Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 167 490
  • 81 179

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eipä tuolla juuri vaikutusta ole ihmisten määrään. Ihmisiä joku päälle 7 miljardia, ja koronaan kuolleita 0,0006 miljardia.

Myöskin kasvihuonekaasujen päästöihin suhteellisen pieni vaikutus. Päästöt tulevat: 31 % sähkön ja lämmön tuotanto, liikenne 15 %, teollisuustuotanto 12 %, maanviljelys 11 %, metsäteollisuus 6 %. Korona taitaa leikata lähinnä liikenteen päästöjä. Ja sekin lienee tilapäistä, jos korona menee ohi 2 tai 5 vuodessa, ja sen jälkeen palataan ajelemaan ja lentelemään kuten ennen, niin koronasta tulee vain mitätön mutka matkalla kohti aina vain korkeampia kasvihuonekaasujen pitoisuuksia.

Me ilmastovouhottajat haluamme, että kasvihuonekaasujen päästöt painetaan pidemmällä (vuosikymmenien) aikavälillä kohti nollaa, ja sitten pidetään siellä pysyvästi. Se tapahtuu luopumalla fossiilisesta energiantuotannosta ja siirtymällä muihin menetelmiin. Niin sähköntuotannossa, lämmityksessä kuin liikenteessäkin. Koronaviruksesta en näe juurikaan olevan apua siinä tavoitteessa.

Minne jäi muuten rakentaminen noista päästölähteistä? Pelkästään sementin valmistuksen hiilidioksidipäästöt on vajaa 10 prosenttia koko maailman kokonaispäästöistä. Nyt kun vielä talojen purkaminen on korjaamista halvempaa, tuottaa se entisestään hiilidioksipäästöjä (betoni kuitenkin kustannustehokkain rakennusmateriaali).


Tämä seuraava ei liity enää lainaukseeni, mutta hauska tosiaan ajatella noita Helsinginkin ilmastotavoitteita, kun eivät edes huomioi kaikkia päästölähteitä laskelmissaan. Lisäksi jos otetaan huomioon puustopinta-alan väheneminen Helsingissä jopa 10 prosenttiyksiköllä (nykyään noin 40 % ja tullee laskemaan noin 30 %:iin, tämä luku on suoraan Hesarin mielipidesivuilta, jossa kaupunkisuunnittelijapomo kertoili tulevaisuuden näkymiä seuraaville vuosikymmenille), niin aika paljon saa töitä tehdä tavoitteiden täyttymisen eteen, kun omat hiilinielut vedetään minimiin. Esim. Raidejokeri vähentää vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä 4000 tonnia, metsäpinta-alan vähentäminen (yksi hehtaari sitoo keskimäärin reilu neljä tonnia hiilidioksidia vuodessa) kera rakentamisen kuitenkin nollaa nuo vähennykset hyvin tehokkaasti.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Siirretään tämän mestarin ennustus oikeaan topiciin.

Saisinko tähän vastaukseksi esim. kaikki sellaiset taudit, joissa kaikista heikkokuntoisimmille näin ei käy? Suljetaanko näiden muidenkin tautien takia koko maailma, vai koskeeko tämä vain koronavirusta?

Toki todennäköisesti tämä on vain provo, mutta jullien kanssa tutka ei aina piippaa.
Kaikki mitä narri ei ymmärrä, on provoa. Vähän niin kuin jos Trump ei tajua, kyseessä on fake news jne. En siis sikäli ole yllättynyt, jos sinulla ei piippaa.

Tuo ”ennustus” tarkoitti pysyviä muutoksia toimintatapoihin esim. työelämässä ja käytännöissä liittyen massatapahtumiin ja matkustukseen jne. Ei maailmanloppua.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Voi laittaa im tai sc. Lihaksesta imeytyy paremmin. Itselle laitettiin syksyllä olkavarren lihakseen. Ei juuri satu, jälkioireena parin päivän aristus pistokohdassa. Vain yhden kerran olen tullut rokotteesta kipeäksi, kyseessä sikapiikki: vuorokauden kestänyt 40:n asteen kuume. Ja juu, varmasti tulee rokote otettua covid-19:a vastaan.

Jännä tuo sikapiikki. Se on ainoa rokote, joka on saanut meikäläisellä heikotuksen tunteen piikin jälkeen. Kyseessä siis sama reaktio, joka saa jotkut usein pyörtymään rokotuksen jäljiltä. Koskaan aiemmin tai sen jälkeen ei ole rokotteista tullut tuollaista.

No, minun tapauksessani reaktio tuli niin nopeasti, etten mitenkään usko sen johtuneen rokotteesta itsessään. On mahdollista, että alitajunta sai meikäläisellä aikaan jonkun ohimenevän piikkikammon, kun monet valittelivat tuolloin tavallista rajumpia sivuvaikutuksia. Tai sitten asiaan vaikutti juuri ennen piikkiä kiireessä hörpitty kahvi. Tai se, että menin kovaa kyytiä neljä kerrosta portaita alas...

Olen senkin jälkeen ottanut vuosittain kausi-influenssapiikin vailla oireita. Ja otan koronarokotteenkin, jos (ja kun) sellainen on joskus tarjolla.

Guardianin artikkelissa puhutaan tutkimuksesta, jonka mukaan monilta tutkituilta potilailta on löytynyt varsin vakavilta vaikuttavia sydänongelmia. Artikkelin mukaan näitä esiintyy myös kovassa flunssassa, mutta koronassa yllätti näin iso osuus. Mekanismin tunteminen vaatisi lisätutkimuksia, jotta voitaisiin miettiä keinoja ongelmien ehkäisyyn. Myös pitkäaikaisten seurauksien arviointi vaatisi lisätutkimuksia.

Sitä ei tuon artikkelin mukaan tiedetä, miten iso osuus sairaista lopulta saa näitä sydänongelmia. Mainitaan kuitenkin, että Italiassa ja Kiinassa olisi todettu noin 20% sairaalaan joutuineista kärsineen myös sydänoireista....


En osaa sanoa, että onko tuo nyt huolestuttava uutinen suoraan, vai liittyykö tämä vain näihin vakavampiin tapauksiin, jotka ovat jo muutenkin huolestuttavia...
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Jännä tuo sikapiikki. Se on ainoa rokote, joka on saanut meikäläisellä heikotuksen tunteen piikin jälkeen. Kyseessä siis sama reaktio, joka saa jotkut usein pyörtymään rokotuksen jäljiltä. Koskaan aiemmin tai sen jälkeen ei ole rokotteista tullut tuollaista.
...
Itse asiassa itselleni tuli ainakin uutena tietona perusasioita rokotuksista tuosta hesarin jutusta. Eli että ne tehosteaineet on rokotteessa ihan sen takia että saisi aikaan reaktion mitä vastaan elimistö nostaa puolustusjärjestelmät ja kohdeviruksen markkeriaineet on sitten huijaamassa elimistöä luulemaan että se tulehdustila on ne markkerit omaavan viruksen syytä. Aika perustietoa toki, mutta alani ei sinänsä lääketieteen kanssa ole tekemisissä, vaikka meidän laitoksella on myös mm. koronaviruksen tiimoilta tutkimusryhmä toiminnassa.

Mutta siis tuohon että tehosteiden tarkoitus on nimenomaan aiheuttaa se simuloitu sairastuminen, niin tuossa hesarin jutussahan kerrottiin että sikainfluenssan markkereita oli sen verran vähän käytettävissä, että tehostetta käytettiin nelinkertainen määrä normaaliin nähden. Siis simuloitiin vahvempi tulehdustila jotta elimistö reagoisi siihen voimakkaammin ja havaitsisi vähemmän määrän markkereita. Mutuillen voisi pitää jopa erittäinkin todennäköisenä että nelinkertainen annos esimerkiksi pientä lihaskipua ja lämmönnousua aiheuttavaan normaaliin influenssapiikkiin nähden aheuttaa koko populaatiossa selvästi enemmän ja todennäköisesti myös vakavampana näitä asiaankuuluvia vaikutuksia, eli lihaskipua ja lämmönnousua.
 
Ensimmäistä koronarokotetta testattiin ihmisillä – tulokset varovaisen lupaavia Iltasanomat

"Tulosten mukaan koehenkilöillä ei ilmennyt vakavia sivuvaikutuksia, mutta yli puolella oli jonkinlaisia reaktioita, kuten uupumusta, päänsärkyä, vilunväreitä, lihassärkyä tai kipua pistokohdassa. Testihenkilöt olivat 18–55-vuotiaita."

Lupaava alku, kun vain yli puolet sai jonkinlaisia sivuvaikutuksia.

Jos tosiaan vilunväreet, lihassärky tai pistokohdan kipu lasketaan sivuvaikutuksiin, niin maailmasta ei taida sellaista rokotetta löytyäkään, josta ei saisi sivuvaikutuksia. Todellakin, lupaava alku.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jos tosiaan vilunväreet, lihassärky tai pistokohdan kipu lasketaan sivuvaikutuksiin, niin maailmasta ei taida sellaista rokotetta löytyäkään, josta ei saisi sivuvaikutuksia. Todellakin, lupaava alku.

Joo ja osalle olisi voinut nämä tulla myös vaikka olisi pistetty vain suolaliosta, näissä rokotteissa vain ei ymmärrettävistä syistä taida olla verrokkiryhmiä jolla esim. lummevaikutuksista saisi suoraa vertailua.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suositeltiin pysymään kotona mutta ei käsittääkseni mitään pakkoa ole. En tosin aio riskeerata mitään. Ei vaikuta enää mukavalta flunssalta.

Eipä sellaista taida ollakaan, kuin mukava flunssa. Mutta tämä tauti on kyllä varmuudella vielä sieltä v-mäisemmästä päästä. Toivottavasti puolisosi selviää lievillä oireilla, ja toivottavasti sinä et saa oireita ollenkaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Koronaviruksen "suurta tuntemattomuutta" pohtiessani tuli mieleen, kuinka asiantuntijoiden näkemyksetkin ovat muuttuneet tässä matkan varrella. Esimerkiksi vain reilu pari kuukautta sitten mm. HUS:n Järvinen oli vielä sitä mieltä, että koronavirus leviää Suomessa liian hitaasti, ja nyt pitäisi saada nuorempaa väkeä sairastumaan. Samoilla linjoilla oli tuohon aikaan myös THL:n Salminen. Ohessa linkit:


Ilmeisesti tuon jälkeen tilanne muuttui kahdestakin syystä: ensimmäinen on se, että korona hiipui Suomessa selvästi ennustettua nopeammin ja aiemmin. Toinen syy oli taas se, että laumasuoja sairastamalla tuntuu nykytiedon valossa mahdottomalta saavuttaa.

Tämän viestin ei ole tarkoitus olla arvostelua Järvistä tai Salmista kohtaan, vaan ainoastaan pohtia sitä, kuinka tietämys viruksesta on lisääntynyt voimakkaasti lyhyessä ajassa. Tämän myötä luonnollisesti myös näkemyksetkin ovat muuttuneet. Ja jos tätä trendiä yhtään onnistutaan jatkamaan (ja miksei onnistuttaisi), niin olemme taas monta pykälää viisaampia seuraavan parin kuukauden kuluttua. Vai jo kahden viikon?
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Tuli tossa ja taudin alkuaikona kuunneltua Supla.fi osoitteesta höpinää tästä taudista. Ihan mielenkiintoista jargonia oli. Ainakin omasta mielestä. Tossa vielä linkit, jos joku haluaa kuunnella. Olihan se tietynlaista "spekulointia" silloinkin ja on yhä...


Jakso 1/5 Ihmiskunta teki koronaviruksen mahdolliseksi ihan itse
Jakso 2/5 Kätteleminen on ihmiskunnan hölmöin keksintö
Jakso 3/5 Korona Q&A - Yleisimmät kysymykset
Jakso 4/5 Auttaako rajojen sulkeminen ja tapahtumien kieltäminen koronaviruksen vastaisessa taistelussa

Jakso 5/5 Koronaviruspandemia loppuu joskus - mitä sen jälkeen
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Venäjän oma rokotekehitys sujuu ainakin joidenkin tietojen mukaan hyvin. Asevoimissa turvalliseksi testattua rokotetta arvioidaan saatavan käyttöön jopa elokuussa siviileille. Mahtaisiko tästä löytyä vielä myös "turvatakuu" KHL kauden aloittamiseen?


Ainakin 23 rokotetta on jo edennyt ihmisillä tehtäviin testauksiin tällä hetkellä (NY Times). Näiden kokeiden ensimmäisissä vaiheissa erilaisilla ryhmillä testataan rokotteen turvallisuutta ja kykyä muodostaa suojaa virusta vastaan. Vasta viimeisessä vaiheessa testataan viruksen tehoa tuhansilla ihmisillä ja vasta tämä vaihe kertoo laajemmin rokotteen tehosta virusta vastaan. Tässä vaiheessa on virallisesti tällä hetkellä neljä rokotehanketta. Esim. IS:n uutisoima Amerikkalainen Modena on vasta aloittamassa viimeisen vaiheen rokotteen tutkimisessa. Venäläinen Gamalein tutkimuskeskuksen rokote, jota arvellaan jopa elokuussa saatavaksi taitaa olla vielä kauempana viimeisista vaiheista.

Tarve rokotteelle on kova ja monia hankkeita on nopeutettu. Eri valtioilla on myös varmasti tarve antaa rokotteille nopeasti käyttölupia. Turvallisuudesta ei kuitenkaan pitäisi liikaa tinkiä ja rokotteen tehostakin pitäisi saada kunnon käsitys, että sitä voidaan käyttää oikein. Vaikea sanoa, kuinka hyvä rokote tarvitaan pandemian pysäyttämiseksi, mutta joissain mallinnuksissa n.60-70% suoja voisi jo riittää. Tämä riippuu siitä mikä on viruksen tarttuvuus, rokotusten laajuus ja viruksen määrä väestössä. Huonommastakin suojasta on varmasti apua, mutta se voi jättää jotkin varotoimet voimaan.

 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Johns Hopkinsin koronatilastoja kun ajankuluksi veivailee, niin yksi havainto on hyvin erilainen koronakuolleisuus maissa, joissa todettujen tautitapausten kokonaismäärä kuitenkin on melko samanlainen.
Esimerkiksi koronaan kuolleet noin 250-300 tuhannen tapauksen maissa; vähän kuolleita:
Etelä-Afrikka (4453), Pakistan (5386), Saudi-Arabia (2325). Erikoismaininta vielä Qatar, 105000/151.
ja vastaavasti paljon kuolleita:
Espanja (28413), Iso-Britannia (45053), Italia (34997).
Onko suurempana syynä väestön erilainen ikärakenne (nuoret/vanhat) vai erot tilastointiperiaatteissa?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onko suurempana syynä väestön erilainen ikärakenne (nuoret/vanhat) vai erot tilastointiperiaatteissa?

Sanoisin, että molemmat vaikuttavat. Samoin sekin, että miten tuo leviää - laajalti yhteiskunnassa, vai korostuvatko esimerkiksi vanhusten hoitolaitokset tartunnoissa?

Jossain maissa lasketaan kuolleiksi ne, joilla korona on todistetusti ollut se kuoleman aiheuttaja. Jossain taas kuolleiksi ne, joilla on ollut diagnosoitu koronatartunta kuolinhetkellä.

Yksi keskeisistä - ja minusta jopa oleellisin - tilastoihin vaikuttavista tekijöistä on varmasti testauskapasiteetti. Jos maassa kyetään testaamaan vain pieni osa tapauksista, testaus painottuu vakavampiin tapauksiin. Kun taas kapasiteetin ollessa parempi, myös lieviä tapauksia tulee testattua. Näin ollen suppean ja laajan testauskyvyn maat voivat päätyä tilastoihin suunnilleen samoina tartuntamäärinä. Näistä ensimmäisessä näyttäisi kuitenkin erheellisesti olevan selvästi suurempi kuolleisuus, mutta todellisuudessa sieltä on jäänyt paljon lieviä koronatapauksia diagnosoimatta. Korona olisi siis siellä paljon tilastoitua laajemmalle levinnyt. Todellinen kuolleisuus olisi taas molemmissa maissa todennäköisesti varsin lähellä toisiaan.
 

motamoro

Jäsen
Yksi keskeisistä - ja minusta jopa oleellisin - tilastoihin vaikuttavista tekijöistä on varmasti testauskapasiteetti. Jos maassa kyetään testaamaan vain pieni osa tapauksista, testaus painottuu vakavampiin tapauksiin. Kun taas kapasiteetin ollessa parempi, myös lieviä tapauksia tulee testattua. Näin ollen suppean ja laajan testauskyvyn maat voivat päätyä tilastoihin suunnilleen samoina tartuntamäärinä. Näistä ensimmäisessä näyttäisi kuitenkin erheellisesti olevan selvästi suurempi kuolleisuus, mutta todellisuudessa sieltä on jäänyt paljon lieviä koronatapauksia diagnosoimatta. Korona olisi siis siellä paljon tilastoitua laajemmalle levinnyt. Todellinen kuolleisuus olisi taas molemmissa maissa todennäköisesti varsin lähellä toisiaan.

Tämä on myös mielenkiintoista kun verrataan huhti-toukokuun kuolemantapauksien/osastolle ottojen määriä suhteessa vaikka kesäkuuhun-heinäkuuhun. Esim. Ruotsista joissa todetut tapaukset ovat olleet tuplaluokkaa noihin kevätaikoihin nähden on kuitenkin kuolemien ja tehohoitopaikkojen määrä laskenut samalta ajanjaksolta radikaalisti.

Kumpihan mahtaa olla enemmän kyseessä, onko testauskapasiteetti vain niin paljon korkeampi että tapaukset saadaan haaviin vaiko sairastuneet keskimäärin nuorempaa (parempikuntoisempaa) väkeä kuin keväällä? Wikipediasta en suoraan löytänyt historiatietoja noiden todettujen tapausten ikäjakaumasta kuukausikohtaisesti.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä on myös mielenkiintoista kun verrataan huhti-toukokuun kuolemantapauksien/osastolle ottojen määriä suhteessa vaikka kesäkuuhun-heinäkuuhun. Esim. Ruotsista joissa todetut tapaukset ovat olleet tuplaluokkaa noihin kevätaikoihin nähden on kuitenkin kuolemien ja tehohoitopaikkojen määrä laskenut samalta ajanjaksolta radikaalisti.

Kumpihan mahtaa olla enemmän kyseessä, onko testauskapasiteetti vain niin paljon korkeampi että tapaukset saadaan haaviin vaiko sairastuneet keskimäärin nuorempaa (parempikuntoisempaa) väkeä kuin keväällä? Wikipediasta en suoraan löytänyt historiatietoja noiden todettujen tapausten ikäjakaumasta kuukausikohtaisesti.

Varmaan kyse on tuossakin molemmista. Suomessakin oli minusta tuota ilmiöitä nähtävissä pahimpaan epidemia-aikaan. Sairaalassa olijoiden suhteellinen osuus sairastuneiden määrään nähden oli jonkin verran korkeampi. Silloinhan ei lievillä flunssaoireilla edes päässyt testeihin. Siksi uskoisin vahvasti meilläkin tuossa kohtaa jääneen tapauksia diagnosoimatta varsin reippaasti.

Jossain kohdassahan testaus lisääntyi. Diagnosoidut tapaukset eivät vielä laskeneet erityisen paljoa, kun niihin tuli mukaan lieväoireisiakin enenevissä määrin. Silti sairaalassa olijoiden määrä alkoi laskea, mikä oli hyvä indikaattori siitä, että koronatilanne meni maassamme selvästi parempaan suuntaan.
 
Suosikkijoukkue
Espoolaiset
Tämä seuraava ei liity enää lainaukseeni, mutta hauska tosiaan ajatella noita Helsinginkin ilmastotavoitteita, kun eivät edes huomioi kaikkia päästölähteitä laskelmissaan. Lisäksi jos otetaan huomioon puustopinta-alan väheneminen Helsingissä jopa 10 prosenttiyksiköllä (nykyään noin 40 % ja tullee laskemaan noin 30 %:iin, tämä luku on suoraan Hesarin mielipidesivuilta, jossa kaupunkisuunnittelijapomo kertoili tulevaisuuden näkymiä seuraaville vuosikymmenille), niin aika paljon saa töitä tehdä tavoitteiden täyttymisen eteen, kun omat hiilinielut vedetään minimiin. Esim. Raidejokeri vähentää vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä 4000 tonnia, metsäpinta-alan vähentäminen (yksi hehtaari sitoo keskimäärin reilu neljä tonnia hiilidioksidia vuodessa) kera rakentamisen kuitenkin nollaa nuo vähennykset hyvin tehokkaasti.
Tää menee nyt täysin off-topic, mutta Raide-Jokeri ja muut kaupunkia tiivistävät hankkeet ovat vaihtoehtoisia skenaarioita sille, että samat asunnot pirstottaisiin ympäri seutukuntia paikkoihin, joista ihmiset kävisivät autolla töissä ja kaupassa. Sen lisäksi metsää kaatuisi toki huomattavasti isompia määriä, kun rakentaminen noin lähtökohtaisesti on väljempää kuin lähempänä keskusta-alueita. Eli joo, tulee päästöjä - mutta verrattuna vaihtoehtoisiin skenaarioihin tämä on huomattavan järkevää. Jatketaan jossain toisessa ketjussa jos on syytä.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Tänään tartuntamääriä on tarkastettu edelleen alaspäin, kokonaislukemana yhteensä 7293, eli kolme tapausta vähemmän kuin eilen. Pitänee taas odottaa THL:n päivätraporttia ennen kuin uusien tartuntojen todellisesta määrästä voi sanoa mitään. Koronakartassa ei näyteenottopäivän mukaisessa listauksessa näkynyt nopeasti silmään isoja muutoksia, eli todennäköisesti alle viidestä uudesta (14pv sisään) tapauksesta puhutaan.
 

Lugu63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tänään tartuntamääriä on tarkastettu edelleen alaspäin, kokonaislukemana yhteensä 7293, eli kolme tapausta vähemmän kuin eilen. Pitänee taas odottaa THL:n päivätraporttia ennen kuin uusien tartuntojen todellisesta määrästä voi sanoa mitään. Koronakartassa ei näyteenottopäivän mukaisessa listauksessa näkynyt nopeasti silmään isoja muutoksia, eli todennäköisesti alle viidestä uudesta (14pv sisään) tapauksesta puhutaan.

Kokonaistilanne vähentynyt kahdeksan tapausta kahden päivän sisällä.

Mitäs nyt sitten panikoidaan? Iltapäivälehdillä ainakin kova yritys päällä, kun Kreetan reittilentoja ja yökerhojen asiakasvirtoja seurataan hetki hetkeltä.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Tänään tartuntamääriä on tarkastettu edelleen alaspäin, kokonaislukemana yhteensä 7293, eli kolme tapausta vähemmän kuin eilen. Pitänee taas odottaa THL:n päivätraporttia ennen kuin uusien tartuntojen todellisesta määrästä voi sanoa mitään. Koronakartassa ei näyteenottopäivän mukaisessa listauksessa näkynyt nopeasti silmään isoja muutoksia, eli todennäköisesti alle viidestä uudesta (14pv sisään) tapauksesta puhutaan.

Lisäksi THL:n mukaan arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,05 - 0,6. Eli hiipuminen jatkuu edelleen.

Espanjassa ilmeisesti otettu rajoitustoimia uudelleen käyttöön. Olen vain tässä pohtinut sitä, että missä vaiheessa nämä tietyt maat vaan hyväksyvät rajoitusten puruista väistämättä aiheutuvat tautiryppäät eivätkä jokaisen pienemmänkin tautiryppään jälkeen aseta rajoituksia uudelleen päälle? Jossain vaiheessahan on pakko lisääntyneet tautitapaukset hyväksyä?
 
K

kiwipilot

Mitäs nyt sitten panikoidaan? Iltapäivälehdillä ainakin kova yritys päällä, kun Kreetan reittilentoja ja yökerhojen asiakasvirtoja seurataan hetki hetkeltä.

Jep, noilla kauhu-uutisilla myydään lehtiä ja kalastellaan klikkauksia koska mikään ei myy niin hyvin kuin pelko: ei tarvitse kuin kurkistaa pikaisesti eri medioiden keskustelupalstoja tajutakseen mikä määrä täysin suhteetonta paniikkia on edelleen liikkeellä. Kevättalvella oli Uudenmaan raja, Bergamo-Lappeenranta -lennot, mökkiläiset, Pääsiäinen ja Vappu. Kevät-kesällä koulujen avaaminen ja ravintolat. Hetki sitten riehuttiin länsirajan nuuskamuikkusista ja Kiinan toisesta aallosta. Ja nyt framilla ovat vastuuttomat turistit ja täydet lentokoneet. Ja kohtahan alkaakin taas koulut...

Mahtaa olla ihan helvetin raskasta elää jatkuvan ja suhteettoman pelon keskellä.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

hiitti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Puolison tila meni hetkessä aika lujaa huonompaan. Hengittäminen ajoittain todella tuskaista ja kuulemma tuntuu siltä että rinnan päällä olisi iso kivi. Nyt myös paikat alkaa olemaan aika kipeät.

Edelleen seuraillaan ja tukikohtaa pidetään kotosalla.
 

Lugu63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Jep, noilla kauhu-uutisilla myydään lehtiä ja kalastellaan klikkauksia koska mikään ei myy niin hyvin kuin pelko: ei tarvitse kuin kurkistaa pikaisesti eri medioiden keskustelupalstoja tajutakseen mikä määrää suhteetonta paniikkia on edelleen liikkeellä.

Tämä on täysin totta. Kaikki kommenttiosiot ovat kyllä täynnä sellaisia näkemyksiä, että ei hyvää päivää. Jonkin verran niitä on tullut seurattua ja siellä kyllä löydetään jokaiseen asiaan kunnon maailmanloppu-näkökulma.

Vaikka mentäisiin kaksi kuukautta 0 tartunnalla niin jonkun mielestä aktiivisia tartuntoja on vähintään 40-kertainen määrä.

Taisi ne THL:n "Miljoona sairastuu ennen heinäkuuta" - ennusteet sumentaa ihmisten järjen ja kun tilanne stabilisoitui yllättävän aikaisessa vaiheessa niin täysin absurdeja kommentteja näkee tuon tuosta. Järviset ja Salmiset ovat sentään muuttaneet mielipiteitään, kun tilanne sekä ennuste olennaisesti muuttui, mutta osa kansasta tuntuu elävän jossain psyykosin ja paniikkihäiriön välimaastossa.

Nyt on jo pidempään ollut nähtävillä tavallisten tuulareiden esittämiä "faktoja", että kuolemia/tartuntoja systemaattisesti salataan ja jokaiseen väliin heitetään pessimistinen näkemys. Ihan jokaiseen.

Media tosiaan ruokkii tätä hysteriaa syöttämällä sopivia uutisia suoraan lapaan ja pakko se on hyvin klikkejä kerätä, koska niin paljon sitä tehdään. Usein ne sopivat uutiset ovat varmaan sattumalta lietsontaa, koska mistään 0-2 tartunnan päivistä ei uutisia jaeta esim. Facebookiin tai ne käännetään "7200 tartunnan rajapyykki rikki! " - tyyliin.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Lomaliikenne alkaa, suomalaisia varaa matkan ja astuu koneeseen, iltalehdistö tekee jutun, koska aihe on ajankohtainen.
Samaan aikaan Jatkoaika: "Pelko, klikkiotsikko, lietsonta, kauhu.."

Mä en oikein enää ymmärrä, että miksi tuota klikki-sanaa pitää viljellä _joka_ ainoassa postauksessa mikä edes etäisesti liippaa mediaa.

"Miten kaikki toimii suosikkilomakohteessa koronarajoitusten aikana? Mikä on muuttunut? Mitä suomalaiset turistit ajattelevat korona-ajan Kreetasta? IS raportoi näistä loppuviikon ajan." - is.fi

Horror...horror... sanottiin leffassakin.
 

Lugu63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tänään tartuntamääriä on tarkastettu edelleen alaspäin, kokonaislukemana yhteensä 7293, eli kolme tapausta vähemmän kuin eilen. Pitänee taas odottaa THL:n päivätraporttia ennen kuin uusien tartuntojen todellisesta määrästä voi sanoa mitään. Koronakartassa ei näyteenottopäivän mukaisessa listauksessa näkynyt nopeasti silmään isoja muutoksia, eli todennäköisesti alle viidestä uudesta (14pv sisään) tapauksesta puhutaan.

"Eilisen jälkeen rekisteriin on ilmoitettu kuusi tapausta, joista viisi on uusia, edeltävän kahden viikon aikana ilmoitettuja tuoreita tapauksia."

Rauhallista on ja hyvällä tiellä ollaan.
 
K

kiwipilot

Media tosiaan ruokkii tätä hysteriaa syöttämällä sopivia uutisia suoraan lapaan ja pakko se on hyvin klikkejä kerätä, koska niin paljon sitä tehdään. Usein ne sopivat uutiset ovat varmaan sattumalta lietsontaa, koska mistään 0-2 tartunnan päivistä ei uutisia jaeta esim. Facebookiin tai ne käännetään "7200 tartunnan rajapyykki rikki! " - tyyliin.

Tämä kokonaistartuntamäärien sekä eri punaisen sävyillä väritettyjen kuntakohtaisten tartuntakarttojen uutisointi ihmetyttää: jos maassa on parhaillaan 88 tilastoitua aktiivista tautitapausta niin mikä järki on rummuttaa tartuntojen kokonaismäärää? Tai no, tiedänhän minä sen: otsikko ”Suomessa parhaillaan 88 aktiivista koronatartuntaa” on aika kaukana klikkisexyvauhuoraamis -otsikosta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös