Näiden perusteella olen hyvin varma, että Etelä-Afrikan kohdalla taudin todettu vaarattomuus verrattuna edellisiin aaltoihin ei johdu nuoresta väestöstä eikä aiemmista aalloista. Myös alustavat havainnot Euroopasta viittaavat siihen, että tauti on lievempi kuin delta.
Niin, mitä ovat nämä alustavat havainnot? Olen seurannut kahta eri maata tarkemmin. Nämä ovat Iso-Britannia ja Tanska. Tanskan havainnot:
Tartunnat ovat kovassa kasvussa. Kuolemat ovat kuitenkin vain hyvin lievässä nousussa. Jos mittarina käytetään tätä, missä korrelaatio on mielestäni varsin hyvä, eli verrataan 14 vuorokauden aikana kuolleiden määrää suhteessa kahden viikon takaiseen 14 vuorokauden aikana sairastuneiden määrään, havaitaan jo jonkin verran merkkejä muutoksesta deltaan. Deltalla kuolleisuus oli noin 0.35%. Omikronin rantauduttua maahan kuolleisuusprosentti on ollut koko ajan laskussa, ja nyt se on noin 0.2%. 14 vuorokauden aikana kuolleiden määrä on "omikron-aikana" pysynyt hyvinkin vakaana (nyt 149, oli 142). Sairastuneiden määrä tuona aikana, kun huomioidaan tuo kahden viikon viive, on kasvanut 35%.
Enemmän kuitenkin tiedetään vasta myöhemmin. Nyt kahden viikon päästä näkyy, mitä nyt kahdessa viikossa tullut 85% kasvu tartunnoissa aiheuttaa.
Britanniassa kuolemat ovat olleet jopa marginaalisessa laskussa, mutta tuona aikana (viiveet huomioiden) tartunnat ovat ehtineet kasvaa vasta 10%. Kahden viikon kuluttua nähdään kuitenkin jo kehitystä selvemmin, koska tartunnoissa on nyt tullut kahden viikon takaiseen 80% kasvua. Sairaaladata näyttää noudattavan suunnilleen samaa linjaa kuin deltan aikaan. Ei suurta eroa aiempaan. Tuossa viiveet huomioiden tartunnoissa näkyy nyt 25% kasvu. Vastaavasti sairaalapotilaiden määrässä on näkynyt 14% kasvua.