Tänään juuri Briteissä taas terveysviranomaiset pohtivat varovaisesti mihin suuntaan tilanne on kehittymässä. Päivittäisiä kuolemia maltilliset 146 kevään piikin miltei 2000 kuolemaan verrattuna, mutta kuolemissa silti nousua nähtävissä sieltä kymmenen päivätapauksen lukemista ennen avaamista.
Toistaiseksi vielä näiden kuolinlukujen kanssa pystyvät Briteissä elämään, mutta jos lukemat nousevat sinne yli 300 taas päivätasolla tapahtuu rajoitusten kiristystä. Epidemia jyllää saarilla edelleen etenkin rokottamattomien keskuudessa ja sairastuneissa on toki myös paljon nuoria. Sairaaloiden kuormitusta rokotukset ovat kuitenkin laskeneet huomattavasti.
Kovin monesta asiasta en ole väittänyt näissä ketjuissa väittänyt olevani absoluuttisen varma, mutta tästä olen: UK:ssa ei tule uusia rajoituksia.
Ihan ensinnä sen takia, että rajoituksista ei olisi hyötyä, vain haittaa. Rajoitukset eivät estäisi tartuntoja, sairaalahoitoon joutumisia ja kuolemia - vain siirtäisivät niitä ajallisesti eteenpäin. Ja niiden siirtäminen elokuun muuten terveydenhuollon kannalta rauhalliselta ajankohdalta talvelle on kokonaisuuden kannalta huono veto.
Rokottamalla ei väestöön myöskään enää saada lisää immuniteettia. Tällä hetkellä päivittäisten uusien 1. annosten keskiarvo on <0,05 % väestöstä. Rokotuskattavuuden nostaminen yhdelläkin prosenttiyksiköllä kestäisi nykyisin min. kuukauden verran.
Toiseksi sen takia, että Boriksella ei ole parlamentissa, 80 edustajan enemmistöstä huolimatta, takanaan joukkoa, millä rajoitukset saisi äänestettyä läpi.
Kolmanneksi tämän exit-aallon huippu on jo saavutettu ja ylitetty. Tartuntamäärissä jo kolme viikkoa sitten, sairaalahoidon tarpeessa tässä noin viikon sisään ja kuolemissa sitten pian.
146 ei myöskään ihan kuvasta tilannetta täysin oikein, kun tiistai on läpi pandemian ollut se kuolemien ykkösilmoituspäivä - ja sen luvut ovat n. nelinkertaiset aina su/ma-lukuihin verrattuna. Keskiarvo per päivä on siis yhä alle sadan, eikä ole edes vielä kaksinkertaistunut viimeisten rajoitusten poiston jälkeen heinäkuusta.
Tällä hetkellä myös koko terveyssektorin osalta valitsee liki täysi yksimielisyys siitä, että tämänhetkinen toimintamalli on oikea. Kaikki tuomiopäivän mallintajat, PHE, yliopistoproffat, non-profitit, rokotekehittäjät, virologit jne. ovat yhtenä suuna sitä mieltä, että pahin on ohi. Exit-aallon laimentuminen sulki kaikkien kovimpien tukahduttajienkin suut. Laimeaksi sen taas on tehnyt ihmisten oma-aloitteinen käyttäytyminen. Päivittäiset ihmiskontaktit ovat yhä -65 % pre-korona-aikaan verrattuna - ja tämä oli ainoa pelko josko se alkaisi pompata loppujenkin rajoitusten poistuttua.
Fokus keskusteluissa on tällä hetkellä siinä koska ministeriöt alkavat pakottaa työntekijöitään fyysisesti työpaikalle, pitäisikö hallituksen pakottaa yliopistot aloittamaan lukukausi lähiopetuksessa jne. Ehkä jos tilanne heikkenisi nykyisestä odottamatta, sitten nämä puheet hiljenisivät.
(ja koko yllä olevaan sitten jokin Omega-klausuuli - jos rokotteita liki kokonaan kiertävä variantti pölähtää paikalle)