Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 171 415
  • 81 180

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Olisi mukava tietää, että onko tässä huomioitu rokotukset sekä sairastumisen kautta savutettu immuniteetti, ts. olisiko tauti herkempi leviämään ja Deltaa lievempi myös ilman näitä tekijöitä?

Jos nyt mietitään, että monissa maissa rokotuskattavuus on +80% (E-Afrikassa vastaavasti paljon sairastamisen kautta saavutettua immuniteettia) ja tämä variantti pystyy aiheuttamaan oireellisen infektion paremmalla prosentilla myös rokotetuille sekä taudin kertaalleen sairastaneille, niin on selviö, että A: tartuntoja on enemmän kuin vaikkapa Deltan ollessa valtavirus, koska viruksella on selkeästi paremmat edellytykset levitä väestössä ja B: prosentuaalisesti vakavia tautitapauksia on vähemmän kohdasta A johtuen (eli koska tartunnan saaneista aiempaa suurempi osa on rokotettu tai sairastanut jonkun aiemman varianteista).

E: Haen tällä nyt sitä, että perustuuko väittämä Omikronin lievemmästä taudinkuvasta johonkin viruksessa tapahtuneeseen mutaatioon, jonka vuoksi virus itsessään aiheuttaa lievemmän taudin (oli sairastuneella immuniteettia tai ei) tai siihen, että se kykenee läpäisemään aiemmin saavutettua immuniteettia paremmalla prosentilla.
Käsitän, että ei ole huomioitu rokotusten ja aiemman sairastumisen vaikutusta eli on tutkittu käytännön eroa vallitsevissa olosuhteissa kullakin ajan hetkellä. Voisi olla vaikea erottaa nämä tekijät, koska kaikkialla kuitenkin vaikuttaa jonkinasteinen immuniteetti ja rokotuspeitto, kun epidemiaa alkaa olla pari vuotta takana.

Tätä kyllä pitäisi avata paremmin näissä uutisissa. Periaatteessa on väärin muuten sanoa, esim että variantti a on vaarattomampi kuin variantti b, jos tämä aiheutuu ainakin osin siitä, että populaatiot, joissa nämä variantit vaikuttavat ovat eri tavalla alttiita varianteille.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit

Jo otsikko kertoo oleellisen, mutta erityisesti viimeinen kappale on täyttä asiaa:

Keskuudessamme on mitä ilmeisimmin pysyvästi uusi tartuntatauti, joka palaa kausittain sairastuttamaan ihmisiä samoin kuin influenssat ja muut hengitystieinfektiot ovat iäti tehneet. Rokotukset ja aika ajoin kohdattavat lievät tartunnat antavat useimmille suojaa vakavalta taudilta. Ne joilla on huono onni, on hoidettava mahdollisimman hyvin. Se maksaa, mutta ei niin paljon kuin ikuinen sulkujen kierre, joka pilaa kaikkien elämän

Aamen.
 
Suosikkijoukkue
HIFK

On kyllä todella vaikea ymmärtää näitä rajoituksia kun omicron tuntuu olevan nyt sellainen, että se puskee niin huikealla voimalla läpi.

Sellainen että festareilla bajamajassa olisi kyltti ”piereskely kielletty”.

Nyt koulujen ollessa kiinni ja loma-aikaan tulee varmaan jonkinlaista laskua tartuuntamääriin, mutta en ole edes yhtään varma siitä onko se hyvä asia, koska tällä vauhdilla saataisiin koko väestö käytyä läpi ennen kevättä ja se olisi ihan oikeasti varmaan kaikille paras.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Clubittaja siinäpä oli tiukkaa asiaa sanasta sanaan. Tosin suhtaudun Suomessa tähän hieman skeptisesti, koska todellinen poliittinen halu tähän on puuttunut kaksi vuotta. Suomen perusongelma on verrattain vahvasti isolle osalle kansasta myyty ajatus tukahduttamisesta. Vaikka syksyllä lähes kaikki tukahduttamislinjan ystävät joutuivat myöntymään todellisuuden edessä niin valitettavan iso prosentti edelleen johtaa tätä taistelua. Positiiviset tutkimustulokset eivät riitä ja esim. omikronin kohdalla on tullut täysin uudenlainen maalitolppien asettelu jälleen kyseeseen.

Vaikka Iso-Britannia ja Tanska ovat jo julkaisseet täysin kelpaavia tuloksia, jotka vastaavat lähes identtisesti Etelä-Afrikan havaintoja niin tästä huolimatta muutama äänekäs jaksaa ilmoittaa, että tulokset eivät ole vielä riittävän vakuuttavia ja vaativat lisää aikaa. Logiikan ero rajoituspolitiikkaan on ikävä selvä: rajoituksiin löytyy kannatusta, vaikka itse asiassa juuri rajoitustoimien tehottomuus on helppoa alleviivata tutkimuksin. Rajoitustoimet ainoastaan hidastavat yhteiskunnan toipumista ja rakentavat uusia aaltoja tulevaisuuteen. Toinen on se, että uudeksi maalitolpaksi on yllättäen kelvannut sekin, että jälleen jonkun pitää odottaa sitä lisätietoa, koska mikään tulos maailmalta ei kelpaa, koska rajoitukset ovat niin voittamattoman hyviä.

En ole myöskään aikaisemmin törmännyt näin selvään jaotteluun kuin omikronissa: nyt sillä onkin yhtäkkiä merkitystä, onko väestössä kohdattu korona vai ei. Aikaisemmissa aalloissa sillä, onko immuniteetti hankittu luonnosta vai rokottamalla ei ollut tälle "kaikki kiinni" -porukalle mitään merkitystä, koska se ei sopinut agendaan. Jo puoli vuotta sitten mm. Antti Kurvinen sanoi, ettei yhteiskunta voi olla rokotekriittisten panttivankina. Kuinka kauan yhteiskunta kelpaa näiden muutaman lääkärin koeponnistamiseksi mahdottomaan missioon? Pelottavinta on se, että Suomessa tämä täysin irrealistisia kauhukuvia levittelevä porukka nauttii jälleen valtavaa palstatilaa.

Politiikon sanoin: olen huolissani. Mutta huolestani ei ole hyötyä niin kauan, kun kukaan näistä ei suostu päättämään mitään. Huoli vähenee, jos päätetään lähteä etenemään asioiden kanssa. Joko kohta tapahtuma-alan ja ravintoloiden yhteiskuntavastuu on saatu ulotettua maksimaaliseksi vai vieläkö laitetaan elämä sekaisin pari kertaa?
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Huhhuh! Viimiset pari viikkoa on ollut melkosta seurata tän ketjun menoa jäähyaition puolelta. Ehkä sitä on kuitenkin päässyt hiukan helpommalla, kun ei oo ite sohinut mukana tässä itkutulvassa.

Oon itte vähän pähkäillyt, että tämä paniikin ja pelon lietsonta, mitä Suomessa ja muuallakin Euroopassa on nähty, vois olla poliitikkojen pohjustusta sille, että rokotepakko tullaan alkuvuodesta ajamaan läpi. Kenties jopa EUn yhteisen linjauksen mukaan...niissä määrin kuin se on mahdollista. Kun kriisi saadaan näyttäytymään yhteiskunnalle mahdollisimman pahana ja pystytään osoittamaan ihmisille, että katsokaa nyt kun ei me, eikä myös muutkaan valtiot pysty pitämään yhteiskuntaa auki nykyisellä rokotuskattavuudella, on poliittinen haitta pakkorokotuspäätöksellä huomattavasti pienempi, kuin mitä se olisi jos yhteiskunnat pysyisivät auki ja terveydenhuolto tekisi vaan hiljaa taustalla "pitkää päivää".

Kenties koronapassin ajateltiin alunperin riittävän nostamaan rokotuskattavuutta tarpeeksi, ettei terveydenhuolto kuormittuisi paljoa vaikka yhteiskunta olisi auki. Nyt on kuitenkin nähty, että koronapassi nostaa rokotuskattavuutta lähinnä siellä teinien ja nuorten aikuisten joukossa, eikä siksi passista ole konkreettisesti kauheastikaan hyötyä. Passi kun ei tunnu vaikuttavan juurikaan riskiryhmien rokotuskattavuuden nostamiseen. Veikkaan, että näissä riskiryhmissä on tosi paljon mielenterveysongelmista kärsiviä, syrjäytyneitä ja päihdeongelmaisia ihmisiä. Lisäksi on vanhempia ihmisiä, jotka elävät niin paljon omissa oloissaan, että kokevat riskin sairastua koronaan erittäin pieneksi kun ei heidän luona käy kuin joitain tuttuja tunnollisia ihmisiä :)

Tai kenties koronapassin tarkotus on ollut alunperinkin ollut pienentää tulevaisuudessa tapahtuvan pakkorokottamisen piiriin kuuluvan joukon väkilukua. Tämä taas kerran pienentäisi pakkorokottamispäätöksen poliittista haittaa, kun piikin joutuisi ottamaan väkisin harvempi henkilö.

Miten sitten pakkorokotukset tullaan toteuttamaan? Se on ihan mielenkiintoista nähdä. Tuskimpa tosiaan keneenkään sitä piikkiä väkivalloin tullaan lyömään. Järkevintähän olisi pakkorokottaa vain kohonneen riskin ryhmät, eli vaikka näin hatusta 50-vuotiaat ja vanhemmat ja riskiryhmäläiset nuoremmista ikäluokista. Tähän tuskin mennään ja jos pakkorokotus tulee, niin veikkaan sen koskevan kaikkia täysi-ikäisiä.

Olisikohan "pakkorokottaminen" mahdollista suorittaa kepin sijaan palkinnolla? Jos esim. kaikille rokotusohjelmaan osallistuville annettaisiin 2000€ hyvän kansalaisen palkkiota. Vai riittäisikö tuo rahasumma kääntämään ihmisten päätä? Ehkäpä ei.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tuskin vaikuttaa mihinkään.

Mara perustelee kantelua myös sillä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ennen joulua antamassaan lausunnossa esittänyt ruokaravintoloille erittäin ankaria rajoituksia ja että eduskunta on edellyttänyt, että vähäriskisempään toimintaan tulee suunnata kevyempiä rajoituksia.

Järjestö on tehnyt valtioneuvoston päätöksistä kanteluita oikeuskanslerille ja valittanut aluehallintovirastojen rajoituspäätöksistä hallinto-oikeuksiin.

 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tänään viikon pituisen lomani ensimmäinen päivä. Traditioksi tulleen mukavan aamulenkin jälkeen piti mennä kuntosalilta hakemaan virtaa päivään, jonka jälkeen mennä pentujen kanssa uimahalliin uiskentelemaan sekä lähteä illalla rakkauden hedelmien kanssa elokuviin, koska saivat sinne liput joulupukilta joululahjaksi.

Näistä hienoista suunnitelmista 3/3 menee vituiksi, koska kuntosalit ja uimahallit ovat erittäin vaarallisia paikkoja ja elokuvateatterikin täynnä koronaa. Seuraavaksi sitten onkin joskus kesällä aikaa touhuta viikko rauhassa lapsien kanssa, niin että koko perhe on koolla, eikä kenelläkään ole töitä.

Vaihtoehtona olisi tietenkin vetää seitinohuet rynnäkkökännit paikallisessa pubissa (tchin-tchin), koska kaikki muu on kiellettyä.

Hyvää lomaviikkoa minulle!

Ja kyllä, ruikutan joka vitun päivä näistä rajoituksista kuin kiukutteleva teini, koska oikeasti vituttaa aivan helvetisti, että suurimmaksi osaksi tämäkin loma täytyy suunnitella ihan uusiksi. Varmasti keksitään jotain kivaa tekemistä viikon ajaksi, mutta jossain kohtaa ne pulkkamäet ja lumisodatkin rupevat kyllästyttämään, kun ei viikon aikana paljon muuta voi tehdä.

Haistakaa hallitus vittu!
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ässät
Kylläpä käy muuten sääliksi terveydenhuollon kiusaaminen hallituksen toimesta. Ei vain voi käsittää, miten me on voitu elää pian kaks vuotta pandemia-aikaa ja tuliko vasta nyt ensimmäiset päätökset, millä pyritään suoraan helpottamaan terveydenhuollon tekemistä?

Rokottamiseen, jäljittämiseen ja testaamiseen ei pitäisi uhrata yhtään terveydenhoitajaa / lääkäriä enempää kuin on ehdoton pakko. Heillä on tarpeeksi vaikeeta muutenkin. Ja tosiaan, uudelleenorganisointia olis pitänyt tehdä jo aikapäiviä sitten, että saadaan tehoille tarpeeksi ihmisiä. Resurssit teho-osastoille pitäisi pyrkiä ottamaan muusta terveydenhuollosta ja muun palvelun taso tippuu sitten sen verran kuin tippuu. Sellaista se pandempia-aika on. Kummasti kuormittaa terveydenhuoltoa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tai kenties koronapassin tarkotus on ollut alunperinkin ollut pienentää tulevaisuudessa tapahtuvan pakkorokottamisen piiriin kuuluvan joukon väkilukua. Tämä taas kerran pienentäisi pakkorokottamispäätöksen poliittista haittaa, kun piikin joutuisi ottamaan väkisin harvempi henkilö.

Koronapassi runnottiin nopeasti läpi ympäri Euroopan. Jotta koronapassiin pääsee oikeasti kiinni niin kannattaa seurata näitä asiantuntijalääkäreiden lausuntoja koronapassista. Kyseessä on siis heidän mukaansa riskiä merkittävästi vähentävä instrumentti, jolla suojellaan erityisesti rokottamattomia koronavirustartunnalta. Kaunis ajatus, mutta todellisuudessa ikävä kyllä lähtökohtaisesti kuolleena syntynyt.

Valitettavasti itse pelkään, että edes rokotuspakko ei enää tule auttamaan missään päin maailmaa, koska virus on osoittanut toistuvasti kykynsä muuntautua eikä tässä kuitenkaan ole tarkoitus ikuisesti jatkaa ihmisten massapiikityksiä kolmen kuukauden välein. Rokottaminen on epidemian hallintakeinona hidas ja tehoton. Suurin ongelma liittyy koronapassia enemmän siis itse koronavirukseen.

Ainoa oikea ratkaisu ongelmaan on se, että yhteiskunta varautuu sairaalahoidossa vastaavaan pysyvään tarpeeseen hoitaa koronavirusta. Mikään muu ratkaisu ei enää tule kuuloonkaan. Rokotuksista on totta kai hyötyä, mutta laumasuojaa ei synny, koska rokotetuilla suoja oireista tartuntaa vastaan heikkenee ajan kuluessa. Aivan kuten aikaisempien koronavirusten kanssa - suoja saadaan sairastamalla ja pysyy 2-3 vuotta, mutta ei suojele hirveän kauaa muilta koronaviruksilta.

Uskalletaanko missään päin maailmaa myöntää, että rokotuskampanjat 3 kk välein eivät ole realismia? Ja toinen on se, että rokotteissa pitää nyt tehdä se päätös, mitä halutaan estää. Oireisen tartunnan estäminen on ihan päätöntä touhua, joten vakavien sairastumisten ehkäiseminen on tärkein tavoite. Kaikki empiirinen näyttö kahdelta vuodelta tukee sitä, että aika pitkälle riskiryhmätkin tunnistetaan. Heidän rokottamisensa jatkuvasti on vaihtoehto, mutta instrumenttiin ei voi kuulua perusterveiden suojan OIREISTA tartuntaa vastaan pitäminen.

Vaadin:
- karanteenit pois
- tartuntamäärät pois
- kolmas kierros rokotteita riskiryhmille
- ei enää lockdowneja, ei minkäänlaisia
 

Lugu63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Seuraavaksi sitten onkin joskus kesällä aikaa touhuta viikko rauhassa lapsien, niin että koko perhe on koolla, eikä kenelläkään ole töitä.

Kannattaa nyt viimeistään suunnitella tulevaksi kesäksi vaihtoehtoisia suunnitelmia tai sitten suoraan siirtää katseet kohti 2023 tai 2024 kesää. Tulevana kesänä on varmasti vielä jotain Aluehallintoviraston asettamia "kevyitä rajoituksia", joilla turvataan kesälomakauden ajan terveydenhuollon kantokyky.

Toisaalta tuo mainitsemasi kaljanjuonti helpottuu kesällä huomattavasti, kun kelien puolesta on mukavampi ryypätä vaikka pihalla.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Valitettavasti itse pelkään, että edes rokotuspakko ei enää tule auttamaan missään päin maailmaa, koska virus on osoittanut toistuvasti kykynsä muuntautua eikä tässä kuitenkaan ole tarkoitus ikuisesti jatkaa ihmisten massapiikityksiä kolmen kuukauden välein. Rokottaminen on epidemian hallintakeinona hidas ja tehoton. Suurin ongelma liittyy koronapassia enemmän siis itse koronavirukseen.

Ainoa oikea ratkaisu ongelmaan on se, että yhteiskunta varautuu sairaalahoidossa vastaavaan pysyvään tarpeeseen hoitaa koronavirusta. Mikään muu ratkaisu ei enää tule kuuloonkaan. Rokotuksista on totta kai hyötyä, mutta laumasuojaa ei synny, koska rokotetuilla suoja oireista tartuntaa vastaan heikkenee ajan kuluessa. Aivan kuten aikaisempien koronavirusten kanssa - suoja saadaan sairastamalla ja pysyy 2-3 vuotta, mutta ei suojele hirveän kauaa muilta koronaviruksilta.
Siis millä perusteella oot tullut tähän 2-3 vuotta lopputulokseen? Ei sairastamallakaan mitään laumammuniteettia tulla saavuttamaan. Ihan yhtäläillä näät koronan sairastaneetkin tuntuu saavan sen tartunnan uudelleen.

Rokottautuminen kuin myös sairastaminenkin vähentää vakavan taudin riskiä merkittävästi ja pitkäkestoisesti. Ainoa ratkaisu on tosiaan terveydenhuollon muokkaaminen nykytarpeiden mukaiseksi, mutta kyllä varsinkin riskiryhmäläisten rokottamisella saadaan merkittävää hyötyä. Ei tarvitse sitten ihan niin paljoa luopua totutusta palvelun tasosta.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Siis millä perusteella oot tullut tähän 2-3 vuotta lopputulokseen? Ei sairastamallakaan mitään laumammuniteettia tulla saavuttamaan. Ihan yhtäläillä näät koronan sairastaneetkin tuntuu saavan sen tartunnan uudelleen.

Koronaviruksia on ennestään kierrossa neljä. Näiden kohdalla arviot immuniteetista vaihtelevat 2-3 vuoteen ja tällaiseksi tämä Covid-19 on myös muuttumassa kaikkien merkkien perusteella. Se on jäämässä kiertoon. Pahoittelut, että tuossa on todella epäselvästi minulta tämä kirjoitettu, en tarkoittanut Covid-19 immuniteetin kestoa. Käsittääkseni immuniteetin kestoa vakavaa sairautta vastaan perusterveillä ei oikein tämän Covid-19 kohdalla edes vielä tiedetä, koska näitä rokotteita työnnetään kansalaisiin esim. Israelissa siitä huolimatta.

Iso pointtini tässä on kuitenkin se, että yhteiskunnan pitää jossain vaiheessa tehdä se päätös:
1) yritetäänkö estää tartuntoja
2) yritetäänkö pärjätä sairastuneista syntyvien seurausten kanssa

Suomen terveydenhuolto on surkeassa tilassa ja jälkimmäinen on ainoa realistinen tavoite, jolla yhteiskunta voi tästä selvitä. Rokotteet - kuten eivät sairastettu tautikaan - sitä isoa kuvaa juurikaan muuta. Mutta soluvälitteistä immuniteettia syntyy kuitenkin molemmista. Ja se tyypillisesti kestää pidempään kuin 3 kk. Oireisen taudin estäminen on täysin päätöntä politiikkaa ja jos tuohon edelleen lähdetään niin tavoite on mahdoton.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Aivan kuten aikaisempien koronavirusten kanssa - suoja saadaan sairastamalla ja pysyy 2-3 vuotta, mutta ei suojele hirveän kauaa muilta koronaviruksilta.
Onko sulla tästä jotain tarkempaa dataa? Sillä tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka ovat sairastaneet koronan jo useamman kerran ja onhan noita ollut julkisuudessakin. Eli jokin noissa vuosissa ei täsmää.

Jos vaihtoehtona on sairastaa korona vaikka kerran vuoteen tai ottaa siihen piikki kerran vuoteen, itse otan piikin 100/100. Sillä oletuksella, että taudin oireet ovat yleisesti influenssaa kovemmat, vakavammat tai pitkäkestoisemmat.

Ja noihin vaatimuksiisi, niihinhän päästään, kun otetaan niitä rokotuksia, joiden avulla ihan kaikki kohdat voidaan toteuttaa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ja noihin vaatimuksiisi, niihinhän päästään, kun otetaan niitä rokotuksia, joiden avulla ihan kaikki kohdat voidaan toteuttaa.

Rokotuksilla ei ikävä kyllä näihin tavoitteisiin päästä. Ei ole olemassa mitään rokotekattavuutta, jolla voidaan rokottaa kolmen kuukauden välein jokainen ihminen. Jos Covid-19 kohdalla (huom. että puhuin muista koronaviruksista, en covid-19) saataisiin epidemia rokottamalla tukahtumaan niin kaikilla ihmisillä pitäisi olla aktiivinen suoja päällä oireista tartuntaa vastaan, joka nykyisellä tiedolla vaatisi rokottamista kolmen kuukauden välein. Rokottaminenkin syö terveydenhuollon resursseja ja sillä välin, kun jotain porukkaa rokotetaan niin toisten suoja alkaa heikentyä ja yhteiskunta tarjoaa ratkaisuksi rajoituksia kunnes tavoite saadaan kiinni. Tavoite siis suomeksi juoksee karkuun - pakkorokottaminen isossa kuvassa tätä asiaa ei muuksi muuta. Koronavirusta vastaan ei ole syntymässä laumaimmuniteettia.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
@peterra Joo selvensitkin tuota aikamäärettä, kiitos.

Näemme silti rokotukset eri tavalla tämän hetkisen tiedon perusteella. Ei niitä tulevia kierroksia tarvitse ensinnäkään antaa 3kk välein eikä varmaankana jatkossa jokaiselle ihmiselle. Jos siis oireet ovat lähes aina sellaisia, etteivät ne kuormita terveydenhuoltoa "tavallista enempää".

Vertasin siksi juuri influenssaan, että siinäkin riskiryhmät, helposti altistuvat jne. voivat hakea sen vuosittaisen rokotteen, mutta se ei ole niin kuormittava, että koko kansa pakotettaisiin piikille.

Nythän edelleen vallitseva tilanne johtuu tietääkseni siitä, että rokottamattomat kuormittavat ylivoimaisella enemmistöllä terveydenhuoltoa ja tätä kuormitusta pyritään tasaamaan rajoituksilla - joista siis päästäisiin, jos käytössä olisi "rokotepassi" ja tauti leviäisi siten lähes ainoastaan rokotettujen, jotka harvemmin vaativat sairaalahoitoa, parissa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Nythän edelleen vallitseva tilanne johtuu tietääkseni siitä, että rokottamattomat kuormittavat ylivoimaisella enemmistöllä terveydenhuoltoa ja tätä kuormitusta pyritään tasaamaan rajoituksilla - joista siis päästäisiin, jos käytössä olisi "rokotepassi" ja tauti leviäisi siten lähes ainoastaan rokotettujen, jotka harvemmin vaativat sairaalahoitoa, parissa.

Toimii mielen tasolla, muttei käytännön tasolla. Koronapassi ei ole Suomessa ainakaan näkyvästi vaikuttanut tartuntamääriin yhtään mitenkään. Ja niin kauan kuin meillä kytätään tartuntamääriä absoluuttisena totuutena niin mitään ulospääsyä ei ole. Rokotekattavuus on jo nyt hyvällä tasolla - siihen saadaan prosentteja lisää ajan kuluessa, muttei juurikaan enempää. Jos siellä on joku osa kansaa, jotka eivät ota rokotuksia nyt niin eivät he niitä myöhemminkään ota. Ihmistä voidaan suojella yhteiskunnan toimesta itseltään vaan johonkin pisteeseen asti - esimerkkinä vaikka alkoholismi: ei ihminen sairaudestaan parane, vaikka yhteiskunta tekee mitä, jos hän ei itse halua parantua.

Koronapassi (jos sitä käytettäisiin kuten pitääkin) eli alentamaan paikalla olijoiden riskejä niin silloin se olisi ihan hyvä instrumentti. Tässä käytössä rokotepassi ei kuitenkaan ole missään vaiheessa ollut ja erittäin kriittinen keskustelu instrumentista on paikallaan, kun asiantuntijoiden mukaan se toimii vaan siitä huolimatta se laitettiin hyllylle.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Kiitos vaan tämä paska hallitus ja vastuun ulkoistaminen AVI:n niskaan nyt meni sitten junnujen säbävuorot kiinni, kun hallia ei kannata pitää auki vain junnujen takia.
Eihän näidenkään rajoitusten pitänyt osua lapsiin ja nuoriin, no kaikki näyttää taas hiukan erilaiselta kun on se taloudellinen vastuu.

Ei ole näiden järjettömien rajoitusten jälkeen mitään motivaatiota, noudattaa rajoituksia.
 
Viimeksi muokattu:

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Helsingin kaupungin sairaaloissa vain 17 potilasta, vaikka tartuntamäärät kohoaa kovaa tahtia.
Toki HUS:n sairaaloissa voi olla pientä nousua, kuten joulupyhinä olikin Petäjän mukaan.
7pv:n ilmaantuvuus jo 923.


Näin Reinikainen todennut tänä aamuna.

Voimakkaasti kasvaneista koronatartuntamääristä huolimatta tehohoidossa on ollut joulun aikana rauhallista, eikä koronapotilaiden määrä ole noussut.

Tänä aamuna tehohoidossa oli yhteensä 58 koronapotilasta
, kertoi STT:lle anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
OYSissa pientä nousua sairaalahoidossa, määrä on nyt 26 potilasta.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Joko on 'hallituslähteistä' kyseenalaistettu Mika Salmisen osaaminen ja asema, kun ei mitään mainintaa tukahduttamisesta?

"Muttä pitää jäljittää, koska pitää jäljittää, koska muuten kuolemme kaikki" kommentoi uutiseen erän nimeltä mainittu Kansliapäällikkö Kirsi Varhila. NYT ON KIIRE TUKAHDUTTAA!!, komppasi porilainen ministeri ja vaati vaihteeksi asiatuntijoille kenkää.
 

Pulle Nah

Jäsen
Suosikkijoukkue
Palevan Kallo
No nyt osuu jo melko lähelle. Puolison työkaverin puolisolla todettu korona, ei tietoa onko jo ennen joulua saanut tartunnan, nyt oli testissä todettu. Työkaveri ei kuulemma työpaikalle tänään ole tullut mutta oli toki viime viikolla. Ootellaan ja katellaan.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eipä tuo geenimuunnos ainakaan toistaiseksi ole realisoitunut suomalaisten merkittävästi korkeampana määränä sairaalahoitoa vaatineissa koronatartunnoissa, verrattuna muihin länsimaihin, jos vakavan koronataudin raja menee tässä. No löytyyhän Suomesta rähinäviinageenikin, jolla on hyvä perustella Alkon monopolia ja klo. 09-21 vähittäismyyntiä.

Toisaalta kyllähän ulkomaalaisen puolison valitseva taitaa tehdä eräänlaisen palveluksen lapsilleen, mitä tulee geeniperimään ja perinnöllisiin sairauksiin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös