Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 010 291
  • 81 135

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Tämä kiinnostaa minuakin. Ja anteeksi tyhmyyteni, mutta meneekö esim. hotellien kylpylät kiinni tai laskettelukeskukset, luistelukentät ym? Jotain olisi kiva tehdä muutakin jälkikasvun kanssa kuin istua kotona. Maastohiihtämistä tuskin voivat kieltää.
Kunnallisten kenttien aurausta tuskin tehdään jos sulkuja tulee ja latujakaan ei varmaan hoideta. Toki muuten niiden käyttöä ei oikein voida estää.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@heketsu88 taas tullaan tähän pandemia-ajan perusongelmaan (ja syyttämättä sinua millään muotoa):

Valtioiden tilanne suhteutuu niin moneen asiaan tällä hetkellä, että rajoitusten perustelu ei voi olla eri maiden välillä millään lailla se, että muuallakin - nyt meilläkin.

Jos Suomen tilannetta vertaa esim. Iso-Britanniaan tai Saksaan niin meillä ei ole ollut mitään ongelmaa. Suomessa tartuntamäärät ovat olleet koko ajan pieniä. Toinen on se, että esim. Britannia on laittanut sairaaloihin melkoisesti panoksia. Siellä on kestoa tuhanteen tehohoitopaikkaan ja jatkuva rasitus on 500 tehopotilaassa.

Tämä ei ole rajoituskilpailu, vaikka monet näkevät rajoituksien oikeutuksen siinä, että muualla on rajoitettu kovemmin. Tanskasta ja Norjasta saadaan pian tietoa, Britannia jo ilmoitti, ettei kiristyksiä tule. Norjasta saadaan myös tietoa. Suomi on tässä jäljessä ja sitä olemme, teimme mitä tahansa.

Meillä puhutaan paikallisista päätöksistä, mutta eihän näillä aveilla ole mitään paikallisia päätöksiä. Esim. Pirkanmaalla nolla tiedossa olevaa tapausta omikronia.

Nyt tehdään erittäin isossa mittakaavassa taas sama kuin viime vuonna: luodaan uusi ja korkeampi tautihuippu pääsiäiseen. Rajoituksista on tullut kehä, josta ei päästä ulos. Aina kun tilanne saadaan hallintaan niin sen karkaaminen jatkuu alusta ja taas vaaditaan toimia ja rajoituksia.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Täällä on jauhettu tehohoidon potilaiden ikäjakaumasta ja esitetty, että nuo olisivat pääsääntöisesti vanhoja. Todellisuudessa kuitenkin selvästi suurin osa noista on alle 70-vuotiaita rokottamattomia. Rokotetuista potilaista inan yli puolet on yli 70-vuotiaita. Kokonaismäärästä noin 70 % on rokottamattomia.

Eli eli. Kyllä tämä nyt ainakin tehohoidon kannalta on nimenomaan rokottamattomien pandemia. Eikä kyseessä ole missään nimessä tehohoidon suhteen vanhusten, vaan ihan työikäisten pandemia. Mielenkiintoisena yksityiskohtana alle 50-vuotiaita rokottamattomia on tehohoidossa enemmän kuin kaikkia rokotettuja (kerran tai kahdesti) yhteensä.


Näin on. Joku aika sitten linkitin tänne uutisen, jossa esitettiin tehohoidossa olevien ikäjakauma. 0-39 -vuotiaiden ikäryhmä oli sillä hetkellä suurin. Toki loput ikäryhmät olivat sitten kymmenen ikävuoden välein (40-49, 50-59, 60-69, 70-79), minkä lisäksi oli yhtenä ikäryhmänä vielä 80+.

Tuo oli kyllä yllättävä tilasto.

YLE:n seurantasivulle on päivitetty vähän laajempien ikäryhmien sairaala- ja tehohoidon sekä kuolemien "ilmaantuvuusluvut" rokottamattomien sekä osittain ja kokonaan rokotettujen ryhmissä. Erot ovat selvät.

 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sen nyt varmaan on jokainen huomannut, mutta mitä helvetin järkeä siinä sitten on?

Järki lienee siinä, että rajoittamalla ihmisten yökerhoissa ja baarissa käyntiä, vähennetään isossa kuvassa tartuntojen määriä. Sehän on selvää. Mikä järki niitä on vähentää -> katkaista menossa oleva trendi leviämisen suhteen.

Vituttaa oikeasti tuntemieni yrittäjien puolesta tuo ravintola- ja tapahtuma-alan jatkuva päähän potkiminen, koska he tekevät parhaansa ohjeistuksia noudattaen sekä ihmisiä työllistäen, mutta vastineeksi tulee pelkkää paskaa niskaan hallituksen ja viranomaisten taholta.

Niinhän se vituttaa, ja syystäkin. Ja yhtälailla vituttaa kaikkien muidenkin alojen työntekijöiden puolesta joilta viedään tasaisesti duuni pois, ja vituttaa että hoitoala on ylikuormitettu ja vituttaa moni muukin asia. Eniten mua henk.koht vituttaa, ettei tästä ole mitään ulospääsyä näköpiirissäkään. Kenelläkään ei ole tietoa, montako vuotta tätä rallia kestää. Googletin ja törmäsin johonkin Bill Gatesin arvioon. Ei jatkoon.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Ainakin OYSissa sairaalahoitopotilaista 71,8 prosenttia (eli 148 henkilöä) on täysin rokottamattomia. Yhden rokotteen saaneiden osuus on 4,3 prosenttia ja kahdesti rokotettujen 20,9 prosenttia. Tehohoitoa tuossa ei sanota. Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanne ja suositukset

Löytyyköhän tilastoa, jossa sekä rokottamattomat että rokotetut monisairaat vanhukset on karsittu sairaalatilastoista pois. Rokottamattomien tilastoihin kirjataan ainakin hauraat monisairaat vanhukset, jotka eivät voi huonon kuntonsa takia ottaa rokotetta.
Tilastot pitäisi "siivota" näistä vääristymistä, jotta nähtäisiin todelliset tilastot. Siis ne sairaalassa olevat ihmiset, jotka ovat sairaalassa koronasairauden takia. Tämä on asia, jolla rajoitukset pitäisi pystyä perustelemaan.
 
Viimeksi muokattu:

Con Tsales

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Huuhkajat, Ahveniston ampumahiihtäjät
Kävin epähuomiossa lomareissulla Budapestissa. Missään vaiheessa, ei Helsinki-Vantaalla, ei Finskin koneeseen nousussa ei Unkarin päässä, ei missään kysytty koronapassia eikä kylläkään muutakaan passia. Takaisin tullessa putkessa kyseltiin varovaisesti oletko täysin rokotettu, johon vastasin olen. Tämä riitti. Luottamusta tämä toiminta ei herätä. Mutta tästä selvitään, ainakin myöhemmin.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Näin on. Joku aika sitten linkitin tänne uutisen, jossa esitettiin tehohoidossa olevien ikäjakauma. 0-39 -vuotiaiden ikäryhmä oli sillä hetkellä suurin. Toki loput ikäryhmät olivat sitten kymmenen ikävuoden välein (40-49, 50-59, 60-69, 70-79), minkä lisäksi oli yhtenä ikäryhmänä vielä 80+.

Tuo oli kyllä yllättävä tilasto.

YLE:n seurantasivulle on päivitetty vähän laajempien ikäryhmien sairaala- ja tehohoidon sekä kuolemien "ilmaantuvuusluvut" rokottamattomien sekä osittain ja kokonaan rokotettujen ryhmissä. Erot ovat selvät.


Tuo on jotenkin helpommin hahmotettava kuin THLn vastaava, vaikka täsmälleen sama asia samoilla luvuilla molemmissa esitetäänkin. Nuo ilmaantuvuusluvut on ikävakioitu kymmenen vuoden ryhmissä, vaikka kuva esitetäänkin karkeammassa muodossa.

Tuossa on taas yksi foliohattujen ihmetyksen aihe, kunnei tahdo asia mennä jakeluun. Yksi sankari esitteli eilen suuren päätelmänsä lukujen virheellisyydestä ja väitti rokottamattomien riskin tehohoitoon joutumiselle kahdesti rokotettuihin nähden olevan 4,8. Lasku oli suoritettu jakamalla hoidossa olevien rokottamattomien prosenttiosuus kaikista hoidossa olevista rokottamattomien osuudella koko väestöstä. Eli käytännössä 70 / 14,5 = 4,8.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itsekin pidän näitä liikunta ja harrastusmahdollisuuksia tärkeämpinä etenkin lasten ja nuorten osalta yhtään vanhempia väheksyen. En kuitenkaan ole ihan samaa mieltä tuosta "ihminen pärjää ilman kuppiloita" kommentista. Ihminen pärjää ilman montaa muutakin asiaa. Esim. lätkäpelejä, konsertteja, museoita, kahviloita ym ym...Mutta jotkut ihmiset kaipaavat elämäänsä viihdettä, tapahtumia, seurustelua kuppiloissa. Osa käy kuppiloissa imaisemassa oluen pari ja vaihtamassa kuulumiset. Se on sosiaalista elämää. Joillakin on perheet, joillain ei jotkut ovat vain yksinäisiä. Joku tykkää käydä maistelemassa eri olutmakuja toiset viinejä. Se saattaa olla heille yksi nautinto elämässä. Ja tämä ilman että sieltä kontataan ulos. Toki joskus viihteellä tikataan vähän reilumminkin. Mielestäni aivan normaalia. Elämässä pitää olla nautintoa ja sitä elämää. Minä en pysty määrittelemään mikä se kullekin on. Siis tämä on vain oma mielipiteeni.

Jonkinasteisena hedonistina ja nautintojen ystävänä voin ymmärtää näkökulmaasi, elämässä pitää ehdottomasti olla nautintoja, mutta kuten kirjoitin, niin siihen on syynsä miksi yökerhoja ja baareja on laitettu säppiin. Ja ne ei ole siellä kärjessä ihmisten (baari kävijän) tarpeellisuuden näkökulmasta, mutta työllistävä vaikutus on se toinen puoli joka on aivan yhtä arvokas, kuin minkä tahansa muunkin alan.

Ja älkää nyt kuvitelko, että olisin joku rajoituksille onanoiva menninkäinen, mitta se alkaa mullakin olla täynnä tätä touhua. Varmaan kesäksi sitten taas baariin, ja talveksi alkaa sama ralli.. Ei kun tsemppiä, ja kokeilkaa uusia juttuja josta saa nautintoja, jos se vaan mitenkään onnistuu.

Joko ne Saksan pakkorokotukset meni läpi? Kyllähän tämä skenaario saattaa olla Suomessakin tuloillaan. Vaikka pitkään vaikutti utopistiselta. Edit. Vähän muokattu kieliasua.
 

smugu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
No tehkööt hallitus mitä tahansa, niin valittajia olisi silti.
Tämä on totta. Ihmettelen silti vähän näitä tämän hetken päätöksiä. Mikäli Marin on itsekin lausunut, että ei voida jäädä rokottamattomien talutusnuoraan, niin eikös tämä ole nyt se tilanne missä kuuluisi tästä lausunnosta pitää kiinni? Muutenhan se olisi aiemmalla lausunnollaan valehdellut päin naamaa koko kansalle.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Mojo ei kaikissa osavaltioissa. Täällä Hannoverissa pääsee 5000 testattua areenalle.

Edit: paras lisätä näitä Saksan käytäntöjä tänne, koska ne näköjään kiinnostaa.

A) Saksalaiset testaa kuin mielipuolet. Täällä on kymmeniä testauspaikkoja ja testi on ilmainen. Tulos 20 minuutissa. Positiivinen karanteeniin 14 vrk ilman poikkeuksia.
B) täällä rokotetaan tahtia 1,5 miljoonaa päivässä. Suurin osa kolmosia.
C) koko maassa vaaditaan lähes kaikkiin sisätiloihin 2G+ eli rokotus+24h Max testi. 2G:llä saa ruokansa mukaan.
D) maskipakko kaikissa julkisissa tiloissa, FFP2. Maskin saa ottaa pois vain jos tupakoi tai syö. Poliisi valvoo tätä tehokkaasti.
E) kaikki sisätiloissa tapahtuva on lähtökohtaisesti kielletty. Yleisötapahtumat sisällä on kiinni.
F) osavaltiot ovat runnoneet läpi 2G:tä kaikkeen kauppaan pl. julkinen liikenne (3G eli joku näistä riittää, testi, sairastettu tai rokotettu kahdesti) - tämä voimassa Hannoverissa kaksi päivää, otettiin pois, koska vaatekauppa on perusoikeus
G) saksalainen tungos on nyt testeissä, joten se kontaktien vähentäminen meni päin helvettiä.
 
Viimeksi muokattu:

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
@Mojo ei kaikissa osavaltioissa. Täällä Hannoverissa pääsee 5000 testattua areenalle.
Viikon kuluttua pitäisi voimaan astua määräys, jonka mukaan kaikki suuret tapahtumat on järjestettävä ilman yleisöä. No, sittenhän se näkyy.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

Ei ole kiirettä 3. piikille. Hyvä näin, 2 piikkiä suojaa vakavalta taudilta. Myöhemmin voi olla jo saatavilla tehokkaampi boosteri, ettei suojateho ala laskea merkittävästi jo 3 kk jälkeen.

Kun ei riskiryhmiin kuulu, niin en ainakaan itse aio 3. rokotetta ottaa, vasta kun tuon 9 kk kohdalla, jos rokotetodistus on edelleen käytössä.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sinänsä mielenkiintoista nähdä, todellako suomalaiset hyväksyvät lockdown-säätämisen vielä joskus helmikuussa, mikäli verrannollisissa maissa, eli ennen kaikkea muissa Pohjoismaissa ja Virossa arki rullaa koronapassin kanssa pitkälti vanhaan malliin ja jengi pääsee konsertteihin, salille, ravintoloihin jne.

Vaikka baareista nyt kohkataankin eniten, itse näen urheilupaikkojen sulkemista oikeasti kammottavana asiana. Mikäli huippu-urheilijatkin joutuvat tyytymään kevääseen asti rajoitettuun kotisalitreeniin, (elleivät pääse ulkomaille harjoittelemaan) näkyvät vaikutukset valitettavan pian. Jääkiekkopalstan väen olettaisi erityisesti kantavan huolta juniorijääkiekkoilun tilasta.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Skenaarioilla. Simulaatioilla. Jos tässä on kohta kaksi vuotta eletty pandemia-aikaa, ei selitykseksi kelpaa että kellään ei ole tullut mieleen analysoida sellaista skenaariota että jostain putkahtaa herkemmin tarttuva variantti. Eiköhän puolustusvoimillakin ole yhden jos toisenkinlaiset suunnitelmat muuttuviin tilanteisiin joiden kestoja ei etukäteen tiedetä.
Tanskassa on tänään todettu 13.000 tartuntaa. Epäilen, että tuskin sielläkään on tehty simulaatioita tai skenaarioita tällaisen tilanteen varalta. Nyt Suomessa tehdään päätöksiä, ettei Suomessa ajauduta Tanskan tilanteeseen.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Etukäteen muuten turhauttaa Omikroniin reagointi, jahka ensimmäiset päätyvät Suomessa sairaalaan tultaneen asia näkemään median toimesta jotenkin poikkeavana, verrattuna vallalla olleeseen Deltaan. Niin ikään ensimmäinen todettu Omikron-kuolema nähdään ennennäkemättömänä tragediana.

Vaikka koronaviruksen aiheuttama terveydenhoidollinen kriisitila on todellinen, puuttuvat vaatteet keisarilta nimenomaisesti Omikronin osalta kohkaamisessa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Nemonieminen tuo on vaan liigan vastaisku siihen, että nyt nostetaan oikeasti sitä kynnystä sulkea tapahtumat. Nämä asiantuntijat on toitottanut maskia nyt niin kauan keinona, että halutaan osoittaa se vastuu. Liiga toki myöhässä asian kanssa ja paljon. Lockdownin pelko on todellinen.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Mitä väliä on maskipakolla kun yleisö ei muutenkaan pääse halliin?

Eikö ainakin tällä hetkellä tuo koske vain osaa Liigan paikkakunnista? Muualla pelit jatkuvat tällä tietoa normaalisti, vain maskisuositus. Ei kai tuota maskia hallissa pakko ole käyttää, vetoaa vaikka terveydellisiin syihin. Esim. Venäjällä kaikilla on hallissa maski leualla, jos sitä pitää käyttää. Minusta tuo on turhaa, mieluummin ei laita maskia lainkaan. Mukavampi seurata peliä, rokotukset otettu, niin maskia ei tarvitse.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös