Itävallassa julistettiin ulkonaliikkumiskielto viikko sitten 15.3. Tartuntaluvut sen jälkeen:
15.3.: 1 010
16.3.: 1 298 (+288; +28,5 %)
17.3.: 1 633 (+335; +25,8 %)
18.3.: 2 019 (+386; +23,6 %)
19.3.: 2 436 (+417; +20,7 %)
20.3.: 2 847 (+411; +16,9 %)
21.3.: 3 146 (+299; +10,5 %)
Lähde:
https://info.gesundheitsministerium.at/
Myös testauksien määrää on tietojeni mukaan lisätty. Eilisen päivän lukuihin voi käsittääkseni tulla vielä muutoksia, kun osa myöhemmistä positiivisista testeistä ei vielä ole välttämättä päivittynyt järjestelmään.
Kehitys on stabiili ja lähtökohtaisesti hallinnassa. Tartuntojen suhteellinen kasvu on ollut laskussa ja myös absoluuttiset kasvuluvut ovat pienentyneet viimeisten päivien aikana. Terveysministeri Anschoberin mukaan alkavalla viikolla tartuntamäärien suhteellisen laskun on kuitenkin jatkuttava, jotta varsinaisesta menestyksestä voidaan alkaa varovaisesti puhumaan. Ulkonaliikkumiskielto jatkuu lähtökohtaisesti pääsiäiseen asti ja tilanteen mukaan mahdollisesti pidempään.
Tämäkin kuitenkin osoittaa, että liikaa ei kannata hötkyillä ja paniikkiin ei ole syytä sen kummemmin täällä, kuin Suomessakaan. Lähtökohtaisesti voi hyvin luottaa järjestelmän handlaavan tilanteen, vaikka se kovilla onkin ja semmoisiin toimiin on jouduttu, mihin ei oikeastaan kukaan vielä muutama viikko sitten uskonut.
Suomen tilanne eroaa voimakaasti Itävallan tilanteesta erityisesti kahdessa asiassa:
1. Epidemia on täällä pidemmällä ja kotoperäisiä tartuntoja on ollut ehkä se pari viikkoa pidempään. Suomessa kotoperäisiä tartuntoja on
käsittääkseni havaittu vasta viime päivinä. Tämän pohjalta voidaan arvioida, että Suomen toimet ovat hyvinkin oikean suuntaisia. Järeämpien toimien (esim. lockdown) sosiaaliset ja taloudelliset kustannukset olisivat niillä saavutettuihin hyötyihin nähden olleet tähän mennessä suhteettomat. THL ja hallitus ovat tämän arvion pohjalta erinomaisesti kartalla.
2. Itävallassa tartuntoja on suhteellisen tasaisesti ympäri maata, joskin pari osavaltiota (esim. Tiroli) erottuu suhteellisesti suuremmalla määrällä. Itävallan tilanteeseen on vaikuttanut massaturismi sekä Suomea selvästi tiheämpi asukastiheys. Suomessa epidemia vaikuttaa tällä hetkellä voimakkaasti leviävältä ainoastaan Suomen ainoalla suhteellisen tiheästi asutulla alueella (HUS / Uusimaa). Näin ollen, toisin kuin Itävallassa, Suomessa voi näin
maallikkoarvion pohjalta olla seuraavassa vaiheessa järkevää miettiä alueellisesti eroavia toimenpiteitä epidemian patoamiseksi.
Painotan vielä erikseen, että tämäkin on puhdasta maallikkospekulaatiota eikä minulla ole minkään näköistä epidemologian asiantuntemusta.