Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 971 223
  • 81 129
Suosikkijoukkue
KK
Kuvitellaan tilanne, että Suomen valtio antaisi suosituksen tai jopa määräyksen kasvomaskeista. Kuinka usein niitä tulee vaihtaa, jotta niide teho on hyvä. Kertakäyttökamaahan ne ovat ja jo muutaman tunnin kuluttua kasvomaski on suuri vaara myös itse käyttäjälle. Onko siis järkeä laittaa mitään maskisuositusta päälle, koska siitä ei ole ulkomaillakaan mitään hyötyä ollut? Kiinassa noita pidetään koko ajan ja sieltähän se koko korona lähti. Ei oikein mene jakeluun mitä nuo maskit suojaavat. Muutenkin niitä sitten rääkätään käsin joka paikassa ja hyötyä on vähemmän kuin haittaa.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Belgiahan oli aivan alkuvaiheen Euroopan suuria ongelmamaita ja todella helisemässä terveydenhuoltonsa kanssa. Mistä tämä ”ei se aluksi iskenyt kovaa”-data siis oli?

Pelkään, että nimimerkki Spine kuuluu muutaman muun kanssa siihen jengiin, joka heittää tällaisia puolivillaisia ja mielellään lisäinfoa vaativia kommentteja, mutta ei sitten kuitenkaan koskaan vastaa kun aiheesta kysyy.

Toivon olevani väärässä.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Kun täällä vaikuttaa olevan turvaväliasiantuntijoita niin kertokaas mikä on se oikea turvaväli. Kirjastossa pyydettiin pitämään metrin turvaväli, psykiatrian klinikalla luki (muistaakseni) 1,5 metriä ja jossain kaupassa mainittiin kahden metrin turvaväli. Ja suurimmassa osassa paikkoja on vain että muista turvaväli. Eli jos pidän kirjastossa mainitun metrin turvavälin ja joku toinen on sitä mieltä että siellä pitäisi pitää kahden metrin turvaväli... niin sehän tekee minusta itsekkään sian kun en pidä oikeaa, sopivaa turvaväliä. Onneksi liikun varsin vähän ihmisten ilmoilla niin ei tarvitse tuota kovin usein miettiä ja stressata. Kotona kun ei tartte pitää mitään turvavälejä...
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Toki tuo ei varmasti ole ihan näin suoraviivaista. Etenkin täällä näillä leveyksillä pimeä aika ajaa ihmisiä sisätiloihin ja -aktiviteetteihin. Sisätiloissa tuon leviäminen on kai kuitenkin todistetusti tehokkaampaa kuin ulkona, joten välillisesti vuodenaikojen välillä luulisi olevan silti hieman eroa.
Tämä on ihan mielenkiintoinen pohdittava. Toistaalta kuvittelisi, että kesällä tavataan ylipäänsä enemmän muita ihmisiä ja ehkä varsinkin sellaisia, joita ei muuhun aikaan vuodesta tapaa laisinkaan. Eli kontaktien määrä mahdollisesti korkeampi, mutta tapaamisympäristö turvallisempi. Kummalla on suurempi vaikutus?
 
Suosikkijoukkue
KK
Tämä on ihan mielenkiintoinen pohdittava. Toistaalta kuvittelisi, että kesällä tavataan ylipäänsä enemmän muita ihmisiä ja ehkä varsinkin sellaisia, joita ei muuhun aikaan vuodesta tapaa laisinkaan. Eli kontaktien määrä mahdollisesti korkeampi, mutta tapaamisympäristö turvallisempi. Kummalla on suurempi vaikutus?
Selviää kahden viikon päästä.
 

Azteca

Jäsen
Edellinen viestinihän oli ihan paska eikä taso varmasti parane. Oikeasti en usko, että kovinkaan moni on hysteerinen tai peloissaan kummallakaan ”puolella”. Musta vaan mennyt naurettavaksi, että jos joku haluaa seurata ohjeita niin hän on heti hysteerinen jonkun toisen mielestä.

Itse nyt menen ohjeiden mukaan ja kaupassa pidän sen 1-2 metrin välin jonoissa. Jos joku tulee liian lähelle niin joskus en sano mitään ja joskus taas ystävällisesti jotain. Aina ei vaan jaksa ja yleensä kommentit ovat tyyliin ”hyvä että sanoit, meinaa välillä unohtua”. Siinä voi keskustelu jatkua ja räkä vaihtaa omistajaa.

Maailmalla tautiin on kuollut jo minun mielestäni merkittävä määrä ihmisiä, vaikka ymmärrän pointin kyllä, että jonkun mielestä se on hyvin vähän koska katsotaan prosenttilukuja. Edelleen olen sillä kannalla, että olemalla varovainen olematta vainoharhainen voidaan jonkin verran suojella riskiryhmässä olevia, joille tämä voi oikeastikin olla pelottavaa aikaa.

Yhdessä me tässä ollaan ja jos joku on vähän hysteerinen tai pelottaa, niin ei siinäkään mitään vikaa ole ja heitähän voi vaikka tukea. Kunhan kaikki välittää toisista niin ollaan lähempänä sitä, mistä itse tykkään. Eli jos minua ei pelota niin kunnioituksesta muita kohtaan voi sen turvavälin pitää siellä jonossa ja jos on paha yskä niin ehkä ei kannata tavata ihmisiä kovinkaan merkittävissä määrin käymättä lääkärissä.

Tuo 2 viikon kuluttua vitsi on sen verran kehittynyttä huumoria, että se jo vähän pelottaa, kuinka monta kuukautta sitä vielä jatketaan. No, ei siinäkään mitään vikaa ole, hyvä jos sama vitsi naurattaa vielä pitkään niin elämähän on sitten iloisempaa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuo 2 viikon kuluttua vitsi on sen verran kehittynyttä huumoria, että se jo vähän pelottaa, kuinka monta kuukautta sitä vielä jatketaan.

Veikkaisin, että enää kaksi viikkoa...

Maailman tilastoja tuli vilkuiltua, ja sellainen havainto, että Jenkeissä näyttäisi olevan nyt jo lieviä merkkejä huipun taittumisesta. Voi toki olla, että koko testauskapasiteetti on nyt käytössä, ja se näkyisi tässä. Tai sitten joidenkin osavaltioiden palauttamat rajoitukset (vai toteutettiinko tätä suunnitelmaa?) alkavat näkyä. Tai sitten epidemia vain saavutti huippunsa.

Koko maailman tilastojen tarkastelu on aika turhaa, etenkin kun tauti jyllää alueilla, joissa terveydenhuolto on olematonta ja yhteiskunnalla tuskin on kykyä tilastoida tartunnoista kuin osa. Näytti kuitenkin tilastoissa olevan pientä merkkiä epidemian kasvun hidastamisesta, mutta voi hyvin olla, että tämä on vain tilasto, joka on kaukana reaalimaailmasta...
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tänään on uutisoitu, että WHO:n mukaan COVID-19 ei olisi myöskään vuodenaikojen suhteen tyypillinen. COVID-19 ei siis leviä kesällä huonommin, niin kuin monet muut hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset.

Olisiko tämä sitten hyvä uutinen? Kesän kääntyminen syksyksi ei sitten vastaavasti lisäisi viruksen tarttumista?

Toki tuo ei varmasti ole ihan näin suoraviivaista. Etenkin täällä näillä leveyksillä pimeä aika ajaa ihmisiä sisätiloihin ja -aktiviteetteihin. Sisätiloissa tuon leviäminen on kai kuitenkin todistetusti tehokkaampaa kuin ulkona, joten välillisesti vuodenaikojen välillä luulisi olevan silti hieman eroa.


Saako olla WHO:n kanssa eri mieltä?

Jos nyt oletetaan että WHO:n Harris on noin todella sanonut, eikä mukana ole Maikkarin värikynää, niin lausuntoa kannattanee tulkita siltä kantilta, että viesti on suunnattu globaaliin levitykseen eikä Suomi-kontekstiin. Harvassa maailman maassa on yhtä suurta vuodenaikavaihtelua kuin Suomessa. Toinen pointti on se, että WHO haluaa antaa viestinnällisesti sellaisen kuvan, että viruksen leviäminen riippuu ihmisten ja hallitusten toimista eikä sellaista asioista, jotka vääjäämättä tulevat eteen ja joille ei mahda mitään, kuten vuodenajat.

Olen sikäli samaa mieltä että leviämisen kannalta suurempi merkitys on ilman muuta ihmisten ja hallitusten toimilla. Siltikin on mielestäni väärin väittää, ettei vuodenajoilla olisi _mitään_ merkitystä. Aiemmat koronavirukset kuitenkin hyvinkin vahvasti esiintyvät erityisesti Suomen leveysasteilla vuodenaikojen mukaan, joten en näkisi mitään syytä sille, ettei tämä uusikin versio niin tekisi. Jo pelkästään tuo vaikuttaa paljon minkä mainitsit, että ihmiset viettävät syksyllä ja talvella enemmän aikaa sisätiloissa ja tunnetusti virus leviää sisätiloissa paremmin kuin ulkona. Ja sekin on kai aika tutkittu juttu, että D-vitamiinitaso vaikuttaa jossain määrin vastustuskykyyn ja D-vitamiinia Suomessa tietysti kesällä porukalla on paljon enemmän kuin talvella. Se on sitten kai kiistanalaisempaa, onko lämpötiloilla tai auringonvalolla suoraa merkitystä viruksen leviämiseen esim. pinnoilta. Joka tapauksessa nuo kaksi edellistä seikkaa jo voivat olla merkittäviä osatekijöitä viruksen leviämisen intensiteettiin.

Jos mennään vaikkapa jo Espanjan tai Floridan leveysasteille, niin veikkaisin että siellä vuodenajoilla ei varmaan olekaan mitään merkitystä, kun syksyllä ja talvellakin aurinkoa on tarjolla ja ihmiset viettävät merkittävästi aikaa ulkona.

Jos ei vuodenajoilla ole merkitystä, niin miten on selitettävissä se, että Suomessa, Norjassa ja nyt oikeastaan myös Ruotsissa yhteiskunta toimii sujuvasti ilman mitään erikoisia rajoitustoimia eikä virus tunnu leviävän, ja toisaalta eteläisen pallonpuoliskon verrokkimaista ainakin Etelä-Afrikka, Chile ja Argentiina ovat rajoituksista huolimatta nyt juuri pimeimmän vuodenajan vallitessa päätyneet tilanteisiin, joissa leviäminen on ollut valtaisaa? Jopa sivistyneessä saarivaltio Australiassa tilanne tuntuu olevan tällä hetkellä aika kaaosmainen.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
@Azteca täällä ei ole missään vaiheessa väitetty ketään hysteeriseksi sen takia, että noudattaisi tämänhetkisiä ohjeistuksia mm. turvavälien ja käsidesin osalta. Tämä sama keskustelu käytiin pari kuukautta takaperin maskien osalta. Minä kritisoin maskipakon vaatijoita, mikä ymmärrettiin heti väärin niin, että kritisoisin maskia käyttäviä ihmisiä.

Kaikki siis sai alkunsa @adolf :in viestistä, jossa hän kritisoi niitä, jotka pöyristyvät isolla vaihteella siitä, jos joku ei noudata ihan jokaista koronantorjuntakeinoa, oli sitten kyse tehokkaista tai turhista sellaisista. Tämä käännettiin aika nopeasti niin, että tällä keskustelupalstalla olisi jokin klikki, jonka mielestä mm. turvavälit ovat ihan turha keksintö ja kaikkien pitäisi päästä tappituntumalle. Tällaiselle on tietääkseni joku moderni termikin, joka käsittää viljatuotteita ja ylijumalan.

Eli toimin nyt palstan kaikkien koronaoptimistien äänitorvena ja korostan, että turvavälit ovat jees, kaikki muutkin keinot epidemian hillitsemiseksi, tehokkaat tai vähemmän tehokkaat, ovat jees, mutta kyttäys ja tuputtaminen eivät ole jees.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Maailman tilastoja tuli vilkuiltua, ja sellainen havainto, että Jenkeissä näyttäisi olevan nyt jo lieviä merkkejä huipun taittumisesta. Voi toki olla, että koko testauskapasiteetti on nyt käytössä, ja se näkyisi tässä. Tai sitten joidenkin osavaltioiden palauttamat rajoitukset (vai toteutettiinko tätä suunnitelmaa?) alkavat näkyä. Tai sitten epidemia vain saavutti huippunsa.
En tiedä voidaanko ihan näin yksioikoista tulkintaa tehdä. Kun katsotaan jenkkien corona karttaa, niin south-east on punaisella, mutta north-west lähes neitseellisen sinistä:

Vaikea on nähdä, että koko keski-länsi ja länsirannikko säästyisivät epidemialta kun ihmisten liikkumista ei ole rajoitettu. Tokihan keski-lännessä ei kaupungit ihan niin isoja ole, mutta hyvinhän tuo on etelän punaniska-vyöhekkeen pikkukaupungeissakin, jossa ei ole niin paljon tietoa hienoo levinnyt. Eiköhän seuraavana vuorossa ole Missourit, Kansas Cityt, Coloradot ja Utahit.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Eikö jotkut arvioineet, ettei se häviä ikinä? Rokote suoja kestänee vain jotain kuukausia eikä koko maailmaa saa rokotettua samaan aikaan.
Kyllä pandemia häviää, mutta virus ei välttämättä. Aina jossain tulee paikallisia epidemioita, kuten flunssien kanssa käy. Veikkasivat, että 12-36 kuukautta kestää pandemiavaihe. Näin ainakin on aiemmin ollut tautien kanssa.
 

Lugu63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kuusi uutta tartuntaa. Aika hurjaksi menee. Koska se kaksi viikkoa nyt oikein on? Syksystä kaksi viikkoa?

"Kahden viikon päästä" on saanut uuden haastajan. Nyt osa ihmisistä vetoaa päivittäisten ja viikottaisten lukemien epäluotettavuuteen, koska niihin voidaan takautuvasti lisätä suuria määriä tartuntoja ja näin kokonaiskuvaa saadaan kuulemma ovelasti muutettua lievemmäksi. Salaliittoteoriat kunniaan.

Eli kahden viikon päästä tartunnat ryöpsähtää ja samalla tipahtaa muutaman viikon pimitetyt lukemat. Eli kohta ollaan kusessa ja pahasti.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En tiedä voidaanko ihan näin yksioikoista tulkintaa tehdä. Kun katsotaan jenkkien corona karttaa, niin south-east on punaisella, mutta north-west lähes neitseellisen sinistä:

Vaikea on nähdä, että koko keski-länsi ja länsirannikko säästyisivät epidemialta kun ihmisten liikkumista ei ole rajoitettu. Tokihan keski-lännessä ei kaupungit ihan niin isoja ole, mutta hyvinhän tuo on etelän punaniska-vyöhekkeen pikkukaupungeissakin, jossa ei ole niin paljon tietoa hienoo levinnyt. Eiköhän seuraavana vuorossa ole Missourit, Kansas Cityt, Coloradot ja Utahit.

Toki näin. USA:n kokoisen valtion tarkastelu yhtenä kokonaisuutena ei ole niin hedelmällistä kuin pienempien alueiden. Mutta toisaalta, kyllähän Eurooppaakin jotkut käsittelevät yhtenä kokonaisuutena, kun mediassakin rummutetaan, kuinka Euroopan tartunnat ovat nousussa.

Jenkeissä osavaltiokohtainen tarkastelu todennäköisesti paljastaisi, että juuri noissa punaisen alueen tilastoissa useampikin olisi joko lähellä huippua, tai jopa sen ohi. Noissa simisen alueen tilastoissa taas voisi kuvitella, kuinka tartuntamäärät ovat useammassakin osavaltiossa lähdössä hiljalleen nousuun.

Tuo laittamasi linkki sisälsi joitain osavaltiokohtaisia käyriä. Valitettavasti minulla tuo kaatui parikin kertaa, joten en ehtinyt niihin sen tarkemmin tutustua. Todennäköisesti nuo olisivat vahvistaneet tuon, mitä spekuloimme. Kun tauti hiipuu väkirikkaissa osavaltioissa, se näkyy heti koko maan tilastoissa laskuna.
 

Vepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Olisi kyllä mielenkiintoista tietää miten paljon tuotantoeläimille syötettävät antibiootit vaikuttavat ihmisten vastustuskykyyn Covid -19 virukselle altistumiseen. Eniten antibiootteja käytetään EU:n alueella Saksassa, Espanjassa ja Italiassa. USA:ssa myöskin lapioidaan "varmuuden vuoksi" melkoisia määriä antibiootteja eläimille kasvunedistämistarkoituksessa. Ehkä tässäkin on yksi syy niin suuriin sairastumis- ja kuolleisuustapauksiin näissä maissa? Mielestäni nyt jos koskaan pitäisi arvostaa suomalaista maataloutta ja puhdasta ruokaa. Meille suomalaisille on elintärkeää pysyä omavaraisena maana kaikenmaailman viruksista huolimatta. Muistakaa tämä kun seuraavan kerran olette ostamassa brasilialaisia broilerin filesuikaleita kaupasta.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Olisi kyllä mielenkiintoista tietää miten paljon tuotantoeläimille syötettävät antibiootit vaikuttavat ihmisten vastustuskykyyn Covid -19 virukselle altistumiseen. Eniten antibiootteja käytetään EU:n alueella Saksassa, Espanjassa ja Italiassa. USA:ssa myöskin lapioidaan "varmuuden vuoksi" melkoisia määriä antibiootteja eläimille kasvunedistämistarkoituksessa. Ehkä tässäkin on yksi syy niin suuriin sairastumis- ja kuolleisuustapauksiin näissä maissa? Mielestäni nyt jos koskaan pitäisi arvostaa suomalaista maataloutta ja puhdasta ruokaa. Meille suomalaisille on elintärkeää pysyä omavaraisena maana kaikenmaailman viruksista huolimatta. Muistakaa tämä kun seuraavan kerran olette ostamassa brasilialaisia broilerin filesuikaleita kaupasta.

Olisi tosiaan kiva tietää tämä korrelaatio. Mutta luulen oikeesti, että Covid-19-taudin (ei siis viruksen, joka on eri asia) vaikutus perustuu siihen, että kyseiset maat ovat sotineet huomattavasti enemmän maailman historiassa, kuin rauhallisemmat maat. Eli vähemmän sotineet maat ovat nyt säästyneet vahingoilta. Luultavasti, koska Jumala ei tykkää sotimisesta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jenkeissä osavaltiokohtainen tarkastelu todennäköisesti paljastaisi, että juuri noissa punaisen alueen tilastoissa useampikin olisi joko lähellä huippua, tai jopa sen ohi. Noissa simisen alueen tilastoissa taas voisi kuvitella, kuinka tartuntamäärät ovat useammassakin osavaltiossa lähdössä hiljalleen nousuun.

Tuo laittamasi linkki sisälsi joitain osavaltiokohtaisia käyriä. Valitettavasti minulla tuo kaatui parikin kertaa, joten en ehtinyt niihin sen tarkemmin tutustua. Todennäköisesti nuo olisivat vahvistaneet tuon, mitä spekuloimme. Kun tauti hiipuu väkirikkaissa osavaltioissa, se näkyy heti koko maan tilastoissa laskuna.
Sivujen luokittelun mukaan 30 osavaltiossa tartunnat on kasvussa, 20 pysyvät samassa ja laskussa ne ovat neljässä. Luvut ovat yhteenlaskettuna hieman enemmän kuin 50, johtuen siitä että mukana on Guamia ja vastaavia Neitsyt saaria. Vaikka noista samana pysyvästä osa hieman näyttäisi olevan huipun ylittänyt, niin vaikea sanoa johtuuko se vain viikonlopusta, jolloin todetut tartunnat tyypillisesti ovat alhaisemmalla tasolla, vai onko muutos pysyvää.
 

Vepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Ihan hyvin mietitty. Puhdasta ruokaa sietää arvostaa. Senkin puolesta mukavaa olla suomalainen.
Näinhän se on. Olen pitemmän aikaa jo kyylännyt missä maassa kauppojen tuotteet on valmistettu. Esim. Ahti-sillit (Valmistettu Puolassa) ovat saaneet jäädä hyllyyn ja tilalle on tullut Jalostajan vastaavat. Enkä ole vieläkään ostanut Turun sinappia yhtään tuubia, koska valmistus siirrettiin ensin Ruotsiin ja sen jälkeen Puolaan. Nyt ollaan taas häntä koipien välissä palattu Suomeen . Minulla on kuitenkin norsun muisti ja valintani on Auran sinappi mutta nämä eivät kuulu tähän keskusteluketjuun.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Mikä vitun riemuidiootti tämä Lasse Lehtonen on? Onko hänen sanallaan jotain tieteellistä painoarvoa? Aivan surkeaa, että tällaisten Twitter-klikkihuorien trollailua saadaan lukea muistakin lähteistä kuin MV-lehdestä tai Magneettimediasta.

#tuplatartunnat #wcpaperi #maailmanloppu
 
Viimeksi muokattu:

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Minä epäilen, että monet koronasta eniten kärsineet maat ovat sellaisia, joissa huudetaan ja hoilataan koko ajan kurkku suorana ja puhetta tulee solkenaan vaikka ei olisi mitään asiaakaan. Tämä vielä yhdistettynä ahtaaseen asumiseen, väestötiheyteen, ahkeraan halailuun, poskisuutelemiseen, huonoon hygieniaan ja yleiseen välinpitämättömyyteen (!).
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sivujen luokittelun mukaan 30 osavaltiossa tartunnat on kasvussa, 20 pysyvät samassa ja laskussa ne ovat neljässä. Luvut ovat yhteenlaskettuna hieman enemmän kuin 50, johtuen siitä että mukana on Guamia ja vastaavia Neitsyt saaria. Vaikka noista samana pysyvästä osa hieman näyttäisi olevan huipun ylittänyt, niin vaikea sanoa johtuuko se vain viikonlopusta, jolloin todetut tartunnat tyypillisesti ovat alhaisemmalla tasolla, vai onko muutos pysyvää.

Kiitos infosta. Oma tarkasteluni oli tehty liukuvalla seitsemällä päivällä, eli siinä oli viikonloppujen vaikutus tasattu. Sitä en tiedä, että ovatko nuo tilastot julkistus- vai näytteenottopäivän mukaisia, joten sekin aiheuttaa oman lisänsä epätarkkuuteen.

Myös Worldometerin tilastoissa maan kokonaistartuntamäärissä on liukuvalla keskiarvolla jonkinlainen huippu saavutettu. Mutta on vielä ennenaikaista sanoa, että onko tuo vain väliaikainen "tasanko" vai aito huippu.

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös