Englanti toimi ”koelaboratoriona” koko maailmalle, mitä rajoitusten purkuun tulee. Nyt, kun ”vapauden päivästä” on kulunut kuukausi, pystyy jättipurun ensivaikutuksia analysoimaan.
www.is.fi
Onko tästä tulkittavissa, että ainakin tämän asiantuntijan mukaan rajoituksien ei pitäisi loppua koskaan? Eli ikuisesti pitäisi elää pelossa ja jatkaa tätä nykyistä meininkiä, mikä Suomessakin on päällä. Jos ei rokotteet anna vapautta palata normaaliin, niin alkaa kai olla keinot vähissä?
Tässä artikkelissa on erittäin pahoja asiavirheitä. Ei ole niin paljon intoa, että jaksaisin kaivaa ovatko virheet CNN:n alkuperäisessä jutussa vai IS:n käännöksessä syntyneitä.
Ja se mikä yhä pätee niin brittien kuin kohta Suomenkin osalta on, että millään rajoituksilla ei enää estetä tartuntoja, vain siirretään niitä ajallisesti eteenpäin.
– Karkeasti 800 koronapotilasta joutuu yhä sairaalaan päivittäin, joten Britannian julkinen terveydenhuolto on jälleen kerran paineen alla ja kykenemätön hoitamaan kiireettömiä potilaita vaadittavalla tasolla, Yates sanoo.
Rutiinitoimenpiteitä jonottavien henkilöiden määrä on tällä hetkellä Britanniassa 5,5 miljoonaa, kun se helmikuussa 2020 oli 4,4 miljoonaa. Yatesin mukaan terveydenhuollon vajaasta kapasiteetista johtuen monet ihmiset jäävät vaille hoitoa, joka voisi pelastaa heidän henkensä.
Nämä luvut ovat hyvin harhaanjohtavia. Tässä "jonoksi" siis lasketaan kaikki yhdenkin päivän hoitoa odottaneet ihmiset. Määrän kasvu tältä osin johtuu ensisijaisesti siitä, että ihmiset eivät 2020 hakeutuneet hoitoon - vaikka sitä olisi ollut tarjolla.
5,5 miljoonaa ei ole ongelma, se on käytännössä vain se lukema kuinka paljon maassa on terveyteensä apua tarvitsevia ihmisiä. Ongelma on se, että pre-korona hoitoa oli odottanut >18 viikon ajan n. 700 000 ihmistä ja yli vuoden ajan n. ei kukaan. Nyt yli vuoden odottaneita on 340 000 ja >18 viikkoa jonossa olleita liki 2 miljoonaa.
Tältäkin osin käänne on jo nähty ja nyt terveydenhuoltojärjestelmä on päässyt jo tilaan, missä jonoja lyhennetään. Seuraavat askeleet eivät ole kiinni niinkään koronasta, vaan konservatiivihallituksen valmiudesta pistää rahaa kiinni sen tapahtumiseen.
Lontoon yliopiston kliinisten operaatioiden tutkimuskeskuksen johtajan Christina Pagelin mukaan on selvää, että kouluilla oli taudin kokonaiskuvassa merkittävä vaikutus. Hänen mukaansa tartuntamäärät lasten keskuudessa ovat puolittuneet joka viikko loman alusta lähtien.
– Nousu on suurempaa kuin luvuista käy ilmi, koska ne ikään kuin piiloutuvat lasten vähentyneiden tartuntatapausten taakse, Pagel sanoo.
Mitään tällaista joka viikko puolittumista ei ole tapahtunut. Lasten ja nuorten tartunnat ovat käyttäytyneet n. ihan samaan tapaan kuin muidenkin ikäryhmien. Huippu heinäkuun puolivälissä, sen jälkeen vahva lasku ja sitten tasaantuminen. Tämä on ihan minuuteissa todettavissa PHE:n, ONS:n ja muiden tutkimusten luvuista.