Eli rokotetuista 1005 lapsesta kukaan ei sairastunut koronaan. Rokottamattomista 978 lapsesta sairastui 16 (eli n 1.6 %). Voiko näin pienestä otoksesta tehdä jotain virallisia johtopäätöksiä? Rokotteen teho on 100 %? Lisäksi jos tuhannesta rokottomattomasta lapsesta noin 16 sairastuu, niin todennäköisyys vakavaan tautiin on aivan minimaalinen, käytönnössä mitätön?
Voi. Se että täysin sattumalta tartunnat jakautuisivat 16-0, todennäköisyys on lim>0.
Rokotetutkimus ei tietysti tutki millään tasolla, mikä on lasten todennäköisyys tartuntaan. Se että vain 16 lasta sairastui, kertoi siitä kuinka nopeasti päästiin tulosrajojen yli - koska se 16-0 on niin itsestäänselvä tulos. Jos ja kun virus leviää laajemmin kuin teki tutkimuksen aikana ja seurantajakso on huomattavasti pidempi, tartunnat saavat n. jokainen lapsi.
Mutta en nyt kannata sitäkään, että vain pistetään EMA:n suositus tiskiin ja sillä sipuli. EMA:n suositus myös oli ja on, että adenovirusvektori-rokotteiden hyödyt ylittävät haitat kaikissa aikuisten ikäryhmissä. Ja niin vain Suomessa ja muissa Euroopan maissa heitettiin EMA:n lausunnot siltä osin sivuun.
Koronaan kuolleet lapset ja nuoret ovat valtaosin olleet erittäin vakavasti vammaisia. Sairaalahoitoon joutuneet lapset ovat suurelta osin olleet erityisiin riskiryhmiin kuuluvia. Näiden lasten rokottaminen on no-brainer. Samoin niiden lasten, joiden perheessä / lähipiirissä on vastaavan kaltaisiin riskiryhmiin kuuluvia muita ihmisiä.
Muuten sitten yhtälö lasten rokottamisen hyödyllisyyden osalta onkin hieman monimutkaisempi. Todistusaineisto kasvaa ja vahvistuu kuitenkin koko ajan siltä osin, että haitat ovat vähäisiä. Sydänlihastulehduksia on ollut, varsinkin pojilla ja varsinkin toisen rokotuskerran jälkeen, mutta ne näyttävät olevan lieviä tapauksia.
Suomessa (siihen nähden varsinkin miten AZ:n kohdalla meneteltiin...) rynnättiin ohi kaiken harkinnan lasten rokottamisten osalta. THL oli suosituksensa antanut jo kuukausitolkulla etukäteen, vaikka olisi ollut aikaa hieman seurata tilannetta maailmalta. Mutta ei siinä näytetä vikaan mennyn.