Tänään on uutisoitu, että WHO:n mukaan COVID-19 ei olisi myöskään vuodenaikojen suhteen tyypillinen. COVID-19 ei siis leviä kesällä huonommin, niin kuin monet muut hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset.
Olisiko tämä sitten hyvä uutinen? Kesän kääntyminen syksyksi ei sitten vastaavasti lisäisi viruksen tarttumista?
Toki tuo ei varmasti ole ihan näin suoraviivaista. Etenkin täällä näillä leveyksillä pimeä aika ajaa ihmisiä sisätiloihin ja -aktiviteetteihin. Sisätiloissa tuon leviäminen on kai kuitenkin todistetusti tehokkaampaa kuin ulkona, joten välillisesti vuodenaikojen välillä luulisi olevan silti hieman eroa.
Vuodenaikojen vaihtelu ei näytä vaikuttavan uuden koronaviruksen leviämiseen, sanoi Maailman terveysjärjestö (WHO) tiistaina.
www.mtvuutiset.fi
Saako olla WHO:n kanssa eri mieltä?
Jos nyt oletetaan että WHO:n Harris on noin todella sanonut, eikä mukana ole Maikkarin värikynää, niin lausuntoa kannattanee tulkita siltä kantilta, että viesti on suunnattu globaaliin levitykseen eikä Suomi-kontekstiin. Harvassa maailman maassa on yhtä suurta vuodenaikavaihtelua kuin Suomessa. Toinen pointti on se, että WHO haluaa antaa viestinnällisesti sellaisen kuvan, että viruksen leviäminen riippuu ihmisten ja hallitusten toimista eikä sellaista asioista, jotka vääjäämättä tulevat eteen ja joille ei mahda mitään, kuten vuodenajat.
Olen sikäli samaa mieltä että leviämisen kannalta suurempi merkitys on ilman muuta ihmisten ja hallitusten toimilla. Siltikin on mielestäni väärin väittää, ettei vuodenajoilla olisi _mitään_ merkitystä. Aiemmat koronavirukset kuitenkin hyvinkin vahvasti esiintyvät erityisesti Suomen leveysasteilla vuodenaikojen mukaan, joten en näkisi mitään syytä sille, ettei tämä uusikin versio niin tekisi. Jo pelkästään tuo vaikuttaa paljon minkä mainitsit, että ihmiset viettävät syksyllä ja talvella enemmän aikaa sisätiloissa ja tunnetusti virus leviää sisätiloissa paremmin kuin ulkona. Ja sekin on kai aika tutkittu juttu, että D-vitamiinitaso vaikuttaa jossain määrin vastustuskykyyn ja D-vitamiinia Suomessa tietysti kesällä porukalla on paljon enemmän kuin talvella. Se on sitten kai kiistanalaisempaa, onko lämpötiloilla tai auringonvalolla suoraa merkitystä viruksen leviämiseen esim. pinnoilta. Joka tapauksessa nuo kaksi edellistä seikkaa jo voivat olla merkittäviä osatekijöitä viruksen leviämisen intensiteettiin.
Jos mennään vaikkapa jo Espanjan tai Floridan leveysasteille, niin veikkaisin että siellä vuodenajoilla ei varmaan olekaan mitään merkitystä, kun syksyllä ja talvellakin aurinkoa on tarjolla ja ihmiset viettävät merkittävästi aikaa ulkona.
Jos ei vuodenajoilla ole merkitystä, niin miten on selitettävissä se, että Suomessa, Norjassa ja nyt oikeastaan myös Ruotsissa yhteiskunta toimii sujuvasti ilman mitään erikoisia rajoitustoimia eikä virus tunnu leviävän, ja toisaalta eteläisen pallonpuoliskon verrokkimaista ainakin Etelä-Afrikka, Chile ja Argentiina ovat rajoituksista huolimatta nyt juuri pimeimmän vuodenajan vallitessa päätyneet tilanteisiin, joissa leviäminen on ollut valtaisaa? Jopa sivistyneessä saarivaltio Australiassa tilanne tuntuu olevan tällä hetkellä aika kaaosmainen.