Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 219 116
  • 81 140

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mihin tämä olettamus perustuu? Itse olen taas ymmärtänyt, että tällä hetkellä suunnitellaan mm. ravintolasulkua, joka olisi mahdollista ottaa käyttöön vasta 3-4 viikon päästä. Eli siis uskot, että tässä nyt valmistellaan kuukausi ravintolasulkua ja siinä vaiheessa, kun ravintolasulku voidaan ottaa käyttöön aletaankin päinvastaisesti purkamaan rajoituksia?

Kaiken näköiseen voidaan valmistautua, mutta esim. Tanskan tartuntakehitys ennustaa tautihuipun taittuvan kohtuu nopeasti. Tällöin poukkeuslakien käyttöönottoon ei olisi perusteita.
 

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Eli olisimmeko mielestäsi edistyksen airut jos ei ole valmiuslaki käytössä ja sitten esimerkiksi Tehy aloittaa sairaanhoitajien lakon? Sairaat jätetään vain hoitamatta?
Tottakai TEHY haluaa aloittaa lakon. Eikös viimeksikin ollut joku haasteellinen tautitilanne päällä kun lakolla uhkailivat? Normaalioloissa siitä kun ei ole mitään hyötyä.

Harmi että meillä on ay-hallitus. Tämä jos jokin sietäisi kaatua yleislakon seurauksena, vaikka lakkoilua itsessään en arvosta.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Arvioiden mukaan 80% tulee sairastamaan Koronan. Mielestäni tässä ei sitten ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä se. Rajoituksista ei nyt sitten ihan hirveästi mitään iloa ole. Onneksi kolme rokotetta kai lieventää tautia entisestään. Itse sain sen kahden jälkeen melko lievänä mutta sänkypotilaaksi se heitti
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
No miten valmiuslain käyttöönotto tekee maastamme takapajulan? Kun pääsyy sen miettimisessä on tämän hetken sairaalakuorma ja työmarkkinatilanne?
Toki ymmärrän että tilanne on vakava. Mutta miksi ei esim. yksityistä puolta voisi ottaa avuksi sairaalakuormituksen helpottamiseksi?
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Arvioiden mukaan 80% tulee sairastamaan Koronan. Mielestäni tässä ei sitten ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä se. Rajoituksista ei nyt sitten ihan hirveästi mitään iloa ole. Onneksi kolme rokotetta kai lieventää tautia entisestään. Itse sain sen kahden jälkeen melko lievänä mutta sänkypotilaaksi se heitti
Mulla meni nyt myös lievänä kahden piikin taktiikalla ohi. Yhden iltapäivän nukuin sohvallla kun kuume nousi ja väsytti ihan helvetisti. Muutoin pystyin operoimaan ihan normaalisti koko eristysajan(tehdä duunia etc).
 

aave

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahden Pelicans
Käsittääkseni myös muissa Pohjoismaissa pelättiin terveydenhuollon kestävyyttä tartuntojen huippuaikoina. Täytyy muistaa, että Suomi tulee tartuntojen määrän suhteen pari viikkoa muiden Pohjoismaiden jäljessä.

Montako Pohjoismaata olet kuullut miettivän samassa tilanteessa poikkeustilan julistamista? Niinpä.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mulla meni nyt myös lievänä kahden piikin taktiikalla ohi. Yhden iltapäivän nukuin sohvallla kun kuume nousi ja väsytti ihan helvetisti. Muutoin pystyin operoimaan ihan normaalisti koko eristysajan(tehdä duunia etc).

Samat oireet tai lievemmät oli itsellä ja kaikilla tuntemillani työikäisillä. Mutta hei kyllä tässä kaikki pitää sulkea. T.demarit
 
K

kiwipilot

Kovin realistisia arvioita sen ”kalliiksi tulemisen” suhteen täällä ketjussa vaan ei yleensä näy varsinkaan niin että vaihtoehtoiskustannukset huomioitaisiin. Eikä rajoitukset todella ole ainoa käyttäytymiseen vaikuttava tekijä. Jossain jenkeissäkin on tammikuussa ollut huomattava määrä kouluja kiinni osaksi ihan opettajien ”panikoinnin” takia. Ketjun perusteella tulee välillä kuva että pieni maa pohjolassa on ihan sekaisin ja täyssulussa mutta muussa maailmassa tätä pikku lenssua ei muistetakaan.

Myös sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus on tärkeä ja yhteiskunnan kestävyydelle kriittinen asia. Miksi edes pyrkiä jättämään hyvää palloa jälkeensä ja olla elämättä velaksi tulevien polvien kustannuksella (näinhän on kyllä toimittu) jos tietää että eläkeiän jälkeen on toisen luokan kansalainen joka nähdään vaan surutta uhrattavana kulueränä.

Mutta kuten viesteistäni voi lukea, en ole mikään STM:n tai THL:n erityinen fani tai erityisen tyytyväinen epidemianhoitoomme.

Ps. Kannattaa tuumia miltä vaikuttaisi pohdinnat esim. kaikkien sosiaalitukien varassa olevien kuolemisesta, että ”kuinka paljon siinä säästettäisiin”. Kaikkea voi ”pohdiskella”.

Jos 10 prosenttia potilaista käyttää 80 pinnaa terveydenhuollon kuluista niin mielestäni asioita sietää mietiskellä jonkinlaisen tehostamisen näkökulmasta. Ei tietenkään millään Kuopan reunalle jne jne -ajattelulla. Mutta jonkinlainen keskustelu priorisoinnista sekä ihmisen omasta vastuusta on paikallaan vaikka en itse kannata mitään Rokottamattomat maksaakot hoitonsa -mallia. Toisaalta, kovasti harmittaa ja turhauttaa lukea erään puolitutun nuoren antivaxernaisen somepäivityksiä missä daami edelleen kieltää rokottamattomuuden sekä viiden viikon tehojakson (kolme viikkoa unessa) välisen korrelaation. Ja kyllä: rokotevastaisuus on vain lisääntynyt, kaippa se on vaan defenssi mikä estää mieltä hajoamasta.

Ollaan monesti duunissa mietitty kuinka tämä kaikki on vain siedettävä osana hyvinvointivaltiota, ns. pakollisena pahana. Tosin itse näen sen raskaimman puolen: on niin kovin turhauttavaa käydä kolmannen kerran vuoron aikana sen tutun alkoholistin luona. Ei niinkään siksi että harmittaa mennä vaan siksi kuinka turhauttavaa se on. Ja sitten aamulla lukea lehdestä kuinka resurssit eivät riitä. Riittävät ne jos priorisoidaan.

Nyt vaikuttaa siltä, että suomalainen hyvinvointivaltio paljastui tussariksi ainakin sairaanhoidon kantokyvyn osalta. Juuri se hyvinvointivaltio minkä eteen hommia painetaan ja veroja maksetaan.
 

Barney

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL-SaiPa
Kaiken näköiseen voidaan valmistautua, mutta esim. Tanskan tartuntakehitys ennustaa tautihuipun taittuvan kohtuu nopeasti. Tällöin poukkeuslakien käyttöönottoon ei olisi perusteita.
Jos Suomessa nähtäisiin todennäköiseksi, että rajoituksia aletaan vähentämään kuukauden kuluttua, niin eikö olisi järkevämpää tässä kohtaa käyttää resursseja siihen liittyvien asioiden pohtimiseen? Nyt hallitus on kuitenkin tainnut pari kokousta pohtia jo ravintolasulkua ja ensi viikolla jatketaan.

Niin surullista kuin se onkin, niin kyllä minä pidän huomattavasti todennäköisempänä sitä, että Suomessa rajoituksia käydään purkamaan joskus maaliskuun puolenvälin tienoilla tai pahimmassa tapauksessa vasta huhtikuun aikana.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyse ei edelleenkään ollut siitä, ettei kyseinen henkilö osaisi varata itselleen lääkäriaikaa. Sieltä terveysasemalta ei kuitenkaan saa ennaltaehkäisevää hoitoa, vaan ne valtit ovat ihan muissa käsissä, porilaisissa. Taas laitetaan ehkä laitetaan, kenties laitetaan ravintolaa kiinni ja se ehkä, tai ehkä ei koske ruokaravintoloita. Ja perustelut eilen oli, että ei ollut mitään perusteluita. Minusta tuollaiset TikTok-videot on ihan hyvä alusta jakaa ravintola-alan ahdinkoa. Saat helposti valtaisan määrän katsojia. Ilmeisesti sun logiikka on, että jos lekurilta saa pamirespan, niin mm. rafla-alan yrittäjien alas painamista saa jatkaa.

No hyvä jos et moniakaan.
Mihin perustelut oli, ettei ole perusteluja?

Joo näät tiktok videot onkin toiminut tosi hyvin?

Mihin pohjautuu käsitys, että näät tiktok-videot on toiminut tosi hyvin, mitä tulee päättäjien päätösten vaikuttamiseen? Esim. rajoitusten osalta.

Kyllä mää veikkaan, että jos sairaalat täyttyis henkisen romahduksen kärsineistä ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjistä ja työntekijöistä, sillä olisi iso vaikutus päättäjien päätöksiin.

Ilmeisesti sun logiikka on, että jos lekurilta saa pamirespan, niin mm. rafla-alan yrittäjien alas painamista saa jatkaa.

Ja mistä kummasta sää tälläsen johtopäätöksen teit? Kannattaiskohan laittaa hiukan jäitä hattuun? Päivä on vielä nuori.
 

SFedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Red Wings
Eihän se näin ole
Vuonna 2007 säädetty potilasturvalaki käytännössä takaa etteivät hoitajat voi lakkoilla. Teoriassa toki, mutta ei käytännössä. Mikäli potilaiden terveysturvallisuuden katsotaan olevan vaarassa, voidaan jopa irtisanoutunut hoitaja hakea kotoa töihin. Nyt kun on vielä pandemia päällä, on aivan varmaa että tähän lakiin tultaisiin vetoamaan.

Eli joo, teknisesti voivat olla lakossa mutta töissä täytyy silti käydä.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Mitenkään asiasta mitään ymmärtämättä, mutta omalta työpaikalta ainakin pari tyyppiä plus eläkkeelle jäänyt työntekijä ovat tällä hetkellä Espanjassa ja moni muukin näyttäisi olevan sielläpäin.
Olen muutamaankin kertaan jo ihmetellyt, että kuinka ihmiset uskaltavat lähteä reissuun tässä kohtaa, kun voimassa on vaikka minkänäköistä karanteenia, jos sattuu reisussa virukseen törmäämään. Euroopassa varmaankin helpompaa? En ole edes katsonut eri maiden systeemejä mahdollisissa tartunta- ym. tilanteissa, mutta ainakin Thaimaan touhu on sikäli kinkkinen, että enpä viitsii lähteä onneani koettamaan, kun se onni ei yleensä ole puolellani. Itse virusta en varsinaisesti pelkää, mutta eipä kiinnostele lomailla jossain karanteenisairaalaparakissa.

Kysytään nyt sitten, että minkälaisia käytäntöjä eri maissa on palstalaisilla tiedossa?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jos Suomessa nähtäisiin todennäköiseksi, että rajoituksia aletaan vähentämään kuukauden kuluttua, niin eikö olisi järkevämpää tässä kohtaa käyttää resursseja siihen liittyvien asioiden pohtimiseen? Nyt hallitus on kuitenkin tainnut pari kokousta pohtia jo ravintolasulkua ja ensi viikolla jatketaan.

Niin surullista kuin se onkin, niin kyllä minä pidän huomattavasti todennäköisempänä sitä, että Suomessa rajoituksia käydään purkamaan joskus maaliskuun puolenvälin tienoilla tai pahimmassa tapauksessa vasta huhtikuun aikana.

Spekulaatioitahan nämä ovat, mutta minusta valmiuslain valmistelu ei kerro mitään mahdollisista rajoituspuruista. Syksyn perusteella Marin haluaa purkaa rajoituksia heti kun se on mahdollista. Kiuru siirretään sivuun ja Marin esiintyy vapauttavana pääministerinä, näin turvataan äänestäjien suosio.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Ps. Kannattaa tuumia miltä vaikuttaisi pohdinnat esim. kaikkien sosiaalitukien varassa olevien kuolemisesta, että ”kuinka paljon siinä säästettäisiin”. Kaikkea voi ”pohdiskella”.

Mä taas pohdiskelisin sitä, että paljonko negaajien, märisijöiden, disinfojen ja paskanjauhajien epideemien varjolla harventaminen raikastaisi maamme ilmapiiriä. Se vähentäisi masentuneisuutta ja avaisi silmiä sille, että tässä maassa ei ole mitään muuta oikeasti paskaa, kuin ilmasto. Ja edellä mainitut kansalaisryhmät. Tuollaisen puhdistuksen seurauksena voisi talouskin elpyä, ihmisten yleisen hyvinvoinnin tuloksena terveydenhoitomenot kutistua. Vai onko hyvinvointi kääntynyt itseään vastaan, ja aiheuttaa pahoinvointia?
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Hoitajat eivät voi mennä lakkoon, koska heiltä on jo lakko-oikeus poistettu.

Ei sentään. Hoitajat voivat mennä entisaikoja laajemmin lakkoon, koska ovat nykyään työsuhteisia vanhan ajan virkojen (viranhaltijoiden lakko-oikeus kun on rajoitetumpi, mm. poliittiset lakot on kielletty) sijaan. Suojelutyövelvoite terveydenhuollossa toki on, muttei se lakkoja estä työsuhteisilla.

Suojelutyövelvoitteen ja potilasturvallisuuslain turvaaman tason laajuus ei ole sataprosenttinen, lisäksi pelkillä ylityökielloilla ja muilla pehmeämmillä työtaistelutoimilla saadaan aikaan monenlaista.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Mihin perustelut oli, ettei ole perusteluja?

Joo näät tiktok videot onkin toiminut tosi hyvin?

Mihin pohjautuu käsitys, että näät tiktok-videot on toiminut tosi hyvin, mitä tulee päättäjien päätösten vaikuttamiseen? Esim. rajoitusten osalta.

Kyllä mää veikkaan, että jos sairaalat täyttyis henkisen romahduksen kärsineistä ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjistä ja työntekijöistä, sillä olisi iso vaikutus päättäjien päätöksiin.
Pyydettiin lukuja, lukuja ei saatu, vaan kerrottiin, että koska omikron leviää niin valtoimenaan, niin ei pystytä pinpointtamaan niitä tartuntoja ravintoloihin. Sitten puhuttiin, että tartunnat leviävät siellä missä ihmiset tapaavat toisiaan, mutta ei osattu sanoa, että kuinka paljon päiväkalja-tyypppisesti avoinna olevat paikat tätä viruskuormaa tuottavat. Ruokaravintolat ja hyvä niin, oltiin ehkä ottamassa kuitenkin pois tästä mahdollisesta täyssulusta, koska siellä ilmeisesti "oleskelu" on erilaista. Olettamana varmaankin se, että syleily, halailu, huutelu, laulaminen ja pomppiminen on edelleen riskitekijä 09-18 auki olevassa baarissa. Sinnehän juottolaan pääsee nyt passittomatkin "jostain kumman syystä". Tuon edellä mainitun nojalla kuitenkin Suomeen ollaan säätämässä kovaa vauhtia erillislakia, joka pistää valtaosin säppiin yhden kokonaisen toimialan elinkeinon harjoittamisen. Taas.

Mistä tiedät, ettei koronasta osumaa ottaneet yrittäjät kansoittaisi terveyspalveluita?

Noh, en tiedä oikeastaan onko jokin TikTok-video se, millä tämä laiva kääntyy ja alan ääni kuuluu päätöksenteossa. Kyllä sitä hätää on sinne huudettu mm. MaRan Lapin toimesta ja jopa niin paljon, että jopa minä, ravintoloiden puolestapuhuja, tarjoaisin hänelle välillä suukapulaa.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Eikös tämä ollut määräaikainen laki?

Oli määräaikainen, joskin varmaan vastaavaa voitaisiin säätää uudestaan kriittisessä tilanteessa jopa tälläkin hallituspohjalla. Eikä silloisellakaan lailla turvattu kuin ehdoton minimi (so. suojelutyövelvoitteen tapainen, kun se ei työsopimussuhteisia koske).
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Pyydettiin lukuja, lukuja ei saatu, vaan kerrottiin, että koska omikron leviää niin valtoimenaan, niin ei pystytä pinpointtamaan niitä tartuntoja ravintoloihin. Sitten puhuttiin, että tartunnat leviävät siellä missä ihmiset tapaavat toisiaan, mutta ei osattu sanoa, että kuinka paljon päiväkalja-tyypppisesti avoinna olevat paikat tätä viruskuormaa tuottavat. Ruokaravintolat ja hyvä niin, oltiin ehkä ottamassa kuitenkin pois tästä mahdollisesta täyssulusta, koska siellä ilmeisesti "oleskelu" on erilaista. Olettamana varmaankin se, että syleily, halailu, huutelu, laulaminen ja pomppiminen on edelleen riskitekijä 09-18 auki olevassa baarissa. Sinnehän juottolaan pääsee nyt passittomatkin. Tuon edellä mainitun nojalla kuitenkin Suomeen ollaan säätämässä kovaa vauhtia erillislakia, joka pistää valtaosin säppiin yhden kokonaisen toimialan elinkeinon harjoittamisen. Taas.
Joo ilmeisesti tosiaan suunnitellut rajoitukset eivät perustu suoraan lukuihin vaan asiantuntijalausuntoihin. Jossain eilisessä tiedotustilaisuudessa sanottiin, että päätökset siitä mihin rajoitukset ohjautuvat pohjautuvat tähän:
Arvio tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvästä riskistä - THL


Mistä tiedät, ettei koronasta osumaa ottaneet yrittäjät kansoittaisi terveyspalveluita?
Enhän minä tiedäkään varmuudella. Ihan vain omien havaintojeni pohjalta olen tässä käsityksessä. Luuletko tai tiedätkö sinä, onko kyseinen ryhmä kansoittanut terveyspalvelut?
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos 10 prosenttia potilaista käyttää 80 pinnaa terveydenhuollon kuluista niin mielestäni asioita sietää mietiskellä jonkinlaisen tehostamisen näkökulmasta.

Minusta tämä on, kaikella kunnioituksella, kehnosti perusteltu näkemys kun huomioidaan malli jossa yksityisten vakuutusten sijaan yhteiskunta vastaa terveydenhuollosta. Logiikkahan tässä, kuten myös muussa vakuutustoiminnassa, perustuu siihen että koska kenelläkään ei ole varaa säästämällä varautua äärimmäisiin henkilökohtaisiin katastrofeihin, on järkevää kerätä porukalla maksuja joista sitten kuitataan kenen tahansa pulaan joutuneen onnettomuus ja ihmiset voivat nukkua yönsä rauhassa. On täysin takaperoista ajattelua alkaa tuollaisessa mallissa osoitella sormella niitä joita onnettomuus kohtaa ja päätellä että "hei halvemmaksihan se tulee jos ei maksetakaan mitään tälle pienelle porukalle". Se vain, että miksi kukaan haluaisi tuolloin maksaa niitä "vakuutusmaksuja"?

Mitä arvoa on vakuutuksella joka on hyödytön juuri kun sitä eniten tarvitaan? Ne "oikeasti tarvitaan" -hetket syöpineen sun muineen nyt vain ovat tyypillisesti isoja kulueriä ja väistämättä johtavat siihen, että pieni joukko käyttää suuren osan resursseista. Mutta sehän koko juju on, vakuutus jossain mielessä harvinaisten mutta äärimmäisten ja itse kustannettavaksi liian kalliiden kohtaloiden varalle.

Minä ainakin halveksin nykyään suurelta osin vallalla olevaa käsitystä hyvinvointivaltiosta keskiluokan paapojana ja tulonsiirtoautomaattina jossa iso osa kansaa nostaa vaikkapa jotain asumistukea. Paljon tehokkaampi on järjestelmä, jossa vaikkapa se 10% käyttää 80% asumiseen suunnatusta julkisesta rahasta.

Ja siis muutenhan ihan relevanttia pohdiskelua, mutta minusta tuo että harvalukuinen joukko käyttää ison osan resursseista nyt vain on väistämätön ominaisuus erityisesti julkisessa sairaanhoidossa, eikä mitenkään negatiivinen sellainen. Ei terveiden ihmisten pikkuvaivoihin tai itsestään paraneviin pidäkään resursseja tuhlata, ja kaikenlaisen "ylimääräisen" voi erityisesti keskiluokka aivan mainiosti rahoittaa itse. Ne on nämä seurauksiltaan ja hoidon hinnaltaan äärimmäiset tilanteet jotka vaativat "vakuutusta". Siinä vaiheessa kun "tehostajat" alkavat näitä evätä, alkaa veronkierto muuttua huomattavasti houkuttelevammaksi ja rationaalisemmaksi vaihtoehdoksi.

edit: Ja hyvinvointiyhteiskuntamme "tussariksi" paljastuminen on muuten sekin seuraus itsekin toivomastasi "tehostamisesta". Eli hiotaan kaikki toimimaan "tehokkaasti" tavallisissa oloissa.
 

SFedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Red Wings
Eikös tämä ollut määräaikainen laki?
Juu oli. Ilmaisin varmaan itseäni riittämättömästi tai epäselvästi. Kun nyt keskustellaan siitä että hallitus ottaa käyttöön valmiuslain sen takia että hoitajat eivät voisi mennä lakkoon, pointti jota yritin tuoda esille on ettei siihen mitään valmiuslakia tarvita. Henkilökunnasta on nyt niin suuri puute että käytännössä hoitaja ei voi olla pois töistä vaikka olisi lakossa. Tarvittaessa hallitus pystyy lainsäädännöllä estämään kaikki työtaistelutoimet joilla olisi jotain vaikutusta. Minun mielestäni se tarkoittaa samaa kuin että lakko-oikeutta ei ole.
 
K

kiwipilot

Olen muutamaankin kertaan jo ihmetellyt, että kuinka ihmiset uskaltavat lähteä reissuun tässä kohtaa, kun voimassa on vaikka minkänäköistä karanteenia, jos sattuu reisussa virukseen törmäämään. Euroopassa varmaankin helpompaa? En ole edes katsonut eri maiden systeemejä mahdollisissa tartunta- ym. tilanteissa, mutta ainakin Thaimaan touhu on sikäli kinkkinen, että enpä viitsii lähteä onneani koettamaan, kun se onni ei yleensä ole puolellani. Itse virusta en varsinaisesti pelkää, mutta eipä kiinnostele lomailla jossain karanteenisairaalaparakissa.

Kysytään nyt sitten, että minkälaisia käytäntöjä eri maissa on palstalaisilla tiedossa?
Eurooppa on hyvä, tosin täälläkin pitää toistaiseksi tietää tarkkaan mihin menee. Meillä ovat pannassa maat jotka vaativat negatiivisen testin mikä maksaa useasti lähelle lentolipun hintaa. Ei kiitos. Espanja on kohteena ehkä lungein, alle 12v ei tarvitse mitään todistuksia. Maskipakko ulkona on vähän turn off mutta luotan että se tulee poistumaan piakkoin. Toisaalta, kesäkuussa Barcelonassa maski leuan alla riitti hyvin.

Portugali lokakuussa oli aika koronasähläysvapaa, nyt on taas ollut kiristyksiä mitkä helpottanevat kun tämän omicronin luonne selviää. Heinäkuussa olisi liput Metallican Lissabonin keikalle ja kovin olen sen suhteen luottavainen.

Saksaan ja Berliiniin piti lähteä hiihtolomalla mutta homma alkoi mennä sen verran monimutkaiseksi että Madrid oli helpompi vaihtoehto.

Pariisissa käytiin vaimon kanssa heinäkuussa ja ainakin tuolloin koronan olemassaolon tiesi vain maskipakosta kaupoissa ja julkisissa. Käsittääkseni meininki on edelleen sama, rokotepassilla kuorotettuna vain.

Tämä sivusto on melko hyvä tapa perehtyä tilanteeseen:


Sen sanon vielä, että jos jättää maskihössötyksen pois niin kesän Barcelonan ja Pariisin reissut olivat ainutlaatuisia: ei turisteja missään. Ei etuilevia kiinalaisia tai intialaisia. Aivan parasta. Esim. Louvreen käveltiin suoraan sisään, jonottamatta. Ja ilman ennakkolippuja.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
@Naurava Kulkuri
Niin, tuo "räkäindeksi". Tuon perusteella tosiaan klo 09-18 auki oleva kalliolainen kaljapaikka on yhtä vaarallinen kuin täyteen ahdettu teknoklubi klo 03 yöllä. Joskaan viimeksi mainittu ajanvietemuoto ei sekään ole ollut varsinainen katalyytti virustuotannossa. Noh, kiinnihän nuo baarit menevät. On sitten ihan mielenkiintoista nähdä, että mikä on se vaikutus omikronin tartuntamääriin.

Mutta ehkä tämä tästä osaltani. Toivotaan varmaan molemmat, että kun se vanne alkaa kiristää kunnolla päätää ja tuntumaan fyysisinä oireina, niin ihmiset kuka missäkin osaisivat hakeutua ammattiavun piiriin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös