Eipä tuolla juuri vaikutusta ole ihmisten määrään. Ihmisiä joku päälle 7 miljardia, ja koronaan kuolleita 0,0006 miljardia.
Myöskin kasvihuonekaasujen päästöihin suhteellisen pieni vaikutus. Päästöt tulevat: 31 % sähkön ja lämmön tuotanto, liikenne 15 %, teollisuustuotanto 12 %, maanviljelys 11 %, metsäteollisuus 6 %. Korona taitaa leikata lähinnä liikenteen päästöjä. Ja sekin lienee tilapäistä, jos korona menee ohi 2 tai 5 vuodessa, ja sen jälkeen palataan ajelemaan ja lentelemään kuten ennen, niin koronasta tulee vain mitätön mutka matkalla kohti aina vain korkeampia kasvihuonekaasujen pitoisuuksia.
Me ilmastovouhottajat haluamme, että kasvihuonekaasujen päästöt painetaan pidemmällä (vuosikymmenien) aikavälillä kohti nollaa, ja sitten pidetään siellä pysyvästi. Se tapahtuu luopumalla fossiilisesta energiantuotannosta ja siirtymällä muihin menetelmiin. Niin sähköntuotannossa, lämmityksessä kuin liikenteessäkin. Koronaviruksesta en näe juurikaan olevan apua siinä tavoitteessa.
Minne jäi muuten rakentaminen noista päästölähteistä? Pelkästään sementin valmistuksen hiilidioksidipäästöt on vajaa 10 prosenttia koko maailman kokonaispäästöistä. Nyt kun vielä talojen purkaminen on korjaamista halvempaa, tuottaa se entisestään hiilidioksipäästöjä (betoni kuitenkin kustannustehokkain rakennusmateriaali).
Rakennusten purkubuumi aiheuttaa hiilipiikkejä – "Mittavakin korjaaminen on ekologisempaa kuin uuden rakentaminen"
Kun rakennetaan uutta, syntyy suuria hiilidioksidipäästöjä. Hiilipiikkien ilmastohaittaan ollaan vasta havahtumassa.
yle.fi
Tämä seuraava ei liity enää lainaukseeni, mutta hauska tosiaan ajatella noita Helsinginkin ilmastotavoitteita, kun eivät edes huomioi kaikkia päästölähteitä laskelmissaan. Lisäksi jos otetaan huomioon puustopinta-alan väheneminen Helsingissä jopa 10 prosenttiyksiköllä (nykyään noin 40 % ja tullee laskemaan noin 30 %:iin, tämä luku on suoraan Hesarin mielipidesivuilta, jossa kaupunkisuunnittelijapomo kertoili tulevaisuuden näkymiä seuraaville vuosikymmenille), niin aika paljon saa töitä tehdä tavoitteiden täyttymisen eteen, kun omat hiilinielut vedetään minimiin. Esim. Raidejokeri vähentää vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä 4000 tonnia, metsäpinta-alan vähentäminen (yksi hehtaari sitoo keskimäärin reilu neljä tonnia hiilidioksidia vuodessa) kera rakentamisen kuitenkin nollaa nuo vähennykset hyvin tehokkaasti.