ja kaksi Omicronia ja sillä yritetään hämätä Omicronin vaikutusta. Mielellään myös erittely, kuinka monelta virus on löydetty sattumalta, kun on käynyt sairaalassa ihan muusta syystä. Esim. Tanskassa nämä taitavat olla samoissa luvuissa (siis Omicronin takia sairaalahoidossa olevat, vaikka ovat sairaalahoidossa muusta syystä) ja se vääristää tilastoja.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Toivottavasti muistetaan sitten eritellä, kuinka moni sairaalaan joutuneista on Omicronin saaneita. Ettei samassa köntässä ole tyyliin 100 Deltaa ja kaksi Omicronia ja sillä yritetään hämätä Omicronin vaikutusta. Mielellään myös erittely, kuinka monelta virus on löydetty sattumalta, kun on käynyt sairaalassa ihan muusta syystä. Esim. Tanskassa nämä taitavat olla samoissa luvuissa ja se vääristää tilastoja.
Ja tulevat olemaan täälläkin vähintään kolme viikkoa tartunnan toteamisesta, elleivät poistu osastolta ennen sitä.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Itse käsitin, että näitä saisi maksimissaan kieltää kahdeksi viikoksi kerrallaan, mutta katotaan mitä sieltä AVI:n toimesta tulee.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien kieltämistä pääkaupunkiseudun alueella kokonaan kontaktien laajemmaksi vähentämiseksi. Ryhmä suosittelee, että sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet kielletään kolmen viikon ajaksi 28.12.2021 alkaen. Myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisten Uudenmaan kuntien koordinaatioryhmä päätyi kokouksessaan suosittelemaan vastaavaa kieltoa.

 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Niinhän mä kirjoitin, että permanto eri?

Niin? Eikö tuo ihmettelysi kohde nimenomaan ollut rock-konsertti jossa on permanto käytössä ja istumapaikallinen konsertti vertautuisi ihan eri kategoriaan kuin tuollainen - eli tarkistettuna THL:n listalta massakonsertit joissa on istumapaikat määritelty kuuluu samaan vähäisen riskin tapahtumiin kuin mainitsemasi lätkämatsi.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Tähän jo vastasin nimimerkille @peterra. En usko että rokotteiden olemassaoloa on mitenkään unohdettu. Se vaan että sairaanhoidon kuormitus jo nyt on kohtalainen rokotteista huolimatta. Uusi tarttuvampi variantti tuo uuden riskin. Ja sinunkin hyvä pitää mielessä tuo matemaattinen tosiasia, että 50% vähemmän vakavia sairastumisia / tartunta on hyötynä nollattu nykytilanteeseen verrattuna siinä ajassa kuin tartunnat tuplaantuvat. Nopeampi leviävyys voi olla pahempi juttu kuin vakavampi mutta huonommin leviävä variantti. Toivotaan kuitenkin että omikron on niin lievä että säikähdyksellä selvitään.

Niistä sairaalassaolijoista taisi olla yli 70% niitä rokottamattomia. Että kyllä se kuormitus tulee tosta toope-osastosta joka ei vaan halua ottaa rokotetta (enkä tarkoita porukkaa joka ei sitä ole vielä voinut ottaakaan, pienet lapset siis, tai joilla on lääketieteellinen syy ettei rokotetta saa). Olisi pistetty kaikki mahdollinen passin taakse niin rokottamattomat saisivat liikkua ja kuormittaa sairaanhoitoa mahdollisimman vähän.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka kesään on vielä julmetun pitkä matka niin jotenkin ei edes kovin paljon yllättäisi jos jojo-liikkeen kautta rajoituksia sekä sulkuja olisi pitkin talvea/kevättä ja nämä kantaisivat vielä ensi kesään asti

Suurin ongelma Suomessahan eivät ole olleet rajoitukset sinänsä, vaan niiden aivan liian pitkä kesto suhteessa hyötyyn. Esimerkkinä mainittakoon kevään rajoitukset yleisötapahtumille. -Samanaikaisesti kun USA:ssa pelattiin NHL-pelejä jo yleisön kera, jouduttiin koko liigakauden loppu vetämään läpi tyhjille katsomoille. Tämä siis siitä huolimatta, että itse tartuntamäärät ovat koko pandemian ajan olleet täällä huomattavasti pienemmät kuin missään USA:n osavaltiossa.

En sinänsä siis ihmettelisi vaikka tänäkin keväänä Änäriä, SHL:ää, KHL:ää jne. pelattaisiin fanien kera, siinä missä SM-liiga ja Mestis joutuvat kärvistelemään ilman.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viimeisimmistä ravintolarajoituksista eniten pomppaa silmään niiden täysi ehdottomuus. Miksi ensialkuun ei olisi voitu soveltaa vaikka klo 24.00 sulkemisaikaa tai edes 22.00, kuten useita kertoja pandemian aikana on nähty? Tämä olisi ollut suuri helpotus juurikin ruokaravintoloille, jotka SDP:kin taitaa nähdä "hyviksinä".

Samaten yleisötilaisuuksiin olisi hyvin voitu sallia edes se 50% ja kuntosaleille jokin porrastettu systeemi ruuhkien taittamiseksi. Ja tätä nyt luvassa tuntemattomaan päivämäärään asti.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Viimeisimmistä ravintolarajoituksista eniten pomppaa silmään niiden täysi ehdottomuus. Miksi ensialkuun ei olisi voitu soveltaa vaikka klo 24.00 sulkemisaikaa tai edes 22.00, kuten useita kertoja pandemian aikana on nähty?

Samaten yleisötilaisuuksiin olisi hyvin voitu sallia edes se 50% ja kuntosaleille jokin porrastettu systeemi ruuhkien taittamiseksi. Ja tätä nyt luvassa tuntemattomaan päivämäärään asti.
Hallitushan meni maltillista tietä ja jätti rajoitukset selvästi puolitiehen. Tämän on jo useampi asiantuntija todennut. Hymiö loppuun.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Viimeisimmistä ravintolarajoituksista eniten pomppaa silmään niiden täysi ehdottomuus. Miksi ensialkuun ei olisi voitu soveltaa vaikka klo 24.00 sulkemisaikaa tai edes 22.00, kuten useita kertoja pandemian aikana on nähty?

Samaten yleisötilaisuuksiin olisi hyvin voitu sallia edes se 50% ja kuntosaleille jokin porrastettu systeemi ruuhkien taittamiseksi. Ja tätä nyt luvassa tuntemattomaan päivämäärään asti.
Jos halutaan että ravintolarajoituksista on jotain ”hyötyä”, niin sen pitää olla kovalla kädellä tai ei lainkaan.

Yleisötilaisuuksissa ainoa vaihtoehto nykylainsäädännöllä taitaa olla täyskielto. Koska jos olisi joku rajoitus (esim. 50 %), niin sen pystyisi välttämään koronapassilla.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
En sinänsä siis ihmettelisi vaikka tänäkin keväänä Änäriä, SHL:ää, KHL:ää jne. pelattaisiin fanien kera, siinä missä SM-liiga ja Mestis joutuvat kärvistelemään ilman.

Poislukien KHL:ssä Helsingin Jokerit, jotka joutuvat kyllä samojen rajoitusten piiriin kuin SM-liiga ja Mestis. Ja pääkaupungin koronakoordinaatioryhmä näyttää siis vetävän tiukempaa linjaa kuin hallitus esitti, eli että KAIKKI yleisötapahtumat kiinni 28.12. lähtien kolmeksi viikoksi (jota tullaan sitten jatkamaan määrättömän ajan kun 3.rokotukset ei ole tarpeeksi korkealla). Vittu mitä paskaa. Toivotaan että avi noudattaa hallituksen ohjeistusta ja jättää tuon suosituksen omaan arvoonsa.

Tuolta pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmältä, voi kysyä lisätietoja, itse jutussa oli mainittu puhelinnumerotkin mutta jätän ne pois:
Helsingin kaupunki: pormestari Juhana Vartiainen / erityisavustaja Teresa Salminen
Espoon kaupunki: kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä / kaupunginjohtajan sihteeri Stina Astala
Vantaan kaupunki: kaupunginjohtaja Ritva Viljanen / kaupunginjohtajan sihteeri Annamaija Vihervirta
THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö, ylilääkäri Otto Helve
Etelä-Suomen aluehallintovirasto: ylitarkastaja Oona Mölsä
HUS: vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä / johdon sihteeri Jaana Niinivaara
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos halutaan että ravintolarajoituksista on jotain ”hyötyä”, niin sen pitää olla kovalla kädellä tai ei lainkaan.

Siis totta kai "kaikki kiinni"-linjalla olisi varmasti tartuntoja vähentävä vaikutus, mutta yhtä lailla tiukkaan valvottu 60km/h-nopeusrajoitus vähentäisi auto-onnettomuuksia, mutta kärpäsen huitominen moukarilla ei automaattisesti ole oikea linja.

Lähinnä ajan takaa, että vaikka hallituksella ja viranomaisilla periaatteessa hyvät tarkoitukset rajoituksille olisikin, sivuuttavat he nyt liki täysin kolikon kääntöpuolen, eli niiden vaikutuksen maamme talouteen.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Ei ole tainnut EU-alueella ilmeisesti edelleenkään olla yhtään Omicron-kuolemaa? Kuinka monta viikkoa meidän pitää vielä odottaa ennen kuin voimme olla varmoja Omicronin vaarattomuudesta versus Delta ja Alfa?
Eipä kai, mutta USA:ssa ainakin oli raportoitu ensimmäinen, joten saat odottaa vielä hetken jos toisenkin.

Ja kuten tuolla aiemmin linkattiin ettei tää Omicron ole mitenkään vaarallinen E-Afrikan kohdallakaan, ei vaan pysty käsittämään tätä tiettyjen "asiantuntijoiden" kylvämää paniikkimielialaa.

Suositellaan jotain etäjoulun viettoa ihan pokkana ja osa lampaista varmaan vielä uskookin, joten siellä mummot alkavat vääntää sukulaisten avulla etäyhteyksiä kuntoon. Hyvää joulua vaan Lehtosen Lassellekin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös