Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 204 191
  • 81 140

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Ylen tietojen mukaan hallituksen sote-ministerityöryhmässä on keskusteltu rajakäytäntöjen muutoksista. Muutos voisi koskea sitä, että koronapassilla ei pääsisi jatkossa maahan. Kaikilta tulijoilta vaadittaisiin sen sijaan kaksi negatiivista testitulosta.

Sairaanhoitopiirin, kuntien ja koronatestipalvelujen tuottajat kokoontuivat tänään iltapäivällä etäkokoukseen, jossa käytiin läpi pika-antigeenitestien järjestämistä ulkomaalaisturisteille mm. Lapin lentokentillä, kun he saapuvat Suomeen.

– Kuntien yksityiset palveluntarjoajat olivat sitä mieltä, että ratkaisu esimerkiksi lentokentällä testaamiseen voisi löytyä, mutta kuntien edustajat olivat Lapin sairaanhoitopiirin kanssa samaa mieltä, että paras olisi, jos testi tehtäisiin ennen matkaa, valaisee infektioylilääkäri Markku Broas.

 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tuntuu kyllä hyvin äärimnäiseltä skenaariolta, joka ei ole millään mittarilla reaalimaailmaa. Tuollaista ei pitäisi minkään viraston julkaista, koska on ihan sula mahdottomuus, että virus kävisi koko Norjan läpi reilussa kahdessa viikossa (mitä se tuossa pahimmassa tapauksessa tekisi).

Etelä-Afrikassa, jossa väestöä on yli kymmenkertainen määrä, lukemat eivät kolmessa viikossa ole nousseet lähellekään tuota, vaikka nousu onkin käytännössä pystysuora. No, toki siellä on testauskapasiteetti sellainen, että se paljastaa vain osan tapauksista.

Varmasti suuria lukuja tulee. Siitä ei oikeastaan ole epäilystäkään. Mutta ihan noin korkealle ei varmastikaan mennä. Tai sanoisin, että olisin silloin valtavan hämmästynyt.

No, julkaisivat silti, ja vaikka luvut ovat mahdottomia, jokin malli heillä siellä takana ehkä on... Tavoitteena saattaa olla painostaa ihmisiä rokotuksiin. Norjassa vaihtui oikeistohallitus vasemmistolaiseen, ja ehkä tässä on suuremmalla kädellä sama malli kuin Suomessa, jossa THL löysi hallituksen käyttöön ja esitettäväksi todella suuret luvut viime keväänä ilman rokotteiden yms ottamista huomioon...

Se olisi epidemia ohi 15 päivässä jos tuo Norjassa toteutuisi.

Melkein sanoisin että eikun kertarytinä ennemmin kuin jatkuva kitinä.

Näinpä. Sairaaloissa riittäisi potilaita.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Ei helpolla tosiaan hätäjarrua tule, kun moni sairaanhoitopiirikin on vastaan.

Hätäjarruneuvottelua on hankala järjestää ennen viikonloppua, sillä ministereitä on ulkomailla. Pääministeri Sanna Marin (sd) osallistuu Euroopan neuvoston kokoukseen keskiviikosta perjantaihin.

Se ei tarkoita, etteikö jopa hätäjarrun tyyppisiä rajoituksista päätettäisi jo vaikka huomenna: päätäntävalta rajoituksissa on ennen kaikkea aluehallintovirastoilla ja kunnilla.

Ravintola- ja rajapäätökset kuuluvat hallitukselle, mutta muuten päätöksien nopeus ei niinkään riipu hallituksen tahdosta. Oikeastaan tärkeämmässä roolissa ovat virastoille lausuntoja antavat sairaanhoitopiirit ja se, kuinka jämärästi ne pitävät uusia rajoituksia tarpeellisina.

 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mikä sitten on oma ratkaisusi asiaan? Jos ihmisten testaaminen on hullun hommaa talvikaudella, miten seurataan esimerkiksi varianttien leviämistä? Tai miten määrätään ihmisiä karanteeniin? Automaattisesti kaikki karanteeniin? Et kuitenkaan kannata lockdownia selkeästi. Velkaa ei saisi ottaa lisää. Rokotteita pitäisi ottaa. No mitä muuta hallitus on tehnyt kuin koittanut saada ihmisiä ottamaan rokotteita kevyellä painostuksella laajentaen yritysten mahdollisuuksia valita omat asiakkaansa?

Oma ratkaisuni asiaan on seuraava, josta saa olla vapaasti eri mieltä, jos siltä tuntuu.

a) PCR-testit lentää koko valtakunnassa roskikseen, siirrytään antigeenitestien käyttämiseen. PCR-testit ovat kalliita, hitaita ja todennäköisesti ja valitettavasti osa osumista tulee ihmisille, jotka eivät ole enää tartuttavia.
b) karanteenit palautetaan aktiiviseen käyttöön 10 päivän mittaisina ja niitä määrätään selvissä altistustilanteissa automaattisesti kansalaisille. Karanteenista ei vapaudu negatiivisella testillä.
c) kolmatta rokotuskierrosta aikaistetaan korkeintaan kuukaudella (5 kk antoväli)
d) ulkomailta palaavat joutuvat aina karanteeniin (10 päivää)
e) rokotukset (hallintakeinona) lapsille, koska tartunnat ovat edelleen ainoa instrumentti, jota seurataan
f) raportointiin tuodaan JO tartuntojen ilmoitushetkellä mukaan ikäjakauma

Johonkin tässä on panokset laitettava. Ei mitään yhteiskunnan kokonaissulkuja, jotka ovat haitallisia kaikille. Rajoituksia lähinnä kohdennetusti niihin paikkoihin, jossa tartunnat mittavasti leviävät.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
En ole tällaista huomannut eikä ainakaan linkittämässäni tekstissä Rauvolaa asiantuntijaksi väitetty. Häneen (nimenä) tutustuin joskus 10 vuotta sitten kun Rauvola oli Danske Bankin analyytikkona. Kun tein itse työkseni myös mallintamista, en osaa nähdä "tutkimusanalyytikon" tms käyttämistä vääränä olettaen, että Rauvola itse tutkii, testaa ja mallintaa edelleen dataa. Näin uskon.

Ongelma ei ole siinä etteikö Rauvola osaisi "murskata numeroita", mutta on lähtenyt myös aiemmin leikkimään virologia analyysiensa kanssa, mikä "vähän" syö miehen uskottavuutta.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Niin siis vaikka uusi variantti ihan ymmärrettävästi on nostanut kysymysmerkkejä ilmoille ja jopa pelottaa joitain, ei ainakaan oleellisinta, eli sairaalatilastoja katsomalla koronatilanne ole oikeastaan sen huonompi, kuin kuuluisat kaksi viikkoa sitten. Tehohoitopaikoissa on havaittavissa, jos ei laskua niin ainakin tasaantumista. (Tänään 52.)

Jos jotain, niin hätäjarrun sijaan hallittuja toimenpiteitä. Kolmospiikkien tehokas jakaminen myös jouluviikolla ja vieläkin tarmokkaammat otteet rokotekattavuuden saamiseksi edes 95%-tasolle. Pahiten alttiina omikronryppäille näen matalahkon rokotekattavuuden alueet (Esim. Pohjois-Pohjanmaa), missä sairastamalla saatua immuniteettia on niin ikään vain nimeksi Pääkaupunkiseutuun nähden, missä tautitilannehan on tällä hetkellä suhteellisen hyvä.

Kyl tää tästä hei.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No, julkaisivat silti, ja vaikka luvut ovat mahdottomia, jokin malli heillä siellä takana ehkä on...

Veikkaan, että siellä on mallina y = y(0)*k^x, missä y on tartuntojen päiväkohtainen määrä x:n päivän kuluttua, y(0) taas tartuntojen määrä nyt. Ja k on tiettyä kasvuvauhtia kuvaava kerroin. Tuon k:n arvoa säätämällä saadaan eri skenaarioita, mutta k oletetaan vakioksi.

Samalla tavalla saatiin se THL:n 11000/vrk -laskuharjoitus, mutta norjalaiset pistivät tuosta kyllä vielä komeasti yli. Näin maallikkona sanoisin, että tuossa on juurikin mallin virhe. Kasvukerroin alkaa aina (tai ainakin näin se on tehnyt kaikkialla, mitä minä olen seurannut) pudota tartuntojen noustessa, koska ihmiset muuttavat nopeasti käyttäytymistään ja valtiovalta pistää rajoituksia päälle.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Oma ratkaisuni asiaan on seuraava, josta saa olla vapaasti eri mieltä, jos siltä tuntuu.

a) PCR-testit lentää koko valtakunnassa roskikseen, siirrytään antigeenitestien käyttämiseen. PCR-testit ovat kalliita, hitaita ja todennäköisesti ja valitettavasti osa osumista tulee ihmisille, jotka eivät ole enää tartuttavia.

Haluaisitko selventää, millä tavalla tuo ehdotuksesi parantaisi tilannetta? Antigeenitesti kertonee vielä heikommin, onko testattava tartuttava vai ei.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
PCR-testitulos ei suoraan kerro tartuttavuudesta tai siitä, onko infektio tuore vai jonkin aikaa sitten sairastettu. Siksi lääkäri arvioi aina sen, miten merkittävä PCR-testitulos on potilaan kannalta. Hän huomioi silloin testituloksen, potilaan oireet ja niiden alkamisajankohdan. Näin hän pystyy arvioimaan, onko kyseessä tuore infektio. Tietojen perusteella lääkäri tekee arvion mahdollisesta eristyksen tarpeesta.

Lähde:

Ovatko antigeenitestit luotettavia?
Antigeenitestiä käytetään akuutin infektion toteamiseen. Antigeenitestit eivät yleensä tunnista koronavirusta yhtä hyvin kuin PCR-testit. Ne havaitsevat noin 85–95 prosenttia PCR-testeissä todetuista tartunnoista.

Näytteenoton ajoittaminen on antigeenitesteillä vielä oleellisempaa kuin PCR-testeillä. Antigeenitestit ovat luotettavimmillaan, kun niitä käytetään 5 vuorokauden sisällä oireiden alusta.

Antigeenitestit ovat nopeita ja useimpien testien kohdalla tulos valmistuu 10–30 minuutissa. Näytettä ei tarvitse myöskään lähettää keskuslaboratorioon testausta varten, vaan testi voidaan tehdä esimerkiksi terveysasemalla.


Lähde: sama kuin yllä.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Alkaa olla älyttömintä mitä tämän pandemian aikana saanut lukea.

Pakko näin rehellisesti sanottuna myöntää, että suunnilleen samaa mieltä. Voisin tietysti huvikseni kokeilla jossain kohtaa lyödä Norjan luvut Exceliin ja katsoa, että millaista R-lukua ovat käyttäneet arviossaan.

Norjassa on Worldometerin mukaan seitsemän päivän liukuva keskiarvo 4627 tartuntaa / vrk. Tuo tarkoittaisi, että tartuntojen pitäisi kolmessa viikossa melkein 65-kertaistua, jotta tuo pahempi skenaario toteutuisi. Tuo lievempi vaatisi, että ne noin 20-kertaistuisivat...
 
F

Flonaldo

Veikkaan, että siellä on mallina y = y(0)*k^x, missä y on tartuntojen päiväkohtainen määrä x:n päivän kuluttua, y(0) taas tartuntojen määrä nyt. Ja k on tiettyä kasvuvauhtia kuvaava kerroin. Tuon k:n arvoa säätämällä saadaan eri skenaarioita, mutta k oletetaan vakioksi.

Kasvukerroin alkaa aina (tai ainakin näin se on tehnyt kaikkialla, mitä minä olen seurannut) pudota tartuntojen noustessa, koska ihmiset muuttavat nopeasti käyttäytymistään ja valtiovalta pistää rajoituksia päälle.
Juurikin näin. Toisaalta ne mallit eivät yhäkään ole ennusteita. Ne yrittävät kuvata "mitä tapahtuisi jos..." ja se "jos" on siis se, että ihmisten kontaktimäärät pysyvät ennallaan ja valtiovalta ei ryhdy toimiin.

Toisaalta kun mennään ihan satojentuhansien lukuihin nyt Norjan kokoisessa maassa, siinä täytyy muutama ihan oikea virhekin olla. Tuntuu että tuollaisiin numeroihin päästäkseen täytyisi olettaa ihmisten kontaktien olevan täysin satunnaisia. Siis että henkilö X on kontaktissa henkilöiden 1-8 kanssa, mutta nämä 1-8 eivät taas liittyisi mitenkään toisiinsa jne. jne.

Kun taas todellisuudessa tartunnan saanut tartuttaa perheensä ja työkaverinsa ja muut tutut. Mutta ne työkaverit eivät taas vastaavasti tartuta pelkästään täysin uusia ihmisiä. Sen sijaan työkaverit 6-8 saattavat tartuttaa 9-10, mutta ensisijaisesti toisensa. Riittävän korkealla kun mennään, ei siis uutta tykinruokaa virukselle enää löydy samaan tapaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Juurikin näin. Toisaalta ne mallit eivät yhäkään ole ennusteita. Ne yrittävät kuvata "mitä tapahtuisi jos..." ja se "jos" on siis se, että ihmisten kontaktimäärät pysyvät ennallaan ja valtiovalta ei ryhdy toimiin.

Toisaalta kun mennään ihan satojentuhansien lukuihin nyt Norjan kokoisessa maassa, siinä täytyy muutama ihan oikea virhekin olla. Tuntuu että tuollaisiin numeroihin päästäkseen täytyisi olettaa ihmisten kontaktien olevan täysin satunnaisia. Siis että henkilö X on kontaktissa henkilöiden 1-8 kanssa, mutta nämä 1-8 eivät taas liittyisi mitenkään toisiinsa jne. jne.

Kun taas todellisuudessa tartunnan saanut tartuttaa perheensä ja työkaverinsa ja muut tutut. Mutta ne työkaverit eivät taas vastaavasti tartuta pelkästään täysin uusia ihmisiä. Sen sijaan työkaverit 6-8 saattavat tartuttaa 9-10, mutta ensisijaisesti toisensa. Riittävän korkealla kun mennään, ei siis uutta tykinruokaa virukselle enää löydy samaan tapaan.

Juuri noin. Olen myös ajatellut asiaa niin, että näitä tartuntoja mallinnettaessa väestöä ei pitäisi ajatella yhtenä massana, vaan pikemminkin eräänlaisena rajallisten kokoisten useista ihmisistä muodostuvien "solujen" ryppäinä. Solujen sisällä korona pääsee leviämään melko vapaasti, mutta soluista toiseen tapahtuu leviämistä vähemmän, ja kun yhdessä solussa tauti alkaa levitä, kontaktit muihin soluihin minimoituvat, mikä hidastaa leviämistä - vaan ei toki pysäytä sitä.

Solu on tässä tapauksessa esimerkiksi perhe, työpaikka, koululuokka tai vaikka kuoroporukka. Ja ihmisten "kulku" soluista toiseen ratkaisee sen, miten tauti lopulta leviää.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Etelä-Afrikassa ilmeisesti epidemiahuippu on jo lähellä, vaikka Omikron on jyllännyt vasta kolme viikkoa. Ainakin epidemian polttopisteenä toimivassa Gautengin provinssissa tartuntojen ja sairaalatapausten määrä ovat laskeneet nyt parin päivän ajan. Torstain ja lauantain välisenä aikana sairaalaan joutuneiden määrä putosi 207:stä 64:ään. Samalla aikavälillä positiivisuusaste putosi 30 prosentista 15 prosenttiin.





Omicron COVID-19 variant cases may already be peaking in South Africa | Fortune
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Alkaisi jo kiinnostaa joku pitkän aikavälin suunnitelma. Ihmiset tuskin isoissa määrin haluavat jotain koronapassia näyttää kaikkialla maailman tappiin saakka?

Hebk koht toivon että omikron tosiaan on lievempi ja helposti tarttuvampi - antaisi sitä suojaa kun tarpeeksi moni sen sairastaa. Mutta toki tuonkin varjolla lähinnä lietsotaan pelkoa ja vihaa.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Alkaa olla älyttömintä mitä tämän pandemian aikana saanut lukea.
Ja vielä älyttömämpää on se, että tuollaisia skenaarioita edes julkaistaan eri medioissa. Voin ihan suoralta kädeltä sanoa vailla mitään aiheeseen liittyviä opintoja, että edes tuo laskelman lievin skenaario ei tule toteutumaan.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Ja vielä älyttömämpää on se, että tuollaisia skenaarioita edes julkaistaan eri medioissa. Voin ihan suoralta kädeltä sanoa vailla mitään aiheeseen liittyviä opintoja, että edes tuo laskelman lievin skenaario ei tule toteutumaan.
Oli kyllä käsittämätön laskelma. Tosin olisipa parissa viikossa sitten kaikki hetkeksi ohi.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Ja vielä älyttömämpää on se, että tuollaisia skenaarioita edes julkaistaan eri medioissa. Voin ihan suoralta kädeltä sanoa vailla mitään aiheeseen liittyviä opintoja, että edes tuo laskelman lievin skenaario ei tule toteutumaan.

Nokitetaan lisää vaikka nämä eivät ole uskon asioita. 10000 alkaa olla Norjan/Suomen kaltaisessa maassa varmasti siellä ylärekisterissä.

Toki jos kaikki testataan ja omikron osoittautuu kaikkien nuhanenien äidiksi niin mene ja tiedä vähän tuosta kympistä ylikin.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Vähän siinä jengiä lakoaisi, mutta olisi ainakin meininkiä ja tosiaan nopeasti ohi. Melkein tässä jo toivoo tuota skenaariota eikä tätä ikuista vitkuttelua.
Niinpä. Tällä menolla ollaan kohta kusessa (ollaan jo) esim mt-puolen ongelmien kanssa. Voi jos esim. Itsemurhien estoon panostettaisiin samalla innolla kuin koronaan.

Tänäkin vuonna on nimittäin tainnut kuolla enemmän ihmisiä oman käden kautta kun koronaan.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Alkaisi jo kiinnostaa joku pitkän aikavälin suunnitelma. Ihmiset tuskin isoissa määrin haluavat jotain koronapassia näyttää kaikkialla maailman tappiin saakka?

Hebk koht toivon että omikron tosiaan on lievempi ja helposti tarttuvampi - antaisi sitä suojaa kun tarpeeksi moni sen sairastaa. Mutta toki tuonkin varjolla lähinnä lietsotaan pelkoa ja vihaa.
Pitkän aikavälin? Eihän tässä maassa (ja varmaan muuallakaan) tiedetä, mitä huomenna tapahtuu. Tälläkin hetkellä lienee paniikki päällä sekä kunnissa, aveissa että hallituksessa, kun tartuntamäärät rikkovat ennätyksiä ja paine kasvaa. Tällä viikolla nähtäneen myös jo 2000 tartunnan päivä, silloin seuraavaksi musertuu joku taho paineen alla.

Vuodenvaihde on varmaan tällä hetkellä se pisin aikaväli, mihin on jonkinlainen suunnitelma. Sitten alkavat tartunnat laskea. Siitä sitten mainitaan että katsellaan pari viikkoa mihin lukemat menevät. Sitten alkaa luonnollinen niusu taas, ja uusi paniikki on valmis ja rajoituksia viimeitään kiristetään. Jos etäkouluihin ei siirrytä vielä suoraan joululomilta, niin viimeistään sitten helmikuun alussa.
 
F

Flonaldo

Niinpä. Tällä menolla ollaan kohta kusessa (ollaan jo) esim mt-puolen ongelmien kanssa. Voi jos esim. Itsemurhien estoon panostettaisiin samalla innolla kuin koronaan.

Tänäkin vuonna on nimittäin tainnut kuolla enemmän ihmisiä oman käden kautta kun koronaan.
Kyllähän siihen panostetaankin. Itsemurhien määrä Suomessa on puolittunut viimeisen 30 vuoden aikana. 2010-luvulla ne laskivat 25 %. Niin kuin jokaista koronakuolemaa ei voida estää, ei voida kaikkia itsemurhiakaan - tehtiin mitä tahansa. Ja itsemurhat eivät tietysti isossa kuvassa ole tarttuvia. Toki Suomen itsemurhaluvut ovat yhä selvästi yli Euroopan keskiarvon, joten työtä riittää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös