Olet kyllä täysin poikkeuksellinen ihminen, kun sinun lähipiiriisi osunut useita harvinaisia tapauksia, joten sikäli ymmärrän paniikkisi asian suhteen. Laajemmassa mittakaavassa ja objektiivisesti itse seuraan tilastoja ja tuossa esimerkiksi nimimerkki iibor ansiokkaasti toi esille, että 41 lasta päivässä joutuu Suomessa sairaalaan hengitystieinfektion vuoksi. Vaikkapa siellä Yhdysvalloissa tämä tarkoittaisi noin 2500/päivä. Näiden ja muiden tilastojen valossa en vain näe sijaa tälle hysterialle. Mutta eiköhän tämä kannata jättää tähän, kun ei näissä väännöissä ikinä eteenpäin päästä. Varmaan jos minunkin lähipiiristäni olisi pudonnut nuorta miestä/naista pois samalla tahdilla, niin ei tilastolliset tosiasiat enää lämmittäisi. Samaa mieltä siitä, että jokaisen aikuisen ihmisen tulisi ottaa se koronarokote, tietenkin.
No, työskentelen (mutkan kautta) kuoleman parissa, joten näen varmasti muutenkin enemmän tällaisia asioita kuin monet muut.
Kuten kirjoitin: ei lähipiirissä, mutta kollega ja toveri Yhdysvalloista sekä kaverini hyvä ystävä (suomalainen). Mutta turhapa näistä on enempiä avautua. Tunnen tuhansia ihmisiä enemmän tai vähemmän läheisesti ja tunnen myös kymmeniä covid-19 taudin sairastaneita. Omista lähisukulaisista vain yhdellä on ollut vakavampi tautimuoto ja hän poti taudin jälkivaikutuksia pitkään, mutta on nyt tervehtynyt.
Tunnen toki yhden vanhemman suomalaisen kollegan, jolla peräti kaksi esimiestä menehtyi koronaan englantilaisessa yliopistossa. Hän ainakin oli harvinainen näin suomalaisella mittakaavalla.
Toki kaikkein lähimmässä lähipiirissä on myös koronaosastolla lähes vuoden töissä ollut, joka on kyllä tätä tautia sitten läheltä nähnyt, mutta eipä siitäkään sen enempää.
Tämä on kyllä todellinen harvinaisuus, kun otetaan huomioon se, että Suomessa on koronaan menehtynyt alle viisi alle 30-vuotiasta. En siis epäile mitenkään sanomaasi, mutta kaverisi kaverilla on käynyt harvinaisen huono tuuri. Tuntuu melkeinpä kohtuuttomalta, että on sattunut juuri hänelle näillä todennäköisyyksillä.
No, kyseinen kaveri on siis kaverini hyvä ystävä, ja oli kyllä laajasti mediassa hänen kuolemansa aiemmin. Mutta enpä tästä ala enempiä kirjoittamaan, kun ei ole minun asiani.
Suomessa otetaan vuosittain osastohoitoon keskimäärin 41 lasta päivässä akuutin hengitystieinfektion vuoksi. Vaikka jokainen osastohoitoon joutuva lapsi on valitettava, myös kynnys lasten osastolle ottamiselle on matala.
Suomen lukuihin nähden tuo Yhdysvaltojen 277 lasta ei edelleenkään näyttäydy kovin suurena hyppäyksenä normaaliin verrattuna.
Määrä ei ole suuri, mutta kymmenkertaistuminen tapauksissa lyhyessä ajassa on. Ja samoin rokottamattomuus. Nopeat nousut tilastoissa aiheuttavat aina huolta terveysalalla.