Koronavirukset ei vissiin yleisesti tykkää lämmöstä, mutta jää nähtäväksi miten on tämän kanssa. Singaporessa ainakin leviää vaikka siellä onkin lämmintä.
Singapore sinällään on huono esimerkki, sillä siellä on kaikkialla ilmastointi ja paikasta toiseen liikutaan hyvin vähän ulkosalla. Näin olosuhteet ovat melko varmasti alle sen 26 astetta, jota tunnutaan pitävän virusta heikentävänä lämpötilana. Mikäli Thaimaassa, Indonesiassa, Kambodzassa, eteläisessä Filippiineillä tai Vietnamissa puhkeaa isompi epidemia, niin silloin voidaan todeta kyseessä olevan todella huolestuttava supervirus. Seuraavat viikot varmasti tuovat selvyyttä siihen.
Toistaiseksi kaikkia paikkoja, jossa epidemia on päässyt valloilleen, yhdistää kylmä vuodenaika. Esimerkiksi Iranin Qan ja Milano ovat tähän aikaan vuodesta yhtä lämpimiä. Samoin on tilanne Koreassa ja Japanissa.
Etsin aikani kuluksi hieman taustatietoa, että miksi oletetaan Yhdysvaltojen presidenttiä myöten, että Koronavirukset eivät pidä lämmöstä. Nykyiset oletukset perustuvat siihen, mitä SARS:in leviämiämiselle kävi. Jokainen asteen nousu lämpötilassa alensi merkittävästi tartuttavuutta.
COVID-19 on siitä samanlainen SARS:in kanssa, että vielä 4 asteen lämpötilassa se pysyy vakaana ja selviytyy useita vuosia -60 asteessa. SARS kykeni olemaan aktiivine 37 asteen lämpötilassa noin kolme päivää, kun taas COVID-19:lta ei vielä vastaavia tietoja ole. Tämä hyvä kylmänsietokyky ei tiedä hyvää seuraaville vuosille Suomen osalta. Eikä valitettavasti välttämättä hyvää Euroopalle vielä seuraavien kuukausien ajan.
Tässä vielä pohdintaa lämmön vaikutuksesta taudin leviämiseen: