Rokotteen ainakin alkuperäinen tarkoitus oli suojata tartunnoilta, mutta niinhän se ei taida enää mennä vaan tartunta tulee rokotettunakin mutta lievemmillä oireilla.
Ei suoraan näinkään.
Silloin kun oli vielä täysin avoinna, että onnistuuko rokotteen kehitys ylipäätään, todettiin, että se on onnistunut siinäkin tapauksessa, että se tekee taudin sairastamisesta huomattavasti vaarattomampaa.
Influenssarokote on onnistunut, vaikka se estää vain osan tartunnoista. Melkeinpä tärkeämpää on, että se tekee läpäisytartunnoista ainakin jonkin verran vaarattomampia etenkin haavoittuvimmilla ikäryhmillä. Toki tuokin vaihtelee vuosittain, ja jää koronavirusrokotteelle.
Ja kyllä tuo edelleen suojaa oireiselta tartunnalta hyvin, kunhan molemmat annokset on otettu. Deltalle suoja oireellista tartuntaa vastaan on erään tutkimuksen mukaan 79%, eli käytännössä 4/5 oireellisista tartunnoista estetään.
Toki tuossa käy niin, että tuo prosentti putoaa ajan myötä. Vasta-aineet, jotka torjuvat oireellista infektiota, hiipuvat, ja mutatoituva virus kykenee tuota suojaa kiertämään. Mutta vasta-aineiden lisäksi ihmisellä on soluvälitteinen immuniteetti, ja hiljattain linkitin tänne uutisen, jonka mukaan tuon kiertäminen on koronavirukselta todella paljon hankalampaa, ja se vaatisi niin paljon mutaatiota, että käytännössä se ei olisi realismia. Eli vaikka oireiden infektio voi tulla, soluvälitteinen immuniteetti suojaa vakavalta sellaiselta. Ja ymmärtääkseni tuon immuniteetin on todettu säilyvän paljon vasta-aineita kauemmin.