Pisin Kääpiö 186cm
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Tuo, josta käytät nimitystä ”MITÄ IHMISEN PITÄÄ AJATELLA JOSTAIN” on analysoivaa journalismia. Sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä mielipiteenmuokkauksen kanssa, mutta voi se sitäkin olla, eikä siinä tarvitse olla mitään tuomittavaa. Analysoivan journalismin motiivit ovat hyvässä kunnossa, kun sen argumentaatio perustuu faktoiksi tunnustettuihin havaintoihin. En ryhdy kertaamaan tässä faktan määritelmää sen enempää eri tieteenaloilla kuin arkikielessäkään.Ulkomaisia tulee kateltua, mutta mun mielestä pääasia on ettei tänä päivänä purematta niele kaikkea mitä yle, hesari, IS ja IL kertoo. Ja ei, ne eivät ole läpimätiä, mutta sanotaanko näin että viime vuosina nämä ovat yhä enemmän siirtyneet kertomaan MITÄ IHMISEN PITÄÄ AJATELLA JOSTAIN, sen sijaan että kertoisvat MITÄ MAAILMALLA ON TAPAHTUNUT.
Sen sijaan tuo, josta käytät nimitystä ”MITÄ MAAILMALLA ON TAPAHTUNUT”, on toteavaa journalismia. Tosin toteavakin journalismi voi kuvata maailman tapahtumia vääristelevästi, koska jo uutisoitavien tapahtumien valinnalla voi vaikuttaa voimakkaasti mielikuvien muodostumiseen, puhumattakaan tapahtumiin liittyvien yksityiskohtien huomioimisesta tai huomioimatta jättämisestä. Esimerkiksi MV-lehti on monen muun valemedian tavoin käyttänyt irrelevanttia valikoimista osana agendaansa, suoran valehtelemisen ja vääristelyn lisäksi.
Pandemiaan ja rokottamiseen liittyviä uutisia ja analysoivaa journalimia kannattaa toki lukea useammista eri lähteistä ja eri puolilta maailmaa. Kannattaa kuitenkin vakavasti miettiä, löytyykö totuus jokseenkin koko tiedeyhteisön todistusvoimaan nojaavista lähteistä, vaiko Lihapää Turtiaisen twiiteistä.