Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 219 064
  • 81 140

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Kai tässä halutaan katsoa, miten sairaalamäärä kehittyy kun tämä Omikron leviää tartuntojen kautta nousevalla käyrällä. Tehomäärä pysynyt pitkään 60 paikkeilla, nyttenkin 61, vaikka vuodeosastomäärät kohtuu kovaa kasvaakin.
Nyt onneksi on alettu erotella sairaalaan Covidin takia tulleet ja ei Covidin takia tulleet, näin ainakin TYKS:n Pietilä ja TAYS:n Syrjänen puhui viikolla. Pitkästä aikaa eilen sairaalamäärä laski keskiviikkoon nähden.

Halutaan varmasti katsoa, että kehittyykö meidän sairaalamäärä Tanskan/Ison-Britannian tavalla, jotta voitaisiin lisää purkaa rajoituksia. Nytkin on jo monessa paikassa purettu esim. kuntosalirajoituksia, kuten Lounais-Suomen AVI eilen. Onneksi etäkouluun ei menty ja karanteeneja järkeistetty. Yleisesti kiva, että turhaa testaamista vähennetty. Oikeusoppineet kuten hallinto-oikeudet ja Pöysti ovat onneksi puuttuneet tähän rajoittamiseen. Olisi ylipäätään kiva, että rajoittamiselle täyttyy edes joku välttämättömyys sairaalahoidon osalta. Uudenmaan osalta ymmärrän kohtuu kovat rajoitteet, muuten en oikein. Toivotaan että koronapassi otetaas taas kunnolla käyttöön helmikuun alussa.

No, ensi tiistaina hallitus taas kokoontuu kokoukseen jota johtaa Marin. THL:ä antaa siis ensi tiistaina uuden koronan etenemis strategian. THL:ä taisi vielä odotella sairaanhoitopiirien lausuntoja, alueiden tilanteista. Hienoa että STM:n mielivaltaan puututtu ja monessa päätöksessä on vastustetaan STM:n suosituksia.. Kiva että 36,2% yli 12v:sta on saanut jo 3.rokotteen, joka jo varmasti suuresti suojelee näitä riskiryhmäläisiä.

Jotain höpötystä. Ehkä hieman epäselvää kirjoitusta, mutta ei haittaa.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
No miten valmiuslain käyttöönotto tekee maastamme takapajulan? Kun pääsyy sen miettimisessä on tämän hetken sairaalakuorma ja työmarkkinatilanne?
Jos tuon valmiuslain käyttöönoton tarkoitus on pakottaa ihmisiä töihin, niin en sitä kovin edistyksellisenäkään pitäisi. Enemmänkin silkkaa Neuvostoliittoa, mutta siellähän ne sosialismin ja tämän hallituksen ideologian juuret ovat.
Mahtaa olla hoitajan motivaatio huipussaan töihin pakotettuna.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
@Naurava Kulkuri
Niin, tuo "räkäindeksi". Tuon perusteella tosiaan klo 09-18 auki oleva kalliolainen kaljapaikka on yhtä vaarallinen kuin täyteen ahdettu teknoklubi klo 03 yöllä. Joskaan viimeksi mainittu ajanvietemuoto ei sekään ole ollut varsinainen katalyytti virustuotannossa. Noh, kiinnihän nuo baarit menevät. On sitten ihan mielenkiintoista nähdä, että mikä on se vaikutus omikronin tartuntamääriin.

Mutta ehkä tämä tästä osaltani. Toivotaan varmaan molemmat, että kun se vanne alkaa kiristää kunnolla päätää ja tuntumaan fyysisinä oireina, niin ihmiset kuka missäkin osaisivat hakeutua ammattiavun piiriin.
Valitettavasti vaikutuksia ei nähdä. Vähemmän yllättäen usein kun tämä kriisi on pahimmillaan, tehdään uusia rajoituksia. Todellisuudessa pelkkää tilanteen muutos muuttaa jo ison ihmismassan käytöstä. Mahdollista laskua ei voi siis suoraan kohdistaa jonkun rajoituksen ansioksi. Samoin, varmaa vastausta siihen mihin lukemiin olisi noustu ilman rajoituksia, ei myöskään tiedetä. Eli vaikka olisi lievää nousuakin niin rajoituksista on voinut olla hyötyä.

Paras olisi kuitenkin kun ei rajotettaisi enää mitään. Olisi aika siirtyä aikaan, jossa luotetaan ihmisten omatoimiseen tartuntojen vähentämiseen.

Sen voin kuitenkin aika lailla varmuudella luvata, että todetut positiiviset näytteet kääntyvät laskuun. Tämän aiheuttaa jo muutos testauskäytännöissä.
 
K

kiwipilot

@BigRedCat : Ilmaisin itseäni vähän huonosti mut mä lähden tehostamisella siitä että saadaan toiminta sellaiseksi, että ihmisten toimintakyky pysyy hyvänä mahdollisimman pitkään jolloin liian moni ei ajaudu tuohon kalliiseen kymmeneen prosenttiin. Esim. matalankynnysten palveluiden kehittäminen, ihmisten terveyden pitkäjänteinen tukeminen ja perusterveydenhuollon kehittäminen siten että potilas jolle riittää TK-lääkärin hoito erikoissairaanhoitoon hakeutumisen sijaan ei lipsahda ylihoidettavaksi kalliille erikoispuolelle. Tuo ennakointi kun tulee huomattavasti halvemmaksi kuin raskas hoitaminen sitten kun on jo myöhäistä. Kuluvat kaksi vuotta rajoituksineen tulee näkymään vuosia tai vuosikymmeninä terveydenhuollon kuormituksessa. Ihan kentältä olen huomannut että esim. rintakipupotilaat ovat jättäneet soittamatta hätäkeskukseen koska ”Sairaalasta saa koronan”. Tämmöisissä tapauksissa lienee selvää että jotain on mennyt pieleen viranomaisten viestinnässä. Ja kaikkihan tietävät että rintakipu on sellainen oire että se 112 kannattaa sinne luuriin näpytellä.

Sitä miten tämä vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen koulu- ja liikuntasulkujen kautta en viitsi edes ajatella.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
K

kiwipilot

Näin ajattelinkin, mutta mitäs sitten, jos sattuu sairastumaan? Jos kotiin haluaa, niin sitten kai pitää yrittää näytellä tervettä pukkia, että portit aukeaa?

Buranaa huuleen ja menoksi. Mutta joo, kyllä tuokin mietitytti. Kun lennettiin kesällä Pariisista Frankin kautta Vantaalle niin vieressä istuva mies yski koko Pariisi-Frankfurt lennon eikä ketään tuntunut kiinnostavan, ei koneessa eikä portilla.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
Mä taas pohdiskelisin sitä, että paljonko negaajien, märisijöiden, disinfojen ja paskanjauhajien epideemien varjolla harventaminen raikastaisi maamme ilmapiiriä.
Hieno määritelmä Krista Kiurun vetämästä demari- ja virkamies-osastosta sekä heidän syvän päädyn äänestäjäkunnastaan.
Ja vastaus kysymykseesi, että ilman heitä tämä maa olisi paljon parempi paikka elää, ilmastokaan ei vituttaisi niin paljon.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Näin ajattelinkin, mutta mitäs sitten, jos sattuu sairastumaan? Jos kotiin haluaa, niin sitten kai pitää yrittää näytellä tervettä pukkia, että portit aukeaa?

Sanoisin, että kannattaa olla kattava matkavakuutus olemassa. Ja ei välttämättä kannata matkustaa mihinkään itäeuroopan loukkoihin, jossa ei ole kunnollista sairaanhoitoa tarjolla.

Tosin omikron on tämänkin muuttanut, eihän tuo päivän kuume kenenkään lomaa keskeytä.
 

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Kuka tämä mielipuoli on?
Ihan vilpittömästi en halua että Kiurun johtama ministeriö pääsee sumuttamaan yhtään mitään ekstraa valmiuslain varjolla läpi. Ei yhtään lisävaltuuksia tai mahdollisuuksia kusettamalla edes yrittää mitään.

Kyllä, pidän ihmistä joka ministerinä virkavastuulla valehtelee tälle kansalle saadakseen henkilökohtaisen tahtonsa läpi mielipuolena. Tämä valehtelu kun ei enää ole enää edes mielipideasia vaan fakta.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Jos tuon valmiuslain käyttöönoton tarkoitus on pakottaa ihmisiä töihin, niin en sitä kovin edistyksellisenäkään pitäisi. Enemmänkin silkkaa Neuvostoliittoa, mutta siellähän ne sosialismin ja tämän hallituksen ideologian juuret ovat.
Mahtaa olla hoitajan motivaatio huipussaan töihin pakotettuna.
Ei tuo hoitajien töihin pakottaminen ollut vuoden 2007 porvarihallituksenkaan ideologian vastaista.
 

aave

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahden Pelicans
Joo ilmeisesti tosiaan suunnitellut rajoitukset eivät perustu suoraan lukuihin vaan asiantuntijalausuntoihin. Jossain eilisessä tiedotustilaisuudessa sanottiin, että päätökset siitä mihin rajoitukset ohjautuvat pohjautuvat tähän:
Arvio tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvästä riskistä - THL

Tämä tilannekuva oli Betaa tai Deltaa varten tehty. Tämä on siis auttamatta vanhentunut.

Nyt vastassa on ihan eri tartuttavuudella oleva tauti - itse asiassa nopeampi kuin tuhkarokko. Luulisi, että siihen pätee eri säännöt, mutta mistä minä tiedän näistä.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Sanoisin, että kannattaa olla kattava matkavakuutus olemassa. Ja ei välttämättä kannata matkustaa mihinkään itäeuroopan loukkoihin, jossa ei ole kunnollista sairaanhoitoa tarjolla.

Tosin omikron on tämänkin muuttanut, eihän tuo päivän kuume kenenkään lomaa keskeytä.
Kysymys ei siis ollut siitä, että sairastuisi niin, että tarvitsee edes mitään hoitoa vaan siitä, että kuinka asiaan suhtaudutaan siellä paikallisella tasolla ajatellen esim. sitä paluumatkaa. Ei se matkavakuutus näistä karanteeneista sun muista vapauta enkä tiedä edes ketään, joka ilman vakuutusta matkustelisi.

Onhan lehdistä saanut lukea tartunnan saaneista matkailijoista, joilla ongelmia on syntynyt monenkin asian suhteen. Tietysti aina voi soittaa karpolle tai iltikselle.

Lähipiirissäni on todennäköisesti tuon omikronin sairastanut kaksi parikymppistä, jotka olivat viikon verran kuumeessa sängyssä kumpainenkin ja suurin osa kavereistaan samoin, mutta nämä olivat varmaan harvinaisen kipeitä sitten. Kyllähän tuossa jonkin verran ylimääräistä jänskätystä olisi voinut tulla, jos paluumatka joltain reisulta olisi osunut tuohon kohtaan. Ja eipä silti, parinkin päivän kuume kyllä keskeyttäisi minun lomani tyystin normilenssussakin ja onhan niitä joskus sattunutkin, eipä siinä mitään.
 
Kyllä tämä on vähän hyvän maun vastaista toivoa vanhojen ihmisten kuolemaa.

Ja tämän lisäksi oletus nuorempien sukupolvien fiksummasta äänestyskäyttäytymisestä on se suurempi virhearvio. Kyllä ne ohisalot, karit ja suomelat on äänestetty valtaan ihan nuorison toimesta. Ja tuo vihertaistolaisuus vaan kasvaa, kun suuret ikäryhmät poistuvat.


Jos tuon valmiuslain käyttöönoton tarkoitus on pakottaa ihmisiä töihin, niin en sitä kovin edistyksellisenäkään pitäisi. Enemmänkin silkkaa Neuvostoliittoa, mutta siellähän ne sosialismin ja tämän hallituksen ideologian juuret ovat.
Mahtaa olla hoitajan motivaatio huipussaan töihin pakotettuna.

Nämä ovat näitä ammatinvalintakysymyksiä. Suomessa on aloja, joissa voidaan pakottaa töihin. Jos ei halua sellaiselle alalle, niin aina voi koittaa mennä töihin vaikka kuljetusalalle. Siellä voi lakkoilla vaikka kaikkien puolesta…
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Onneksi on PeV, joka antaa lausunnon mahdollisen valmiuslain käyttöönotosta. Vaatii ihan järjettömästi oikeusoppineiden puoltoja ja lausuntoja, että menee läpi. Monia viikkoja menee vielä mahdolliseen valmiuslaki.
Onneksi STM:n mielivaltaisuuteen on puututtu ja muutki on alkanu heräämään hallituksesta. Onneksi tosiaan hallinto-oikeudetkin on herännyt.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Spekulaatioitahan nämä ovat, mutta minusta valmiuslain valmistelu ei kerro mitään mahdollisista rajoituspuruista. Syksyn perusteella Marin haluaa purkaa rajoituksia heti kun se on mahdollista. Kiuru siirretään sivuun ja Marin esiintyy vapauttavana pääministerinä, näin turvataan äänestäjien suosio.

Kiuru on siinä vaiheessa muutenkin pois pelistä, kun jää helmikuun lopussa äitiyslomalle. Se on sitten eri asia, miten Kiurun korvaajalla sujuu yhteistyö hallituskumppanien kanssa. Varsinkin jos se on Aki Linden. Pistääkö hallitukselle ja pääministerille hanttiin jos/kun rajoituksia puretaan.
 
Viimeksi muokattu:

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kysymys ei siis ollut siitä, että sairastuisi niin, että tarvitsee edes mitään hoitoa vaan siitä, että kuinka asiaan suhtaudutaan siellä paikallisella tasolla ajatellen esim. sitä paluumatkaa. Ei se matkavakuutus näistä karanteeneista sun muista vapauta enkä tiedä edes ketään, joka ilman vakuutusta matkustelisi.

Onhan lehdistä saanut lukea tartunnan saaneista matkailijoista, joilla ongelmia on syntynyt monenkin asian suhteen. Tietysti aina voi soittaa karpolle tai iltikselle.

Lähipiirissäni on todennäköisesti tuon omikronin sairastanut kaksi parikymppistä, jotka olivat viikon verran kuumeessa sängyssä kumpainenkin ja suurin osa kavereistaan samoin, mutta nämä olivat varmaan harvinaisen kipeitä sitten. Kyllähän tuossa jonkin verran ylimääräistä jänskätystä olisi voinut tulla, jos paluumatka joltain reisulta olisi osunut tuohon kohtaan. Ja eipä silti, parinkin päivän kuume kyllä keskeyttäisi minun lomani tyystin normilenssussakin ja onhan niitä joskus sattunutkin, eipä siinä mitään.

No riippuu ihan maasta. Me oltiin marraskuussa Dubaissa ja vähän mietitytti jos siellä olisi koronan saanut. Tytöllä nousi kuume, mutta siellä paikallinen sairaala ei edes sanalla maininnut covidia vaan tutki ja saatiin diagnoosi rs-virus.

Me itse sairastettiin päivän kuumeilulla omikron ja yli kymmenellä tutulla ollut vastaavat tai lievemmät oireet.

Btw saatiin vanhempina tuosta rs-viruksesta huomattavasti pahemmat oireet kuin omikronista…
 
K

kiwipilot

Onneksi on PeV, joka antaa lausunnon mahdollisen valmiuslain käyttöönotosta. Vaatii ihan järjettömästi oikeusoppineiden puoltoja ja lausuntoja, että menee läpi. Monia viikkoja menee vielä mahdolliseen valmiuslaki.
Onneksi STM:n mielivaltaisuuteen on puututtu ja muutki on alkanu herämään. Onneksi tosiaan hallinto-oikeudetkin on herännyt.

Optmistina uskon, että siinä vaiheessa kun valmiuslakia pitäisi alkaa saattamaan voimaan ollaan oikeasti sellaisessa tilanteessa että sitä ei tarvita. Ei senpuoleen, ei sitä tarvita nytkään.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Toisaalta on iso kysymys, mitä tehdään jos tulee se paljon puhuttu hoitajapula. Turhien karanteenien poisto ja lyhentäminen on jo hyvä toimi kunnilta, tähän akuuttiin ongelmaan. Saa nähdä, millaiseen hoitajakatoon tämä sote-alan rokotepakko ajaa. Vaikka siellä taisi olla se takaportti, että pakottavassa tilanteessa voidaan ottaa ei-rokotettuja töihin.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Onhan se mukavaa jos hallitus ennakoi mahdollisesti huonompia aikoja valmiuslain käyttöönoton pohtimisella, mutta voisivat käyttää energiaansa esimerkiksi rokotepassin kuntoon hoitamiseen.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
No riippuu ihan maasta. Me oltiin marraskuussa Dubaissa ja vähän mietitytti jos siellä olisi koronan saanut. Tytöllä nousi kuume, mutta siellä paikallinen sairaala ei edes sanalla maininnut covidia vaan tutki ja saatiin diagnoosi rs-virus.

Me itse sairastettiin päivän kuumeilulla omikron ja yli kymmenellä tutulla ollut vastaavat tai lievemmät oireet.

Btw saatiin vanhempina tuosta rs-viruksesta huomattavasti pahemmat oireet kuin omikronista…
No riippuu tietenkin maasta ja kokemuksiahan kyselinkin. Jokainen tekee sitten omat johtopäätöksensä riskien tasoista ja siitä sitten matkustuspäätöksensä.

Kiva juttu, että selvisitte vähällä eikä tuo viikon kuumeilukaan kauhealta kuulosta, mutta kysymys oli siis siitä kuinka toisaalla suhtaudutaan nimenomaan koronavirustartunnan saaneisiin. Dubaissa on varmaankin hyvät tohtorit, kun löysivät heti rs:n, hyvä teille.

Ymmärrän kyllä, että tietojen perusteella omikron on keskimääräisesti lievempi kuin aiemmat variantit, mutta en sen varaan lähtisi mitään laskemaan henkilökohtaisella tasolla. Toki jokainen on vapaa tekemään mitä itse järkeväksi näkee.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Toisaalta on iso kysymys, mitä tehdään jos tulee se paljon puhuttu hoitajapula. Turhien karanteenien poisto ja lyhentäminen on jo hyvä toimi kunnilta, tähän akuuttiin ongelmaan. Saa nähdä, millaiseen hoitajakatoon tämä sote-alan rokotepakko ajaa. Vaikka siellä taisi olla se takaportti, että pakottavassa tilanteessa voidaan ottaa ei-rokotettuja töihin.
Ottamatta muuhun kantaa niin hoitajapulahan meillä on ollut jo vuosia. Pandemia nyt vaan näyttää mihin se konkreettisesti voi johtaa.

Esimerkki mikä ei liity edes koronaan. Emännän osastolla eilen 2 sairaspoissaoloa. Kaksi hoitajaa aamusta jäi iltavuoroon perään. Kolmas sairaspoissaolo tuli tänään ja paketti hajoaa. Tämä siis vuodeosastolla. Kamala edes ajatella, jos siellä useampi sairastuisi koronaan ja poissaolojen määrä vaikka tuplaantuisi.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Britanniassa on tapahtunut melkoinen muutos hyvin lyhyessä ajassa. Tartunnat ovat liukuvalla seitsemän päivän keskiarvolla mitattuna pudonneet huipuista jo kolmanneksen, ja vain kymmenessä päivässä.

Tanskassa kasvu on hidastunut, ja nyt ollaan heiluntavaiheessa, josta ei oikein pysty sanomaan vielä, että ollaanko kohtapuoleen siirtymässä myös laskuvaiheeseen, vai mitä tapahtuu.

Etelä-Afrikka on tilastollisesti ollut jo melko pitkään laskuvaiheessa rankan omikron-aaltonsa jälkeen. Jännästi kuitenkin kuolemat ovat maassa kasvussa, ja jos vertailukohtana käytetään kahden viikon takaista ilmaantuvuutta, niin kuolemia tulee nyt tuplasti enemmän kuin omikron-aallon nousuvaiheessa ilmoitettiin vastaavilla tartuntamäärillä.

Keksin itse kaksi vaihtoehtoa selittämään tätä. Joko tartuntoja on maassa edelleen paljon, mutta ne eivät päädy tilastoihin. Tai sitten maassa tilastoitiin kuolemista nousuvaiheen aikana vain osa, ja näitä palautetaan nyt viiveellä tilastoihin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös