Tuo teoria lentää romukoppaan kyllä heti kun katsoo noita prosentuaalisia lisäyksiä Suomen ja Ruotsin kohdalla. Meillä uusia tapauksia rekisteröidään nyt päivittäin n. 5% verrattuna tartuntojen kokonaismäärään. Ruotsissa vastaava lisäys oli kaksi viikkoa takaperin ennen 13. päivän hyppäystä kuitenkin lähellä 10% päivittäin. Sitten tuolloin 13. ja 14. päivän tienoilla kiihtyi n. 16% asti.
Juuri näin. Tähän kuitenkin sanoisin, että minusta uusien sairastuneiden määrää ei kannata verrata kaikkien aiemmin sairastuneiden määrään, koska epidemian kestäessä tuossa aiemmin sairastuneiden luvyssa alkaa olla paljon sellaista porukkaa, joka on jo parantunut (ja myös jo kuollut), eikä enää tartuta sairautta eteenpäin. Siksi tauti näyttää monissa tapauksissa tuossa hidastuvan, vaikka sen leviäminen onkin saattanut kääntyä uuteen nousuun.
Itse olen seurannut leviämistä tarkastelemalla uusien sairastuneiden määrää suhteessa edeltävän seitsemän päivän aikana sairastuneisiin, koska epäilen, että tuo porukka on ns. "aktiivisesti sairaita", ja tartuttavat herkimmin virusta eteenpäin. No, ilmeisesti nykyään tämä viikkokin on jossain määrin liian lyhyt aika, mutta antaa se kuitenkin jonkinlaisen kuvan tuosta etenemisestä.
Sinänsä tuo ei muuta Ruotsin ja Suomen välillä tuota eroa mihinkään. Ruotsissa tuo leviämistahti on niin kova, että se näkyi jo tuossa kokonaismäärä-vertailussakin, kuten esitit.
Suomessa tuo uusien tapausten määrä edeltävän viikon aikana sairastuneisiin on ollut kovassa laskussa jo puolitoista viikkoa. Päiväkohtaista heiluntaa toki esiintyy, mutta liukuva keskiarvo on laskenut yhdeksän päivää putkeen. Tuolloin uusia tapauksia oli n. 24%, kun nyt niitä on alle 12%. Ja pysyvä alle 14% merkitsee epidemian hidasta hiipumista. No, Ruotsissa tuo keskiarvo on viimeiset vajaa pari viikkoa pyörinyt siinä 20% tuntumassa. Epidemia siis kiihtyy siellä.
Meillä myös positiivista se, että uusien tartuntojen päivittäinen määrä on pysynyt noin kaksi viikkoa samoissa lukemissa ja laskenut nyt viimeisimpien päivien aikana. Tätä kehitystä ei Ruotsissa tietääkseni tapahtunut missään vaiheessa ja tuo reilun parin viikon tasannevaihe ei ollut näin pitkä. Jos tarkastellaan pelkkää HUS-aluetta, päivittäiset uudet tartunnat ovat olleet jopa selvässä laskussa. Toimii ehkä parhaimpana verrokkina Ruotsiin nähden, koska epidemia on muuta Suomea reilusti pidemmällä.
Ruotsissa oli lyhyt jakso tuossa maaliskuun puolivälissä, jolloin uusien tartuntojen määrä oli hetkellisesti laskusuunnassa. Mutta sen jälkeen alkoi kova nousu. Suomessa ollaan oltu nyt pidempään selvässä laskussa.
Toki Suomessa tilastot tulevat muuttumaan vaikeammin tulkittaviksi, jos ja kun testausta lisätään. Siinä suunnilleen samaan aikaan tulee lisäksi epidemian kasvu HUS-alueen ulkopuolella, mikä saattaa hetkellisesti näyttää todella rajulta.
HUS:n osuus tartunnoista koko maasta oli jokunen päivä sitten n. 67%, nyt se oli n. 64%. Vaikuttaa pieneltä muutokselta, mutta on minusta aika merkittävä ja kuvaa hyvin suuntaa, johon ollaan menossa.