Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 166 911
  • 81 179

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tanskassa kiva pieni pudotus sairaalamäärään. Olkoonkin päivittäinen huomio, mutta kuitenkin.
Aika vähän nuo kuolematkin kasvaa, vaikka tartunnat kovalla kasvulla ovatki.
Puhuu tosiaan sen puolesta, että Omikron on lievä.


TodayChange in 24 hours
Hospitalised3784-10
Of which in intensive care units80+3
Of which in intensive care units and on ventilators49+2

 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mutta jos olisin ihan oikeasti vastuussa siitä, ettei ehkä näin käykään ja että ihmisiä tarpeettomasti kuolee ja vakavasti sairastuu sen seurauksena, niin sitten olisikin ihan eri tilanne ja todellakin valitsisin sen pienemmän riskin tien vaikka ihmisiä sen takia laajalti harmittaisikin.

Olen periaatteessa ihan samaa mieltä, mutta "harmitus" voi olla vähän lievä termi, kun puhutaan tuhansien ja taas tuhansien ihmisten työllisyydestä ja lopulta myös Suomen kansainvälisestä maineesta. Yksittäistä kuluttajaa siis ymmärrettävästi "harmittaa" kun häneltä on kielletty harrastuksensa ja kuluttaminen normaaliin tapaan, mutta käytännössä välittömästi tämä heijastuu ihan valtion verotuloihin ja hyvinvointiyhteiskuntamme rahoitukseen.

Näen siis, että Suomella jos millään maalla olisi mahdollisuus selvitä koronaviruspandemiasta verrattain maltillisin taloudellisin vahingoin, mutta ylipitkät lockdownit valitettavasti syvät tämän "edgen". Mitä tarkoitan mainehaitalla, jahka Suomi tulee jäämään harvenevaan tiukkoja rajoituksia ylläpitävään maiden joukkoon, tulee tämä ennen pitkää rikkomaan kansainvälisen uutiskynnyksen ja jo tätä ennen monet ulkomaalaiset tulevat ihmettelemään Suomen linjaa. Virossa, missä monilla on ymmärrettävästi kontakteja Suomeen, ns. tiukkaa linjaamme ihmeteltäneen jo, siinä missä saman Omikronin kanssa kamppailevat virolaiset saavat vielä ainakin toistaiseksi jatkaa kutakuinkin normaalia elämäänsä.

Lopuksi, vaikka omilta elintavoiltani olen ennen kaikkea minimalisti, enkä juuri baareissa käy, kyllähän Suomen reaktio "sulkea valot" pistää väkisinkin miettimään, kun somefeedeihin tulvii sisältöä ympäri maailmaa sijaitsevilta ystäviltäni, jotka pandemiasta huolimatta ovat kykeneviä "normaaleihin asioihin", kuten kuntosalitreeneihin ja ravintoloissa tapahtuviin illanviettoihin.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Samaa mietitittiin varmasti silloinkin, kun keskiolutta oltiin vapauttamassa.. ;)

Ja joitain vuosikymmeniä myöhemmin, kun nelosolut ja pahamaineiset "limuviinat" olitiin tuomassa ruokakauppoihin. THL varoitteli nousevista alkoholikuolemista ja muusta turmiosta. Ja näinhän sitten kävikin...
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Olen periaatteessa ihan samaa mieltä, mutta "harmitus" voi olla vähän lievä termi, kun puhutaan tuhansien ja taas tuhansien ihmisten työllisyydestä ja lopulta myös Suomen kansainvälisestä maineesta.
Suomen "kansainvälisestä maineesta", missä ihmeessä, Moskovassako? Siis meillä on ollut länsimaalaisittain ihan oikeasti kaikkien lievimmät rajoitukset ehkä Ruotsia lukuunottamatta ja myös about kaikkein lievimmät kuolleisuusluvut sekä talousluvut siitä parhaimmasta päästä. Jos meidän maine tästä kärsii niin sitten vielä helvetin paljon enemmän lähes kaikkien muiden länsimaiden - vai oliko tämä ehkä juuri pointtisikin?
 
Viimeksi muokattu:

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Terveydenhuolto on muutakin kuin tehohoitoa. Ja vastausta kysymykseesi pitää etsiä aluehallintovirastoista. Joka tapauksessa jotakin on tehtävä, mutta aika vähän olen kuullut vaihtoehtoisia keinoja. Yhteiskunta kokonaan auki ei ole vaihtoehto tässä tilanteessa. Sitä mieltä ovat kaikki muut paitsi nettihuutelijat.
Höpöhöpö. Yhteiskunta auki vaikka sitten koronapassilla on vaihtoehto. Itseasiassa yhteiskunnan sulku nimenomaan ei kuuluisi olla vaihtoehto muuta kuin äärimmäisessä kriisissä, jota omikron rokotetuille ei todellakaan vaikuta olevan.

Ja asiantuntijoihin tässä on turha vedota kun rajoituksia mietitään. On käynyt täysin selväksi, että siellä ei osata katsoa asiaa muuta kuin omasta kapeasta sektorista. Jos siellä todetaan että rajoituksia tekemällä säästetään 10 ihnishenkeä niin se on aivan sama heille vaikka rajlitukset maksaisivat 100 miljoonaa, ne lyödään silti.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Yhteiskunta auki vaikka sitten koronapassilla on vaihtoehto. Itseasiassa yhteiskunnan sulku nimenomaan ei kuuluisi olla vaihtoehto muuta kuin äärimmäisessä kriisissä, jota omikron rokotetuille ei todellakaan vaikuta olevan.
Yhteiskunnan sulku on väärä toimenpide muissa kuin varsinaisissa hätätiloissa. Sen aiheuttamat ongelmat omikronin tapauksessa saattavat olla suuremmat kuin hyödyt. Muistan esimerkiksi, mitä pääkaupunkiseudun kaupunkien johtajat kertoivat jo aiemman variantin sulusta. He pitivät sulkua vääränä, koska sen vaikutukset olivat niin suuret mm. lapsiperheissä.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Enpä olisi uskonut, että etäkoulusta ala-asteen osalta puhutaan tosissaan vieläkin. Päätöntä touhua vailla mitään ohjausta. Voisiko joku nyt jumalauta ottaa tämän homman jollain tasolla hanskaan ja linjata miten tästä mennään eteenpäin. Nyt taas heitellään kaikenlaisia ideoita ja perusteet on suurilta osin aivan liian huteria.

Parempi olisi laittaa taas Iltapulut ja tämä ketju tauolle ja mennä tekemään vaikka lumienkeleitä. Tämäkin ketju on taas ihan kohtalaisella laukalla.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Siis meillä on ollut länsimaalaisittain ihan oikeasti kaikkien lievimmät rajoitukset ehkä Ruotsia lukuunottamatta

Eihän näissä rajoituksissa tällä hetkellä olekaan muuta hullua kuin tuo 17.00 pilkku. En usko, että sillä saadaan koronaa kuriin mutta yrittäjät saadaan ahdinkoon ja näennäisesti kansa raittiimmaksi (juovat sitten enemmän kotona ulkomailta tilattuja juomia, jotka eivät näy missään terveysministeriön tilastoinneissa).
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ja asiantuntijoihin tässä on turha vedota
Tämä tuntuu olevan eräissä piireissä tosiaan aika yleinen ajatusmalli. Itte olen siitä vanhanaikainen notta pidän luonnontiedettä, jopa sen sovellettuja aihepiirejä kuten lääketiedettä, about ainoina asioina tässä maailmassa, joihin todellakin on aina perusteltua syytä luottaa. Esim. vaikka verrattuina satunnaisiin youtube- ja some-asiantuntijoihin...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tämä tuntuu olevan eräissä piireissä tosiaan aika yleinen ajatusmalli. Itte olen siitä vanhanaikainen notta pidän luonnontiedettä, jopa sen sovellettuja aihepiirejä kuten lääketiedettä, about ainoina asioina tässä maailmassa, johon todellakin on perusteltua syytä aina luottaa. Esim. verrattuina satunnaisiin youtube- ja some-asiantuntijoihin...
Mitäs teet kun saman alan tai rinnakkaisen asiantuntijat ovat täysin eri mieltä keskenään ja kukin viestii kantaansa mediassa?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Eihän näissä rajoituksissa tällä hetkellä olekaan muuta hullua kuin tuo 17.00 pilkku. En usko, että sillä saadaan koronaa kuriin mutta yrittäjät saadaan ahdinkoon ja näennäisesti kansa raittiimmaksi (juovat sitten enemmän kotona ulkomailta tilattuja juomia, jotka eivät näy missään terveysministeriön tilastoinneissa).
No se on tietysti epäloogista ja meikäläisen lainsäädännön erikoisuuksiin perustuva juttu, mutta kunhan edelleenkin korvataan yrityksille menetykset, mikä on ensiarvoisen tärkeää, jos kerran hallitus omilla päätöksillään estää elinkeinon vapaata harjoittamista, niin vahinko ei ole peruuttamaton.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
No se on tietysti epäloogista ja meikäläisen lainsäädännönn erikoisuuksiin perustuva juttu, mutta kunhan edelleenkin korvataan yrityksille menetykset, mikä on ensiarvoisen tärkeää, jos kerran hallitus omilla päätöksillään estää elinkeinon vapaata harjoittamista, niin vahinko ei ole peruuttamaton.

Nythän ei käsittääkseni korvata mitään, kun ravintolat saavat olla auki 20.00 asti (alkoholin anniskelu 17.00)

Jos ne suljettaisiin kokonaan, niin vasta sitten alkaisi korvaukset juoksemaan. Tämä nykyinen on kaikista paskamaisin tilanne
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Nythän ei käsittääkseni korvata mitään, kun ravintolat saavat olla auki 20.00 asti (alkoholin anniskelu 17.00)

Jos ne suljettaisiin kokonaan, niin vasta sitten alkaisi korvaukset juoksemaan. Tämä nykyinen on kaikista paskamaisin tilanne
No siitä ei ole kahta sanaa, korvata pitäisi, tietysti. Ehkä sitten tämä nykyinen kritiikki velkaa vastaan on vaikuttanut tähänkin. Tilannehan on se, että jos velkaa kerran pitää ottaa niin sitten yrityksille ja työllisille, ei työttömyyteen ja toimeentuloturvaan.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suomen "kansainvälisestä maineesta", missä, Moskovassako? Siis meillä on ollut länsimaalaisittain ihan oikeasti kaikkien lievimmät rajoitukset ehkä Ruotsia lukuunottamatta ja myös about kaikkein lievimmät kuolleisuusluvut sekä talousluvut siitä parhaimmasta päästä. Jos meidän maine tästä kärsii niin sitten vielä helvetin paljon enemmän lähes kaikkien muiden länsimaiden - vai oliko tämä ehkä juuri pointtisikin?

Lähinnä siis spekuloin tulevalla, mutta kyllähän tälläkin hetkellä varmasti moni kansainvälinen matkailija sijoittaa valuuttansa Suomen sijaan alueille, missä kutakuinkin normaali elämä on mahdollista. En tiedä seuraatko NHL-kiekkoa, mutta vaikka kyse onkin hyvin pienestä "samplesta", mitä tulee yhteiskunnallisiin toimintoihin, se että tiukoissakin koronarajoitusten osavaltioissa NHL-pelit pyörivät joulutauon jälkeen taas yleisölle, mutta SM-liiga on anekdootinomaisuudestaan huolimatta loppujen lopuksi rahaa.

Ymmärrän sinänsä, ettei "Suomibrändi" merkitse monille käytännössä mitään, mutta pienenä vientivetoisena taloutena näen Suomelle elintärkeänä muistuttamisen olemassaolostaan ja pitävän huolta maineestaan avoimena ja liberaalina länsimaana. "Maailman tiukimmat koronarajoitukset" ja nyt korostan lainausmerkkejä, ei tue tätä päämäärää mihin kuluvalla vuosituhannella on julkisistakin varoista sijoitettu paljon.

Moni kuusi-seitsemänkymppinen ja tätä vanhempi ihan ymmärrettävästi saa ulkomaanuutisensa etupäässä klo. 20:30 uutisista ja henk. koht. kontaktit ulkomaille ovat vähäisiä, mutta en ihmettelisi vaikka paljon reissanneita ja ystävyyssuhteita ympäri maailmaa solmineita nuorempia aikuisia, jotka siis näkevät Suomea pidemmälle, nykyinen ns. tiukka linja alkaisi herättää kysymyksiä. Kyse toki on vain osasta, sillä "syvää päätyä" löytyy myös nuoremmista.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Sellaisissa liberaaleissa maissa kuin Alankomaat, Saksa, Belgia ja Ranska on päätetty paljon tiukemmista rajoituksista kuin täällä. Täällä mielenosoituksetkin ovat rajoittuneet pienen hörhöporukan kokoontumisiin toisin kuin esimerkiksi Alankomaissa.

En ota kantaa Belgiaan ja Alankomaihin, mutta Saksassa rajoitukset eivät ole mitenkään erityisen kovia. Rokotettuna Saksassa elät täysin normaalia elämää, mutta testausvaatimus on tietysti kova. Saksa on myös sulkenut aika voimakkaasti sisätilat, mutta toisin kuin Suomessa kyse ei ole nollalinjasta vaan esim. 25 %:n kapasiteetista. Saksan toimista "kovistakin" voi olla montaa mieltä, mutta toisin kuin Suomessa niin Saksassa esim. testauskapasiteettia on. Saksassa testataan enemmän kuin Suomessa, moninkertaisesti, jolloin negatiivisen testin saavat voivat elää hitusen vapaammin. Toki Saksassakin sama tilanne kuin meillä, että elinkeinotoiminta on aivan jumissa eikä ole missään määrin kannattavaa.

Rajoituksissa ei kuitenkaan ole kyse kilpailusta, kuka rajoittaa eniten vaan enemmänkin siitä, kuka tasapainottaa parhaiten. Suomessa tasapainotus on mennyt aivan keturalleen koko ajan - Suomessa on "vähän rajoituksia" koko ajan, mutta mitään purkusuunnitelmaa ei ole eikä sitä myöskään määrätietoisesti toteuteta. Omikron osoittaa, ettei virus ole kontrolloitavissa ja onkin palattu taas 2020 mantraan, että nyt vähän madalletaan sitä aaltoa. Aallon madaltaminen ei hyödytä, koska aalto kasvaa suuremmaksi ja iskee, kun jossakin välissä näitä rajoituksia puretaan. Koronavirus on hyvä vastustaja, mutta jossakin vaiheessa on pakko hyväksyä se, miten se maailma makaa. Rajoituksista ilman tavoitetta ei ole hyötyä.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
OAJ:n ulostulossa hämmentää sen uutisointi. Se pitäisi uutisoida otsikolla ”OAJ vaatii poikkeusoloja ja perustuslain muuttamista”, sillä nämä kaksi asiaa pitäisi tapahtua, että voitaisiin pistää a) kaikki luokat kiinni b) noin pitkäksi aikaa.
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Näin tietysti. Muut joustaa ja sopeutuu vallitsevaan tilanteeseen, mutta opettajat hoitaa vain omat hommansa oli tilanne mikä tahansa, voi vittu.
Luitko ollenkaan mistä keskusteltiin vai etkö vaan ymmärtänyt? Et taida paljoa tietää opettajan työstä.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Höpöhöpö. Yhteiskunta auki vaikka sitten koronapassilla on vaihtoehto. Itseasiassa yhteiskunnan sulku nimenomaan ei kuuluisi olla vaihtoehto muuta kuin äärimmäisessä kriisissä, jota omikron rokotetuille ei todellakaan vaikuta olevan.

Ja asiantuntijoihin tässä on turha vedota kun rajoituksia mietitään. On käynyt täysin selväksi, että siellä ei osata katsoa asiaa muuta kuin omasta kapeasta sektorista. Jos siellä todetaan että rajoituksia tekemällä säästetään 10 ihnishenkeä niin se on aivan sama heille vaikka rajlitukset maksaisivat 100 miljoonaa, ne lyödään silti.
Mikä asiantuntija sinä olet sanomaan? Pelkkä nettiin huutelija.

Omikron aiheuttaa muun muassa sitä, että terveydenhuollon ja monen muun yhteiskunnalle välttämättömiä työntekijöitä sairastuu. Se, että näitä ihmisiä on pois töistä, on riittävän iso juttu, vaikka tauti itsessään ei enää teholle veisi. Mutta asiantuntijana varmaan ymmärrät tämänkin paremmin kuin sairaanhoitopiirit ja THL.

Mitäs teet kun saman alan tai rinnakkaisen asiantuntijat ovat täysin eri mieltä keskenään ja kukin viestii kantaansa mediassa?
Kootaan heistä koronanyrkki hoitamaan koko kriisiä.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Suomessa on ilmoitettu tänään 8 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, joten nyt niitä on yhteensä 1632. Tilastoja on näköjään korjattu tänään, sillä eilisestä 20-29-vuotiaiden kohdalta on poistettu lukema 5 ja 30-39-vuotiaista vähennetty 2.

Alle 30-vuotiaat: 6
30-39-vuotiaat: 14 (-2 verrattuna 5.1.2022.)
40-49-vuotiaat: 29
50-59-vuotiaat: 70 (+1 verrattuna 5.1.2022.)
60-69-vuotiaat: 154 (+1 verrattuna 5.1.2022.)
70-79-vuotiaat: 382 (+4 verrattuna 5.1.2022.)
80-vuotiaat ja sitä vanhemmat: 977 (+6 verrattuna 5.1.2022.)


Lähde: Tartuntatautirekisterin COVID-19-tapaukset - THL kuutio- ja tiivistekäyttöliittymä
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Moni kuusi-seitsemänkymppinen ja tätä vanhempi ihan ymmärrettävästi saa ulkomaanuutisensa etupäässä klo. 20:30 uutisista ja henk. koht. kontaktit ulkomaille ovat vähäisiä, mutta en ihmettelisi vaikka paljon reissanneita ja ystävyyssuhteita ympäri maailmaa solmineita nuorempia aikuisia, jotka siis näkevät Suomea pidemmälle, nykyinen ns. tiukka linja alkaisi herättää kysymyksiä. Kyse toki on vain osasta, sillä "syvää päätyä" löytyy myös nuoremmista.
Kummallinen käsitys. Toki on vanhuksia, joille yhdeksän uutiset (joo, ne alkoi aikanaan yhdeksältä) on paperilehden lisäksi pääasiallinen informaation lähde. Mutta kyllä nää suuretkin ikäluokat ovat ottaneet digiloikan ja niillä niitä reissuja ja ulkomaan ystäviä vasta onkin.
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tämä tuntuu olevan eräissä piireissä tosiaan aika yleinen ajatusmalli. Itte olen siitä vanhanaikainen notta pidän luonnontiedettä, jopa sen sovellettuja aihepiirejä kuten lääketiedettä, about ainoina asioina tässä maailmassa, joihin todellakin on aina perusteltua syytä luottaa. Esim. vaikka verrattuina satunnaisiin youtube- ja some-asiantuntijoihin...

Lääkärit varmasti tietävät, miten koronatartunnat saadaan minimoitua parhaiten. Siihen heillä ei sen sijaan ole mitään kompetenssia, että mitä taloudellisia ja muita vahinkoja tästä aiheutuu ja miten tartuntojen vähentäminen tulee suhteuttaa näihin vahinkoihin. Sen vuoksi lääkärien mielipiteet muistuttavat usein eroon koronasta hörhöryhmän mielipiteitä.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
No, siis niihin jotka luottavat (lähinnä luonnontieteellisen koulutuksen saaneisiin) asiantuntijoihin ja noin yleensä viranomaisten rationaaliseen toimintaan. Ei siis mitenkään virheettömään, lähinnä päinvastoin, mutta ei pahamieliseen. Mites itte?
Sanotaan näin, että nyt kun tämä kilpalaulanta on yltynyt näin voimallisiin mittoihin, niin usko virkamieskuntaan on ainakin rapissut. Olen silti koittanut pandemian alusta asti luottaa niin rokotteiden kehittäjiin kuin ylipäätään siihen, että tieteellä ja järkevällä valtiollisella strategialla tästä hommasta päästäisiin ulos. Ja siinä ajattelin pysyä edelleen. Kaikesta kritiikistäni huolimatta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös