Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 890 751
  • 81 125

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ehkä todennäköisempää on kuitenkin se, että Kiinassa lukemia vähätellään ankarasti ja oikeat (testeillä todetut) tapaukset ovat luokkaa vitusti suuremmat.

Täällä Espanjassa (ja Italiassa) tänään alle 4000 uutta todettua tapausta! Joko voi vähän juhlistaa?

Joo ja käsittääkseni kaikki noissa kiinan luvuissa olevista ei ole edes testeillä todettu vaan osa on myös oireiden perusteella, jossain kohti oli pula testeissä. Eli todelliset lukelmat todennetuissa ja kuolemissa voi olla oikeastaan ihan mitä tahansa.
 

nataS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Huomioita. Amis henkisiin koronat ei vaikuta. Edelleen hengataan shellien parkkiksilla kamala tekno soiden. Nämä olennot ovat erikoisia.

No heillä tuskin suurta riskiä taudin osalta onkaan. Nuorille ominaista on muutenkin kapinoida määräyksiä vastaan. Enemmän ihmettelen marketeissa parveilevia vanhuksia, jotka eivät piittaa heidän omaksi suojakseen tehdyistä säädöksistä tuon taivaallista.
 

Undrafted

Jäsen
Heillähän oli kaikkein vähiten aikaa varautua epidemiaan.
Toisaalta Kiinassa tainnut olla useampia läheltäpiti tilanteita virusten kanssa viime vuosikymmeninä, joten luulisi tietotaidon ja suunnitelmien olevan ajantasalla, miten toimia jos ja kun homma menee puihin. Ei itselläni mitään hajua, miten hyvin eri organisaatiot ovat Kiinassa toimineet ja pelanneet yhteen. Suomen osalta mediasta tullut kuva epäselvästä vastuiden jaosta esim. Finavian ja Sosiaali- ja TerveysMinisteriön toistensa syyttely kenen olisi kuulunut ohjeistaa ketä koskien toimintaa lentokentillä. Toinen Suomessa ihmetyttänyt seikka ollut varmuusvarastojen tilanne. Onko tavaraa minkä verran ja onko olemassaolevat tavarat käyttökelpoisia? Tässäkään ei hajuakaan miten Kiina varautunut kriisiin. Stereotypisesti oletan heidän tautihistorialla ja kommunistisella sotaan varautumisella olevan valmiina, ehkä :)
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Kun katselee näitä tilastoja maailmalta, niin yksi asia pistää pahasti silmään. Kiinassa on n 1.4 miljardia ihmistä. Tautitapauksia 81908 . Kuolleita 3336 (5 kuollutta 3 päivässä) Parantuneita 77472. Jotain on kyllä pahasti pielessä näissä luvuissa, jos vertaa muihin maihin.
Kiinassa on ennenkin tukahdutettu kulkutauteja voimalla. Käsittääkseni siellä ovat kontrollit olleet kertaluokkaa kovempia kuin yhdessäkään länsimaassa. Eikä siellä ole puhuttu suosituksista tai edes määräyksistä ja valvonnasta, vaan voimakeinoin pakotuksesta. Tyyliin kerrostalojen ovia hitsattu umpeen ja mittauksissa lämpöileviä on kerätty maijan perään ja kuskattu pakkokaranteeniin, joka ei ole koti. Nämä siis jotain Twitter-huhuja, en tiedä totuudesta eikä ole lähteitä.

En silti kyllä yllättyisi jos todelliset luvut olisivat jotain ihan muuta. Mutta jos Pekingissä kaivettaisiin joukkohautoja, kyllä se tieto olisi vuotanut. Kyllä minusta näyttää siltä että he ovat oikeasti onnistuneet rajaamaan epidemia-alueen ja tukahduttamaan orastavat epidemiat muualla.
 
Ensinnä, kiitokset tähän astisesta keskustelusta. Jatkoajan Covid-ketju on itselle ollut yksi niistä lähteistä, joita olen tilanteen hahmottamiseen käyttänyt. Erityiskiitos kaikille ulkomailta raportoineille kirjoittajille!

Palataanpa ajassa hieman taaksepäin. Helsinki-Vantaan lentoasema 11.12.2019, viranomaiset harjoittelevat vakavan tartuntatautitapauksen varalta. Mukana THL, Finavia, STM, THL yms. eli sama porukka joka pallotteli vastuuta toinen toiselleen, kun huomattiin, ettei kukaan ohjeista ulkomailta palaavia satoja tuhansia suomalaisia.

Event 201 tapahtuma lokakuussa 2019 New Yorkissa. WHO, John Hopkins, WEF, Gatesien säätiö jne. Tapahtumassa käytiin läpi simulaatio koronapandemiasta.

Miten ei nyt osata, kun on juuri sopivasti harjoiteltu? Vai meneekö kaikkki niinkuin pitää?

Edit. linkit THL ja John Hopkins
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Tarttuuko korona ehkäpä myös pierupäästöillä?
Yskijät kuullaan, mutta hiljaiset päästöilijät leijuttavat marketin käytävän ihan muina ihmisinä.

Tämä hieman kevennykseksi tähdätty, mutta kohta ryhdyn paniikkiharrastamiseen kuitenkin.
Ou jee, jotain ajateltavaa koska urheilutuloksia ei vielä ilmesty.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
No heillä tuskin suurta riskiä taudin osalta onkaan. Nuorille ominaista on muutenkin kapinoida määräyksiä vastaan. Enemmän ihmettelen marketeissa parveilevia vanhuksia, jotka eivät piittaa heidän omaksi suojakseen tehdyistä säädöksistä tuon taivaallista.

Joo ja eihän nuorten edes tarvitse kapinoida kun ei liikkumista ja toisten seurasta olemista ole kieletty mitenkään. Olettaen ettei ne lähde parveilemaan sitten uudemaan ulkopuolelle tai rupea jotain +10 hengen julkista tapahtumia keksimään. Jopa jossain määrin näen että tämä voi olla hyväkin asia, olettaen että kontaktit kuitenkin pidetään vähäisenä omiin vanhempiin tai isovanhempiin.
 

Ranksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
En ihan nyt ehkä käsittänyt, että tarkoititko sitä, että jokainen kuolema on liikaa ylipäätään vai nimenomaan jokainen tähän tautiin kuollut on liikaa? Oli asia sitten miten päin vaan, niin on kuitenkin ehkä hieman kyseenalaista sanoa jokaisen kuoleman olevan liikaa. Ihan kuin kaikki kuolemat olisi jotenkin estettävissä. Ja mikäli tarkoitit, että jokainen tähän tautiin kuollut on liikaa, niin miksi tämä kuolinsyy on erilaisempi tai vaikeampi hyväksyä, kuin esimerkiksi sepelvaltimotauti (johon muuten kuolee vuodessa keskimäärin yli 13 000 ihmistä)? Se kuitenkin tiedettiin, että tämä tulee kuolleisuutta aiheuttamaan, mahdollisesti jopa ylikuolleisuutta. Sekin tiedetään, että lähes jokaiseen tautiin voi kuolla. Ja voi kuolla muuten vaan. Niin kuin 150 ihmistä joka päivä kuoleekin. Siihen nähden 4 kuolemaa ei ole paljon. Surullista kyllä, mutta myös luonnollista.

Olen menettänyt läheisiäni erilaisten syiden takia ja tulen menettämään läheisiäni. Jotkut läheiseni tulevat menettämään minut. Jokainen menetys on tuntunut pahalta, sitä on ollut vaikea hyväksyä, mutta ei ole muutakaan vaihtoehtoa ollut.

Jokainen elämä päättyy joskus, eikä yksikään kuolema voi silloin olla liikaa, kun se kerran on väistämätöntä. Koko tämän koronakriisin aikana on tuntunut siltä, että täällä ensimmäisessä maailmassa ollaan täysin vieraantuneita elämän realiteeteista ja siitä, ettemme ole kuolemattomia.
Minusta on hieman outoa verrata covid-19 sepelvaltimotautiin? Toiseen on lääke ja johon löytyy perinnöllisiä syitä (kansantauti) + elintavat. Et sinä saa sepelvaltimotautia kaupan kassalta. Sepelvaltimotauti on estettävissä. Corona tappaa ikään, sukupuoleen, ihon väriin katsomatta. Voit suojautua karkeasti ottaen vain eristäytymällä muista ihmisistä.
Kysymys on Suomen valtion johdon toimista, joka määrittelee tuleeko ihmiset altistumaan coronalle ja mahdollisesti kuolemaan siihen.

Päättäjiä on oikeus kritisoida aina kun pelataan ihmishengillä.
 

Baldrick

Jäsen
Kiinassa on tosin myös valtiollinen järjestelmä ja tekninen valvonta aivan toista luokkaa kuin täällä. Lisäksi alamaiset ovat ilmeisen kuuliaisia tottelemaan määräyksiä, sillä evoluutio on jättänyt jäljelle vain kulttuuri vallankumouksesta selvinneet. Siellä ei ilmeisesti pidetä mökkiviikonloppua tai Kiirastorstain kauppareissua kansalaisoikeutena.

Mutta paha sanoa. Kontrasti on melkoinen. @RäpyläRepe?

Näinhän se on, että valvonta toimii ja kansa on kuuliaista.

Nyt Guangzhoussa kaikki afrikkalaiset on laitettu karanteeniin maahantuloajasta riippumatta ja useimmat on häädetty kodeistaan. Aika rajua hintaa kyllä maksavat sivullisetkin muutaman perseilyistä. Todella erikoinen lähestymistapa paikallishallinnolta, kun karanteenin olisi voinut varmasti helpommin toteuttanut pakottamalla afrikkalaiset pysymään kotona.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Minusta on hieman outoa verrata covid-19 sepelvaltimotautiin? Toiseen on lääke ja johon löytyy perinnöllisiä syitä (kansantauti) + elintavat. Et sinä saa sepelvaltimotautia kaupan kassalta. Sepelvaltimotauti on estettävissä. Corona tappaa ikään, sukupuoleen, ihon väriin katsomatta. Voit suojautua karkeasti ottaen vain eristäytymällä muista ihmisistä.
Kysymys on Suomen valtion johdon toimista, joka määrittelee tuleeko ihmiset altistumaan coronalle ja mahdollisesti kuolemaan siihen.

Päättäjiä on oikeus kritisoida aina kun pelataan ihmishengillä.

Olet oikeassa. Ei niitä voikaan verrata. Mutta tarkoitin lähinnä sitä, että miksi mikään kuolinsyy on ylipäänsä vaikeampi hyväksyä kuin joku toinen. Tähänkin on varmasti kuollut aika monta sellaista ihmistä, joille mikä tahansa virus tai bakteeri olisi ollut kohtalokas. Mikäli eivät olisi koronaa saaneet, olisivat todennäköisesti kuolleet seuraavaan noroon, rinoon tai influenssaan. Olisiko Suomen valtio silloinkin epäonnistunut tehtävässään suojata väestöään?

Kaikkia kuolemia ei vaan yksinkertaisesti voi estää
 

BaronFIN

Jäsen
Ei voikaan, mutta kyse on määristä ja terveydenhuollon kantokyvystä. Lääkärikunta on täysin perillä siitä, että 90-vuotias voisi kuolla koronan sijasta munuaisten vajaatoimintaan vaikka ensi viikolla. Ja kuoleekin. Koko ajan. Koronasta riippumatta.

(70v vuotiaat omaiset eivät tätä usein vain tajua)

Jos oltaisiin Italian tilanteessa missä sairaalat olisi ääriään myöten täynnä ja jokainen teho- ja käytäväpaikka olisi käytössä (koska mitään hidastavia toimia ei ole ehditty tekemään tai Ruotsin mallin mukaan ei tehdäkään) ja tulee tilanne missä pääsiäislomalaisten bussi törmää junan kanssa, syttyy tuleen ja lentää järveen minkä seurauksena Kuopion yliopistolliseen sairaalan päivystykseen viedään 40 hoitoon ja hoitoa ei voidakaan antaa, koska joka paikassa makaa jo joku koronaa yskivä.

Yhteiskunnan pysäytys on tähdännyt epidemiahuipun tasaamiseen, jotta hoitoa voidaan antaa ihmisille, jotka hyötyvät siitä. Otetaan esimerkkinä yleissairautta (vaikka reumaa tai haavainen paksusuoli) sairastava koodari/kirurgi/lakimies/jatkoajan jäsen jolle koronavirus olisi hoidettavissa (aka Boris Johnson), mutta sorry: osastot täynnä yli 60 vuotiaita, kuole pois. Johnson sai hoitonsa asemansa puolesta, moni ei ole ollut yhtä onnekas.

Paikkoja ja terveydenhuollon resurssia pyritään säästämään, jotta hoitoa voidaan heille, jotka oikeasti hyötyvät siitä. Se voisit olla jopa sinä. Tai minä. Jo ensi viikolla. Ei me tiedetä miten oma keho reagoi virukseen.

Hinta tästä on taloudellisessa mielessä kova. Mutta miksi juuri sinä saisit elää kuukauden päästä enkä minä? Kuka haluaa tehdä sen valinnan kun osastot olisikin täynnä?
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Käytännössä kaikki hoivakotien asukit ovat sellaisia, jotka eivät pärjää kotona edes monta kertaa päivässä käyvän kotiavun turvin. Tarkoittaa käytännössä ihmisiä, jotka eivät pysty liikkumaan itsenäisesti apuvälineidenkään kanssa ja/tai edennyttä muistisairautta. Tällaisille potilaille sairaalahoidon ennustetta parantava vaikutus on minimaalinen tai nolla. Eivät kestäisi raskasta tehohoitoa tai ainakaan siitä irrottautumista. Lisäksi tosiaan pelkät päivystysreissut ovat heille raskaita ja kärsimystä lisääviä. Tälle joukolle parasta on se, että saavat sairastaa tutussa ympäristössä, tuttujen hoitajien hoidettavana. Oireet kyllä hoidetaan, mutta moni ei toivu koronantapaisesta rankasta taudista.

Lisätään vielä, että yksityisellä puolella omalla rahalla voi hoitokodeissa olla parempikuntoistakin porukkaa, mutta ns. julkisrahoitteisesti hoivakotiin pääsee vain hyvin huonokuntoisia ihmisiä.

Osittain näin. Mutta ehkä ei kuitenkaan ihan, ainakin muutaman tietämäni esimerkin perusteella. Oma mummuni oli dementian vuoksi melko pitkään hoitokodissa, mutta sairaus ei kuitenkaan ehtinyt edetä sinne lopulliseen vaiheeseen, kun veritulppa sitten koitui kuolinsyyksi. Sitä yritettiin hoitaa jopa sairaalassa, eli lopputulos ei ollut ihan heti selvillä. Ikää hänellä oli tuossa kohtaa 92 vuotta, ja fyysinen kunto oli sinänsä ikään nähden varsin hyvä. Dementian alkuvaiheessa häntä yritettiin hoitaa ensin kotisairaanhoidossa, mutta se todettiin nopeasti riittämättömäksi. Kun hän pääsi hoivakotiin, hänen vointinsa ja muistinsa tuntui alkuun jopa parantuneen melkoisesti. Kyseessä oli yksityinen hoivakoti, mutta sellainen, jolta julkinen sektori hankki palvelut. Eli kriteerit sinne pääsyyn olivat julkisen puolen määräämät.

Samaten lähipiirissä on ollut muitakin hoivakodeissa asuvia, joita on toisinaan kuljetettu sairaalahoitoon milloin mistäkin syystä, ja sen jälkeen he ovat taas palanneet hoivakotiin kun olo on helpottanut.

Sanoisinko siis yhteenvetona, että hoivakodeissa on paljon porukkaa, joka on jo valmiiksi heikossa kunnossa. Mutta siellä on myös porukkaa, joka on fyysisesti ikäänsä nähden yllättävän hyväkuntoistakin, ja näiden osalta koronaa on mahdollista yrittää hoidattaa myös sairaalassa.

Takaisin aiheeseen: Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Saksassakin uusien tapausten määrä on laskussa. Italiassa ja Espanjassa jopa varsin selvästi. Viiveellä näkyvät kuolleisuusluvut tulevat nekin todennäköisesti kohta alas samalla tavalla.

Yhdysvalloissa tilanne on kyllä katastrofaalinen, joskin uusien tapausten määrän kasvu on hidastumassa. Lähiviikot näyttävät, käännytäänkö sielläkin laskuun.

Kiinassa ja Etelä-Koreassa tauti hiipuu jälleen, vaikka noin pari viikkoa sitten tapaukset olivat taas hienoisessa nousussa. Sen sijaan Japanissa tauti on nyt äitynyt epidemiaksi, vaikka pitkään näytti siltä, että saisivat sen pidettyä kurissa.

Suomen lisääntyneen testaamisen vuoksi on mahdoton sanoa epidemian etenemisestä enempää, kun todennäköisesti tilastoihin päätyy nyt lievempiäkin tapauksia, jotka aiemmilla kriteereillä olisivat jääneet pois. Mutta hyvä merkki on sairaalahoitoa vaativien määrän kasvun hiipuminen.

Ruotsissa mennään taas omalla karulla tavallaan. Nyt näyttää siltä, että vaikka tuossa jokunen päivä sitten Suomen tilastot muistuttivat hetkellisesti hyvinkin paljon Ruotsia kahden viikon viive huomioiden, niin nyt ero on taas selkeä. Eikä sairaus osoita vielä mitään merkkejä hiipumisesta.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Räväkkä on tahti jenkeissä. MSNBC:n mukaan viimeisen 24h aikana yli 30 000 uutta vahvistettua tartuntaa. Vaikka tokikin väkilukuun suhteutettuna tuo ei enää aivan yhtä dramaattiselta luvulta näytä.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Ruotsissa mennään taas omalla karulla tavallaan. Nyt näyttää siltä, että vaikka tuossa jokunen päivä sitten Suomen tilastot muistuttivat hetkellisesti hyvinkin paljon Ruotsia kahden viikon viive huomioiden, niin nyt ero on taas selkeä. Eikä sairaus osoita vielä mitään merkkejä hiipumisesta.

"Komeasti" on Ruotsi nostanut sijoitustaan tuolla Youtuben seurannassa. Sieltä tosin voinee tehdä sen johtopäätöksen, että kaikki maat eivät raportoi kovin luotettavia lukuja. Tai sitten siellä ei edes testata.
 

Outsider

Jäsen
Joo ja eihän nuorten edes tarvitse kapinoida kun ei liikkumista ja toisten seurasta olemista ole kieletty mitenkään. Olettaen ettei ne lähde parveilemaan sitten uudemaan ulkopuolelle tai rupea jotain +10 hengen julkista tapahtumia keksimään.

Koronakriisin myötä olin jo aiemmin oppinut, että Lapin matkaajat ja mökkiläiset tulevat Uudeltamaalta, mutta en olisi uskonut, että myös kaikki nuorisokin on siellä. Onko kehä kolmosen ulkopuolelle enää muuta kuin susia ja karhuja, kun uusmaalaiset on lukittu koteihinsa?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ruotsissa on 10 miljoonaa asukasta ja laumaimmuniteetti vaatii sen ainakin 60% sairastumisen väestöstä eli kuusi miljoonaa eikö? Tämän hetkinen virallinen luku on 10 000 sairastunutta. Vielä on ”hieman” matkaa. Vaikka sairastuneita olisi todellisuudessa 10-kertainen määrä, niin silti ollaan aivan hemmetin kaukana laumasuojasta. Rokote ehtii valmistua ennen.
Rokote on erittäin ripeästi tehtynä vuoden päässä. Jos narkolepsia tms sivuvaikutukset ei haittaa, niin nopeammin. On viruksella aikaa.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Viimeksi muokattu:

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Samaa mieltä tämän professori Lehtosen kanssa. Mieluummin 3vk tiukka rajoitus ja eristystoimet kuin että väljät rajoitukset jatkuvat kuukausikaupalla. Eivät ihmiset jaksa tai malta olla ilman tiukkoja määräyksiä kotona keskenään, kun lämpö ulkona nousee ja aurinkokin alkaa paistamaan mukavasti.

"– Ehdottaisin melkein, että Uudellemaalle tuotaisiin vähintään Saksan tason rajoitukset käyttöön kolmen viikon ajaksi. Suomenkin pitäisi saada tartuntamäärät laskuun, että rajoituksia saisi kesäksi poistettua. Tuon kolmen viikon rajoitusjakson aikana koronatartunnat tulisivat todennäköisesti joko esiin taikka oireettomat lakkaisivat tartuttamasta tautia. "

 

BaronFIN

Jäsen
Ennustan, että Yhdysvallat on pääsiäisen jälkeen Trumpin ilmoituksen mukaan ohittanut epidemia huipun ja tämä perustellaan tautitapauksien kasvun hiipumisella ja siellä aloitetaan stepit normaaliin toiminnan palauttamiseksi ennalleen. MAGA.

Perustan ennusteeni siihen, että liittovaltio lopettaa tänään perjantaina testauspaikkojen tukemisen ja ne saavat jatkossa tulla joko omillaan toimeen tai lopettaa toimintansa. Lopputulos: vähemmän testejä, vähemmän positiivisia tuloksia, flatten the curve.

Ei tämä vapaa maailma lopulta ihan hirveästi eroa Kiinan toiminnasta. Ja loput tähän päälle on Fake news.

Olen mielelläni väärässä.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo

Jan Koller

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät ♠, Carolina Hurricanes
Rokote on erittäin ripeästi tehtynä vuoden päässä. Jos narkolepsia tms sivuvaikutukset ei haittaa, niin nopeammin.

Edes vuoden päästä ei olisi varmuutta siitä, mitä sivuvaikutuksia rokotteella on. Ne tulevat esiin vasta, kun massamainen rokottaminen alkaa. Itse olen kuullut puhuttavan, että rokottaminen voisi alkaa jo vuoden vaihteessa. Tällöin ensisijaisesti vain riskiryhmään kuuluvien osalta. Paine voi olla tuoda rokote käyttöön jo aikaisemminkin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mieluummin 3vk tiukka rajoitus ja eristystoimet kuin että väljät rajoitukset jatkuvat kuukausikaupalla.
Vaan kun tuolla tiukalla 3 kk ei saada muuta kuin hitaampi leviäminen. Wuhanin tauti ei katoa mihinkään ja heti kun rajoitukset loppuu, niin tulee uusi aalto.

Ei tässä ole rajoitukset avainasemassa vaan testaaminen. Sellaisella skaalalla, että noi amatöörit hallituksessa tai THV osaa edes kuvitella moista.
 

MadMike

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, HML Huskies, Fremantle Dockers, Western Force
Huono juttu. Sieltä lähtee heti ensimmäisenä sulusta vapaana viikonloppuna tuhansia mahdollisia tartuttajia maakuntiin ja virus saa uusia tuoreita isäntäalustoja maalaisista...

Vanhempani asuvat kantahämäläisessä mökkipitäjässä ja ensikäden näköhavainnot kertovat, että tilanne on jo nyt tämä. Pikkutiet ilman tarkastuksia on löydetty ja hyviksi havaittuja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös