Pakkohan niitä lukuja on seurata, millään muulla ei voi sanoa yhtään epidemian kulusta ja esim. vastatoimien tehokkuudesta. Mielestäni olisi myös mielenkiintoista saada dataa siitä, onko kuolleisuus yleisellä tasolla lisääntynyt kun vastatoimet estävät tehokkaasti myös kaikkia muita kulkutauteja, jotka aiheuttavat myös kuolemia. Lisäksi muistetaan että johonkin ihminen kuolee joka tapauksessa, toki toiveissa olisi ettei kovin nuorena tai kovin montaa kerralla.
Mielestäni ei vielä kerro empatiakyvyttömyydestä jos pitää neljää kuolemaa vuorokaudessa vähäisenä lukemana, vaikka luonnollisesti jokainen noista kuolemista on suru-uutinen uhrin läheisille.
Tässä vähän eri näkökulmaa tähän keskusteluun, samoin vähän mahdollista ruotsi-suomi vertailua.
Ruotsi ei tunnetusti sulje kouluja, päiväkoteja tai yhdyskuntaansa yleisesti vaan kehottaa kansalaisiaan varovaisuuteen. Talous on merkittävästi hidastunut, kokonaan kotimaisen kulutuksen varassa, taantuma on varma. Koronaan kuolleita on vähintään 870, tartuntoja hieman alle 10000, trendi näyttää olevan hitaasti kasvava. Todennäköisesti kuolinluku voi olla noin 5000-10000 välissä mikäli tilanne pitkittyy vähintään puoleksi vuodeksi, mahdollisesti vuosiksi (ruotsin thl:n arvio, kestää vuosia tehdä joukkoimmuniteetti tai saada rokote)
Suomessa vastaavasti suljettiin koulut, päivähoito ynnä muu toiminta ja moni kauppa on kiinni, suuri osa ravintoloista ei toimi miinus kioskina toimivat pitseriat, pikaruokalat ja niin edelleen. Kuolleita on alle 50, Uusimaa on kiinni Lombardian tavoin, ihmiset etätöissä. Kuolleiden määrä jäänee noin 300-1000 henkeen eli arviolta 10x vähemmäksi, mutta yt-neuvotteluiden piirissä on pian 300000 ihmistä. Suomi on kiinni maksimissaan pari kuukautta, sen jälkeen on avauduttava jotenkin, ehkäpä alueellisesti tai kaupungeittain, yksikkö kerrallaan.
Edut on ruotsin puolella hienovaraisesti jos nykyinen taso säilytetään, heillä tosin on hyvin suuri riski sille että strategiaa on vaihdettava, jolloin heille tulee ns Suomen tie. Vastaavasti Suomi voittaa jos tulipalo tukahdutetaan noin kuukaudessa parissa, suomi häviää jos kriisi pitkittyy ja avautuminen ei onnistu alueittain.
Kokonaiskuolleisuutta voi suomessa ja ruotsissa lisätä muiden sairauksien hoitamatta jättäminen, mahdolliset itsemurhien nousut tai mielenterveyden ongelmat. Ruotsissa ajatellaankin enemmän tätä kokonaiskuolleisuutta, muualla maailmassa taas keskitytään nimenomaan spesifistu koronaan.
Ajatuksia?