Edelleen jaksaa ihmetyttää, kuinka kevyesti tämän varjolla suhtaudutaan kausi-influenssaan.
Vuonna 2014 influenssaan kuoli Suomessa 45 henkeä ja vuonna 2018 kuolleita oli 436, kertoo Tilastokeskuksen kuolinsyytilasto. Mitä on hurjan nousun taustalla?
www.mtvuutiset.fi
tekniikanmaailma.fi
Meillä on siis influenssa, johon on ainakin ihmisten mielissä olemassa rokote. Jos tauti, johon on rokote, tappaa Suomessa 1400 ihmistä normaalia enemmän, niin paljonko koronan pitäisi tappaa jotta sitä voitaisiin verrata? Koronaan kun ei ole rokotetta. Kuka uskoo, että Suomessa päästään koronassa 1400 kuolleeseen? Kun koronaan on rokote, tappaako se silti yhtä kovaan tahtiin kuin influenssa?
Onko tässä paniikissa kuitenkin kyse myös aika paljon ihmisten pään sisäisistä asioista? Tarkoitus ei ole vähätellä koronavirusta, vaan ihmetellä missä on influenssan aiheuttama paniikki?
Näinhän se on, että tässä torjutaan nyt tautia, jonka riskit on hyvin verrattavissa influenssaan. On erittäin hyvin mahdollista, että taudin kuolleisuusastekin tulee olemaan lähellä influenssaa, kun viruksen terveydellisiä vaikutuksia päästään tarkemmin tutkimaan ja nähdään, a) kuinka suuri osuus kaikista mahdollisista yskätaudeista ja muista meneekin lopulta koronan tiliin ja b) kuinka moni on selvinnyt koronasta kokonaan oireetta.
Esim. Yhdysvalloissa influenssa on tappanut tänä vuonna jo 20 000 - 30 000 ihmistä ja 370 000 on joutunut influenssan takia sairaalahoitoon.
Tätä viestiä en tarkoita koronan vähättelemiseksi, vaan ennemminkin ihmettelen nimim.
@Skeletor tapaan sitä, miten kevyesti influenssaan on aina suhtauduttu. Ymmärrän ja hyväksyn täysin toimet koronan suitsimiseksi, koska kyseessä on uusi ja yhä erittäin huonosti tunnettu virus, jolla on potentiaalia levitä erittäin aggressiivisesti ja siten kuormittaa terveysjärjestelmää vakavasti. Lisäksi koronan aiheuttama tauti on yleisvaarallinen ja siltä pitää suojata riskiryhmiä.
Jos jotakin hyvää tästä koronakriisistä pitää löytää, niin todennäköisesti ihmiset huomaavat jatkossa paremmin suojella riskiryhmiä myös influenssalta ja muilta kausittaisilta tartuntataudeilta mm. huolehtimalla käsihygieniastaan paremmin ja olemalla menemättä töihin ja tapahtumiin kipeänä. Ehkä jatkossa myös influenssan ja muiden tartuntatautien kohdalla ajatellaan ensisijaisesti:
"miten minä itse täytän velvollisuuteni suojella riskiryhmiä ja terveysjärjestelmän kestävyyttä estämällä taudin leviämistä".
Ja toivottavasti ei enää ollenkaan seuraavilla tavoilla:
"vitut tässä minkään pikku nuhakuumeen takia aleta saikuttelemaan."
tai
"kyllä mä nyt pienessä räkätaudissa voin mennä töihin / lätkämatsiin / konserttiin / teatteriin/ ryyppäämään."
tai
"no, se räkätauti tulee jos tulee."
Jotta ei mene turhaksi jeesustelemiseksi, niin myönnän auliisti, että tämä koronakriisi on muuttanut myös omaa suhtautumistani tartuntatautien leviämseen. Radikaalisti ja erittäin todennäköisesti pysyvästi.
Uskon, että tämä tauti saadaan lopulta kuriin hyvinkin siedettävin vaurioin ja elämä / yhteiskunta palaa normaaliksi hyvinkin nopeasti. Mutta uskon / toivon myös, että tällä on pysyviä vaikutuksia ihmisten ajatusmaailmaan mm. tässä viestissä esille tuoduissa asioissa.